Isten elbukott az emberrel együtt?
Ez tökjó kérdés.
Nagyon jó.
Még akkor is, ha meghallgatod az "Ami a Bibliából kimaradt" c. előadást (neten megvan), és megtudod, hogy jelenleg az eddig előkerült leletek, írások, mítoszok, információk szerint 2 különböző istenről van szó (az egyik a bosszúálló, haragvós, a másik a szerető, a legidősebb, az abszolút isten). Mert akkor is valami hiba csak történt, ha ezt a sok gonoszságot az abszolút isten megengedheti neki.... nem tudom, szabad-e ilyet írni őróla...
Nem bukott el. Isten maga a szeretet, a bűnbeeséskor az ember gőgjében elfordult tőle. Azért írja le a szerző ilyen képekkel, mert az Ószövetség Jézus előtt keletkezett, tehát még nem tudhatta, hogy Isten minden körülmények között szereti az embert, még a bűnben is. Nem két különböző Istenről van szó, hanem az emberek felfogásbeli különbségén.
Ettől függetlenül az Ószövetség is fontos könyv, de nekünk már érdemes inkább az Újszövetség fényében vizsgálnunk.
Egyébként már Ószövetségben sem csak a haragos, bosszúálló Isten van, csak sokan nem jutnak el addig, mert mindenki leragad a Teremtés könyvénél.
Csatlakozom a 2. válaszolóhoz.
Vegyük példának okáért Salamon király életét.
Addig míg Salamon betartotta isten törvényeit a néppel együtt csodálatos élete volt a népnek, még az Afrikai Sába királynő is eljött megnézni amiről az emberek ódákat zengtek, pompás és teljesen békének örvendő királyságról.
Akkor volt baj ha az emberek eltértek a helyes útról, nyilván nem jutalmat kaptak érte,
Valószínűleg te sem jutalmaznád meg a gyermekedet, ha folyton lázad és keresztbe tesz neked.
ezért olvasd végig,mert így fogod megérteni a teremtő tervének fokozatos megvalósulását.
Isten azért óvta az embert a bűnbeeséstől,mert akkor ő is elbukik?
nem. hanem mert tudta, ha az ember bűnbeesik, nem lesz többé igazán boldog, maga az ember, mert ezzel ismeri meg azokat a fogalmakat, hogy rossz, fáj, negatív, reménytelenség, kiúttalanság, stb stb.
minket féltett. viszont saját akarattal ruházott fel. a rossz megismerésének akarását mi választottuk.
jelenleg is szabadon dönthetünk isten mellett, vagy ellen.
még most is, amikor szinte undorodik már tőlünk...
Isten hogy bukott volna el?
Övé a világ, és ez nem olyan, hogy 4 évig az övé, és utána egy másik vezető lebuktatja, hanem Istené a világ, és Ő a jó. Ha olyat csinál amit nem gondolsz, akkor azért teszi, mert célja van vele.
Lehet, hogy saját képmására teremtett minket, de nem kis önöket teremtett. Ha egy szobrász megformálja önmagát, és a szobor eltörik, ő nem hal meg*. Isten nem ember és az ember nem Isten. Isten azért óvta, és óvja ma is az embereket a bűntől, mert szereti. (Ahogy a szobrász is vigyáz az ön-szoborra*) Ellenben Isten nem szereti a bűnt, és ő a bűnt irtotta. Azt, hogy miért kellett megölni a bűnös embereket, így az Újszövetség ismeretében nem tudjuk, de bízzunk benne, hogy Ő igen.
*: Tudom nem jó az embert egy szoborhoz hasonlítani, és minden példa sántít, de remélem a lényegét megérted.
Isten a teremtés pillanatában elbukott saját maga előtt. Vagy nem bukott és rosszindulatú.
Az előző válaszok ócska mentegetőzése sem változtat ezen. Akinek minden fölött hatalma van, az ezt a korcs szabályrendszert is bármikor megváltoztathatná, nem pedig ragaszkodna ezen a hülye büntetéses rendszerhez. Az meg végképp égbekiáltó ostobaság, hogy most, én, itt a saját szabad akaratommal Ádám és Éva tőlem független szabad akarata által elkövetett bűnért szenvedjek, meg úgy értékeljük, hogy "az Ember" követett el bűnt. Szart! Ott sem voltam a döntéskor. Én pl. nem ettem volna a tudás fájáról. Minek, ha egyébként remekül élek? Tehát nem hogy az én döntésem nem volt, de még csak nem is így döntöttem volna! Egyébként mutassa meg nekem bárki, hogy több olyan ember van, aki a tengerparton fetrengés és koktélozás helyett inkább beül egy iskolába, vagy gubbaszt a könyvtárban csak azért mert olyan kíváncsi és mert olyan éhes a tudásra! Mások meg úgy tekintik ezt az egészet, mint nevelés, de ennek sincs értelme. Minek választaná Isten a nevelésnek ilyen, egyébként a keresztények által is implicite sikertelennek tartott módját, ha simán csak csettinthetne egyet?
Az egésznek semmi értelme.
A bűnbeesés azt jelentette, hogy az ember saját magát választotta Isten helyett. Az ember mindenének Istennek kell lennie, hisz ő úgy, mint az összes teremtmény Isten dicsőségére vannak teremtve.
A paradicsom nem földi gyönyöröket jelentette, ahogyan most a menny se. Tehát nem valami örökkön örökké tartó hawaii-i nyaralás. A mennyek országa "béke és öröm a Szentlélekben".
20:17-es.
Szerintem nem olvastad el figyelmesen az előtted levő választ.azt írta"Isten minden körülmények között szereti az embert,még a bűnben is" Ha ez így van,akkor nem igaz az,amit te állítasz.
21:00
"Isten azért óvta az embert a bűnbeeséstől,mert akkor ő is elbukik?
nem. hanem mert tudta, ha az ember bűnbeesik, nem lesz többé igazán boldog, maga az ember, mert ezzel ismeri meg azokat a fogalmakat, hogy rossz, fáj, negatív, reménytelenség, kiúttalanság, stb stb.
minket féltett. viszont saját akarattal ruházott fel. a rossz megismerésének akarását mi választottuk.
jelenleg is szabadon dönthetünk isten mellett, vagy ellen.
még most is, amikor szinte undorodik már tőlünk..."
Ok,akkor viszont felmerül egy bibi,mégpedig az,hogy Isten sem igazán boldog.Ez,hogy lehetséges,ha ő a tökéletes szeretet,és boldogság? Merthogy Isten is azt választotta,hogy megtapasztalja az önzést,gyűlöletet,haragot,ítélkezést,a szeretet megtagadását teremtményeitől(ezt megint,hogy lehetséges,ha Isten Isten,vagyis a szeretet? akkor nem tudja megtagadni önmagát másoktól,mert akkor nem Isten lenne.)Sőt az angyali lények sem voltak igazán boldogok("Íme az ember olyanná lett,mint közülünk egy:tudja mi a jó,és mi a rossz")akkor ezek szerint paradicsomi állapot sem lehetett....
A másik,Isten,hogy undorodhat a saját teremtényeitől? Nem tudta,hogy mit teremtett,még csak nem is számított rá,hogy az ember,hogyan fog viselkedni? ez képtelenség.És akkor saját magától is undorodik? Ez már megint butaság lenne,Isten nem szereti saját magát?
B. E. Tomi
Ha a bűnbeesés után a meghasonlott ennek a világnak a tökéletessége,akkor,hogy lehet Istené? állítólag a Sátán kapta meg a földet uralkodási terepnek.
"Ellenben Isten nem szereti a bűnt, és ő a bűnt irtotta. Azt, hogy miért kellett megölni a bűnös embereket, így az Újszövetség ismeretében nem tudjuk, de bízzunk benne, hogy Ő igen."
Erre mondanám azt,hogy ez a Mózesi felfogás:Ha én próféta vagyok,mondhatom,hogy "Nem tudom,miért kellet őket megölni,de bízzunk benne,hogy Isten tudja" és máris lepereg rólam a felelősség terhe,Isten nevében gyilkolhatok,hiszen rajtam nem kéri számon senki,mert Isten parancsára cselekedtem,Istenen meg ki merné számon kérni? ravasz....
Csakhogy nehogy esetleg félreérts,nem azt mondom,hogy te is gyilkolsz,mint Mózes:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!