Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Most akkor szabad akarat van,...

Most akkor szabad akarat van, vagy mindentudó-mindenható isten? Mert a kettő együtt nem megy.

Figyelt kérdés

Ha ugyanis isten mindentudó, akkor azt is tudja, hogy ki mikor mit fog tenni, dönteni, gondolni, mondani, stb. - és mivel mindenható, ezért már a kezdet kezdetén tudta mindezt előre, a vég végezetéig mindenkiről, le a legapróbb részletekig, és ennek ismeretében, szánt szándékkal teremtette a világot éppen úgy, hogy éppen azt az utat járja be, amelyiket. Vagyis előre eldöntött mindent helyettünk, teljes a determináltság, a "szabad akarat" pedig nem több egy üres frázisnál. Ebben az esetben pedig a "Sátán lázadása", "bűnbeesés" és más hasonlók is értelmezhetetlenek, mivel ezek is mind az isteni akarat és terv részei. Elvégre ha nem akarta volna, akkor máshogy csinálja a dolgokat.

Ha viszont _van_ szabad akarat, akkor nem létezhet mindentudó isten, mivel a szabad akarat lényege éppen az, hogy senki nem tudhatja - "Isten" sem -, hogy mikor miben mit fogunk dönteni, amíg nem döntünk... tehát nincs mindentudás. És következésképp a mindenhatás is elég kétes, mivel utóbbi lévén az előbbit is biztosíthatná magának. Márpedig ha se nem ez, se nem az, akkor istennek sem igen lehet nevezni...

(Arról nem is szólva, hogy a pokollal-elkárhozással fenyegetés mellett a "szabad akarat" még akkor sem lenne több nagyon gonosz, elborult és groteszk viccnél, ha tényleg szó szerint lehetne érteni... még hogy azért van szabad akarat, mert "Isten" nem bábszínházat akar... aham, hát persze... képmutatás felső fokon...)

2012. szept. 7. 23:48
1 2 3 4 5 6 7
 31/69 anonim ***** válasza:

Gondolom hallottál már az Élet Könyvéről.Aki nincs beírva az Élet könyvébe az nem kerülhet a mennyek Országába(Istenhez)Isten ha megmondaná hogy meddig élsz ,és hová kerülsz megnyugodnál?

Isten nem mondja meg mert saját akaratodból döntesz hogy be akarsz e menni .Isten ha tudja is mi lesz ,nem folyásolja be a döntéseidet.Akkor nem lennél önmagad.Most is van saját véleményed róla ,e világ nehézségei miatt.Tarts ki mert a tökéletesség meg van teremtve ,a választás a tiéd.....Jézus az út.

(K.Gy)

2012. szept. 11. 15:37
 32/69 anonim ***** válasza:

Kedves 28-as.

Egyáltalán nem a sötét közép korra gondolok,

Sőt azok voltak csak igazán a mondva csinált keresztények.

Semmit nem tartottak be amit Jézus tanított, és új kori farizeusként velük kezdődött az antiKrisztus.

Névleges kereszténynek az nevezhető, akik bizonyos hagyományok miatt lettek keresztének, de az életükkel teljesen másként, vagy ellentétesen élnek úgy ahogy Jézus meghagyta.

Ők engedményeket tesznek bizonyos írásszöveg félremagyarázásával, meg azzal, hogy az "Úr" ezért, meg azért nem haragszik megbocsát.

Meg "ez kis bűn, az meg nagy bűn".

Tévedés. A biblia versek mindenütt egy bűnként utalnak mindenre, ami tilos, és helytelen.

Ez egy jó nagy csapda.

Ezt nevezzük annak amikor a teremtő jóakaratával egyesek visszaélnek, és mivel nincs azonnali szankció, ezért nem is veszik komolyan azokat.

Zsömle/lány

2012. szept. 11. 19:07
 33/69 anonim ***** válasza:

Ki a nem névleges keresztény?

A biblia szerint, és nem szerintem az, aki teljes mértékben amennyire tökéletlensége engedi, átadta az életét az Ő akarata cselekvésének, és éli azt nem csak mondja.

Vagy is mindent megtesz, hogy Jézus utánzója legyen.

Zsömle/lány

2012. szept. 11. 19:10
 34/69 anonim ***** válasza:

"Névleges kereszténynek az nevezhető, akik bizonyos hagyományok miatt lettek keresztének, de az életükkel teljesen másként, vagy ellentétesen élnek úgy ahogy Jézus meghagyta."

Áh, szóval ha a Te jobb szemed megbotránkoztat téged, kivájod. Ha a te jobb kezed botránkoztat meg, akkor levágod. Gondolom akkor nem vagy névlegesen keresztény, és pontosan úgy élsz, ahogy Jézus meghagyta.

2012. szept. 11. 20:29
 35/69 Srapnel ***** válasza:

"Én megértem hogy mérges vagy a süketek-bénák láttán."

Nem vagyok mérges, de aki ezt teremtette, annak számára nincs erre mentség.

"Az Isten nem ilyennek teremtette a világot. Ha Isten itt lenne, ha ez lenne az Ő országa, már régen nem lennének ilyen szenvedések. Amíg van bűn, lesz szenvedés."

Azok az emberek, akik most szenvednek, nem követték el az eredendő bűnt.

"Ha valaki béna, az nem a saját bűne miatt van. Az eredeti bűn fogalma, az emberi faj egészére vonatkozó átok, hogy Isten "kivonult" ebből a világból, vagy inkább mi vonultunk ki az Ő jelenlétéből."

Értem, tehát ha egy magyar mondjuk Szlovákiában megöl egy szlovákot, akkor elfogadható lenne az, hogy cserében téged megöl? Vagy az országot is lebombáznák (ha tudnák)? Csak mert kb. annyi a közünk az eredendő bűnhöz, mint neked az előző gyilkoshoz.

"Ha látod az arányokat, (max 100 év aránylik a végtelenhez) akkor ez csak egy szempillantásnyi szenvedés."

Akkor az istennek mégis miért olyan fontos ez a szempillantásnyi idő, hogy mit csinálok, ha utána végtelen ideig úgyis jó leszek? Pl. ha úgy döntök, hogy most, itt gonosz leszek, kihasználok mindenkit, de szentül megígérem és be is fogom tartani, hogy életem után a legjobb szívű lélek leszek végtelen ideig.

"Isten nélkül semmi nem lenne. A létezés nem lenne."

Szenvedés sem.

"Mi a kettő között vagyunk, hogy választhass, merre tartasz..."

Mégis mit választhat a siketnéma, vagy az AIDS-es kisgyerek? Ke kábíts már...

"Isten segítségét kérik ahelyett, hogy a Sátánnak engednének. Ők nem nyugtatják magukat, hogy xy bűnnek így kellett lenni és ez így jó. Nem mondonak: isten nincs, nekem minden járhoz hasonló dumákat stb..."

Ugyan. Van, aki nem hisz egyikben sem és mégis tudja, mi a jó.

"Csak nem elsődlegesen magát tartja pótolhatatlan és tévedhetetlen f..sza gyereknek, akiről a világ forog."

Ennek semmi köze a valláshoz. Én pl. ateistaként a világ szempontjából teljesen jelentéktelen entitásnak gondolom magam. Pótolhatatlan csak egy-két másik ember számára vagyok, tévedhetetlen biztos nem, azt meg egyenesen nem is akarom, hogy a világ körülöttem forogjon.

"Csak azt nem értem, hogy miért bosszant, hogy van valaki aki megteremtett és nem minden véletlen lett? Miben akadályoz?"

Nem bosszant és általában nem akadályoz. Csak nem értek egyet vele. Gondolom, beszélgetni azért szabad t'án róla!

"Aki nem akar itt lenni, az pedig nem könyörög, hanem cselekszik."

Konkrétan mit? Öngyilkos lesz? Azt sem szabad az isten szerint.

"Ha te a gyermekednek segítesz,felneveled, tanítod, amit tudsz megadsz, de vannak korlátozásaid amit természetszerűleg tiltasz és aztán azt tapasztalod, sokat adtál és kedveskedtél, aztán meg jó hátba vág köszönet képen akkor mit éreznél?"

Hát különösebben nem csodálkoznék semmin, ha a gyereket nem nemzéssel "készítem", hanem megteremtem a semmiből a világgal együtt pont olyanná mindet, amilyennek amúgy én magam akarom ott helyben. Szóval remélem látod a különbséget, ami miatt a hasonlat nem jó.

"Be kell bizonyítani, hogy nem igaz, nem vagyunk érdek emberek, a teremtőt csak úgy és azért imádjuk, és engedelmeskedünk neki mert megérdemli, nem azért, mert állandóan lefizet minket."

Most komolyan. Mit számít ez neki? Olyat teremthet és akkor, amilyet és amikor akar. Egyszerűen lehetne boldog magában és kész. Ehhez minek ember? Ha én főzök egy levest, nem várok hálát tőle, hogy létrehoztam. Csak is pont olyan lett, amilyennek én csináltam. Tehát igazából istennek saját maga nem tetszik a teremtésén keresztül.

2012. szept. 11. 20:45
 36/69 anonim ***** válasza:
55%

Nem szeretnék durvát írni, vagy kegyetlennek tűnni. De te mi alapján jelnted ki, hogy egy rákos, fogyatékos gyereknek rossz az élete? Én szívesen cserélnék velük, hogy ne nekik kelljen szenvedni, de az igazság az, hogy ők ezt másképpen élik meg.

Nyílván segíteni kell őket, szeretni kell őket.

De nem jó dolog lesajnálni és állandóan bénának tartani őket.

2012. szept. 11. 20:51
 37/69 anonim ***** válasza:

Pontosan.

Persze Jézus nem szó szerint értette azt hogy vágd le a karodat, nem kannibál tanítást adott.

Hanem drasztikusan változtatnod kell az életeden, tudnod kell elfordulni, vagy a kezedet tudnod kell vissza tartani, ehhez igen nagy erőfeszítés kell, de megéri.

Jézus nem az öncsonkítást hangoztatta. Ő azt hangsúlyozta, hogy készeknek kell lennünk, jelképesen szólva, kivágni minden olyasmit az életünkből, ami szellemileg kárt okoz. Persze nagyon fájdalmas lehet megtennünk bizonyos lépéseket, de ezek megvédenek az olyan szemléletmódtól és helyzetektől, melyek rossz útra vezetnének.

zsömle/lány

2012. szept. 11. 21:53
 38/69 anonim ***** válasza:

"Persze Jézus nem szó szerint értette azt hogy vágd le a karodat, nem kannibál tanítást adott."

Honnan tudod? Honnan tudod, mit értett Jézus szó szerint és mit nem? Vagy, ami jobb kérdés:

Miért beszél Jézus néha rébuszokban, és néha miért mondja meg nyílegyenesen, mit akar követőitől? Nem valószínűbb, hogy te is azt a taktikát követed, hogy Jézus néhány tanítását félreértelmezed, hogy ne kelljen olyan szigorú szabályok szerint élned, mint amiket világosan leírt? Hisz könnyebb szimbolikusan értelmezni a tanítását, mint ténylegesen betartani. Akkor?

2012. szept. 11. 22:51
 39/69 anonim ***** válasza:

csak is azért beszél példázatokban, mert ahogy mondja is nem mindenkinek adatik meg az értelem.

az egyszerű emberek azok akiknek a szívük tiszta azok megértik, a nagyon "okosak"előtt meg rejtve van

Nem nem értelmezem úgy.

Sőt szigorú erkölcsi szabályok szerint kell élni, és nem lehet mindent ami te gondolsz.

A biblia megmagyarázza saját magát, ezért alapos kutatás után lehet tudni mikor mit értett Jézus egy dologban.

Zsömle/lány

2012. szept. 12. 08:23
 40/69 anonim ***** válasza:

"Nem nem értelmezem úgy."

Vagy igen. Ahogy mondtam, semmivel sem "több" a te bibliaértelmezésed, mint más keresztényeké.

"Sőt szigorú erkölcsi szabályok szerint kell élni, és nem lehet mindent ami te gondolsz."

Szerinted mit gondolok, mit lehet? Rávilágítok egy kicsit a témára: nem öltem embert, nem lopok, nem csalok, mégcsak nem is dohányzom, nem fekszem le minden lánnyal a buliban (eleve buliba se járok inkább...), alkoholt alkalmanként fogyasztok. Mindezt nekem sikerült úgy elérni, hogy ateista neveltetést kaptam, egyszer nem nyomták kezembe a bibliát.

"A biblia megmagyarázza saját magát, ezért alapos kutatás után lehet tudni mikor mit értett Jézus egy dologban."

Alapos kutatás után én inkább banális ellentmondásokat találtam a bibliában, nem pedig önmagyarázást. A biblia nem önmagát magyarázza meg, a keresztények magyarázzák meg, csak azt hiszik, ezt a biblia meg tudja csinálni magától is.

2012. szept. 12. 10:17
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!