Hogyan lesz egy emberből ateista?
Mi keríti birtokba a lelkét, amiért képes rá és megtagadja Krisztus megváltását és Isten kegyelmét?
Létezik a folyamatról pontos leírás? Például pszichológus által rögzített napló, ilyesmi.
Mindenki ateistának születik, de van, aki továbbtanul... :) Na jó, ez csak vicc volt!
De van itt a kérdésben valami, amit eddig senki nem vett észre:
"Mi keríti birtokba a lelkét, amiért képes rá és megtagadja Krisztus megváltását és Isten kegyelmét?"
A kérdező azt feltételezi, hogy az ateizmus a hit tudatos megtagadásából adódik. Pedig ez a legritkább eset, ami általában valami súlyos megbotránkozás miatt következik be. Például ha az egyházközösségen belül éri az illetőt valami olyan sérelem, ami miatt szembefordul az egész vallással. De sokkal gyakoribb, hogy a kételyek felszaporodása miatt jut el valaki az ateizmusig, ha nem kap ezekre megfelelő választ. És egy bizonyos szint után már nagyon nehéz, szinte lehetetlen a kételyekre a hitet megerősítő választ adni. A kételyek pedig több forrásból adódhatnak, pl. a természettudományos ismeretek bővülése, a vallási tanítások belső ellentmondásainak felismerése, erkölcsi dilemmák, az egyházközösségnek belüli képmutatás és egyéb negatív jelenségek megtapasztalása, stb.
Mivel a kérdező keresztény szempontból tette fel a kérdést, eszerint válaszoltam.
Nyilván keresztény szempontból az is hitmegtagadónak számít, aki más vallásra tér át, de a gyakorlatban azért a döntő többség agnosztikus vagy ateista irányba megy el, ha elveszti a keresztény hitet. Csak arra akartam itt rámutatni, hogy a hit elvesztése általában nem a hit tudatos megtagadása miatt következik be. Sem keresztényeknél, sem más vallásúaknál.
@14: Persze, nem is a te hozzászólásodat akartam kritizálni, sorry, ha annak tűnt. Csak annyit akartam megjegyezni, hogy több gond is van a kérdező kérdésével.
Nálunk persze, több az ateista, de Krisna tudatú hívőből is van több tízezer, szóval elhanyagolni nem lehet őket. És akkor még a többi N+1 vallásról nem is beszéltünk, meg arról, hogy Európából kilépve azok száma, akik Krisztus megváltását nem ismerik el, mégsem ateisták, robbanásszerűen megugrik.
#17: Te melyik Istenben hittél, amikor megszülettél?
Illetve hány vallást kell ismernem ahhoz, hogy egyikben se higgyek?
Nem azt mondtam hogy az újszülött hisz Istenben, ahogy az sem igaz hogy az újszülött ateista lenne.
Ez a kijelentés is hogy egyébként hogy mindenki ateistának születik, bizonyítja az ateistáknak nem racionális alapon döntöttek.
Egész biztos hogy az ateisták többsége még a keresztény vallást is csak felületesen ismerik, a többi vallásról meg gőzük sincs.
"Nem azt mondtam hogy az újszülött hisz Istenben"
. Hanem? "Isten létezik." - ez egy kijelentés. Vagy elhiszem, hogy ez az állítás igaz, vagy nem hiszem el, hogy ez az állítás igaz. (utóbbi nem azonos azzal az állítással, hogy "Hiszem, hogy NEM létezik Isten")
Szóval egy újszülöttre melyik igaz? Mert ha nem, hogy "az újszülött hisz Istenben", akkor csak az marad, hogy nem hiszi el ezt. Vagyis per definitionem ateista.
"Ez a kijelentés is hogy egyébként hogy mindenki ateistának születik, bizonyítja az ateistáknak nem racionális alapon döntöttek."
. Te két állítást mosol össze. Szándékosan?
Nem hiszem, hogy minden ateista racionális okokból lesz ateista. Azonban ha valaki felnőttként foglalkozik a vallási kérdésekkel, akkor ott már előjön a racionalitás. Ha pedig egykori hívőként lesz ateista, akkor feltételezhetően ennek minimális oka az, hogy az Isten léte mellett érveket/bizonyítékokat nem tartja kielégítőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!