Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívők és ateisták! Mit szólnát...

Hívők és ateisták! Mit szólnátok egy ilyen kísérlethez?

Figyelt kérdés

Karizmatikus közösségek közt ismeretes a nyelveken szólás ajándéka (idézőjelben vagy anélkül, mindenki döntse el maga). És vannak olyan emberek, akik azt mondják, le tudják fordítani a nyelveken való imádságot, amit elmondásuk szerint a Szentlélek (Szent Szellem) ihlet.

A kísérlet arról szólna, hogy keresünk egy embert, aki rendszeresen imádkozik nyelveken, imádkozását felvehetjük mondjuk diktafonnal. Választunk két fordítót, akiket a hívők hitelesnek tartanak, és megkérjük őket külön-külön, egymástól függetlenül, akár egymásról nem tudva, hogy fordítsák le az elhangzott imádságot magyarra. Választhatunk több fordítót is, a lényeg, hogy mindegyikre igaz legyen, hogy ne legyenek kapcsolatban egymással, főleg ne lássák és ne hallják egymást fordítás közben.

Nektek mi a véleményetek egy ilyen kísérletről? Egyáltalán egyetértetek, vagy ellenzitek, hogy legyen ilyen? A lényeg, hogy ellenőrzött keretek között, a tudományos feltételeknek eleget téve történjen, s ha valakinek eszébe jut egy tényező, amivel tökéletesebbé lehetne tenni a kísérletet, mondja!

Hívők, titeket hogyan befolyásolna, ha sikertelen lenne a végkimenetel (azaz, ha a fordítók különböző dolgokat mondanának)? Ateisták, titeket hogyan befolyásolna, ha sikeres lenne az eredmény (azaz, ha a fordítók fordításai legalább tartalmi szinten egyeznének)?

Megjegyzem, én magam is nagyon kíváncsi lennék a végeredményre! Vajon végeztek már amúgy efféle kísérletet?

2013. ápr. 10. 13:09
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
48%

Mit szólnék hozzá?

Azt, hogy hit kérdésébe nem szabad belekeverni a bizonyítékokat. A hit halála a bizonyítás. Az ugyanis nem hit, hanem tudás onnantól kezdve.

Nem szabadna a hitet és a tudományt így összemosni, főleg nem a meggyőzés (legyőzés?) szándékával. A hit nem tud mit kezdeni a tudományos bizonyítékokkal, nincs szüksége rá, a tudomány számára pedig értelmezhetetlen, irreleváns a hit.

Nem tudom, hogy ezek után miért ugranak össze ennek mentén amúgy egész értelmes emberek. Csak tiszteletben kellene tartani a másik meggyőződését, és nem cseszegetni baromságokkal.

2013. ápr. 10. 13:16
 2/24 A kérdező kommentje:

Első, te hívő vagy vagy nem?

Első kérdésem: Miért baj, ha megöljük a hit azon részét bizonyítékokkal, amit bizonyítani is tudunk? Hol írja a Biblia, hogy ezt ellenzi? Nagyon sok hívőtől hallom azt érvként, hogy "az már nem lenne hit". És akkor mi van? Jézus is megmutatta sebeit Tamásnak, gondolom ismered az igét.

Azt sem értem, hogy miért tartod rossznak, ha tényeket tárunk a valamiben hívők elé. Itt nem egymás győzködése folyna, amit te legyőzésnek nevezel, hanem a tények világosságra hozataláról van szó.

Ha valaki hisz valamiben, őt nem érdekli az igazság? Ezt most konkrétan rólad kérdezem. Tehát te szeretnél abban hinni, ami tényleg a valóság, vagy pedig a lelki békéd megtartása érdekében szeretnél hinni valamiben? Szerinted pl. nem káros, ha valaki egész életében hisz mondjuk a Mikulásban, annak ellenére, hogy sok bizonyítékot hoztak már fel, hogy nem létezik?

"Nem tudom, hogy ezek után miért ugranak össze ennek mentén amúgy egész értelmes emberek."

Mert az egész értelmes emberek tudják, hogy a tények azok tények. Hogy 1 valóság létezik, és hogy ha valahol ellentmondás van, ott nem lehet az igazság.

"Csak tiszteletben kellene tartani a másik meggyőződését, és nem cseszegetni baromságokkal."

Miért baromság az ellenőrzött kísérlet végkimenetele? És miért nem nagyobb baromság az, ha valaki annak ellenére megmarad a saját hiténél?

2013. ápr. 10. 13:32
 3/24 anonim ***** válasza:

Nyelveken szólással mér végeztek kísérleteket - igaz nem erre, hanem arra, hogy az agyunk melyik része aktivizálódik, melyik kevésbé...

Mondjuk a probléma a felvetéssel az, hogy a nyelveken szólás nem feltétlenül emberek által beszélt nyelven történik. Történhet azon is, de ez nem biztos. Egyébként érdekes lehetne.

2013. ápr. 10. 13:34
 4/24 A kérdező kommentje:

""Nem tudom, hogy ezek után miért ugranak össze ennek mentén amúgy egész értelmes emberek."

Mert az egész értelmes emberek tudják, hogy a tények azok tények. Hogy 1 valóság létezik, és hogy ha valahol ellentmondás van, ott nem lehet az igazság."

Bocs, rosszul válaszoltam a kérdésre. Szóval azt akartam írni, hogy akik ilyenen összekapnak, azok közül legalább az egyik fél ebben a tekintetben biztos, hogy nem értelmes. Csak hitbeli dolgokon lehet vitatkozni, ténybelieken nem.

2013. ápr. 10. 13:35
 5/24 A kérdező kommentje:
3-as, én konkrétan nem emberek által beszélt nyelvre gondoltam, de mondom, vannak olyanok, akik azt állítják, h le tudják fordítani, és mintha az ige is írna ilyesmiről.
2013. ápr. 10. 13:36
 6/24 anonim ***** válasza:
48%

Szia!

Az ötlet kiváló, maximálisan támogatnám, a probléma vele az, hogy kivitelezhetetlen! Mégpedig azért mert nem találsz olyan hívőket akik ezt vállalnák! Nem vagyok ateista, de meggyőződésem, hogy az a fajta nyelveken szólás amit a mai karizmatikus közösségekben gyakorolnak nem Istentől való. Mindenesetre érdekel a dolog, ha mégis sikerül akkor a végeredménye is!

Üdv. Péter

2013. ápr. 10. 13:36
 7/24 anonim ***** válasza:
77%

Szia!

Hívő vagyok, de nem pünkösdi-karizmatikus, és nagyszerűnek tartom az ötletedet. Én nem hiszek a nyelveken szólásban, viszont egy ilyen kísérletet mindenképpen támogatnék :-) Kíváncsi lennék a végeredményre ^^

2013. ápr. 10. 13:40
 8/24 anonim ***** válasza:
22%
Egy evangélikus lelkész azt mondta, hogy azért kamu a mai nyelveken szólás, mert ez a képesség már Biblia szerint sem él. Meg fogom tőle kérdezni a megfelelő igehelyet, mert nagy tudású lelkész és adok a szavára.
2013. ápr. 10. 14:06
 9/24 anonim ***** válasza:
0%

Írtam neki, majd bemásolom a válaszát.

De itt több minden van a nyelveken szólásról: [link]

2013. ápr. 10. 14:22
 10/24 anonim ***** válasza:
48%

Az első vagyok.

Miért fontos, hogy hívő vagyok, vagy sem? Nem derül ki a válaszomból?

Helyes.

Egyébként pedig hivatkozol az egyféle valóságra. Definiálnád kérlek, hogy mi a valóság?

2013. ápr. 10. 14:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!