Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Most akkor szabad akarat van,...

Most akkor szabad akarat van, vagy mindentudó-mindenható isten? Mert a kettő együtt nem megy.

Figyelt kérdés

Ha ugyanis isten mindentudó, akkor azt is tudja, hogy ki mikor mit fog tenni, dönteni, gondolni, mondani, stb. - és mivel mindenható, ezért már a kezdet kezdetén tudta mindezt előre, a vég végezetéig mindenkiről, le a legapróbb részletekig, és ennek ismeretében, szánt szándékkal teremtette a világot éppen úgy, hogy éppen azt az utat járja be, amelyiket. Vagyis előre eldöntött mindent helyettünk, teljes a determináltság, a "szabad akarat" pedig nem több egy üres frázisnál. Ebben az esetben pedig a "Sátán lázadása", "bűnbeesés" és más hasonlók is értelmezhetetlenek, mivel ezek is mind az isteni akarat és terv részei. Elvégre ha nem akarta volna, akkor máshogy csinálja a dolgokat.

Ha viszont _van_ szabad akarat, akkor nem létezhet mindentudó isten, mivel a szabad akarat lényege éppen az, hogy senki nem tudhatja - "Isten" sem -, hogy mikor miben mit fogunk dönteni, amíg nem döntünk... tehát nincs mindentudás. És következésképp a mindenhatás is elég kétes, mivel utóbbi lévén az előbbit is biztosíthatná magának. Márpedig ha se nem ez, se nem az, akkor istennek sem igen lehet nevezni...

(Arról nem is szólva, hogy a pokollal-elkárhozással fenyegetés mellett a "szabad akarat" még akkor sem lenne több nagyon gonosz, elborult és groteszk viccnél, ha tényleg szó szerint lehetne érteni... még hogy azért van szabad akarat, mert "Isten" nem bábszínházat akar... aham, hát persze... képmutatás felső fokon...)

2012. szept. 7. 23:48
1 2 3 4 5 6 7
 61/69 anonim ***** válasza:

Ez a ménkü hosszú beírás értelmetlen volt.

milyen okori butaság az, hogy idézem"keressétek Jézust,és Ő minden kérdésetekre választ fog adni amikor eljön az ideje."

Egy jó csudát fog eljönni, meghalt, mert ember volt, mint oly sokan akik áldozattá váltak saját butaságuknak vagy épp a kornak és kész ennyi volt béke legyen 2000 éves poraira ennyi és nem több!

A világ vége valóban elérkezik, mert Földünk abban a korban van de azt képzelni hogy eljő Jézus és általa újra élhet bárki is az maga a legnagyobb elmebaj-- sajnálom a bigott hiszékeny embereket, mert képesek lennének feláldozni ennek a marhaságnak még saját utódaikat is!

2012. szept. 29. 22:54
 62/69 anonim ***** válasza:

Neked kérdező azt tanácsolom, hogy az 58-as féle bírásokat el se olvasd.

azt pedig amit írtál-"pokollal-elkárhozással fenyegetés" azzal nem Isten fenyegetőzik, hanem a vallások szövegét író papok kitalációi.

A teremtő erők nem segítenek, nem bántanak, és nem ítélkeznek még a bűnös élet felett se, egyszerűen nem fogadják be a Fénybe ha egyáltalán odáig elér mert valószínűleg nem.

Persze mind addig amig az ember ostoba módon önkezével nem teszi teljesen tönkre Globálisan a természet egyensúlyát-- lásd atomrobbantások sorozatai, a Föld felszínének, a vizek és a levegő tisztaságának tönkre tétele.

2012. szept. 29. 23:06
 63/69 Abibh ***** válasza:
Kedves mami,nem is olyan régen egy nagyon csúnya vitába keveredtem amire nem vagyok büszke,mert azt tettem amit elítélek magyarán mondva bűnt követtem el.Nem szeretnék még egyszer egy ilyen értelmetlen vitába belekeveredni.De szépen kérlek ne rágalmazd Jézust,megteheted velem de Őt hagyd ki.Ha nem esik jól amit írtam,vagy nem tetszik amit írtam,jogod van ellenem írni,de ha megkérhetem kulturált módon tedd.Te is írtál kommentet de én nem kötöttem beléd,elolvastam és megtartom magamnak a véleményem,pedig nekem is lett volna mit írnom de nem teszem,csupán a kérdező kérdésére próbáltam adni egy minél reálisabb választ a legjobb tudásom szerint.Úgy gondolom senkit nem sértettem meg vele.Tudom,hogy ez a valláskritika rovat de ettől függetlenül úgy is meglehet fogalmazni a kommenteket,hogy azokkal ne sértegessük egymást.Megköszönném ha a közeljövőben moderáltabb lennél.
2012. szept. 29. 23:43
 64/69 anonim ***** válasza:

Kérdező. Isten nem szabott és határozott meg törvényeket, ez csupán a hatalmakat kiszolgáló vallások kitalációi.

Az ember nem Isten képére teremtetett, hanem önmagukat álmodták csak meg, a teremtő két isteni Erő, testbe zárva valóságként.

Teremtéskor, minden élőnek megadta az életet és hozzá a jogot is, hogy élhessen, de Emberként vagy is, senkinek nincs joga a felesleg-feleslegében dúskálni, addig a Földünkön, amíg egyetlen gyermek, és ember éhezik vagy nélkülözi azt, amit maga Isten adott!! Az Emberhez méltó, élethez való jogot, és szabad akaratot!

S mind ezt a mindenkori uralkodó emberi kis réteg lopta el tőle!

Minden ember, isteni lénnyé teremtetett, benne két lelke, és teste által, egyesül mind az, ami univerzumi, mind az, ami isteni eredetet bizonyít, az anyag, az aktív erő és szellem.

Az egyes egyedi ember, még ha egy transzcendens, külön zárt világ is, személyiségét mindig az adott kor és saját társadalmi helyzete befolyásolja, határozza meg, épp az istenien érzékeny, lelke által.

Minden emberben isteni lelke által ott van a (született tehetségéhez viszonyítva) Magamnak, Magamért, teremtményeimért (utódaimért) való szükségérzetből származó szerzés vágy, eredendő kiteljesedni akarás, mint életvágyak.

Amennyiben e- vágyaiban akadályoztatott, úgy válhat bűnös emberré illetve, lelkében összetört, sérült emberré, saját társadalmának igazságtalanságai miatt..

Vagy is, bár az ember egyes-egyedi, zárt világ, létét még sem lehet elvonatkoztatni saját korától, társadalmi és anyagi helyzetétől. Mivel két lelke által isteni lény, amelyek magasra emelhetik szelleme által, de érzékenysége miatt torzulni is képes, és a legvérengzőbb, már tudatos, ragadozóvá válhat!

Ha idáig jutok gondolataimmal, itt jegyezném meg a hinduizmus téveszmés örökségét, amely olyan alázatra, sors elfogadásra kényszeríti az embert, amelyet isteni ítéletként tüntet fel, vagy is a születéssel eleve elrendeltetett egy ember sorsa, amikor gazdagnak vagy szegénynek, magas kasztbelinek vagy épp kaszton kívüli Senkinek születik, mint jutalma vagy büntetése előző életének cselekedeteire. Ha pedig az istenek büntetése, az ellen fellázadni tilos, és így válhat örökéletűvé generációkon keresztül a gazdagság és az „elfogadtatott”életfogytiglani” mérhetetlen nyomorúság, kitaszítottság!

2012. szept. 30. 23:59
 65/69 anonim ***** válasza:
Nézd Abib én azt gondolom azzal hogy Jézust embernek neveztem és azzal hogy nem fog feltámadni és hogy béke legyen 2000 éves poraira-- nem bántottam meg Jézust.
2012. okt. 2. 00:05
 66/69 anonim ***** válasza:
"béke poraira..." hol vannak a porai(csontjai)? Megtalálta valaki? Álitolag megtaláltak millió éves fossziliákat,megtalálták Tróját,de Jézusból mit találtak meg? Semmit! Úgyhogy két lehetőségünk van,vagy elhisszük vagy nem. A rágalamazás fennmarad mindenképpen. Gondolkodj...
2012. okt. 2. 10:54
 67/69 anonim ***** válasza:

Abibh beírása hittérítő szándékkal íródott-- ha viszont egy olyan oldalra jön valaki beírni amelynek a témája vallás kritika, akkor elnézést de tartsd oda a másik orcádat is, mint hogy is volt.... Jézus mondta..c...c...c.. ha már annyira reklámozol egy 2000 éves holtat.

egy ember lehetett életében tanító, lehetett rendkívüli, de csak tiszteletet érdemel.

Isten elé, fölé, soha nem szabad helyezni,főleg értelmetlen azt várni hogy egyszer eljő... ez soha nem fog bekövetkezni itt a Földön!!!

Mert attól tartok hogy mint minden lélek Ő is megszűnt létezni egyes tudatos lélek-- eggyé váltak az Isteni Energiával.

Inkább azon gondolkodjatok és arra figyeljetek, hogy a felső leggazdagabb réteg ne hogy eltitkoljon előletek vagy épp a leszármazottaitok elől olyan dolgokat amely miatt az utódaitok egyszer itt fognak megsülni egy forró izzó platnin-- mert kb 40 ezer év múlva már olyan lesz a bolygónk, mint ma a Vénusz!-- de addig fokozatosan fog pokollá válni, mert megváltozik drasztikusan az időjárás, éhínség lesz és szárazság.Rengeteg földrengés, csökkenni fog a szárazföld, mert szinte felolvadnak a sarki jegek!

Ráadásul az emberiség félelmetesen szaporodik 30 év múlva már több lesz mint 9 milliárd és akkor számoljatok csak újabb 30- újabb 30-- mennyi ember is lesz 2000 év múlva? Hogyan lehet annyi embert kimenteni és akkor még mennyi minden kellene hisz sok fényévnyire találtak csak esetleg! életnek alkalmas bolygó hozzá csillagrendszert!

1-2 ezer év múlva el kellene kezdeni az élővilágot egy élhető bolygóra átmenteni!!! Vagy pedig itt felejtik az utódaitokat!!

Jézus és minden holt lélek na és Isten-létező is hol lesznek? Az utolsó pillanatig itt-- aztán kiszakad a magnetoszféra és elfog zúgni a kozmosz vagy a galaxis egy másik helyére, s ott fognak új életet teremteni, minden életbe átadva önmagukból egy életnyi tudatot.

2012. okt. 2. 23:35
 68/69 anonim ***** válasza:

Tudod kérdező

Csak egyetlen úr van felettünk, Teremtő Isteni Erő. Amely A Földünk Lelke. Földünk lelke olyan, mint testünknek a lélek.

Az ember szabad akaratot kapott Istentől s amíg élő a Föld, élnie, alkotnia, új életet teremtenie szükséges, mert a valóság van neki alávetve minden parcella földdel s annak minden élővilágával, de olyan felelősséggel tartozik mind ezért, mert az ember halála után, a lelkével felel a megélt életéért, miképp kufárkodott a rábízott értékekkel és tisztességének, halhatatlanság lesz az ára.

De engedelmességgel tartozik saját népe polgári törvényeinek.

2012. okt. 2. 23:56
 69/69 anonim ***** válasza:
de megy a ketto egyutt de Isten nem robotokat teremtett szabad akarattal teremtette az emberthogy tudjon donteni mellette vagy ellene termeszetesen a kovetkezmeny nem marad el
2014. okt. 3. 17:30
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!