Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves Keresztények! Ha...

Kedves Keresztények! Ha valakinek joga van a gyilkosságra, akkor az azt is jelenti, hogy nem elítélendő, vagy rossz dolog?

Figyelt kérdés
Gondolok ilyenkor Istenre. Ő határozza meg, hogy mi jó és mi rossz? Ha igen, akkor milyen alapon? Azon az alapon, hogy megteheti? Akkor mi a különbség ő és egy szokványos diktátor között?

2013. nov. 3. 21:04
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/75 anonim ***** válasza:

Azért egy érző élőlény felett dönteni nem ugyanaz, mint mondjuk egy konyhaasztal sorsa felől dönteni.....

Annak nem fáj, ha szétverem baltával.

Amit amúgy meg miért tennék?

2013. nov. 10. 07:53
 52/75 A kérdező kommentje:
Rendben...mindenesetre köszönöm az értelmes vitát, illetve a saját nézőpontot kifejtését. Nekem valahogy logikailag sem stimmel a bibliai Isten, de ezt már csak úgy mondom, így a végére...Majd megértem egyszer, vagy nem, vagy már megértettem stb. stb.
2013. nov. 10. 13:02
 53/75 anonim ***** válasza:
Valószínűleg, nincs olyan vallás, ami logikus lenne. Hát ez is nem furcsa? Ha Isten a mi agyunk szüleménye lenne csupán, akkor biztos logikus lenne minden amit tesz, hiszen az ember logikusan gondolkodik, az istenét is a logika törvényeinek vetné alá. De nem így van. A másik dolog arról, hogy Isten nem egy megtorló diktátor: vajon miért nem pusztítja el még életükben a gyilkosokat, a gazembereket? Miért hagyja, hogy tovább éljenek? Isten nem avatkozik be az életünkbe, azt teszünk, amit akarunk. Építhetnénk a földön egy Istennek tetsző világot, de nem tesszük.. Akkor joggal "gondolja" Isten, hogy az ő mennyországa sem tetszene nekünk, ha valaki nem vágyakozott itt egy olyan világra, az nem fog (akar) odajutni halála után sem. TALÁN ilyen egyszerű az egész. Az ó- és újszövetségi istent pedig egészen másként mutatják be, erről viszont hosszasan lehetne írni.
2013. nov. 10. 22:51
 54/75 A kérdező kommentje:

"Valószínűleg, nincs olyan vallás, ami logikus lenne."

Az attól függ :) Az ember SAJÁT agyszüleménye az logikus...(számára) és így van ez, ha csoportokról van szó. A logikátlan is lehet logikus egy bizonyos szempontból és motivációból. Egyébként meg a diktátor nem feltétlenül jelenti azt, hogy azonnali büntetést szab ki. Lehet az életben Isten nem diktátor, de a túlvilágon lehet, hogy az stb. stb. Az egész vallás csupán egy feltételezés, ahogy az összes többi vallás is.

2013. nov. 11. 18:35
 55/75 anonim ***** válasza:
Isten természetfölötti, ezért sem értelmünkkel, sem fizikailag nem tudjuk őt teljesen megtapasztalni. Ha emiatt felételezünk is dolgokat róla, attól ő még létezik és marad az, aki. Ezért is gyanús, amikor egyesek úgy gondolják, hogy a természetfelettiről 100 %-os ismereteik, ismereteink vannak, mi tudjuk a természetfelettit befolyásolni és akkor úgy is lesz, ahogy mi akarjuk. Ha ez így lenne, akkor úgy nézne ki a világunk és az életünk, mint egy sci-fi vagy egy fantasy film. Másrészről, még egy másik embert sem ismerünk teljesen, sok gondolata, érzése, vágya, negatív lelkivilága rejtve marad előttünk, kiszámíthatatlanok vagyunk egymás számára is. Miért éppen Istent lennénk képesek teljesen megérteni és megismerni..?
2013. nov. 11. 22:16
 56/75 anonim ***** válasza:
Ha a diktátor szó annyira tetszik neked, akkor a szeretet diktátora. Kérdés: ha a legjobb barátodnak kölcsönadod a nyaralódat és ő azidő alatt teljesen tönkreteszi, akkor hagynád, hogy beköltözzön a békés családi házadba, ahol te is laksz? Aligha. Akkor diktátor vagy? Szerintem kapjon egy lepukkant nyaralót, amiben már nem tud kárt tenni és ezzel éppen azt kapja, amit megérdemel, hiszen amikor tönkretette a másik nyaralót, arra volt igénye.
2013. nov. 11. 22:27
 57/75 A kérdező kommentje:

"Isten természetfölötti, ezért sem értelmünkkel, sem fizikailag nem tudjuk őt teljesen megtapasztalni."

Ezzel tökéletesen értelmetlenné tettet a vitát. Valamiért minden isten megnem érthetetlen, épp ezért meg sem kérdőjelezhető. Már nem azért, de egy skizofrén mentális beteg egyént te megértesz? Mert, ha nem, akkor a logikát követve ő is isten...Na jó, ez csak egy pitiáner következtetés, de az amit te mondtál nem érv, hanem egy kibúvó.

Valamint nem kell, hogy megértsük őt 100%-osan, nem kell, hogy ismerjük, de nem ártott volna, ha elmondta volna, miért voltak logikusak a döntései, mert még a hívők többségének SEM logikus. (Ettől függetlenül elfogadják)

+ nem egy önéletrajza vagyok kíváncsi, hanem egy indokot, egy magyarázatot, egy okot, amiért Isten azt cselekedte amit, és amikor cselekedte. Ha úgy tetszik én abból a 100%-ból most csak 2%-ra kérdeztem rá.

"Ha a diktátor szó annyira tetszik neked, akkor a szeretet diktátora."

A te feltételezésed és hitet szerint. A kérdésre meg a válasz: Talán nem fogom befogadni hajlékomba, de nem is fogom kitenni a "gettó"-ba szenvedni, meglopatni, megerőszakoltatni stb. stb. max. annyit fogok tenni, hogy megtéríttetem vele a kárt. Viszont Isten esetében én még a lábamat se tettem be a "nyaralójába" mégis egyből bedugott engem a gettóba. Tudod,,,ha legalább lenne valami bizonyíték természetfelettire...A hit még akkor is megmaradna.

Egyébként ne vett olyan negatívan a "diktátor" jelzőt. Attól még, hogy a legtöbb diktátor a történelemben véreskezű zsarnok volt, az még nem változtatott a szó szoros értelmén.

2013. nov. 12. 21:00
 58/75 anonim ***** válasza:
Szerintem jól levezettem, hogy jutottam a megállapításaimhoz. A természetfeletti és a skizofrén példa nem egy halmaz a logika szerint. Nem arról van szó, hogy amit nem értek meg, az természetfeletti, hanem a természetfelettit nem értem meg. Írtam az isteni "kommunikációról". A nyaralós példát pedig a halál utáni sorsunkra vonatkozik. Ezért nem jut mindenki a mennyországba, ami logikus nem? Ha egy másik ember szívébe nem látunk, hogy tudnánk Istent teljesen megismerni. Erkölcsi lényként pedig születésünktől fogva tökéletlenek vagyunk, ellentétben Istennel. Ugye zárod a lakásod, házad ajtaját? Nekem más válaszom nincsen.
2013. nov. 13. 00:07
 59/75 A kérdező kommentje:
A nyaralós példánál pontosíthattam volna sorry. Úgy értettem, hogy mivel én nem vagyok hívő, ezért már eleve, csak a pokolra kerülhetek.
2013. nov. 13. 17:41
 60/75 anonim ***** válasza:
A zsidóknak joguk van a gyilkolászáshoz, a keresztényeknek nincs. Furcsa ugyanis mindketten ugyanazt az istent imádják, és mindkét csoport azt állítja hogy a szent könyvük isteni eredetű. Ha a józan észből indulunk ki és nem mesekönyvekből akkor elítélendő ha egy ember elveszi egy másik életét. Egy normális ember ezt elítéli vallástól független.
2013. nov. 23. 21:33
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!