Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Tényleg vannak olyan emberek,...

Tényleg vannak olyan emberek, akik ezzel bizonyítják, hogy a világ véletlenül alakult ki?

Figyelt kérdés

Ha egy majom egy számítógépen nyomkodja a billentyűket folyamatosan, akkor lehetséges, hogy egyszer egy könyvet fog létrehozni, ami értelmes.

Na már most, ez azt jelentené, hogy a világok folyamatosan jönnek létre össze-vissza valami ismeretlenben. És ebben az esetben is kellene egy output.

Tehát nem kapnuk választ, hogy ki az a majom, honnan van, miért nyomkodja a billentyűket és azok micsodák, honnan vannak stb...

Nem tudom, hogy miért jutott most eszembe ez.

Nem biztos, hogy a világ kialakulását magyarázzák így, de akkor mit? (ha valaki tudja a választ, annak megköszönöm)

Persze erre lehet azt mondani, hogy semmi sem magyarázza, hogy értelmes teremtőre lenne szükség.

De aki ezt mondja, akkor nyílván ismeri az igazságot és le tudja vezetni pontosan.

Tudom az sincs bebizonyítva, hogy szükséges egy tervező (habár én inkább erre szavazok).

Gondoltam kiírom a kérdést egy kis vita kedvéért:)

2012. dec. 24. 23:41
 11/96 anonim ***** válasza:
14%
Pontosan erről van szó. Egy afrikai embernek eleve van egy beszéde, gondolkodásmódja, míg a mai vadmajomnak nincs a bírtokában ez a képesség összetett módon. Tehát, azt elismerem, hogy x majomból esetleg egy írhatna egy értelmes mondatot, de képtelen lenne ő maga értelmezni, mit is írt.
2012. dec. 25. 00:43
 12/96 anonim ***** válasza:
100%
Nem is az a lényeg, hogy értse, hanem, hogy nem kizárt, hogy sikerült neki.
2012. dec. 25. 01:02
 13/96 A kérdező kommentje:

Látom jól elbeszélgettetek így éjszaka:)

A tizes válaszoló által linkelt cikket én is olvastam régebben. Nagyon érdekes. Mindig szerettem az ehhez hasonló jellegű kísérleteket.

Ezeknek a kutatásoknak volt, van és lesz értelme, amíg világ a világ:D

Szerintem ez viszi előre a tudományt és a gondolkodás....

"Ezzel nem bizonyítanak semmit, pusztán példaként szolgál a véletlenekre."

Köszönöm a választ :)

Mondjuk lehet én máshogy magyaráztam volna el a véletlen létezését, ha valaki megkér erre:)

De ennél jobbat most tuti nem bírnék írni, ha jobban végig gondolom.

Most már csak az a kérdés, hogy a valóságban létezik-e olyan, hogy véletlen.

Van-e mindennek oka vagy sem?

Tehát mi a véletlenség feltétele?

Tegyük fel, hogy mindennek van oka vagy előzménye.

Már pedig ha van, akkor mennyire mondható véletlennek?

Bár a példa alapján én most arra a következtetésre jutottam, hogy a véletlenség és az oktalanság nem egymás feltételei. Lehet már nagy baromságot írtam, de elég késő van már. Olyasmire gondolok, hogy a véletlen az szándéktalanságot takar.

Lehet, hogy a véletlenség hibák következménye?

De mi az oka annak, hogy van lehetőség hibákra? Végülis ez csak belemagyarázás, mert a hiba is egy ok, ha jobban megvizsgáljuk.

Milyen ha valami oktalan?

Oktalanságra tudtok példát? :D Amibe nem lehet belemagyarázni semmit?

Mondjuk, hogy valami csak úgy van és kész.

De ez inkább arra utal, hogy nem tudjuk.

2012. dec. 25. 02:21
 14/96 anonim ***** válasza:

Na hát a kérdésed pont a cáfolata a benne jelzett problémának.

:)

2012. dec. 25. 06:14
 15/96 anonim ***** válasza:
17%
A majmos egy nagyon rossz példa. Ugyanígy egy hatoldalú dobókockával se lehet 7-est dobni, hiába van végtelen lehetőséged dobálózni vele. Egy majomnak soha nem jutna az eszébe, hogy nyomogassa a gombokat, nem élvezné, nem tud egy helyben ülni addig, amíg akár egy értelmes mondatot le tudjon írni. Lefogadom, hogy a milliomodik majom se fog tudni egy szót leírni. Pláne nem úgy, hogy nem tudja a billentyűk értelmét, ököllel fogja szétverni, vagy egyszerűen bámulni fogja a fényes képernyőt, amíg meg nem éhezik, kap egy banánt, onnantól el megy a kedve az értelmetlen dolgoktól az ösztöneiből adódóan. És azért ha egy majom él 20 évig, míg egy könyv mondjuk 200 oldal, Egy hónap alatt ír egy oldalt - naponta egy értelmes mondatot. Ilyen ütemben megállás nélkül ír születésétől kezdve a haláláig vakon? Majmok is intelligens állatok, nem fogják ilyenekre pazarolni az idejüket. Ha egy majom ír egy könyvet, akkor az csakis Stephen King lehet.
2012. dec. 25. 11:25
 16/96 anonim ***** válasza:
100%
Jól van utolsó, te sem érted a majmos példa lényegét. Akkor cseréljük le a gondolatkísérletben a majmot egy analfabéta emberre, és adjunk neki végtelen időt, hogy nyomkodja a gombokat. Na, most se tiszta mi is ennek a lényege?
2012. dec. 25. 11:41
 17/96 anonim ***** válasza:
100%
Hú, de leragadtak páran a majomnál, és meg sem kísérelnek tovább gondolkodni:D Mivel a majom komoly akadály a gondolkodásban, így egyszerűsítsük le: a példa a véletlenekre való esélyt mintázza: ha adottak az alapanyagok, egy "mozgató" és végtelen sok idő, akkor nincs kizárva, hogy valami olyan szülessen puszta véletlenből, amit néha még tervezéssel sem lehetne megcsinálni. Erre van ez az általános "majmos példa": ha adottak az alapanyagok (betűk), egy nem tudatos mozgató (majom, szurikáta, ősember...) és végtelen sok idő, akkor a matematikai esély arra, hogy egy könyvet hozzon létre, semmiképpen sem nulla: hiszen minden feltétel adott hozzá. Csak a véletlen hiányzik.
2012. dec. 25. 22:51
 18/96 anonim ***** válasza:
0%

Nem jól nézed.

A véletlen kombinációjából egy szó kialakulhat.

Ha az a szó rögzítődik, akkor készülhet a másik.

Gondolom, az élet kialakulását cáfolnád.

Az a helyzet, hogy a hasonlatod nem jó, mert a könyv az nem az élet.

Nem összehasonlítható a kettő.

Mindkettő más folyamatoknak köszönhető!

2012. dec. 25. 23:35
 19/96 anonim ***** válasza:
49%

Egyébként van ilyen könyv, Te is ismered.

Sőt, szerintem gyakran forgatod.

A hasonlat már csak olyan, ha egy szempontból hasonlít, száz másikból meg nem.

A kérdésed kommentjéhez meg annyit, így senki nem magyaráz semmit, csak Te, mert szeretnél valamilyen értelmesnek tűnő pozícióból támadni tudományos érveket. Meglehet, az ismeretségi körödben szájtátva bámulnak rád és elfogadják tökéletes cáfolatnak, de másoknak ez semmi. A gondolat ellenben értelmes emberre vall, kár, hogy ilyesmire tékozolod el.

2012. dec. 26. 08:02
 20/96 anonim ***** válasza:
100%

"Ugyanígy egy hatoldalú dobókockával se lehet 7-est dobni, hiába van végtelen lehetőséged dobálózni vele."

Nem érted a lényeget. Annak az esélye, hogy 7-est dobj nulla, mivel nincs rajta olyan szám. Viszont annak, hogy kidobd a 6-ost egymás után kereken egymilliószor nagyon kevés, mégis lehetséges. Tehát ha végtelenszer dobsz, akkor törvényszerűen lesz egy olyan pont, amikor egymás után egymilliószor 6-os jön.

2012. dec. 26. 09:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!