Nem igazságtalanság az, hogy a kereszténységben csak az üdvözülhet, aki elfogadja Jézust?
Csak az frusztrál, hogy tökmindegy, hogy jó vagy gonosz ember vagy, csak az számít, hogy hiszel e Jézusban. Egy gonosz ember üdvözül, mert Jézus úgyis megbocsát, aki meg jó ember volt, meg elkárhozik, mert nem hitt egy kétezer éves történetben, amire amúgy sincs semmi bizonyíték.
Amúgy szerintem a hinduizmus pl. sokkal logikusabb a kereszténységnél, én előbb hiszem el a hindu tanításokat, mint a Bibliát.
3
Kedves Kérdező.
Egy szemléltetés:
Ki lehet egy adott országnak az állampolgára?
Az, aki az adott országba született, vagy aki letette az állampolgársági esküt, és annak az országnak a törvényeivel összhangban él.
Gondolj bele, ha egy illegális bevándorló az országban nem akar összhangban élni a törvényekkel. Vajon maradhat az országban?
Nem, hanem kitoloncolják, hogy ne bontsa meg az adott ország törvényeit, és az állampolgáraira ne legyen rossz hatással.
Az emberiségért Jézus halt áldozati halált, és Őt nevezte ki Isten egy időre messiási királynak.
Az általad felsorolt vallások tagjai, nem támogatják ezt az uralmat, és más "istenek" szolgálatában állnak. Ezért nem lehetnek ennek az országnak az állampolgárai.
Hogy ki a jó és ki nem, azt nem emberi szemszögből kell meghatározni.
Isten szemében hogyan lehet az "jó" ember, aki nem támogatja Isten uralmát, és a szándékát. Más országot, uralmat támogat.
Ahogy Jézus is elmondta:
(Lukács 11:22, 23) . . .. 23 Aki nincs az én oldalamon, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az szétszór.
Amikor Isten Ábrahámot és az utódait választotta ki egy feladatra, más emberek nem voltak elfogadhatóak Isten előtt. Ádám is azért került ítélet alá, metrt más "uralkodót" támogatott, és nem Istennel akart összhangban élni.
Ezekből a beszámolókból jól látható, hogy Isten nem vallások sokféleségében vezeti az embereket, hanem egy egységes módon, és úgy ahogy Ő határozott erről.
Isten a rend és nem a zűrzavar Istene.
Egy Isten van, és nem ezer féle.
5
Kedves Kérdező
Úgy látom, hogy a "jó, és a rossz" kifejezést nem igazán érted.
Jézus is elutasította, amikor valaki "jónak" nevezte.
Nem emberi mérce alapján kell valakit "jónak" nevezni.
Ádám sem emberi mérce alapján volt rossz vagy jó.
Gondolj bele, emberi szemszögből Ádám nem követett el nagynak látszó hibát. De ha Isten felállított erkölcsi elveit vesszük alapul, akkor Ádám olyasmit tett amiért a törvény alapján a halált érdemelte.
Ádám nem ölt meg senkit, nem vert meg senkit, nem csalta meg a feleségét, stb.
Attól az Istentől akart függetlenül élni, akinek az életét köszönhette.
S egy másik "isten" vezetése, és törvényei alá került.
Isten mindenkinek, egy egységesen betartandó elveket határozott meg.
Ha "más valláshoz" tartozik, akkor nem az Isten által lefektetett elvek alapján éli az életét.
Istenhez egy keskeny úton lehet közeledni, nem különböző utakon.
Ez nem "minden út Rómába vezet" felfogás szerint működik.
Nincs zsákbamacska, Jézus világosan elmagyarázott mindent.
Jézust minden más világvallás elismeri, de a Jézus nem ismer el senki mást.
Csak egy igazság van és az vele van, ennyi.
Nem tudom, ki mondta neked, hogy "csak" hinni kell, de az biztos, hogy nem a Bibliából vette. Ez a "sola fidei" tévelygés egyre terjed, de ha az egész keresztény világ bedől majd neki, akkor sem válik igazzá. Szerintem ha a kereszténységről akarsz kérdezni, jó ha megismered a Bibliát előtte, mert a kereszténységről sok hamis tanítást terjesztenek különféle megtévesztett emberek a neten, sőt kereszténynek nevezett egyházakban is.
Amikor Pál apostol a hit általi megigazulásról beszél a Rómaiakhoz írt levélben, nincs ott a "csak" szó. Bár Martin Luther annakidején a római katolikus egyház cselekedetekből való megigazulást tanító dogmája ellenreakciójaként beleszúrta a "csak" szót a hit szó elé a Róm 3:28-ba, eredetileg ez a szó nem volt ott. A "csak" szót azóta törölték a Bibliafordításokból. Éppenséggel egyetlen egy helyen szerepel a Bibliában olyan jellegű kifejezés "hogy csak hit által", és az tagadó formában van, a Jakab levele 2:24-ben: "Látjátok tehát, hogy tettek által igazul meg az ember, és nem csupán a hit által." A zsidók között a "hit" szó maúgy nem ugyanazt jelentette, mint a mai "nyugati" kultúrban, nekik a hit messze túlmutatott azon, hogy valami elméletet igaznak fogadunk el. Nekik a hit azt jelentette, hogy teljes bizalom egy személyben (ami egy belső dolog), ami a neki való tökéletes engedelmeségben mutatkozik meg (ami egy külső megnyilvánulás, ami egyértelmű a külvilág számára).
Amúgy a következőkben írok egy pár idézetet, ami arról a hitről szól, ami üdvözíti a Jézusban hívőket, aztán döntsd el magad, hogy az ilyen hitre lehet-e azt mondani, hogy ez egy "csak" hit, vagyis, hogy ez valami nagyon gyenge és csupán elméleti dolog.
Lk 14:33 "Így tehát, aki közületek nem mond le mindenről, ami az övé, az nem lehet az én tanítványom."
1Jn 3:16 "Abból ismerjük a szeretetet, hogy ő [Jézus] az életét adta értünk; ezért mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért."
Mt 16:24 "Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: – Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszíti, aki pedig elveszíti az életét értem, az megtalálja." (Ha nem világos, a keresztet azok hordozták, akiket kínhalállal kivégeztek, szóval Jézus arról beszél itt, hogy akkor is ki kell egy kereszténynek tartania mellette és a hite mellett, ha az szenvedéssel és halállal jár. És valóban, manapság is rengeteg olyan ország van, ahol egy kereszténynek számolnia kell azzal, hogy megkínozzák és/vagy megölik a Jézusba vetett hite miatt. És Jézus azt mondja, hogy "ekkor se tagadj meg engem".)
2Tim 3:12 "De mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják."
ApCsel 14:22 "Erősítették a tanítványok lelkét, és bátorították őket, hogy maradjanak meg a hitben, mivel „sok nyomorúságon át kell bemennünk Isten országába”." (Ezt 3 olyan városban mondták, ahol Pál apostolt is üldözés, "nyomorúság" érte, ami feltehetőleg az ott maradt hívőket is utolérte.)
Jak 1:2-3 "Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle megpróbáltatások érnek titeket, tudva, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez."
Róm 8:17 "Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk."
Zsid 13:12-14 "Ezért Jézus is a kapun kívül szenvedett, hogy megszentelje a népet tulajdon vére által. Menjünk ki tehát őhozzá a táboron kívülre, az ő gyalázatát hordozva. Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük."
Szóval még mindig biztos vagy benne, hogy az a hit, amiről Jézus és az apostolai beszélnek a Bibliában, az egy "csak" szóval jellemezhető hit?
üdv, a javuló Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!