Nincs olyan filozófia, vallás, vagy világnézet, ami megoldásközpontú, ahelyett, hogy csak "balzsamozgatni" akarna?
Kezdek kiábrándulni minden olyan ideológiából, amelyik azt akarja lenyomni a torkunkon, hogy a szar nem büdös. Tehát ha van egy problémánk, amit megoldanánk, egy vágyunk, amit beteljesítenénk, akkor nem ehhez ad eszközöket, hanem a fennálló helyzet elviseléséhez úgy, hogy a megfelelési kényszeren keresztül presszzionál arra, hogy vágjunk jó pofát azokhoz a tényezőkhöz, amik frusztrálnak. Az "elengedés" sztereotípiájával pedig megkérdőjelezi vágyaink, céljaink létjogosultságát, a nézőpontunk valóságát.
Nincs olyan filozófia, vagy bármilyen rendszer, ami a problémák megoldására fókuszál az elfogadás helyett?
Az nem baj ha megállapítást nyer, hogy a hiba a mi készülékünkben van, sőt! Pontosan ez jelentené a kiutat is, hogyha megvan, hogy:
-hol a hiba
-mi a hiba
-mi a megoldás.
A baj sokkal inkább a rébusz jellegű megközelítésben rejlik, a titokzatoskodásban, hogy csak addig jutunk, hogy nálunk a hiba, de ez 100% csak úgy célzás szinten. És nincs tovább.
Erről hirtelen eszembe jutott egy, kissé istenhívő körökből származó mém, ami egy időben terjedt, hogy egy álmatlan ember fekszik az ágyban és az a magyarázó szöveg, "Hogyha éjjel nem tudsz aludni, akkor Isten azt üzeni, hogy >>Beszédem van veled<<".
Erre persze lájkhegyek, "milyen igaz" és egyéb ájtatosan imádkozó kezek, mint aki lepkét fogott, stb.
Én meg beírtam alá: "Oké, Isten, beszeded van velem? Gyere, gyere, várlak, nyitott vagyok rá, csak haladjunk!" :D
Na jó ez kicsit humorral is át van itatva, de kb ez a pragmatizmus van bennem ideológiai és vallási kérdésekben
Nem sok olyan ideológia, filozófia van, amire illik a kritikád.
Meg igazából a leírás alapján semmi érzéked nincs a filozófiához, szóval nem értem, miért próbálnád más gondolatait fogyasztani. Inkább próbálkozz a saját lábadon megállni ezzel a sivár világképpel.
Ami az egyéni problémák megoldására és nem lefolytására irányul, az nem filozófia, hanem pszichológia. Felejtsd el egy időre a vallásokat és a filozófiát és olvass a nagyközönségnek írodott pszichológiai könyveket. Csak két példa, amit mostanában olvastam és határozottan segített:
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Giandomenico Bagatin: A bennünk élő gyermek
Lehet, hogy sivár a világképem, de legalább megoldásokat keresek a problémákra, nem csak elfogadom őket. 😉
Az összes többinek köszönöm.
#8: akkor hogy nem találtad meg a megoldást? Miért kész megoldásokat keresel?
Mondj konkrét filozófiát, amit kiismertél, de csalódtál benne a fentiek miatt.
"Nincs olyan filozófia, vagy bármilyen rendszer, ami a problémák megoldására fókuszál az elfogadás helyett?"
Nincs. A filozófia pont az olyan dolgokkal foglalkozik amiket nem lehet csak úgy megoldani. Az olyan problémákra amikre van megoldás, azokra nem filozófiák vannak hanem útmutatók, kézikönyvek.
Filozófia tipikusan olyan dolgokkal foglalkozik amiken nem lehet változtatni (pl halál), nincs egyértelmű, mindenkinek megfelelő válasz (pl élet értelme), vagy olyan dolgokkal amiknek a kimenetelére/megváltozására nincs hatásunk vagy csak kevés (pl nehéz sors).
Mivel ezekre nincs külső megoldás, a filozófia belső megoldást próbál adni, ami legtöbbször az elfogadás szokott lenni, hiszen a legnagyobb bajunk ezekkel a problémákkal hogy szenvedünk tőlük, és a szenvedés eredetének 90%-a pont az ellenállásunk, a hozzáállásunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!