Keresztények, Jézus nem december 25-én született. Miért ezen a napon ünneplitek?
Köztudott hogy a december 25 pogány eredetű. A téli napforduló (szaturnália), ami a Római Birodalom állami ünnepe volt december 17-25 között. Később a római császárkorban ekkor ünnepelték Mithrász és Sol Invictus születésnapját. A december 25-i ünnepnapot az első niceai zsinaton fixálták le 325-ben. Addig eltérő napokon ünnepelték a keresztények.
Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert, de a Biblia alapján nyáron vagy ősz elején lehetett.
"Ha globálisan hidegebb volt akkor lokálisan is biztosan hidegebb kellett hogy legyen. "
Miért kellett volna? Nem globális hőmérsékleti maximumokat ábrázolt a grafikon, hanem globális átlagot.
"Hibába mondod hogy nincs pogány töltete számodra "
Nem hiába mondom, hiszen ez a lényeg. Azon, hogy számomra mit jelképez egy ünnep és az ünnephez tsrtozó egyes hagyományok, az égvilágon semmit nem befolyásol, hogy voltak, akik mást ünnepeltek ugyanakkor.
Nem tudom miért nem nyílik meg a link. Nálam működik.
Valóban ez is azt írja 2000 éve az átlaghőmérséklet nagyjából 1 fokkal volt kevesebb, mint a jelenlegi. Ez elsőre nem tűnik soknak de globális átlaghőmérséklet esetén ez baromi sok. És ha azt vesszük hogy ma is havazik télen Jeruzsálemben, akkor 2 ezer éve sem lehetett melegebb, tehát ott vagyunk hogy nem lehettek kint a pásztorok decemberben és nem a hóban, fagyban rendelték haza az embereket népszámlálásra.
"És ha azt vesszük hogy ma is havazik télen Jeruzsálemben, akkor 2 ezer éve sem lehetett melegebb"
Miért ne lehetett volna?
Tehát ott vagyunk, hogy továbbra is baromságokat írsz. Ha ma este 7 fok van Jeruzsálemben, akkor 1 fokkal kevesebb felénk 6 fok. A víz nagyjából 0 fokon kezd fagyni.
A népszámlások meg egyébként hosszú hónapokig tartottak a Birodalomban. Ha találsz forrást, ami megmutatja, hogy Izraelben ez nyáron történt, akkor elfogadom a nézeted. Addig meg hülyeség.
"Igazából lényegtelen számodra mit jelképez. "
Miért?
"és tudjuk hogy a legnagyobb pogány ünnep napja december 25"
Ezt már minimum 3x írtad, de egyszer se támasztottad alá, hogy a Sol Invictus ünnep miért lenne a legnagyobb pogány ünnep.
"Miért ne lehetett volna?"
Erre mondtam hogy lehet hazudozni, de minek? Ha globálisan hidegebb volt akkor Jeruzsálemben is hidegebb volt.
"Tehát ott vagyunk, hogy továbbra is baromságokat írsz. Ha ma este 7 fok van Jeruzsálemben, akkor 1 fokkal kevesebb felénk 6 fok. A víz nagyjából 0 fokon kezd fagyni."
Akkor nem sikerült megértened hogy globálisan volt 1 fokkal kevesebb nem lokálisan. Lehet Jeruzsálemben meg átlag nulla fok volt akkoriban télen éjszaka vagy hidegebb.
"A népszámlások meg egyébként hosszú hónapokig tartottak a Birodalomban."
Akkor sem télen rendelik el mikor a leghidegebb van.
Rákerestem és találtam még bizonyítékokat miért nem decemberben született Jézus:
"Ami a születés hónapját illeti, Dave Reneke csillagász 2008-ban vetette fel, hogy Jézus valójában nyáron jöhetett világra. A kutató úgy gondolja, hogy a betlehemi csillag a Vénusz és a Jupiter együttállásával járó fényjelenség volt, a számítógépes modellek szerint pedig ilyen esemény a korszakban időszámításunk előtt 2. június 27-én következett be."
Tehát csillagászati modell szerint is nyáron született Jézus.
"Nagyjából megbecsülhetjük, hogy mikor született Jézus, ha visszaszámolunk a halálától, mely i. sz. 33 pászkáján, niszán hónap 14-én következett be (János 19:14–16). Jézus mintegy 30 éves volt, amikor megkezdte három és fél éves szolgálatát. Mindebből következik, hogy i. e. 2-ben született, kora ősszel (Lukács 3:23)."
Tehát minden bizonyíték kizárja hogy decemberben született. Nyáron vagy legkésőbb ősz elején születhetett.
"Ha globálisan hidegebb volt akkor Jeruzsálemben is hidegebb volt."
Ez nem következik belőle. Globális hőmérsékleti ÁTLAG volt megadva a cikkedben, nem hőmérsékleti MAXIMUM. Egyedül az utóbbiból következne, hogy mindenütt hidegebb volt.
"Nyáron vagy legkésőbb ősz elején születhetett."
És ez miért változtatna bármit is a karácsony jelentésén?
"Ki beszélt maximumról?"
Senki, ellenben az állításod csak akkor állta volna meg a helyét, ha hőmérsékleti maximumok összehasonlítását mutatod be.
"Ha globálisan hidegebb volt akkor Jeruzsálemben is hidegebb volt."
Ezt mire alapozod?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!