Miért vagytok ateisták?
Nem kötekedésből, vitatkozásból, személyeskedésből kérdezem! Csak kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Leírnátok miért vagytok ateisták? :) Mindenféle ateistától kérdezem: erős ateista, gyenge-, agnosztikus- stb.
Lehetőleg, ha tudjátok – nem muszáj csak így átláthatóbb lenne –, akkor pontokba szedve: pl.
– tudománytalan pl. evolúció
– dogmatikus rendszere korlátozza az embert szabad akaratában és gondolkodásába pl. nem lehet kilépni egy rosszul működő házasságból (apuka alkoholista és veri a családjáért, de anyuka hívő keresztény ezért nem válik el), tiltja a természetes szexualitást két nem házas ember között
– előre legyártott válaszokat add az élet nagy kérdéseire ezáltal gúzsba köti az ember elméjét.
(mi az életem értelme? milyen célból jött létre a világ?)
Hangsúlyozom nem vitatkozás miatt kérdezem!
Kort és nemet is írjatok
25/F
Értem, köszi a választ!
Tehát vannak akiket az érdekel, mi az ami van, meg olyanok, akiket az, mi az, aminek lennie kellene. Kelsen jutott eszembe, de ez valszeg. tévedés, csak analógia: sein vs. sollen.
Mi ateisták megelégszünk a valósággal, mert az is igazán érdekes, sőt izgalmas intellektuálisan, és nem keresünk valamiféle mélyebb "igazságot", amit a vallásosak, akiket nem nagyon érdekel, hogy van-e ilyen ténylegesen, mert ez a "sollen" kategóriája.
Nincs mit! :)
Feltétlenül nézd végig a filmet, ha lesz rá időd és légy szí írd majd meg a véleményedet. Ez amit írtál nagyon benne van a filmben burkoltan.
Más: Nem biztos, hogy az a valóság amit látunk, vagy ami logikailag következik. Úgy vélem ettől egy kicsit minden materialista fél, mint a teisták attól, hogy nincs a halál után semmi; és felesleges volt amit csinált.
Gondolj csak bele: mi lenne akkor, ha azok a sok kísértet, szellem, reinkarnációs sztorik közül akár csak egy is bizonyosságot nyerne? Akkor már bukik a materializmus és ezzel együtt egy egész élet szemlélet is és elveszti az embere a kapaszkodó pontját. Ugye mutass egy biztos pontot és kiforgatom sarkaiból a világot alap elv. És ugye így el vész a biztos pont...
15-ös vagyok. Viszont kevés az olyan ember, aki valóban materialista. Van, aki ezt mondja magáról, de valójában hiszi azt, hogy más is megkülönbözteti őt a többi embertől, mint a fizikai teste, a sejtje, idegpályái. Világos, hogy ezek összessége adja azt a valamit, amit léleknek nevezünk. Szerintem nincs lélek test nélkül, és nincs test lélek nélkül.
Egy másik kérdés az volt, hogy mennyire fontos nekünk, ateistáknak, hogy ne létezzen Isten és ne legyen sors. Felborulna-e a világképünk, ha kiderülne, hogy ezek léteznek. Én azt mondtam, hogy nem. Az Istenről és a lehetőségéről alkotott képemet már leírtam, a sors pedig úgy működik, hogy ha minden meg van írva, akkor az is meg volt, hogy én ebben ne higgyek, nem? Innentől kezdve semmit nem változna az életem, nem lennék öngyilkos, nem zuhannék magamba, hogy egy olyan elmélet, életszemlélet szerint éltem, ami helytelen. Mert mindennek fenntartom a lehetőségét, csak osztályozom, hogy jelenlegi ismereteim és saját véleményem alapján mi mennyire valószínű. Nincs olyan, ami biztos, és nincs olyan, ami biztos nem, ez biztos :)
41-es vagyok. Lélek nélküli test: kocka, ellipszoid, gömb, ugye. Ja hogy emberi test, ok. Múmia. Na szóval csak azért mert jól hangzik valami nem kell leírni.
Kérdezőnek!
Azt írod, ha bármiféle szellem, meg kísértet stb léte bebizonyosodna, akkor bajban lennénk. Ez így van. De bajban lennénk akkor is, ha olyan jelenséggel találkoznánk, ami ellent mond az energiamegmaradás elvének. Bármikor előfordulhat, és bukik a fizika nagy része. De még nem fordult elő. Vagy ha kiderülne, hogy van ami gyorsabban megy mint a fény. Bukik Einstein. Pont ez a szép a tudományos világképben. De bukhat-e a vallásos hit? Nem. Pont ez benne ronda.
"De bukhat-e a vallásos hit? Nem. Pont ez benne ronda."
Bukhat.Ha pl bebizonyosodik valamilyen felfedezés által,hogy egy vallási tanítás téves. Lásd az evolúciót és az ősrobbanást(megszívlelendő: az utóbbit egy római katolikus pap találta ki, és sokáig nem akarták tanítani a Szovjetunióban...) A katolikusok stb. azóta elismerik az evót és ősrobbanást. Ezzel persze nem leértékelni akartam a tudományt. De itt nem is a tudományról írtam legelőször hanem a materializmusról, mint világképről.
15. én ismertem olyan ateistát aki azt mondta, ha vele csoda történne tehát valami olyan amit, nem tud megmagyarázni akkor azt hinni magáról, hogy megőrült.
Embere válogatja...
Viszont az ateizmus nem egyenlő a materializmussal.
És igen: ritka aki nagyon materialista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!