Most akkor szabad akarat van, vagy mindentudó-mindenható isten? Mert a kettő együtt nem megy.
Ha ugyanis isten mindentudó, akkor azt is tudja, hogy ki mikor mit fog tenni, dönteni, gondolni, mondani, stb. - és mivel mindenható, ezért már a kezdet kezdetén tudta mindezt előre, a vég végezetéig mindenkiről, le a legapróbb részletekig, és ennek ismeretében, szánt szándékkal teremtette a világot éppen úgy, hogy éppen azt az utat járja be, amelyiket. Vagyis előre eldöntött mindent helyettünk, teljes a determináltság, a "szabad akarat" pedig nem több egy üres frázisnál. Ebben az esetben pedig a "Sátán lázadása", "bűnbeesés" és más hasonlók is értelmezhetetlenek, mivel ezek is mind az isteni akarat és terv részei. Elvégre ha nem akarta volna, akkor máshogy csinálja a dolgokat.
Ha viszont _van_ szabad akarat, akkor nem létezhet mindentudó isten, mivel a szabad akarat lényege éppen az, hogy senki nem tudhatja - "Isten" sem -, hogy mikor miben mit fogunk dönteni, amíg nem döntünk... tehát nincs mindentudás. És következésképp a mindenhatás is elég kétes, mivel utóbbi lévén az előbbit is biztosíthatná magának. Márpedig ha se nem ez, se nem az, akkor istennek sem igen lehet nevezni...
(Arról nem is szólva, hogy a pokollal-elkárhozással fenyegetés mellett a "szabad akarat" még akkor sem lenne több nagyon gonosz, elborult és groteszk viccnél, ha tényleg szó szerint lehetne érteni... még hogy azért van szabad akarat, mert "Isten" nem bábszínházat akar... aham, hát persze... képmutatás felső fokon...)
"Isten nem a Bibliával lépett be az életbe."
De igen.
"Isten mindenkibe benne hagyta az Őutána való vágyat, és a lelkiismeretet."
Gondolom ezért istenítettek a keresztény isten előtt korábban olyan entitásokat, mint Ámon, Thor, Odin.
"Minden embert Isten teremtett."
Minden embert Isten teremtett, de valahogy mégsem tudtak róla a másik kontinensen. Vajon miért? Csak nem azért, mert egyáltalán nem teremtett ő senkit?
"Mindenki tőle származik. Talán te is észrevetted, hogy hasonlítasz az édesapádra, mégha nagyon nem is akarsz bizonyos dolgokban"
Kikérem apám nevében ezt a sértést. Istenhez, egy társadalmi mémhez soha nem lesz annyi közöm, mint ahhoz az emberhez, akinek a vére az ereimben csörgedezik, akitől neveltetést kaptam, szeretetet, mindezt méghozzá hamarabb, mint Istentől, megjegyzem! Legközelebb próbálj meg gondolkodni, mielőtt ilyen hülyeségeket leírsz (bocsánat a hangnemért, de ez tényleg elképesztő baromság volt részedről)
"Az más kérdés, hogy az Isten utáni vágyat Istennel, vagy legendákkal tölti meg az ember."
Szóval én vágyakozzam mondjuk a Macskanő iránt, és a vágyat töltsem meg Macskanős képregényekkel?
"Minden esetre ha te eldöntötted hogy nincs számodra Isten, én sajnállak, mást nem tehetek."
Sajnálj, nekem attól nem lesz se jobb, se rosszabb. Mondhatni hidegen hagy, hogy egy számomra huszadrangú idegen mit érez irántam.
"Meg kell szakadjál, hogy minden vágyadat kielégítsd, mégsem lehetsz sosem boldog."
Na ebben tévedsz. Te vagy az, aki nem lehetsz boldog, hiszen a Te hited szerint a mennyország, azaz ami igazán jó, ami igazán boldoggá tesz, azt úgysem ebben az életedben tudod elérni, hanem miután meghaltál.
"Nekem ehhez semmire sincs szükségem, csak összekulcsolt kézre. CSak szeretni."
Látod épp ez a baj. Ahelyett, hogy tennél is valamit érte, inkább összeteszed a kezed. Nem tudod értékelni azt, amit ebben az életedben tapasztalhatsz, átélhetsz. Még ha azt is mondod, hogy szeretsz, azt is azért teszed, hogy utána részesülhess valamiben, amit mégjobban szeretsz, mert még jobb neked.
"Legyen neked ahogy akarod... Te választasz."
Köszönöm, hogy felhívtad erre a tényre figyelmem :D
"Én azért adnék esélyt a helyedben az Istennek, én sem bántam meg..."
Én meg inkább arra kérnélek, hogy ne tegyél a helyembe semmit. Nekem nem pálya az, hogy intoleráns, homofób, magát bölcsnek mondó, de közben szadisztikus társadalmi mémet kövessek. Egyébiránt ne félts te engem, olvasgattam a Bibliát. Mit mondjak, csak megerősített ateizmusomban :)
"De te mi alapján jelnted ki, hogy egy rákos, fogyatékos gyereknek rossz az élete?"
A fogyatékkal élők némelyike esetén lehet ezen vitázni, de hogy te még nem jártál onkológián, az biztos. Különben nem írnál ilyen nyilvánvaló hülyeséget.
Honnan tudod, nekem milyen a bibliai értelmezésem?
Sőt teljesen másként gondolkodik a biblia írója, vagy inkább leírattatója, mint mi emberek.
Ő nem egy háromság része.Nem egy megismerhetetlen misztérium.
És a biblia megmagyarázza önmagát, ha neked ellentmondásos, akkor a saját értelmezésedben van a hiba.
Zsömle/lány
"És a biblia megmagyarázza önmagát, ha neked ellentmondásos, akkor a saját értelmezésedben van a hiba."
Jaj, de könnyű ugyanazt az érvet felhozni ellenem :) Ez marha okos húzás volt :) Mondj egy példát, amitől a biblia "megmagyarázza önmagát".
Én jobbat tudok, kedves Barátom.:)
Mondj te egyet abból ami neked ellent mondásos, és Én megmutatom neked, hogyan magyarázza meg magát a biblia. :)
Zsömle/lány
Tudod mit? Inkább én magyarázom meg neked, Te miért gondolod rosszul.
Először ide idézgetni akartam a Bibliából, de inkább csak egy alap, mindenki számára ismert fogalommal fogok élni: eredendő bűn.
Isten hány százezer embert ölt meg az eredendő bűn miatt, köztük gyerekeket és csecsemőket, sőt, a saját fiát is? És ne mondd, hogy nem kell hinni az eredendő bűnben, hiszen Jézus is emiatt halt meg, tehát közvetve-közvetlenül de szerintem minden keresztény hisz az eredendő bűnben.
Természetesen mindezt a szeretet jegyében tette. A szeretet jegyében meggyilkolt több százezer embert. Elméletileg mindenható, mégsem a bűnt próbálta meg kiírtani, hanem az embereket. Kapásból 3 ellentmondás.
Ez számomra olyan, mintha tegyük fel dédapám náci háborús bűnös volt, és nekem kell börtönbe vonulni. Sőt, a leendő fiamat meg halálbüntetésre ítélik.
És nyugodtan megmagyarázhatod, hogy ez a fennköltebb jó nevében történt, én nem hiszek abban a hülyeségben, hogy a cél szentesíti az eszközt. Már láttuk jó párszor, hogy ez a gondolat mikre nem készteti az embereket, pláne a hülye embereket.
Üdvözletem.
Jehova, nem ölte meg a saját fiát.
az emberek ölték meg.
Hogy haltak meg emberek, ha tetszik ha nem az eredendő bűn miatt, az így volt igazságos.
ezen felül, a Jézus halála után már nem engedélyezte a teremtő, hogy a keresztények, vagy az Ő követői, fegyverhez nyúljanak és bárkit megöljenek az Ő nevében.
akik ezt még is megtették, azokat nem fogadja el a teremtő.Hatalmas büntetés vár rájuk.:(
Ami pedig Jézus ideje előtt történt, nem "jótékony" célú volt.
Hanem jogos.!!!
Ne keverjük össze a kettőt.
Csak vegyük a kertben a gazt. ahhoz, hogy a nemes növényt ne fojtsa el, gyökerestül ki kell tépni, még ha fáj is.
Ne hidd azt, hogy a teremtő élvezte, mert nem gyönyörködik a bűnös halálában sem. De meg kell értened, hogy a tervét meghiúsítani akarókat el kellett tenni az útból.
Különben nem köteles magyarázatot adni nekünk semmire, simán elpusztíthatna mindenkit.
De nem teszi nem él vissza a hatalmával, ahogy az emberek teszik....
Zsömle/lány
Akárhogy csűrheted csavarhatod, az én szememben semmilyen pozitív jelzővel nem illethető az, aki csecsemőket és gyerekeket gyilkol. És ez semmilyen értelemben nem jogos. A civilizált, modern társadalomban Te szerinted milyen megítélést kapnának a gyerekgyilkosok? A végtelenségig lenéznék őket, sőt, halálbüntetést követelnének. Nincs ez másképp Istennél sem, aki ugyan meghagyta az embereknek, hogy ne öljenek, mégis ő a legnagyobb gyilkos. Szerintem bűnösebb, mint a legbűnösebb ember. Én sem ölöm meg a macskát, mert megkarmolt.
Azt hiszem kicsit komolyabban kéne próbálkoznod, ha meg akarsz győzni. Üdv.
Hmm, az egyik legügyesebb kérdés amit valaha hallottam, örülök, hogy feltetted. Éjszaka lévén, csak leírom ami elsőre eszembe jutott, aztán majd visszanézek.
Nos, szerintem ahogy mintha itt el is hangzott volna, a jövő folyamatosan változik, nincs kőbe vésve, mégpedig azért, mert a jövő egy megfoghatatlan, leírhatatlan, láthatatlan még meg nem történt dolog, ennél fogva lényegében nem is létezik (még, ugyebár), és egy nem létező dologról még egy mindenttudó sem tudhat, hisz nincs miről tudjon :) Egyszerre haladunk az időegyenesen Istennel, így a szabad akaratunkkal való élés módjaként rendezi velünk egy időben a dolgokat.
Jó is vita alakult ki. Persze előfordul vallással kapcsolatban mert olyan mint a politika. "én ezt hiszem te meg azt és soha nem fogjuk meggyőzni egymást"
De azért lehet tanulni belőle.
Csak egy dologhoz szólnék hozzá: 46-os honnan veszed, hogy milliók halnak meg eredendő bűn miatt?
Meg h isten megöl mindenkit mert egy szadista állat =D >.< Elnézés nem szarkasztikus akarok lenni csak feltűnt hogy kicsit hülyeséget írtál.
3 ellnetmondás. igen amit te írsz az tényleg nagyon ellentmondás.
Az embereket próbálta meg kiírtani nem a bűnt? nem próbált meg semmit. az emberek felelősek magukért és a saját cselekedeteikért. nem az angyalokat vagy istent vagy akárkit kell hibáztatni saját gyarlóságért hanem kicsit mélyebb értelmet kellene keresni.
Aki mást okol és másban keresi a hibát az nincs tudatában saját hatalmának. és persze ez mindenkivel előfordul szóval nem bírálatként értem. De arra kell törekedni hogy felismerjük saját hatalmunk és felelősséget vállaljunk minden dologért ami történik és amit hiszünk - hiszen csak olyan dolgok történnek velünk amit bevonzunk. Az ember hatalmas és iszonyú teremtő ereje van. Elég csak ha lecsekkolod mennyi könyv jelent meg a szó és a gondolatok teremtő erejéről.
A kérdezőnek: ismered azt a mondást h "Segíts magadon az isten is megsegít"?
ez egy régi egyszerű mondás. magába foglalja a szabad akaratot és istent is. az igazság mindig egyszerű. (isten sem egy elvont fogalom amit csak a kiváltságosok ismerhetnek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!