Az ateisták egy része lényegében konteósnak számít?
E szerint a vallási dogmák és szabályok kizárólag az emberek elnyomására és uralmuk alatt tartására szolgálnak, valójában nem hordoznak semmiféle spirituális vagy erkölcsi értéket. A keresztény vallást csak azért terjesztik és fenntartják, hogy a papok és az egyházak hatalmon tartsák a híveket, és kiszolgálják saját érdekeiket. E szerint a vallás csupán egy manipulatív eszköz, amelyet a hatalmi struktúrák használnak az ellenőrzés és befolyásolás céljából.
Gyakran hallom az ateistáktól ezt az érvet. Ez nyilvánvalóan csak egy rossz konteó egy összeesküvés-elmélet.
Tehát akkor ezek alapján kijelenthetjük, hogy az ateisták egy része, amelyik így gondolkodik az konteós?
Mondjuk én 20 év alatt, amióta ateista - vallásos vitákat nézek, olvasok, hallgatok, egyetlen egyszer sem találkoztam olyan ateistával, akinek ez lett volna az álláspontja.
Olyannal igen, akik szerint az intézményesített vallásoknak van ilyen vetülete IS, olyannal is, aki előszeretettel hangoztatta ezt a vetületét, de olyannal, aki szerint "kizárólag", "csak", "csupán" erről van szó, nem.
Ráadásul az ateistának istenekbe vetett hite nincs. A hit pedig egy teljesen más dolog, mint az intézményesített vallás. Ami azt illeti, hívő embert is vastagon láttam már az intézményesített vallások ellen beszélni.
Az ateisták egy része szinte biztosan konteós.
Az ateizmus csak annyit takar, hogy nem teista, nem hisz istenekben. Ettől függetlenül hihet bármiben. Már pusztán az ateisták száma alapján biztos, hogy vannak köztük olyanok akik hisznek ilyen vagy olyan konteóban.
Ahogyan a hívők között is vannak különböző konteókban hívők. Ez nem egy olyan nagy dolog.
"Mondjuk én 20 év alatt, amióta ateista - vallásos vitákat nézek, olvasok, hallgatok, egyetlen egyszer sem találkoztam olyan ateistával, akinek ez lett volna az álláspontja."
Én tegnap is találkoztam ilyennel. xD
"Mivel nem léteznek, az isteneknek nincs semmilyen hatalmuk, ellentétben a papokkal, mert ők azok, akik elhitetik az isteneik hatalmát, így ők élvezik minden hasznát az ááltaluk hirdetett vallásnak.
AZ isteneik helyett övék a pénz, a befolyás és a hatalom."
Forrás:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..
A 13-as válaszoló kommentje.
3.
"Mivel nem léteznek, az isteneknek nincs semmilyen hatalmuk, ellentétben a papokkal, mert ők azok, akik elhitetik az isteneik hatalmát,"
Te esetleg úgy gondolod, hogy minden vallás istene létezik?
Egyébként ebben a válaszban nincs benne az, hogy a vallások ne szólhatnának másról IS.
Ez nem igaz letezik a husveti nyuszi, a mikulas, es jezuska is
Nem.
Ott kezdődik, hogy az ateisták többsége nem vallja azokat, amiket felsoroltál. Másrészt ez nem annyira konteo kategória, hiszen ezekre hozott példát a történelem.
"Ez tény a vallások az emberiségen élősködő szervezetek és semmi hasznuk mert mindenki aki elvégezte a 4 általánost tudja hogy isten, jézuska meg a húsvéti nyuszi is csak kitalált mesefigura."
Hát hogyne......
Viszont érdekesebb, hogy a konteós gondolkodásnak vannak főbb jellemzői:
Az összeesküvőknek a konteóhívők szerint mindig valami hátsó, gonosz szándékuk van, jóindulatnak ezekben az elméletekben nem sok helye van. A koronavírussal kapcsolatban terjedő konteók egyik visszatérő eleme a vírus szándékos elterjesztése annak érdekében, hogy a szereplők megágyazzanak egy több milliárd dolláros oltásbiznisznek.
Vagy esetünkben amit mondtál: " a vallások az emberiségen élősködő szervezetek és semmi hasznuk "
És még a konteósok gyakran állítják be magukat áldozatként, akiket az összeesküvők megpróbálnak ellehetetleníteni és elhallgattatni. De nagyon gyakran hősként is tetszelegnek, akiket semmi nem tántoríthat el nemes céljuktól.
Ugyanezeket a viselkedési mintákat vélem felfedezni bizonyos ateistákon.
"aki elvégezte a 4 általánost tudja hogy isten, jézuska meg a húsvéti nyuszi is csak kitalált mesefigura."
Aki elvégezte a 4 általánost az tudja, hogy az általad felsorolt dolgok külön kategóriába tartoznak, azzal, hogy ezeket össze mostad az egyik nem teszi valószínűtlenebbé a többi létezését.
"Az összeesküvőknek a konteóhívők szerint mindig valami hátsó, gonosz szándékuk van"
. Ez nem feltétlenül igaz. Ki tudok találni olyan konteót, ahol az összeesküvés végeredményben jó szándékkal született.
De ha így is lenne, ez egyoldalú, legfeljebb egy jellemzője az összeesküvés eléleteknek, és egy közös jellemzője az általad felvetett nézettel. Érdekes módon azt kevesen vitatnák, hogy a politikusokat jobban érdeklik, hogy kompromisszumok révén pozícióban maradjanak, minthogy adott ország, közösség boldogulását elősegítsék. Ez aligha összesküvés elmélet.
"Olyannal igen, akik szerint az intézményesített vallásoknak van ilyen vetülete IS, olyannal is, aki előszeretettel hangoztatta ezt a vetületét, de olyannal, aki szerint "kizárólag", "csak", "csupán" erről van szó, nem."
Igaz, hogy én csak kb. feleannyi időt áldoztam arra, hogy ilyen vitákat kövessek, de láttam pár példát olyanra, aki egészen szélsőséges módon képviselte azt a nézetet, hogy a vallás mint olyan (és nem csak az intézményesített vallás) csak és kizárólag a hatalomról szól, az emberek hülyítésének és elnyomásának az eszköze. Igaz, hogy az ateisták döntő többsége nem ezen az állásponton van, de tényleg léteznek ilyenek. És ez valóban egyfajta konteós felfogásnak tekinthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!