Keresztények, Jézus nem december 25-én született. Miért ezen a napon ünneplitek?
Köztudott hogy a december 25 pogány eredetű. A téli napforduló (szaturnália), ami a Római Birodalom állami ünnepe volt december 17-25 között. Később a római császárkorban ekkor ünnepelték Mithrász és Sol Invictus születésnapját. A december 25-i ünnepnapot az első niceai zsinaton fixálták le 325-ben. Addig eltérő napokon ünnepelték a keresztények.
Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert, de a Biblia alapján nyáron vagy ősz elején lehetett.
"De ha nincs Bibliai alapja és tudjuk hogy ezek pogány eredetűek, minek erőlteted? Ez itt a nagy kérdés."
Van bibliai alapja. Jézus megszületett, ez benne van a Bibliában. Semmi nem tiltja, hogy megemlékezzünk róla. Nem tiltja a Biblia.
Egyébként Sextus Julius Africanus 221-ben március 25-re teszi a fogantatás dátumát, amihez hozzádva 9 hónapot, december 25 lesz a dátum. Ez a hagyomány is közrejátszhatott a dátum kialakulásában.
Amúgy nem teljesen mindegy mikor ünneplik a keresztények Jézus születését? Senkinek nem a szaturnália vagy bármi egyéb jut az eszébe karácsonykor. Ahogy a vasárnapról sem az jut eszedbe, hogy "vásár nap". Szegény angol nyelvűek meg biztos mind pogányok mert olyanokat mondanak, hogy pl: Saturday vagyis Szaturnusz napja, pedig ők csak annyit gondolnak, hogy szombat.
Tudsz mutatni egyetlen olyan napot, amikor biztos nincs és sose volt pogány ünnep, vagy csak kötekedsz?
Ha nyáron lenne, akkor azért pampognál, mert aratási, nyárközép vagy más hasonló ünnepre tették. Ráadásul semmi se bizonyítja, hogy nyáron vagy ősszel született, miért tennék oda?
Az ajándékozás pedig a napkeleti bölcsek miatt jelent meg, akik ajándékokat vittek az újszülött Királynak. Nagyon régen az ajándékozás is Epifánia ünnepén volt, az évszázadok során hozták előbbre.
28
Kedves Válaszoló.
Amint láthattad, a Bibliából írtam neked. Nem értem, hogy miért az őrtorony folyóíratot emlegeted. Ez már buta berögződés, hogy ha idézek valamit a Bibliából egyből a folyóíratra hivatkoznak. Egy hárítás, pedig Isten szaváról beszélek.
Olvasd el mit ír Isten szava:
Tisztítsuk meg magunkat. Fizikailag, és szellemileg, vagy is a gondolkodásunkat is tisztítsuk meg.
Nehéz neked úgy látom....
"Elegendő lenne önmagában az a cél hogy legyen megtisztítva a pogány elemektől."
A mai kereszténységben már rég nem pogány elemekről van szó. Minek kéne bármitől is megtisztítani, csak mert pár ezer évvel ezelőtti emberek más hitet költöttek hozzá ugyanahokhoz?
"Amint láthattad, a Bibliából írtam neked. Nem értem, hogy miért az őrtorony folyóíratot emlegeted. Ez már buta berögződés, hogy ha idézek valamit a Bibliából egyből a folyóíratra hivatkoznak. Egy hárítás, pedig Isten szaváról beszélek."
Mert mindaz, amit hozzáköltöttél az igéhez, az már nem a Biblia szava, hanem a szervezetedé.
"Van bibliai alapja. Jézus megszületett, ez benne van a Bibliában. Semmi nem tiltja, hogy megemlékezzünk róla. Nem tiltja a Biblia."
Biblia alapján Jézus nyáron született, esetleg ősz elején de biztosan nem decemberben. Azt pedig sehol nem írja a Biblia hogy állíts fenyőfát feldíszítve.
35
Kiváncsi vagyok, hogy Te hogyan értelmezed ezt a Biblia verset.
"Tudsz mutatni egyetlen olyan napot, amikor biztos nincs és sose volt pogány ünnep, vagy csak kötekedsz?
Ha nyáron lenne, akkor azért pampognál, mert aratási, nyárközép vagy más hasonló ünnepre tették. Ráadásul semmi se bizonyítja, hogy nyáron vagy ősszel született, miért tennék oda?"
Én nem tudok mondani, de egy szakértő biztosan tudna. A Biblia pedig azt írja Jézus születésekor pásztorok őrizték juhaikat a Betlehemhez közeli mezőkön éjszaka. Ez csak nyáron lehet vagy ősz elején.
Miért is lehet csak akkor? Nézd már meg, hogy most hány fok van Jeruzsálemben. Vagy mennyi volt az átlag 100 éve ott. Kíváncsi vagyok, hogy mit találsz róla.
"A Biblia pedig azt írja Jézus születésekor pásztorok őrizték juhaikat a Betlehemhez közeli mezőkön éjszaka. Ez csak nyáron lehet vagy ősz elején."
Forrás?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!