Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények, Jézus nem...

Keresztények, Jézus nem december 25-én született. Miért ezen a napon ünneplitek?

Figyelt kérdés

Köztudott hogy a december 25 pogány eredetű. A téli napforduló (szaturnália), ami a Római Birodalom állami ünnepe volt december 17-25 között. Később a római császárkorban ekkor ünnepelték Mithrász és Sol Invictus születésnapját. A december 25-i ünnepnapot az első niceai zsinaton fixálták le 325-ben. Addig eltérő napokon ünnepelték a keresztények.

Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert, de a Biblia alapján nyáron vagy ősz elején lehetett.

dec. 22. 09:40
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
 71/148 A kérdező kommentje:

Ha globálisan hidegebb volt az csak úgy lehet ha lokálisan sok helyen hidegebb volt így nagy valószínűséggel Jeruzsálemben is. De ha azt vesszük hogy ugyanolyan volt a hőmérséklet, időjárás mint mostanában, akkor sem lehettek kint a pásztorok decemberben. Ahhoz lényegesen melegebb időjárás kellene ami biztosan nem volt.

Kommentelnéd az újabb bizonyítékaimat is? Ha már utánanéztem és bemutattam neked.

dec. 22. 22:49
 72/148 anonim ***** válasza:
67%

"Ha globálisan hidegebb volt az csak úgy lehet ha lokálisan sok helyen hidegebb volt így nagy valószínűséggel Jeruzsálemben is."

Mi alapján valószínűsíted, hogy pont Jeruzsálemben is hidegebb volt?

dec. 22. 22:53
 73/148 anonim ***** válasza:
67%

"Kommentelnéd az újabb bizonyítékaimat is?"

Két feltétlezésen alapuló becslés aligha felel meg a bizonyíték szó definíciójának.

dec. 22. 22:55
 74/148 anonim ***** válasza:
67%

Fanatikus szektásokkal nehéz vitatkozni, mert a logikát és észt felülírja a fanatizmus, esetében a keresztényfóbia.

Például hivatkoztam egy cikkre, mely térképén egyértelműen látszik, hogy Izrael átlaghőmérséklete az átlagos szinttől kisebb mértékben emelkedett:

[link]

Mint írtam is, kb 0.5 fokkal, de a fanatikus kérdező (valószínűleg a fél pipás muzulmán) csak azt hazudja, hogy Jeruzsálemben 7 fokkal volt kevesebb, mint most, mert átlag 0 fokot írt. Mit számít, hogy a kis jégkorszak alatt se volt annyira alacsony.

dec. 22. 23:51
 75/148 A kérdező kommentje:

"Mi alapján valószínűsíted, hogy pont Jeruzsálemben is hidegebb volt?"

Mivel globálisan úgy lehet összességében hidegebb hogy lokálisan sok helyen hidegebb lett, így valószínű Jeruzsálemben is hidegebb volt. De mondom, még ha ugyanolyan is lett volna mint a mai, akkor sem tarthatták kint az állatokat decemberben. Ahhoz lényegesen melegebb kellett volna hogy legyen. Te ezt akarod behazudni?

"Két feltétlezésen alapuló becslés aligha felel meg a bizonyíték szó definíciójának."

Milyen feltételezés? Számítógépes modell alapján napra pontosan megállapították hogy június 27-én következett be ez a fényjelenség.

A másik bizonyíték pedig a halálnak időpontja alapján visszaszámolták. Tudjuk mikor halt meg és hány évesen így kiszámolható mikor született.

Ezek neked feltételezések? :)

dec. 23. 09:13
 76/148 anonim ***** válasza:

"így valószínű Jeruzsálemben is hidegebb volt."

És mi alapján valószínűsíted, hogy pont Jeruzsálemben is hidegebb volt?

"Milyen feltételezés? "

Az a kettő, amit idéztél. Amik ráadásul ellent is mondanak egymásnak.

dec. 23. 09:15
 77/148 A kérdező kommentje:

"Fanatikus szektásokkal nehéz vitatkozni, mert a logikát és észt felülírja a fanatizmus, esetében a keresztényfóbia."

Láthatod hogy négy bizonyítékot soroltam fel arra vonatkozóan hogy Jézus nem születhetett decemberben, mig te egyetlen bizonyítékot sem mutattál arra hogy miért decemberben született. Szóval te vagy a fanatikus szektás.

"Például hivatkoztam egy cikkre, mely térképén egyértelműen látszik, hogy Izrael átlaghőmérséklete az átlagos szinttől kisebb mértékben emelkedett:"

Megint mit hazudozol? Nem látom a cikket a lényeget pedig te is beismerted hogy most melegebb van Izraelben is. És ugye még a mai körülmények között sem tarthatták kint az állatokat de tudjuk hogy hidegebb is volt.

"Mint írtam is, kb 0.5 fokkal, de a fanatikus kérdező (valószínűleg a fél pipás muzulmán) csak azt hazudja, hogy Jeruzsálemben 7 fokkal volt kevesebb, mint most, mert átlag 0 fokot írt. Mit számít, hogy a kis jégkorszak alatt se volt annyira alacsony."

Megint hazudsz. Nem írtam hogy biztosan 7 fokkal volt hidegebb. Az 1 fokos melegedés pedig globálisan értendő. Ettől lokálisan lényegesen több és kevesebb is lehet.

dec. 23. 09:17
 78/148 anonim ***** válasza:
71%
Mert a Megváltó születését ünnepeljük, nem a születésnapját próbáljuk megtartani. Ami amúgy sem ismert.
dec. 23. 09:29
 79/148 anonim ***** válasza:
100%

"Ettől lokálisan lényegesen több és kevesebb is lehet."

Egyébként az előbbi vitát elnézve, ha ezt te magad is elismered, akkor mi alapján állítod, hogy Jeruzsálemben pont nem a "lényegesen több" volt érvényben akkoriban?

dec. 23. 09:32
 80/148 A kérdező kommentje:

"És mi alapján valószínűsíted, hogy pont Jeruzsálemben is hidegebb volt?"

Nagyobb a valószínűsége hogy Jeruzsálemben is hidegebb volt mivel sok helyen kellett hogy így legyen. De sokadszorra írom le hogy még ha ugyanolyan is lett volna az időjárás Jeruzsálemben mint ma, akkor sem tarthatták kint az állatokat mert még ez is hideg ahhoz.

"Az a kettő, amit idéztél. Amik ráadásul ellent is mondanak egymásnak."

Nem mondanak ellent egymásnak. Kis eltérés van, és mindkettő egyértelműen cáfolja a decemberi születést.

dec. 23. 09:38
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!