Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívők és ateisták! Mit szólnát...

Hívők és ateisták! Mit szólnátok egy ilyen kísérlethez?

Figyelt kérdés

Karizmatikus közösségek közt ismeretes a nyelveken szólás ajándéka (idézőjelben vagy anélkül, mindenki döntse el maga). És vannak olyan emberek, akik azt mondják, le tudják fordítani a nyelveken való imádságot, amit elmondásuk szerint a Szentlélek (Szent Szellem) ihlet.

A kísérlet arról szólna, hogy keresünk egy embert, aki rendszeresen imádkozik nyelveken, imádkozását felvehetjük mondjuk diktafonnal. Választunk két fordítót, akiket a hívők hitelesnek tartanak, és megkérjük őket külön-külön, egymástól függetlenül, akár egymásról nem tudva, hogy fordítsák le az elhangzott imádságot magyarra. Választhatunk több fordítót is, a lényeg, hogy mindegyikre igaz legyen, hogy ne legyenek kapcsolatban egymással, főleg ne lássák és ne hallják egymást fordítás közben.

Nektek mi a véleményetek egy ilyen kísérletről? Egyáltalán egyetértetek, vagy ellenzitek, hogy legyen ilyen? A lényeg, hogy ellenőrzött keretek között, a tudományos feltételeknek eleget téve történjen, s ha valakinek eszébe jut egy tényező, amivel tökéletesebbé lehetne tenni a kísérletet, mondja!

Hívők, titeket hogyan befolyásolna, ha sikertelen lenne a végkimenetel (azaz, ha a fordítók különböző dolgokat mondanának)? Ateisták, titeket hogyan befolyásolna, ha sikeres lenne az eredmény (azaz, ha a fordítók fordításai legalább tartalmi szinten egyeznének)?

Megjegyzem, én magam is nagyon kíváncsi lennék a végeredményre! Vajon végeztek már amúgy efféle kísérletet?

2013. ápr. 10. 13:09
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:
Bár nem akarok elhamarkodott lenni, ezt még nekem is át kell gondolnom. Azért ha nagyon sok fordító azt mondja, h badarságot beszél az illető, akkor valószínűsíthető, h tényleg azt beszél.
2013. ápr. 10. 23:46
 22/24 anonim ***** válasza:

Szerintem jó lenne! Engem érdekelne egy ilyen kísérlet. Nem meggyőzés céljából... aki ebben hisz, azt 10 000 bizonyíték sem fogja meggyőzni arról, hogy nyelveken szólás nincs.

Viszont mindent érdemes megfigyelni.

Én hívő vagyok, de nem karizmatikus, és a nyelveken szólásban sem hiszek, olyan formában legalábbis biztosan nem, ahogy egyes gyülekezetek tanítják/csinálják.

2013. ápr. 11. 15:56
 23/24 anonim ***** válasza:
69%

Nagyon nagy bajok vannak itt a fogalmak értelmezésével, ezért lehetséges ilyen terméketlen vita.

Kezdjük ott, hogy bizonyításhoz alaposan meg kell vizsgálnunk a célt, és a módszert, hogy valóban azt bizonyítsuk, amit szeretnénk. Jelen esetben a "kísérlet" eredménye azt fejezné ki, hogy a "fordító" mennyire ért a fordításhoz és milyen a szemlélete. Itt a "fordítás" célja az, hogy mi, többiek is megértsük az eredetit abból a célból, hogy értelmezhessük. A fordítás mindig csak az eredeti szöveggel való azonosságot hitelesíti, magáról a tartalomról nem szólhat semmit, az nem tiszte.

Másrészt a hit nem bizonyítható. Mit is akarunk bizonyítani? Hogy hogy a hitem igaz, vagy hamis? A hitem mindenképpen igaz, ez az ereje. Ha nem igaz, akkor nem ér semmit, és vagy nem hiszek, vagy másban hiszek.

A hit fiziológiailag az ember azon tulajdonságából adódik, hogy elemi erejű ösztönnel bír a környezetének megértéséhez. Ha valamit nem ért, három dolog közül választ tudatosan, vagy ösztönösen, anélkül, hogy gondolna rá: gondol róla valamit és azt igaznak tartja, elkezdi kutatni, elfelejti. A harmadik nem számít, az első pedig az az eleinte kaotikus állapot, ami az idők során letisztult és ma hitnek nevezzük. A második szintén hosszú fejlődés után a mai állapotában a tudomány, amelynek alaptézise, hogy az észlelt jelenségeket megmagyarázzuk. Minden észlelt jelenséget összhangba akarunk hozni a többivel, azért, hogy megértsük. Ennek során elméleteket gyártunk, amelytől elvárjuk, hogy minden ismert jelenséget magyarázzon meg és ellentmondásmentes legyen. Azt az elméletet, amit még nem tudtunk beágyazni ebbe a rendszerbe, de úgy sejtjük helyes, hipotézisnek nevezzük. Sokan életcéljuknak tekintik, hogy egy hipotézist bizonyítsanak (beágyazzanak), vagy cáfoljanak. Mindkettőnek egyformán örülnek, mert egy gonddal kevesebb van.

Mindezek alapján a hit nem szorul bizonyításra (és nem is bizonyítható, ha mégis, definíció szerint onnantól elveszti a hit-jellegét, tudás lesz, ami minden érdeklődő számára megismerhető, kipróbálható). Másrészt egy ateista soha nem mondja, hogy a hit tárgya nem létezik. Azt mondja, az adott pillanatban nem bizonyítható. Ha azonban ezt valaki kétséget kizárólag megteszi, akkor azt le fogja ellenőrizni, és ha meggyőződik az igazságáról, attól kezdve szilárdan hisz a létezésében (hiszen bizonyított). De a bizonyításnak a tudomány által elfogadott eszközökkel kell történnie, különben nem bizonyító erejű.

2013. ápr. 11. 16:39
 24/24 A kérdező kommentje:

"Jelen esetben a "kísérlet" eredménye azt fejezné ki, hogy a "fordító" mennyire ért a fordításhoz és milyen a szemlélete."

Ez abszolút másodlagos dolog. Elfelejted, hogy 2 vagy több fordítóról beszélünk, és a fordítók által fordított szövegek összehasonlításán alapszik a kísérlet. Éppen ezért első sorban azt fejezné ki a kísérlet sikeres esetben (azaz, ha a fordítók szövegei legalább tartalmi egyezést mutatnak), hogy egyrészt a nyelveken szóló egyén értelmes dolgokat mondott, és a fordítók is jól fordítanak. Egyszerre tehát két legyet ütünk egy csapásra. Abban az esetben van gond, ha a fordítók nem egyforma fordítást adnak vissza, ugyanis, ekkor a már korábbi hozzászóló esetei állnak fent, miszerint ha csak 2 fordító van, lehet, hogy csak az egyik, de lehet, hogy mindkettő tévedett, s azt pedig egyáltalán nem sikerül kideríteni, hogy a nyelveken imádkozó személy értelmes dolgokat mondott-e. Ebben az esetben a kísérlet mindenképpen ismétlésre szorul, pl. úgy hogy a fordítókat lecseréljük, de a nyelveken szóló megmarad, illetve ezen kívül azt is kipróbálhatjuk, hogy a nyelveken szólót is lecseréljük. Az is lehetséges, hogy maga a nyelveken szóló zavarta be a fordítókat, éppen ezért azt is érdemes kipróbálni, hogy más nyelveken szólókat hozunk ugyanazon fordítók elé. A lényeg, hogy szerintem, ha sikertelen a kísérlet, akkor jóval több kísérletet kell végezni, és ha hosszabb távon, mindenféle variációban is az fordul elő, hogy a fordítók fordításai nem egyeznek, akkor vonhatunk csak le valószínűségi következtetést.

"Itt a "fordítás" célja az, hogy mi, többiek is megértsük az eredetit abból a célból, hogy értelmezhessük. A fordítás mindig csak az eredeti szöveggel való azonosságot hitelesíti, magáról a tartalomról nem szólhat semmit, az nem tiszte."

Azokban a gyülekezetekben, ahol vannak fordítók, ott igen, ez a célja, de a mi kísérletünk szempontjából nem ez a célja, mert ki mondja meg, hogy jól fordított-e? Pontosan ezért kell több fordítót bevetnünk, és a kísérlet célja első sorban nem az, hogy megfejtsük, mit mondott a nyelveken imádkozó, hanem az, hogy van-e egyáltalán jelentése, és lefordítható-e. A második mondatodat sajnos egyáltalán nem értem. Hiszen a fordításnak tudtommal pont az a lényege, hogy elmondja tartalomhűen, mit mondott a nyelveken imádkozó.

"Másrészt a hit nem bizonyítható."

Ezt megint nem értem. Az nem bizonyítható, hogy valakinek van hite? Vagy a hit tárgya nem bizonyítható? Utóbbi semmi esetre sem lehet általánosan igaz. Sokáig abban HITTEK, hogy a csillagok rések a mennyország felé, de nem volt bizonyítható. Mára viszont már bizonyíthatóvá s egyben cáfolhatóvá vált, és meg is cáfolódott.

"Mit is akarunk bizonyítani? Hogy hogy a hitem igaz, vagy hamis? A hitem mindenképpen igaz, ez az ereje. Ha nem igaz, akkor nem ér semmit, és vagy nem hiszek, vagy másban hiszek."

Miben méred a hit erejét? Tegyük fel, a mikulásban hiszek. Ez a hit igaz, mert van ereje? Kérlek, definiáld, mit értesz ez alatt.

"Mindezek alapján a hit nem szorul bizonyításra (és nem is bizonyítható, ha mégis, definíció szerint onnantól elveszti a hit-jellegét, tudás lesz, ami minden érdeklődő számára megismerhető, kipróbálható)."

A hit valóban nem szorul bizonyításra, azonban bizonyítható. Csak nem értem, miért lázadoznak sokan az ellen, hogy egy hittételt bebizonyítsunk, ha megvan rá a lehetőségünk. Igazad van abban, hogy ha a hitet bizonyítjuk, onnantól már nem hit kérdése lesz a dolog, de ettől az még nem cáfolódik meg, hogy a hit bizonyítható. Egy hasonlattal élve: Egy szűz nővel lehet szeretkezni, de ahogy ez megtörténik, elveszti a szüzességét.

Újra felteszem a kérdést: Miért lényeges, hogy valami megmaradjon a hit kategóriájában? Miért akarnak sokan inkább hinni, mintsem szembesüljenek a tényekkel? És itt most első sorban nem a tényektől való félelemre gondolok, hanem arra, hogy miért gondolják szentebbnek, szakrálisabbnak, felsőbbrendűnek a hitet a bizonyításnál. Mert mi történik ha valami bizonyítottá válik? Összedől a világ?

"Másrészt egy ateista soha nem mondja, hogy a hit tárgya nem létezik. Azt mondja, az adott pillanatban nem bizonyítható."

Te is kevered a dolgokat. Akikről te írsz, azok az agnosztikusok. Az ateisták sem tudják feltétlenül bizonyítani Isten nemlétét, azonban vagy jeleit látják a nemlétének, s ezáltal valószínűsítik azt, vagy pedig abban HISZNEK, ismétlem hisznek, hogy nincs Isten. Igen, ez is lehet egyfajta hit, de hangsúlyozom nem kizárólag. Vannak az ateistáknak ilyen meg olyan fajtái, és vannak agnosztikusok is. De egyébként a gyakorlatban tényleg talán összemosódnak ezek a fogalmak, meg ez definíció kérdése is.

"Ha azonban ezt valaki kétséget kizárólag megteszi, akkor azt le fogja ellenőrizni, és ha meggyőződik az igazságáról, attól kezdve szilárdan hisz a létezésében (hiszen bizonyított)."

Hidd el, hogy nem minden ateista ilyen. Hallottam olyanról, aki akkor sem hinne Istenben, ha a saját szemével látná.

2013. ápr. 11. 17:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!