Miért tűnik valószínűbbnek az ateisták számára, hogy a világ "véletlenül" keletkezett, mint hogy Isten teremtette?
""Régen, meg mindenki hívő volt"
Azok a régi szép idők..de most komolyan,arra az időre esett Magyarország "aranykora""
LoL!!!
Ezt komolyan gondolod?? Meg különben is, gondolod bármi köze a vallásosságnak az ország gazdasági helyzetéhez??
Te ostobább vagy, mint elsőre gondoltam...
Tisztában vagy vele,hogy Szent Istvánnak,(aki miatt a kereszténységet felvettük),köszönhetjük,hogy fennmaradt Magyarország?
Mert ha véletlenül keletkezett volna,annak semmi értelme nem lett volna.
Csak egy pár sor saját gondolat, majd néhány kommentre reagálnék is.
Szerintem a vallás túl messziről a tudomány pedig túl közelről próbálja megközelíteni a dolgokat. Megmutatommire gondolok, de vonatkoztassunk el istentől és legyen egy kézzel foghatóbb példa, Peti megismerése:
Vallás: Peti a szeretet, becsületesség, igazságosság mintaképe. Legalábbis én ezt hallottam/olvastam róla.
Tudomány: Jó, most essünk neki és szedjük darabokra az egészet. Lássuk, hogy működik, látni akarom a legelemibb részecskét amiből felépül és onnantól visszavezetve az egész működési mechanizmusát meg akarom érteni.
Egyik sem találja meg a megfelelő távolságot a megismerésre. Egyik sem célravezető és hiába is kutatják ezekkel a módszerekkel, nem fogják soha megismerni. Remélem érthető mire gondolok.
Még valami. Sokszor hangoztatjátok, hogyha valóban isten teremtette a világot akkor mennyire nem törődöm, igazságtalan és szadista stb. Ha valóban az lenne és a létezése is feltételezhető ahogy az előző mondatban is akkor higyjétek el, ez nem szenvedés itt a földön. Azt hiszitek, hogy ha szadista lenne, csak ennyire lenne képes. Maguk az emberek követik el a legnagyobb szadizmust a saját fajtársaikkal. Ha pedig valaki aki egy ilyen világot képes volt létrehozni, nem tudná még keservesebbé tenni az életedet? Ugyan már. A logikai biztosítékot sokszor kiveri a düh és a harag egyes embereknél.
3-nak:
"Mintha a véletlen olyan ritka lenne.(nem sértésképp írtam)
Ha mit tom én,ha a Marson élnénk, zöldek lennénk és az Isteneteket Zebulomnak hívnák és más elmélet született volna az univerzum keletkezésére, ugyanezen vitatkoznánk.
Nem véletlen? :') "
- Nem, szerintem nem véletlen, ahogy az sem hogy ha a marson élnénk magasabbak lennénk az alacsoncsabb gravitáció miatt. Véletlen? Ugyan. Annak aki nem érti, hogy mi miért van annak lehet, hogy véletlen és egyszerű erre fogni mindent. Viszont sokkal több ok okozati láncot tudok mutatni a világban, mint véletlent. Az apály és dagály is véletlen lenne, vagy az hogy a föld geoid alakú, vagy a föld hold távolság? Esetleg az, hogy a patakok összegyűlnek és folyóvá duzzadnak, vagy hogy az egyenlítőnél magasabb a hőmérsékelt mint a sarkokon. Lehetne napestig folytatni, de lenne értelme? A véletlen egy ügyesen álcázott szó arra, hogy: a működését nem értem. A laptop is véletlenül romlott el, vagy véletlenül vertelek fejbe, nem is azért mert ész nélkül kapimpáltam. Az már megint más tészta, hogy szánt szándékkal vagy nem, de az nem egyenlő a véletlennel.
4-nek:
"egyik barátom szokta mondogatni és igaza van: "ha Isten lejön az égből és kezet fog velem, fogok benne hinni. amíg nem látom, addig nem!""
- :) Tehát se te sem pedig a barátod nem hiszi el azt, hogy léteznek sztárok amerikában, vagy hogy Angliának királynéje van stb. A logika elfogadhatatlan. És az, hogy te kezet fogj a királynéval éppúgy lehetetlen mint istennel. :) Szóval Anglia királynéja sem létezik... Érdekes.
8-nak:
"A teremtés viszont az a kategória, mintha azt mondanák, hogy egy óriás csillámos nyuszi körbeugrálta az univerzumot és ahová pottyantott, ott létrejött egy új bolygó, majd a Földre rátüsszentett így létrejött az ember."
- Van benne valami, csak azt felejted el, hogy egy 2000 évvel ezelőtt élt ember annyira sem volt intelligens, hogy ne a ház oldalába rondítson. Igaz, hogy a rómaiak már felfedezték a szenyvíz csatornát, de nem terjedt el a világon. Sőt szerintem Izraelben még nagyon sok helyen ma sincs. Van nézzük a királyok korát. A kutyába törölték a kezüket, nem pedig rongyba. Ezt nem nevezném intelligenciának. Szóval azoknak az embereknek akik 2000 éve éltek, egy ősrobbanás história elmagyarázhatatlan lett volna. Sőt, a mai napig vannak emberek akik kétkedve fogadják. A teremtéstörténet egy egyszerű elbeszélés az egyszerű embereknek. Ennyi, nem kell ebből olyan nagy feneket keríteni. Ma már sokkal többet tudunk, de mint látható vannak olyanok akik leragadtak ennél a történetnél, mert ezt értik. Viszont nem kell kinevetni őket, mert a materialista nézetet is megkérdőjelezték már jónéhányszor és mindannyiszor el lettek küldve. Pedig jó lenne odafigyelni mint mondanak az emberek és nem a "régi, bevált" módszerekhez ragaszkodni. Amaterialistáknak görbe tükör a vallásosak bigottsága, hisz egyikük sem hajlandó elszakadni a korábban tanultaktól, még logikus magyarázat ellenében sem.
10-nek:
"Ezt annyira bírom, mikor így ítélkeznek az ateisták fölött, miközben egyáltalán nincs hasonlóság közöttük, ha a hit hiányát nem vesszük számításba.Mintha alsórendűek lennének, vagy tudatlanok, miközben semmi sem támasztja ezt alá.
Még csak az okokat sem tudják, hogy ki miért lesz ateista, de egyből a Sátán ármánykodását látják bele a dologba. "
- Vicces, hogy ezt mondod, mert ugyan ez igaz a hívőkre is. Miért vesztek mindenkit egy kalap alá? Ők még azt is elismerik hogy a hitük különböző, hisz különböző vallásokban hisznek. Nincs igazam?
12-nek:
" És akik azzal érveltek,hogy miért nem lehet elfogadni,hogy a világ csak úgy lett,akkor miért nem lehet elfogadni,hogy Isten csak úgy volt?"
- Nálad a pont! ;)
34-nek:
"- Egy nem anyagi lény, hogy képes anyagi világot teremteni? "
- Egyszerű a válasz, ugyan úgy ahogy te is képes vagy erre az álmaidban. Ott nincs semmi fizikai, mégis úgy éled meg mintha az lenne.
"- Mi volt az oka és célja a teremtésnek?"
- Önmaga megismerése. Azzal, hogy értelmes önmagukat reprodukálni képes lényeket teremtett és ezen lények kutatásaival ő ugyan úgy fejlődik. Persze önmaga is megtehetné, de mennyivel több időt spórol meg azzal, hogy rajtunk keresztül általunk és velünk együtt fejlődik. És hogy ez miért jó? Pont azért amiért te egy pc-s vagy ps4 játékban fejleszted a képességeidet, hogy jobbá válj. A kimeríthetetlen tudás vágy miatt.
Sajnos ezek után csak sárdobálásra volt képes mindkét oldal, úgyhogy értelmes vitát folytatni innentől szerintem felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!