Keresztények, Jézus nem december 25-én született. Miért ezen a napon ünneplitek?
Köztudott hogy a december 25 pogány eredetű. A téli napforduló (szaturnália), ami a Római Birodalom állami ünnepe volt december 17-25 között. Később a római császárkorban ekkor ünnepelték Mithrász és Sol Invictus születésnapját. A december 25-i ünnepnapot az első niceai zsinaton fixálták le 325-ben. Addig eltérő napokon ünnepelték a keresztények.
Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert, de a Biblia alapján nyáron vagy ősz elején lehetett.
Kedves Válaszoló.
Palesztínában is hideg esős az időjárás, és olyan szaktekintélyektől tudjuk, akik ott is éltek, élnek, hogy a pásztorok, max. Novemberig bekellett, hogy vigyék az állatokat fedett területre.
A juh, a legmagasabb értákű fizető eszköz is volt, és senki nem veszélyeztette az állatok megbetegedését, vagy hogy sérülés, hiba legyen benne.
A Bibliábaól kiszámolható, hogy Jézus 3. és fél évet szolgált, a prófécia alapján az év felénél pedig kivégezték. Erről is szól egy prófécia.
Jézus 30 éves korában kezdte el a szolgálatát, meghatározó volt, hogy minden férfit, aki szolgálatra rendelt, 30 évesen kezdi.
Jézus tavasszal lett kivégezve. Vagy is a zsidó naptár alapján Niszán hónap 14-én. Ez a Gergely naptárban a március közepétől április közepéig tartó időszak.
Ha a kivégzése időpontjából el veszünk fél évet, vagy is hat hónapot, akkor megtudjuk a 33. születésének hónapját.
De ha hozzáadunk 6. hónapot, akkor is megtudjuk, hogy mikor lett volna a 34. születésének a "napja", hónapja.
Isten szándékosan nem íratta le ezt az időt. Viszont a halálának a pontos idejét, percre pontosan tudjuk.
Érdemes lenne elgondolkodni, hogy miért nem tulajdontott Isten a messiás születésének akkora jelentőséget, hogy ezt nem íratta meg ilyen pontossággal.
De ehez alázat kell, és nem egyéni érdekek, vagy érzések.
Sokaknak ezek vezérlik a hitüket, az életüket, nem pedig Isten írott szava, amihez igazodni kell.
"Mitől lett volna az?"
Leírtam hogy miért.
"Mert egy közel két évezredes ünnep, ami ráadásul szerintem a világ egyik legszebb ünnepe. Semmi nem indokolja, hogy áttegyük bárhova máshova."
Semmi nem indokolja? Az szerinted nem elég indok hogy a Biblia alapján nem decemberben született Jézus? Plusz hogy pogány elemekkel van tele a karácsony?
"Leírtam hogy miért."
Épp azt kéne alátámasztanod, amit leírtál.
"Semmi nem indokolja?"
Nem hát. Jézus születésének ünnepe nem Jézus születésnapja. Pláne hogy ez a dátum eleve nem is ismert.
A karácsony elemei pedig már rég nem pogány elemek.
Ha tisztában vagy azzal hogy Jézus nem decemberben született miért tagadod hogy nyáron született? Erre mutattam több bizonyítékot is a Biblia alapján.
A karácsony elemei pedig pogány elemek, kezdve az ünnep dátumától a karácsonyfa állításig. Az ajándékozási örület pedig csak hab a tortán.
Nem át tenni kell Jézus születését.
Egyszerűen, nem is kellett volna a hitehagyott egyháznak ezzel foglalkoznia, mint ahogy a Tanítványok, és mások sem foglalkoztak ilyesmivel.
Ezek miatt, vagy is az emberek által kreált hagyományokért Krisztus is haragudott, és megmondta, hogy Isten törvényét hágják át.
A keresztény életet élő, vagy Krisztus tanítványa, nem emberi hagyományok után mennek.
(Márk 7:7, 8) . . .« 8 Elhagyjátok Isten parancsolatát, és emberek hagyományához ragaszkodtok.”
Jézus ezeket a tetteket, hiábavalónak nevezte, vagy is teljesen felesleges:
(Márk 7:7) 7 Hiába imádnak engem, mert a tanításaikat emberek parancsolataira alapozzák.. . .
"Ha tisztában vagy azzal hogy Jézus nem decemberben született miért tagadod hogy nyáron született? Erre mutattam több bizonyítékot is a Biblia alapján."
Bizonyítékot pont nem mutattál, csak feltételezéseket.
"A karácsony elemei pedig pogány elemek, kezdve az ünnep dátumától a karácsonyfa állításig. Az ajándékozási örület pedig csak hab a tortán."
Ha az emebrek számára semmi pogány töltettel nem bírnak ezen elemek, akkor mitől lennének pogány elemek?
"Bizonyítékot pont nem mutattál, csak feltételezéseket."
Több bizonyítékot is mutattam ahogy a két pipás is mutatott egy bizonyítékot. Hiába hazudozol.
"Ha az emebrek számára semmi pogány töltettel nem bírnak ezen elemek, akkor mitől lennének pogány elemek?"
Ha egyszer valami pogány elem, akkor hiába mondod hogy számodra nem az.
96
Kedves Hozzászóló
Jó ha tudjuk, hogy a "pogányok" kifejezés nem teljesen helyes értelmezést tartalmaz. Sajnos a Biblia fordítók ezzel nem helyes képet festenek más népek vallási szokásairól.
Pogány az, aki semmiben, semmilyen Istenben nem hisz.
Ezért igazából a helyes kifejezés az lett volna, hogy "más nemzet leszármazottai, vagy szülöttei"
Ennek fényében miért számit "pogánynak"? Mert nincs Bibliai alapja, más nemzetek szokásai lettek keverve olyan dolgokkal, amire Isten sem fordított olyan nagy figyelmet, hogy ünnepet csináljanak ebből.
A hitehagyott kereszténység alakította így, hogy így csináljanak minnél több emberből "keresztényt".
Jézus és a Tanítványai nem így tanítottak és nem engedték, hogy más nemzetek szokásaival keverjék Isten szavát, imádatát.
Jól tudom, hogy ez sokakat azért érint mélyen, mert elképzelhetetlennek tartják ennek a megszüntetését, mivel ezt is keresztény elemként tartják számon. Pedig nem az, mint ahogy sok más dolog sem, amit ma "keresztény" szó alatt csinálnak.
Jézus azért szidta meg a zsidó népet, mert sok olyan emberi hagyományt vezettek be Isten imádatába, amit Isten soha nem kért, nem parancsolt.
Ez viszont szíven szúrta a vallás vezetőket, mert a hatalmukban és a tekintélyükben lettek megsértve. Ez pedig kinyította a bicskát a zsebükbe, és halálos indulat lett úrrá rajtuk.
Az életünk, a megváltásunk, nem ezeken múlik.
Hanem ami ennél fontosabb, és írva van.
Az embereket annyira átitatta ez, mint a víz a szivacsot. Soha nem is törödtek azzal az elmúlt 2000 évben, hogy vajon Isten egyetért-e azokkal ami zajlik?
Nem Isten vezetése a fontos, hanem az emberek érzelmeire hatással lévő elképzelések gyakorlása.
Közben nem is mutatják ki a szeretetüket, hiszen képesek némelyek egy kanál vízben is megfolytani másokat.
Ha a kereszténység világi része lenne az igaz, ennek a világnak nem szabadna így kinéznie, ahogy most van.
"Több bizonyítékot is mutattam"
Feltételezések nem számítanak bizonyítéknak.
"Ha egyszer valami pogány elem, akkor hiába mondod hogy számodra nem az."
Ha számomra valami nem pogány elem, azon mégis miben változtat, hogy más számára az? Pogány attól és annak lesz valami, hogy ő pogány tartalmat társít hozzá. Ha én semmi ilyesmit nem társítok hozzá, akkor számomra értelemszerűen nem egy pogány elemről lesz szó.
"Nagyobb a valószínűsége hogy Jeruzsálemben is hidegebb volt mivel sok helyen kellett hogy így legyen. De sokadszorra írom le hogy még ha ugyanolyan is lett volna az időjárás Jeruzsálemben mint ma, akkor sem tarthatták kint az állatokat mert még ez is hideg ahhoz."
Attól függően, hogy milyen volt az időjárás és a hó borítottság, egyes területeken lehetséges volt, hogy a haszonállatok szabadon legeljenek.
Na ne szórakozz már. Még az én udvaromban is téli rendszereséggel van fű amit le lehetne legeltetni.
Ha meg nyáron lenne karácsony, akkor meg a litha pogány ünnepére lehetne fogni, na hát ugyanakkor ünneplik.
Én értem mire akarsz játszani a kérdező.
Csak azt nem látod, hogy azok az emberek akik előtte pogányok voltak, tértek át keresztény hitre. Nyilván az örökzöld fa állítás szokását ünnepnapon jónak látták megtartani. Gondolom a szép gyermekkori emlékek miatt. Az egyházat pedig nem zavarta. Miért is zavarta volna? Azzal hogy keresztény vallásra térítették át az akkori Európai népeket nem azt jelentette, hogy az egész addigi Európai kultúrát eltörlik. Ha azoknak az embereknek úgy volt teljes az ünnep, hogy örökzöld fát állítsanak, akkor milyen jogon szóltak volna bele? Nem számít bűnnek amit csináltak, ennyi.
Ezt az ünnepi szokást meg tovább adták gyermekeiknek generációról generációra.
Most meg a kérdezőhöz hasonlóak, azzal puffognak, hogy a fa állítást a pogányoktól vették/lopták a keresztények. Hát ez xD
Európaiak vagyunk ember! Nem egy sivatagi nép......
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!