Keresztények, Jézus nem december 25-én született. Miért ezen a napon ünneplitek?
Köztudott hogy a december 25 pogány eredetű. A téli napforduló (szaturnália), ami a Római Birodalom állami ünnepe volt december 17-25 között. Később a római császárkorban ekkor ünnepelték Mithrász és Sol Invictus születésnapját. A december 25-i ünnepnapot az első niceai zsinaton fixálták le 325-ben. Addig eltérő napokon ünnepelték a keresztények.
Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert, de a Biblia alapján nyáron vagy ősz elején lehetett.
"Feltételezések nem számítanak bizonyítéknak."
A matematikai modell nálad feltételezés? Vagy az életkor kiszámítása?
"Ha számomra valami nem pogány elem, azon mégis miben változtat, hogy más számára az? Pogány attól és annak lesz valami, hogy ő pogány tartalmat társít hozzá. Ha én semmi ilyesmit nem társítok hozzá, akkor számomra értelemszerűen nem egy pogány elemről lesz szó."
A kérdés ott kezdődik miért veszel át valamit ami eredetileg pogány? És a Biblia nem tartalmazza.
"A matematikai modell nálad feltételezés?"
Ha egy feltételezésre alapul a számítás, akkor az eredmény egy feltételezés lesz, értelemszerűen.
"A kérdés ott kezdődik miért veszel át valamit ami eredetileg pogány?"
Számomra eredetileg a saját kultúrám része, hiszen én a gyerekkoromban már létező ünnepi hagyományokat vettem át.
"Attól függően, hogy milyen volt az időjárás és a hó borítottság, egyes területeken lehetséges volt, hogy a haszonállatok szabadon legeljenek.
Na ne szórakozz már. Még az én udvaromban is téli rendszereséggel van fű amit le lehetne legeltetni."
Nem fogod fel hogy nem a fű hiánya volt a probléma hanem hogy az állatok nem bírják a hideget? Ezt nem tartották kint őket.
"Ha meg nyáron lenne karácsony, akkor meg a litha pogány ünnepére lehetne fogni, na hát ugyanakkor ünneplik."
Nem arra a napra kell tenni.
"Csak azt nem látod, hogy azok az emberek akik előtte pogányok voltak, tértek át keresztény hitre. Nyilván az örökzöld fa állítás szokását ünnepnapon jónak látták megtartani. Gondolom a szép gyermekkori emlékek miatt. Az egyházat pedig nem zavarta. Miért is zavarta volna? Azzal hogy keresztény vallásra térítették át az akkori Európai népeket nem azt jelentette, hogy az egész addigi Európai kultúrát eltörlik. Ha azoknak az embereknek úgy volt teljes az ünnep, hogy örökzöld fát állítsanak, akkor milyen jogon szóltak volna bele? Nem számít bűnnek amit csináltak, ennyi."
Nem része Jézus tanításának. Ha keresztény vagy akkor semmi dolgod nem kellene hogy legyen pogány elemekkel.
"Európaiak vagyunk ember! Nem egy sivatagi nép......"
Ha csak kultúrkeresztény vagy akkor megértem. Számodra nem gond ha tele van pogány elemmel. Egy magát vallásos kereszténynek tartó ember viszont távol kellene hogy tartsa magát a pogány dolgoktól.
"Nem része Jézus tanításának. Ha keresztény vagy akkor semmi dolgod nem kellene hogy legyen pogány elemekkel."
Egy mai keresztény számára nem is pogány elemek. Mitől lennének azok?
Miért mondanék ilyet, ha nem így van?
Amúgy meg nem elég hogy valamit leírsz, ha egyszer semmivel se tudod alátámasztani, vagy megindokolni. Sokadszorra kérdezem, miért ünnepelnék egy pogány ünnepet, ha egyszer számomra semmi pogány töltete nincs az ünnep elemeinek?
"Négy bizonyítékot is mutattam"
Feltételezések nem bizonyítékok.
"ette. Attól hogy te nem tartod pogánynak, még a"
Mégis mitől lenne az?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!