Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények, Jézus nem...

Keresztények, Jézus nem december 25-én született. Miért ezen a napon ünneplitek?

Figyelt kérdés

Köztudott hogy a december 25 pogány eredetű. A téli napforduló (szaturnália), ami a Római Birodalom állami ünnepe volt december 17-25 között. Később a római császárkorban ekkor ünnepelték Mithrász és Sol Invictus születésnapját. A december 25-i ünnepnapot az első niceai zsinaton fixálták le 325-ben. Addig eltérő napokon ünnepelték a keresztények.

Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert, de a Biblia alapján nyáron vagy ősz elején lehetett.

dec. 22. 09:40
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/148 A kérdező kommentje:
10-es akkor lehet nem érted a kérdést. Ha te karácsonyfával szeretnél ünnepelni te dolgod. A kérdés arra vonatkozik, hogy vallásos keresztények miért nem ünnepelnek pogány elemek nélkül.
dec. 22. 15:44
 12/148 anonim ***** válasza:
0%

A karácsonyfa meg az ajándékozás inkább a gyerekek miatt van.

Mégis mit rakjanak akkor ki a keresztények? Egy embernagyságú keresztrefeszített Krisztus szobrot és az alá pakolják az ajándékokat? xD

Az meg hogy a pogányok is fákat pakoltak azért a keresztények fa állítása miért lenne pogány? Imádkozni is imádkoztak sok pogány vallásban, akkor az imádkozás is pogányság? A keresztény karácsonyfa állíts másról szól mint a pogány fa állítás úgy ahogyan a keresztények imádkozása is másról szól mint a pogányoké szólt.

Ha kritizálni akarod a kereszténységet, vallást, Istent akkor megteheted, szólás szabadság van. De az hogy az ünnepekbe belekötni.

Ez provokáción meg kötekedésen kívül mire jó?

dec. 22. 16:03
 13/148 A kérdező kommentje:
Miért kellene bármit is kirakni? A Bibliában szó nem esik arról hogy állíts fát és díszítsd fel. De ha már kiraknak valamit akkor nem olyat kellene ami pogány eredetű. Ezt miért gondolod provokációnak?
dec. 22. 16:14
 14/148 anonim ***** válasza:
71%

" A kérdés arra vonatkozik, hogy vallásos keresztények miért nem ünnepelnek pogány elemek nélkül"

Pedig így teszik. Ezek már rég nem pogány elemek. A mai ember számára már semmi pogány töltet nem kapcsolódik hozzájuk.

dec. 22. 16:17
 15/148 A kérdező kommentje:
Hiába mondod hogy nem azok. Ráadásul egy keresztény esetében semmi nem indokolja hogy ezeket a pogány elemeket megtartsa. Nincs semmi Bibliai alapja.
dec. 22. 16:28
 16/148 anonim ***** válasza:
38%

A karácsonyfa nem pogány eredetű, hanem középkori. 16.század. Az ókorban borostyánt vittek be a házba, nem fenyőt, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

A dátum maga pedig épp hogy felülírja a régi pogány kultuszokat. Nem tudjuk mikor született pontosan Jézus, de nem is az a lényeg, hogy a pontos születésnapját ünnepeljük, hanem magát azt a tényt, hogy megtestesült és megszületett. A világosság belépett a világba.

dec. 22. 16:31
 17/148 A kérdező kommentje:

Ez a minőségi történelmi magazin leírja miért pogány eredetű a karácsonyfa:

[link]

A dátum maga pedig pont hogy megerősíti azt hogy pogány ünnep. Milyen világosságot ünnepelsz pogány szokásokkal, ezt megkérdezhetem?

dec. 22. 16:39
 18/148 anonim ***** válasza:
38%
Egyébként a karácsonyfa protestáns eredetű. Valószínűleg a középkori misztériumjátékokból származik és a paradicsom fáit jelképezi. Pl. A Vatikán előtt először 1982-ben állítottak karácsonyfát.
dec. 22. 16:44
 19/148 anonim ***** válasza:
Ez a magazin is azt írja, hogy 16. századi szokás. Vagyis van egy jó nagy időbeli szakadék a pogány ünnepek és a karácsonyfa állítás között.
dec. 22. 16:49
 20/148 anonim ***** válasza:
60%

"Milyen világosságot ünnepelsz pogány szokásokkal, ezt megkérdezhetem?"

Krisztus születését ünnepeljük. Azét aki azt mondta: "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága." János 8:12

Maga Jézus is új tartalommal töltötte meg egy ünnepet. Húsvétkor már nem a zsidók kivonulását ünnepeljük, hanem a feltámadást.

dec. 22. 17:00
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!