Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Most akkor szabad akarat van,...

Most akkor szabad akarat van, vagy mindentudó-mindenható isten? Mert a kettő együtt nem megy.

Figyelt kérdés

Ha ugyanis isten mindentudó, akkor azt is tudja, hogy ki mikor mit fog tenni, dönteni, gondolni, mondani, stb. - és mivel mindenható, ezért már a kezdet kezdetén tudta mindezt előre, a vég végezetéig mindenkiről, le a legapróbb részletekig, és ennek ismeretében, szánt szándékkal teremtette a világot éppen úgy, hogy éppen azt az utat járja be, amelyiket. Vagyis előre eldöntött mindent helyettünk, teljes a determináltság, a "szabad akarat" pedig nem több egy üres frázisnál. Ebben az esetben pedig a "Sátán lázadása", "bűnbeesés" és más hasonlók is értelmezhetetlenek, mivel ezek is mind az isteni akarat és terv részei. Elvégre ha nem akarta volna, akkor máshogy csinálja a dolgokat.

Ha viszont _van_ szabad akarat, akkor nem létezhet mindentudó isten, mivel a szabad akarat lényege éppen az, hogy senki nem tudhatja - "Isten" sem -, hogy mikor miben mit fogunk dönteni, amíg nem döntünk... tehát nincs mindentudás. És következésképp a mindenhatás is elég kétes, mivel utóbbi lévén az előbbit is biztosíthatná magának. Márpedig ha se nem ez, se nem az, akkor istennek sem igen lehet nevezni...

(Arról nem is szólva, hogy a pokollal-elkárhozással fenyegetés mellett a "szabad akarat" még akkor sem lenne több nagyon gonosz, elborult és groteszk viccnél, ha tényleg szó szerint lehetne érteni... még hogy azért van szabad akarat, mert "Isten" nem bábszínházat akar... aham, hát persze... képmutatás felső fokon...)

2012. szept. 7. 23:48
1 2 3 4 5 6 7
 51/69 anonim ***** válasza:

"46-os honnan veszed, hogy milliók halnak meg eredendő bűn miatt?"

Ha jobban megnézed, nem jelen időt írtam. Itt a Bibliára utaltam, több helyen is, pl. Noé bárkájának története, ahol Noén és családján kívül mindenkit kiírtott a "Jóisten". Szodoma és Gomora városának elégetése szintén egy remek példa. Alapvetően ezekre gondoltam, mikor azt írtam, Isten egy kegyetlen gyilkos.

2012. szept. 14. 19:55
 52/69 anonim ***** válasza:

"Az embereket próbálta meg kiírtani nem a bűnt? nem próbált meg semmit. az emberek felelősek magukért és a saját cselekedeteikért. nem az angyalokat vagy istent vagy akárkit kell hibáztatni saját gyarlóságért"

Ezzel nem oldottad fel az ellentmondást. Másrészt pedig se nem angyalokat, se nem istent nem hibáztattam az emberi gyarlóságért, hiszen nem is hiszek bennük. Amire rápróbáltam világítani az az, hogy amit mások tökéletesnek állítanak be, az éppolyan gyarló, mint ők maguk.

2012. szept. 14. 19:57
 53/69 anonim ***** válasza:

Isten nem a holtak Istene hanem az élőké.A test múlandó ,de a lélek örök.Szodoma és Gomora pedig figyelmeztetve volt ,térjenek meg bűnös életükből...

Ha keresed az Igazságot a jó oldalra kell állnod csak így találod meg.Magad is vallod nem az emberek adják meg ...

2012. szept. 17. 11:36
 54/69 anonim ***** válasza:
A gyülekezet Krisztuson épült fel mint alapkövön, Krisztusnak kell tehát engedelmeskedni, mint az egyház fejének. Ne bízza magát emberekre és ne uralják emberek. Sokan azt állítják, hogy gyülekezeti tisztségük feljogosítja őket, hogy másoknak előírják, mit tegyenek. Ezt az állítást Isten nem szentesíti. Az Üdvözítő kijelenti: »Ti pedig mindnyájan testvérek vagytok.« Mindannyian kísértéseknek, tévedéseknek vagyunk kitéve. Nem bízhatjuk magunkat halandó ember vezetésére. A hit kősziklája Krisztus, az ő élő jelenléte a gyülekezetben.
2012. szept. 28. 06:49
 55/69 anonim ***** válasza:

52-es: Nem látok ellentmondást.

Amit írsz csak a keresztény világképre érthető ami úgy állítja be istent mint egy szakállas bácsit aki dönt másik sorsa felől.

Ha konkrétan csak a bibliára érted, akkor igen ez így hülyeség lenne h van vki aki midnenkiről dönt de evvel kapcs már leírtam a véleményem.. valahol. Nem vagyok keresztény. A vallások csak beszűkítik a látókört.

De még a hithű keresztények sem úgyképzelik el hogy van egy erő ami bábuként rángatja őket. A bibliának is vannak mélyebb és mélyebb értelmezései. Amiről te írsz az a legfelszínesebb nézet. és ez nem sértés. mert az agymosott többség még csak el sem gondolkozik ilyeneken manapság. több gondolkodó ember kellene.

2012. szept. 28. 18:20
 56/69 anonim ***** válasza:

Kíváncsi vagyok, érted-e amit leírtál. Két különböző dologként kezeled a keresztény világnézetet és a bibliát. A kérdésem: ha egyszer a keresztény világnézet (interpretációtól függetlenül) a bibliára épül, akkor hogy lehet az, hogy te szerinted egyedül a biblia hülyeség, de a világnézet nem? Ha rossz az alap, hogy lehet jó az, ami ráépül? Megfogalmazom másképp: ha te a házad alapját nem betonból építed, hanem sárból, akkor hogy várod el, hogy a házad ellenálljon a lehető legtöbb környezeti hatásnak?

2012. szept. 28. 19:04
 57/69 anonim ***** válasza:

Szabad akarat mindentudás? -Szabad vagy nem igaz ? legalábbis az égiektől- abban hiszel amiben akarsz azt is tehetsz amit akarsz, csak a természetet ne pusztítsd vagy ne hogy az emberek kólintsanak érte fejbe.

Bűnbeesés,Sátán? -- ezek mind kitalációk mert a teremtő erők maguk a legtökéletesebb létezések a maguk nemében.

A teremtésnek célja és elvárásai rajta van a lélek szálon, mint belső érzés, halk hang-lelkiismeret vagy hallgat rá valaki vagy nem mindenki maga dönt élete és lelkének sorsa felett.

Akkor mi értelme volt a teremtésnek? nem szükségszerű az hogy irányítva legyünk ez csupán az emberi fajunk hajlama.

Nagyon egyszerű oka és célja volt a teremtésnek

A teremtő aktus, elsősorban véletlen elektrokémiai reakciója volt két hatalmas Erőnek. Aztán vált játékossá, kíváncsivá, tanulóvá és legvégül tudatos alkotássá s bizony Öncélúvá. Egy bolygó akkor válhat igazán élővé, mint „tapasztalhatták” ha rajta egy harmonikusan működő, természet alkotta törvény által irányított, élet van jelen.

Másrészt, egy már Szellemmé, gondolkodóvá vált Létezés, csak úgy képes elviselni Önmaga létét, ha van miért, és van Kiért, léteznie. Hisz maga a létezés, csak akkor válhat valósággá, hogy Én” vagyok, ha az Ő” is létezik, ez ad értelmet magának a létnek. Hisz mi értelme a létezésünknek, ha nincs miért és nincs kiért Léteznünk?

arról nem is beszélve, hogy maga csak az intelligens fajunk micsoda horrort vetített az eltelt idők óta teremtőinek-- nem unatkoztak az egy biztos!

2012. szept. 29. 15:37
 58/69 Abibh ***** válasza:

Egy érdekes párbeszéd.

Csaba:-Persze,hogy van Isten!Lényegében mindenki tudja,hogy van.

Edina:-Én erről nem tudok.

Csaba:-Dehogynem!Amikor egyedül vagy a gondolataiddal-és életünk ébren töltött idejének nagy részében egyedül vagyunk a gondolatainkkal,kell,hogy érezd,hogy nem szállnak el teljesen,hogy mintha valaki odafigyelne rájuk.Azt hiszem,ennek az érzékelése,hogy valaki mélységes megértéssel,csendben meghallgat engem-képviseli azt a belső meggyőződést,hogy létezik egy felsőbrendü lény,egy mindent felfogó intelligencia.Ez az érzék mutatja,hogy minden embernek van valamiféle vele született hite.Ezt életünknek egy bizonyos szakaszában a legtöbben elveszítjük,és csak tudatos hitbeli gesztussal lehet visszaszerezni.

Edina:-Neked sikerült?

Csaba:-Nem,nekem nem.De remélem,hogy egyszer sikerülni fog.

Na szóval,ha nem lenne meg bennünk az az érzés,hogy valaki van ott aki meghallgat,valaki akinek kérdéseket szeretnénk tenni,akitől válaszokat szeretnénk kapni...akkor nem születnének meg az ilyen fajta kérdések mint amit a kedves kérdező feltett.Továbbá! Minden embernek vannak erkölcsi érzései amit úgy nevezünk,hogy lelkiismeret,hajlamosak vagyunk visszafogni magunkat,ha olyasminek a megtételét fontolgatjuk,amiről úgy érezzük,hogy helytelen lenne.És most jön egy újabb kérdés,De ki a fene mondta!? Ha nincs Isten,akkor egy cselekedetről nem jelenthetjük ki,hogy erkölcsös,és egy másikról azt,hogy erkölcstelen,annyit mondhatunk csupán,hogy nekem tetszik vagy nekem nem tetszik.Mondhatjuk azt,hogy a töbségnek jogában áll törvényeket megfogalmazni.De mi történik akkor,ha a többség úgy dönt,hogy kiirtja a kisebbséget?Ha erre azt válaszoljuk,hogy /NEM,EZ HELYTELEN/akkor megint visszajutunk oda ahonnan elindultunk.KI A FENE MONDTA?hogy a többségnek erkölcsi kötelessége a kisebbséget NEM kiirtani? A helyzet jelenlegi állása szerint az erkölcs ma közpréda.Ennek ellenére,gyermekeket bántalmazni rossz,éheztetni szegényeket könyörtelenség,egymást megvásárolni és eladni aljasság.A világban tehát létezik a rossz.De KI A FENE MONDTA!? Isten legyen irgalmas mihozzánk. Még Nietzsche is megértette ezt "Ti fensőbbrendű emberek-így hunyorgat a csöcselék-,nincsenek felsőbbrendű emberek,mi mindnyájan egyenlők vagyunk.Ember ember,Isten előtt!Íme azonban ez az Isten halott" Tehát ha a világot a békesség,az igazság és a szeretet Istene teremtette,akkor ezért tudjuk úgy,hogy az erőszak és az elnyomás helytelen. Mindannyian úgy élünk,mintha jobb lenne a háború helyett a békességet keresni,inkább igazat mondani mintsem hazudni,építeni mintsem rombolni.Hisszük,hogy ezek nem értelmetlen választások,hogy nem mindegy milyen életet élünk.Viszont ha a kozmikus bírói szék valóban üres,"ki a fene mondta",hogy az egyik választás jobb a többinél? Lehet vita tárgya de sok értelme nincs,a vita soha nem fog véget érni.Ha a szék valóban üres,az emberi civilizáció teljes ideje,végtelenül hamar kihunyó szikrának számít az előtte húzódó és őt követő halott idő óceánjához képest,pont úgy mintha sose lett volna,nem lesz senki aki emlékezne rá.Ebben a távlatban tökéletesen mindegy,hogy valaki jó e vagy kegyetlen. Két lehetőségünk van.Az egyik,hogy egész egyszerüen nem vagyunk hajlandóak végiggondolni ezeknek a dolgoknak a következményeit és ragaszkodunk az "üres szék"hitéhez,miközben úgy élünk,mintha számitana,hogy milyen döntéseket hozunk,mintha külömbség lenne a szeretet és a kegyetlenség között.Vagy pedig a másik lehetőség,beismerjük,hogy igazság szerint tudjuk,hogy van Isten,elfogadjuk mint tényt és éhhez igazítjuk életünket,és mindezt azért mert tudjuk,hogy Isten létezik.Ez egy dráma,és az írója Isten.Amikor az első űrhajós,visszatért az űrből,ezt jelentette ki,"nem találkoztam Istennel az űrben" egy másik űrhajós ezt mondta,"ez olyan mintha Hamlet felment volna a kastály tornyába,hogy Shakespeare után kutasson." Ha van Isten ő nem része a világegyetemnek,nem tárgy,melyet laboros műszerekkel és módszerekkel vizsgálni lehet.Ő a dráma író és úgy viszonyul hozzánk,mint drámaíró a szereplőihez.Mi(szereplők)elég sokat megtudhatunk a drámaíróról,de csak annyit amennyit Ő megenged nekünk,éppen ezért kedves kérdező semmiképpen nem tuddjuk "bebizonyítani"Isten létezését,mintha Ő teljes mértékben a világegyetem része lenne.Vagyis ha Isten létezik akkor nem a kastély tornyában bujkál.Ő a dráma író és nem tehető kutatás tárgyává.A keresztény szemlélet szerint azonban maga Jézus Krisztus a végső bizonyítéka Isten létezésének.Ha van Isten,nekünk darabja szereplőinek bíznunk kell abban,hogy művében önmagáról is elrejtett valamilyen információt.Én úgy vélem,hogy ennél sokkal többet tett,beleírta magát a darabba!Jézus aki jászolban született és feltámadt a halottak közül,úgy jelenik meg benne,mint a történet főszereplője,úgyhogy nekünk vele kell foglalkoznunk.Akár milliószor feltehetjük ugyan azt a kérdést a gyakoriba,akkor sem fogunk többet megtudni Istenről mint amennyit jelen pillanatban tudunk.Ha viszont azt az egy dolgot elfogadjuk,hogy Ő MINDENHATÓ ISTEN,akkor már meg is van a válaszunk minden egyes kérdésünkre.:-) Tudom,hogy pont ez a legnehezebb elfogadni mert az emberi gondolkodás korlátok közé van szorítva jelen létünkben,de igéretet kaptunk,hogy ez nem lesz mindig így ha megtérünk Jézus Krisztusban. "És látják az Ő orczáját;és az Ő neve homlokukon lesz(Jel.22,4)" Megkérlek hát benneteket,hogy ne azzal foglalkozzatok ami nem rátok tartózik,hanem inkább azzal,hogy keressétek Jézust,és Ő minden kérdésetekre választ fog adni amikor eljön az ideje.Az mindannyiunk számára nagyon közel van,és ezt ne úgy értsétek,hogy holnap világ vége lesz,persze ettől függetlenül lehet akár holnap is.De én ezt nem úgy értem,az idő nagyon hamar telik és előbb utóbb oda kell állnunk majd az Úr elé,és ti mit szeretnétek jobban látni,hogy könnyezve hozzon rátok ítéletet vagy pedig mosolyogva mentsen fel bűneitek alól? Szerintem mindenki az utóbbit szeretné. Van hát szabad akaratod,hogy döntsél,van hát szabad akaratod,hogy válassz de ne feledd,hogy ez a lehetőség csak a sírig tart,használd ki az időt hasznosan."Ha tehát a Fiú megszabadít titeket,valóban szabadok lesztek.(Jn 8,36)"

2012. szept. 29. 21:16
 59/69 anonim ***** válasza:

Bevallom kedves utolsó, hogy legalább 5x neki kellett ugranom, hogy elbírjam olvasni, amit ide írtál. De megérte köszönöm:)

Valamiért az elejét nem bírtam felfogni, már gondoltam, hogy feladom, de aztán mégsem :D

(zöld kéz)

2012. szept. 29. 21:32
 60/69 Abibh ***** válasza:
Kedves utolsó :-) először is köszönöm,hogy megértetted az üzenetet és ezért hálát adok az Úrnak mert a legfőbb érdem az Övé. Mindenesetre azt szeretném ha minél több embertől azt kapnám mint amit tőled kaptam,és most nem a zőld kézre gondolok. :D Ne értsetek félre. Mégegyszer köszönöm és Jó éjszakát.
2012. szept. 29. 22:01
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!