Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Tényleg vannak olyan emberek,...

Tényleg vannak olyan emberek, akik ezzel bizonyítják, hogy a világ véletlenül alakult ki?

Figyelt kérdés

Ha egy majom egy számítógépen nyomkodja a billentyűket folyamatosan, akkor lehetséges, hogy egyszer egy könyvet fog létrehozni, ami értelmes.

Na már most, ez azt jelentené, hogy a világok folyamatosan jönnek létre össze-vissza valami ismeretlenben. És ebben az esetben is kellene egy output.

Tehát nem kapnuk választ, hogy ki az a majom, honnan van, miért nyomkodja a billentyűket és azok micsodák, honnan vannak stb...

Nem tudom, hogy miért jutott most eszembe ez.

Nem biztos, hogy a világ kialakulását magyarázzák így, de akkor mit? (ha valaki tudja a választ, annak megköszönöm)

Persze erre lehet azt mondani, hogy semmi sem magyarázza, hogy értelmes teremtőre lenne szükség.

De aki ezt mondja, akkor nyílván ismeri az igazságot és le tudja vezetni pontosan.

Tudom az sincs bebizonyítva, hogy szükséges egy tervező (habár én inkább erre szavazok).

Gondoltam kiírom a kérdést egy kis vita kedvéért:)

2012. dec. 24. 23:41
 31/96 anonim ***** válasza:
17%

És az hogyan hangzik, hogy a végtelenben nem alkotódik minden variáció, hanem csak a maszlag és a káosz különböző variációi fordulnak majd elő.

Volt egy matematikus, sajnos már nem emlékszem, aki megállapított egy számot, hogy ha azon variációban nem fordult elő valami, akkor azt végtelennek lehet tekinteni. Próbáltam rákeresni, mondjuk nem kitartóan, de határozottan emlékszem, hogy van egy ilyen szám.

" Milyen fizikai, matematikai, kémiai akadálya van annak,hogy véletlen karakterekből kijöjjön egy szó, vagy 10 vagy 1000vagy 50000 hosszú értelmes kar. lánc. Melyik az a szám amire azt mondod,hogy nem jöhet ki. A valószínűség számítás után hány % tekinthető abszolút 0-na?"

Az értelmes nem szűk gondolkodás erre a válasz. Nem írhatok olyan könyv fordítását, melyet nem tudok fejből és nem ismerem a nyelvet. Ezt lehet kiírhatatlanul sok nullával megspékelt évmilliárdokat és annak végtelen hatványában felírni ennek próbálkozási lehetőségét, ahogy nem vagyok képes ma sem, úgy holnap sem. Valószínűségszámítás kell? =0 és nem több.

2012. dec. 27. 14:13
 32/96 anonim ***** válasza:
26%

"Például random, néha kiürül az addig leírt szavak listája. "

Tehát véletlen kijön az ember tragédiája angol nyelven és a többi csak úgy szintén véletlen törlődik.

Hogy lehet ezt elhinni?

Tiszta vicc.

Ezek a nálam szerinted sokkal okosabb emberek ezzel mertek elő állni?

Ennyire futtya a tudásukból?

2012. dec. 27. 14:24
 33/96 anonim ***** válasza:
83%

"Volt egy matematikus, sajnos már nem emlékszem, aki megállapított egy számot, hogy ha azon variációban nem fordult elő valami, akkor azt végtelennek lehet tekinteni."

Hangzatos, de nem így van.

"Tehát véletlen kijön az ember tragédiája angol nyelven és a többi csak úgy szintén véletlen törlődik."

Csak egy példa volt, de basszus, nem erről van szó...

A VÉGTELEN pont azt jelenti, hogy NINCS VÉGE.

Ezen mit nem tudtok megérteni?

Annak a valószínűsége pedig, hogy egy halom betűből szó, mondat, vagy komplett regény legyen nem nulla.

Itt nem évmilliárdokról van szó, hanem végtelen sok időről.

Lehet ezt bárhogy csűrni, csavarni akkor is így van.

De ha nem hisztek nekem, menjetek be az első egyetemre a környéketeken és kérdezzetek meg egy matematika professzort, ő biztos jobban el fogja magyarázni.

2012. dec. 27. 14:29
 34/96 anonim ***** válasza:
0%

Hagyjuk már nagy 0 az egész.

De te most komolyan azt hiszed ha tiéd az utolsó szó attól már neked van igazad?

2012. dec. 27. 16:00
 35/96 anonim ***** válasza:
73%

Még mindig nem sikerült arra a kérdésre válaszolni miszerint "Milyen fizikai, matematikai, kémiai akadálya van annak,hogy véletlen karakterekből kijöjjön egy szó, vagy 10 vagy 1000vagy 50000 hosszú értelmes kar. lánc?"

A 78%-os csak reagált az "érvekre". Az,hogy te nem érted és levonod a következtetést: "Kizárt dolog mert nem tudommal". Ha majd tovább jutsz annál a szintnél amikor csak hülyézni tudod mást, de magad nem tudsz semmi érdemleges mondani. Akkor szívesen válaszok bármilyen hülye kérdésre.

De amíg nagyobb eséllyel tanítok meg egy galambot furulyázni addig más szenved veled

2012. dec. 27. 16:43
 36/96 anonim ***** válasza:
94%

Az unokám megdöbbenve kérdezte, (tegnap látta először a GYK-t): -Tényleg ilyesmiket gondolnak az emberek?-

Kénytelen voltam megnyugtatni:

- Az, hogy mit képzel egy segédmunkás, vagy egy sofőr, még nem befolyásolja a világot, bár jobb lenne, ha nem ufokban, meg természetfeletti lényekben hinnének, de ne zavartassa magát senki.-

Én már régen nem lepődök meg, sőt, előrehaladásnak tartom az olyan hívőket, akik félig, meddig racionálisak a világhoz, mert elismerik, hogy a Biblia szavai képletesek és csak bizinyos helyeken makacsolják meg magukat.

Abban is bízom, hogy a valóságban sokkal jobb az arány, csak itt, ezeken a lapokon tűnik fel ennek a néhány embernek a harsogása.

Meg kell, hogy mondjam, amikor először láttam, én is hüledeztem, de már nem túlságosan zavar.

A kérdező nem veszi figyelembe, hogy a könyvet is, a vadászrepülőt is ember teremtette. Osszetéveszti a szezont a fazonnal, össze vissza beszél.

Hasonlatokat gyárt, olyanokat, amik nem hasonlítanak, elméleteket ont hasra ütve és pimaszul leszól minden értelmes embert.

Itt már valóban nincs mit tenni.

2012. dec. 27. 18:13
 37/96 anonim ***** válasza:
51%
Jól momdod én söför vagyok és hiszek is istenbe. Aztan meg ha az isten akarja akkó ra majom is le tuggya írni a Bibliját, úgye. Már mér ne tunná, hát nem? Nincs ebbe semi csudálatos
2012. dec. 28. 00:36
 38/96 anonim ***** válasza:
57%

Na még egy félkegyelmű! Kösd a Göncölszekered elé a Bika csillagképet és fejd meg a Tejutat.

Pullo, neked valamilyen teológiai végzetséged van?

Mert prédikálni és kiátkozni nagyon tudsz

2012. dec. 28. 01:47
 39/96 anonim ***** válasza:

Bocsánat, több ablak nyitva volt, eltévesztettem a topikot, nem ide akartam az előbb kommentelni, de ide is illik részben.

Ahogy látom, az érv helyett jön a megszokott támadás, amint az máshol is előfordul. Nincs értelme a vitának, a tervező elmélete megcáfolhatatlan, aki hinni akar benne.

2012. dec. 28. 15:25
 40/96 anonim ***** válasza:
100%

58%-os, akárhányszor írodl e a butaságokat, akkor sincs igazad. Nem azért cáfolnak meg 100-szor is, mert nem akarják, hogy tied legyen az utolsó szó, hanem azért, mert nincs igazad.

Tanultál esetleg integrál, derivál számítást? Ha nem, úgy valóban nehéz megérteni a végtelen fogalmát. De ehhez nem is kell felsőbb matek. Ez szimpla kombinatorika. Annak az esélye, hogy egy majom értelmes szót írjon le mondjuk 4 gomb lenyomásával szinte 0. Ezt ki is lehet számolni. Ha mondjuk a magyarban 3000 értelmes 4 betűs szó van, az azt jelenti, hogy 3000 kedvező kimenetel van. 10 lenyomásnál, minden gomb esetében 101 gombból választhat (ha 101 gombos magyar billentyűzetről beszélünk), tehát 101 a negyediken féle billentyűkombináció. 4 gomb esetén tehát 104'060'401 féle kombináció lehetséges. Ebből 3000 kedvező van, tehát a valószínűség: 3000/104060401 ami egy nagyon nagyon pici szám, de nem 0. Ha az ember tragédiája mondjuk 50000 karakterből áll, akkor annak a valószínűsége, hogy a majom épp ebben a sorrendben nyomja le a billentyűket 1/101 az ötvenezrediken. Ez az esemény végtelen számű próbálkozás esetén mindenképpen bekövetkezik. Miért? Azért, mert ha egyet elosztasz egy végtelenül pici számmal, akkor egy végtelenül nagy számot kapsz. Nehéz megemészteni, de próbálkozz.

Itt nem az a kérdés, hogy kivitelezhető-e a dolog. Sokkal inkább az elmélet a fontos. Egyébként meg ezt a kérdést más értelmes lények létezésének bizonyítására szokás bizonyítékként felhozni. Tudni illik az élet a véletlen műve (a tudomány mai állása szerint). Bár annak az esélye, hogy ez bekövetkezik egy másik bolygón, végtelenül kicsi (a tudomány mai állása szerint), de mivel az univerzum végtelen (a tudomány mai állása szerint), ezért annak az esélye, hogy máshol is van élet, tart a 100%-hoz, de nem 100%.

2012. dec. 29. 22:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!