Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért vagytok ateisták?

Miért vagytok ateisták?

Figyelt kérdés

Nem kötekedésből, vitatkozásból, személyeskedésből kérdezem! Csak kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Leírnátok miért vagytok ateisták? :) Mindenféle ateistától kérdezem: erős ateista, gyenge-, agnosztikus- stb.

Lehetőleg, ha tudjátok – nem muszáj csak így átláthatóbb lenne –, akkor pontokba szedve: pl.

– tudománytalan pl. evolúció

– dogmatikus rendszere korlátozza az embert szabad akaratában és gondolkodásába pl. nem lehet kilépni egy rosszul működő házasságból (apuka alkoholista és veri a családjáért, de anyuka hívő keresztény ezért nem válik el), tiltja a természetes szexualitást két nem házas ember között

– előre legyártott válaszokat add az élet nagy kérdéseire ezáltal gúzsba köti az ember elméjét.

(mi az életem értelme? milyen célból jött létre a világ?)

Hangsúlyozom nem vitatkozás miatt kérdezem!

Kort és nemet is írjatok

25/F

2013. ápr. 16. 21:37
1 2 3 4 5 6
 31/53 anonim ***** válasza:
100%

Azért vagyok ateista, mert Isten nélkül is feltudom fogni a világot. Nincs szükségem apai támaszra az igazságok, tények elfogadásához. Az, hogy a világot egy ember nem tudja teljesen felfogni inkább gyakorlati mintsem elvi probléma. Egyszerre annyi minden történik, hogy képtelenség lenne mindent mindig tudni, értelmezni, észrevenni. Ebből kifolyólag viszont nem értem, miért kellene azt feltételezni, hogy bármilyen felsőbb hatalom áll felettünk.

Akit pedig akadályoz a saját vallása, az már bőven nem vallásos. 16/f

2013. ápr. 19. 17:45
 32/53 anonim válasza:
Én nem vagyok az, de pl. a volt baratom az volt, es o mondta, hogy azert, mert hazugsag az egesz... mert azt mondjak, hogy Isten mindent tud.. De akkor.hozzon letre egy olyan kovet/sziklat, amit o maga se tud megmozditani.. Es hat akkor.. ha sikerul neki, letrehozza, es nem tudja megmozditani,.akkor.hopp, megse tud mindent.. Vagy, ha, mivel mindenkeppen meg tudna mozditani, igy nem tud olyat letrehozni, ami tul nehez lenne... Es akkor, mivel ilyet.nem.tud letrehozni, hopp, megint.nem tud.mindent.. Ez volt az.elve :))
2013. ápr. 19. 17:54
 33/53 anonim ***** válasza:
21%
Ez a köves példa eléggé sántít, mert Isten materiálisan nem megfogható. Ugyanis mivel végtelen képtelenség végtelen nagy sziklát alkotnia. Tehát mondhatjuk úgy, hogy képtelen akkora sziklát alkotnia, amekkorát már nem tud megmozdítani.
2013. ápr. 20. 11:21
 34/53 anonim válasza:

Hát ő is pont ezt mondta, hogy képtelen rá, tehát nem tud.mindent, mint ahogy.mondják..

Én meg amúgy sem Istennek nevezném,.hanem inkább Univerzumnak, vagy Létnek, és.ha azt nézzük, akkor.az hogy hangzik már, hogy a lét xy dolgot "nem képes megcsinálni".. Mellesleg, mondom, én vallásos vagyok, de nem olyan.fajta.aki.folyton imátkozik meg azt hiszi hogy Istennek.nem.tetszik ez vagy az.. De hát .em.is Istenven hiszek,.hanem a Létben, a.jelenben és ennyi.:D

2013. ápr. 20. 19:52
 35/53 anonim ***** válasza:

Amikor ateista voltam az élet értelmét nem értettem.De most amióta keresztény hittel élek tudom mi az:A szeretet megismerése és Jézus követése.

Minden végtelen ezt nem vitathatjuk,és azt sem hogy a lelkünk is az.(Semmi sem pusztítható el)

Végtelen értelem rejtőzik ,de mi nem ismerjük még, inkább a könnyebb utat választjuk.A széleset amelyen könnyű haladni....

(K.Gy)

2013. ápr. 22. 12:26
 36/53 anonim ***** válasza:

Egy volt muzulmán kijelentése aki keresztény lett:"Számunkra jobb Krisztussal magányosan élni,mint egy olyan közösségben ahol ő nincs ott,nem félünk semmitől"...

(K.Gy)

2013. ápr. 22. 12:50
 37/53 anonim ***** válasza:
100%

Már gyerekkoromban megőrültem a tudományért, vetettem egy 300 oldalas "Enciklopédiát" még középső csoportos koromban. Persze óvodásoknak és kisiskolásoknak szólt, annyira is szántott mélyen, rengeteg kép, kevés tőmondat, kábé 20 oldalon elférne a szöveg, de én szerettem, volt benne rengeteg téma, nekem a legjobban a világűr és a dinoszauruszok tetszettek, de voltak benne tengerek, földrajz, álllatok, növények, minden. Szegény anyámat is az őrületbe kergettem, hogy ~5 évesen már kihiszteztem az esti mese helyett az esti tudományt :-)

Amikor megtanultam olvasni a kezembe akadt a nagyszüleimnél egy Biblia. Nagyjából két oldal után egy kérdés furdalta az oldalamat, amit meg is kérdeztem a nagymamámtól. Nevezetesen hiányoltam a dinoszauruszokat a teremtésből. Szépen az akárhányadik napon Isten megteremtette az állatokat-de nem találtam sehol korábban nyomát a dinoszauruszoknak a teremtésben. A nagymamám csak legyintett a kérdésemre, de én megint elakadtam, nem igazán vágott egybe a korábban hallottakkal, hogy akkor Ádám és Éva ősemberek voltak, vagy pedig nem léteztek a neandervölgyiek.

Mindegy azért becsülettel folytattam tovább, lapozgattam a Bibliát, rengeteg névvel találkoztam, Rebeka ennek a felesége, Ábrahám annak a férja, nemigazán értettem belőle semmit, aztán kikötöttem Noénál (milyen stílszerű :-) ). Na akkor zavarodott össze végleg minden. Ha Isten vízözönt bocsátott a Földre, hogy MINDEN állatot kiirtson, mi lett a halakkal, a kagylókkal és egyáltalán bármi élőlénnyel, amit nem zavar különösebben a víz?

Hát kábé itt maradt abba a bibliaolvasás, amiben erősen közrejátsz(hat)ott az ateista/agnosztikus családi hátterem is.

Azóta sem tértem meg. Soha nem láttam értelmét. Alapvetően nem zárom ki Isten létét, de az vele a bajom, mint a sumér-magyar rokonsággal, az örökmozgóval, a holokauszttagadással és minden hasonló dologgal.

Newton nem kitalálta a törvényeit, aztán bizonyítékokat keresett rá. Newton megfigyelt, kísérletezett, ezekből levonta a tanulságot, felállította a mechanika alaptörvényeit.

Darwin nem megírta otthon az evolúciót majd felkerekedett bizonyítékokat keresni, hanem az útja során észrevett dolgokból (Galapagos-szigetek), következtetett az evolúcióra.

Einstein is kísérletekre és korábbi kutatási eredményekre támaszkodva "hozta össze" a relativitást, nem pedig kitalálta a semmiből, aztán bőszen nekiállt bizonyítani.

Hubble a távcsövén keresztül látta távolodni a galaxisokat, ezek után leült és papírra vetette az Univerzum tágulását, nem pedig először kiagyalta azt, majd bement a csillagvizsgálóba bizonyítékokat keresni.

A régészek ha találnak egy elsüllyedt várost a dzsungel közepén (Macchu Pichu pl) után következtetnek a valaha ott élő nép életére, szokásaira, történetére, stb., nem pedig kiagyalnak otthon a semmiből egy civilizációt majd megindulnak a dzsungelbe, hogy keressenek hozzá rég letűnt szobrokat, templomokat.

etc.

Azt hiszem érthető mit akarok mondani :-)

Ehhez képest mi a másik véglet? Előre eldöntjük, hogy mi magyarok szkíták vagyunk, majd feltúrjuk az össze létező bizonyítékot, és addig csűrjük-csavarjuk, amíg rá nem tudjuk húzni, hogy a magyarság szkíta gyökerű. Egely György sok éve kitalálta, hogy elkészíti az örökmozgót, fittyet hány mindenre, őrültebbnél-őrültebb kísérleteket végez, számítási hibáktól hemzsegő képleteket állít fel, hogy kergesse a rögeszméjét, pedig az energiamegmaradás törvénye több száz éve ismert.

A holokauszttagadó "történészek" is előbb kitalálták, hogy nem történt meg a holokauszt, majd elmentek Auschwitzbe bizonyítékokat gyűjteni.

A Loch Ness-tónál sem utal SEMMI arra, hogy ott egy őshüllő élne, a Nessie után vadászók már eleve felteszik, hogy létezik a Loch Ness-i szörny és odamennek minden istenverte készülékkel, hogy keressék a nyomát.

A keményvonalas vallásosokkal is ez a baj. Előre kitalálják, hogy Isten létezik, majd nekiállnak bizonyítékokat keresni (rosszabb esetben hamisítani). Ilyen a kreacionizmus és az összes többi áltudomány.

Ha Isten létezik (kizárni a létezését SEMMINEK nem lehet és nem is ildomos), akkor az úgyis meg fog jelenni a kísérleteinkben, jelenségeinkben, az egyenletekben, képletekben, bárhol. Amíg nem utal rá semmi, addig nincs okom vélelmezni a létét.

2013. ápr. 26. 17:57
 38/53 anonim ***** válasza:
82%

Ami még zavar az az "imaütközés" (ezt így ne keresd sehol, a szót én találtam ki).

Pofonegyszerűen:

a székelyek katolikusok

a szlovákok katolikusok

A székely plébános (Isten, Krisztus és a Római Pápa Szolgája) azért imádkozik vasárnap, hogy "Vesszen Trianon!", álljon vissza Nagy Magyarország.

A szlovák plébános (Isten, Krisztus és a Római Pápa Szolgája) azért imádkozik vasárnap, hogy "Éljen Trianon!", NE álljon vissza Nagy Magyarország.

Bármely vallásnak (a szektákat leszámítva) van annyi híve, hogy legyen köztük érdekütközés, a református kőműves arra vet keresztet, hogy ne essen az eső és tudjon dolgozni, a református kertész pedig imádkozik, hogy essen az eső és zöldüljön ki a kert.

Az Egy Igaz Isten nem tudja a híveinek kéréseit MIND figyelembe venni, sem kis, sem nagy dolgokban, egész egyszerűen azért, mert ellentétes dolgokat kéne cselekednie.

Ezen felől még egy, ami eszembe jutott.

Ha azt mondom, hogy a világot a fizika és a matematika törvényei írják le, egy keményvonalas hívő azt mondja, hogy azokat valakinek teremtenie kellett. Ha megkérdezem, hogy Istent ki teremtette, az a válasz, hogy "Isten öröktől fogva létezik".

Kérdezem én, mennyivel jobb egy, az öröktől fogva létező Isten képe annál a képnél, hogy a Természet Törvényei öröktől fogva léteznek?

2013. ápr. 26. 18:18
 39/53 anonim ***** válasza:
100%

Hát az eredeti kérdésre visszatérve, én azért vagyok ateista, mert apám, aki ateista volt érdekesebb dolgokat mesélt, mint anyám, aki meg vallásos volt. Aztán persze nagyon elkezdett étdekelni a természettudomány, és a benne való elmerülés kielégítette tudásszomjamat. Később pedig azért maradtam ateista, mert megtaláltam az ezt alátámasztó filozófiai alapvetést, Okham tilalmát az entitások felesleges szaporítására. Kedves kérdező! Mi a baj Okhammal? Korábban csalókának nevezted...

Miután tehát a világ magyarázatához nincs szükségem transzcendenciára, ezért mint felesleges entitást, én is leborotválom istent. Persze nem áltatom magam, lehet olyan élethelyzetem, hogy én is bekattanok, bár már voltam úgy, hogy ennek meg kellett volna történnie, hiszen egyetemista koromban súlyos agyműtéten estem át, amikor rezgett a léc, de eszembe sem jutott istenbe kapaszkodni, és nem csak azért, mert szégyelltem volna magam a gyávaságom miatt. Én tehát azért vagyok ateista, mert semmi jelét nem látom annak, hogy létezne isten, csak azt, hogy nagyon sokan hisznek benne. Erre azonban szintén van tudományos magyarázat, még akár darwinista is, persze ha a csoportszelekciót elfogadjuk, ami azért nem olyan nagy elhajlás tőle. De ennek kifejtése meghaladja a jelen kereteket, meg az én tudásomat is, talán.

Szóval én még nem hallottam értelmes érvet arra, hogy istenhívőnek kellene lenni, hacsak azt nem, hogy azoknak sokkal jobb, hiszen nem kell nekik meghalniuk olyan nagyon, mint nekünk ateistáknak. Persze ez sem értelmes érv.

2013. máj. 24. 21:43
 40/53 A kérdező kommentje:

"Kedves kérdező! Mi a baj Okhammal? Korábban csalókának nevezted..."

Azért mondtam csalókának, mert arra következettet a hölgy, hogy teista vagyok a kérdés alapján. És ez tűnt a legegyszerűbb magyarázatnak, az alapján ahogy feltettem a kérdést.

Egyébként azóta visszatértem az agnosztikus teista néző pontomhoz...

Igazad van! Isten létét nincs semmi olyan ami alátámasztaná, de az ember hihet valamiben attól függetlenül, hogy nem igaz pl. abban, hogy a jó mindig legyőzi a rosszat.

Azért hiszünk és teszünk ilyenekért, mert másért nincs értelme... Ezt le is írtad, hogy aki vallásos az általában boldogabb.

Ha gondolod nézd végig majd:

Leharcolt oroszlánok c. vígjáték, dráma filmet.

Occam borotvájáról szól, burkoltan.

2013. máj. 25. 11:39
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!