Ha Isten olyan jóságos, akkor miért nem tudatta velünk, hogy miért szenvedünk vagy ha nem fognánk fel akkor miért teremtett olyan lényeket akik szenvednek és ráadásul nem is fogják fel hogy miért szenvednek?
Mikor történik valakivel egy szenvedés akkor azt szokták rá mondani hogy ezt nem tudhatjuk ez istennek a döntése...
Ebben a videóban is ezt mondják hogy a természeti katasztrófák nál azért szemben Mert ezt nem tudhatod ezt még nem tudod felfogni
Kedves 49-es!
Egy mese is jól elmondható egy ovodásnak, még ha nem is egy koherens történet.
Ha Isten minent tudó, tudta hogy az emberek az általa teremtett körülmények között bűnbe fognak esni.
Ha a szabad akarat alatt azt érted hogy vannak céljaink és vágyaink azzal én is egyetértek, de hogy mik ezekazt rajtunk kívülálló dolgok befolyásolják.Nem ruházza át ránk a felelősséget, mert azt még mindig a külső hatások és biológiai adottságaink befolyásolják, amiket elméletileg Isten tud, és képes alakítani, így a szabad akarat maximum egy illúzió, mert lehet hogy egy döntést meg tudunk hozni, de azt nem tudjuk eldönteni, hogy mit fogunk dönteni,Isten viszont már megtette.
52, tőlem nem nagyon függ, én nem hiszek ebben a hülyeségben.
Az viszont érdekes, hogy egy tökéletes isten tökéletes tervében vannaky akik elkárhoznak. Tehát direkt úgy teremtette őket, hogy elkárhozzanak, vagy legalábbis abban a biztos tudatban, hogy el fognak. Nice job.
49-50
Isten teremthetett volna más világokat (talán teremtett is "multiverzum"), amik neked jobban megfelelnének. Ott viszont másoknak nem tetszene a dolog főleg, ha nem lenne szabad akaratuk. És igen az emberi szabadakarat nem teljes, olyan csak Istennek van. A többi teremtménynek korlátozva van bizonyos fokig.
Ha te pincér vagy és lebzselni szeretsz, a főnök jó fej, ha ezt megengedi neked. Viszont miattad sokat kell várni a vendégeknek, akik legközelebb inkább nem jönnek. Tönkre megy a hely, munkanélküli lesz az összes kollégád, nem tudnak megélni, éhenhalnak gyermekeik, s mind ez te miattad.
Megértem, hogy ateistának képzeled magad, de hogy a nyomorúságodért Istent hibáztatod az nonszensz!
50, nem csak olyat teremthetett volna ami épp nekem megfelel, hanem olyat is, ami tökéletes.
Nem tette. Pedig elvileg mindenható.
Miért ne lenne a saját mércéjével tökéletes? A supermario játék is tökéletes a tervezője szerint. Pedig Mario elég sokat szenved az akadályokon.
Az, hogy mindenható nem a teremtéssel dőlt el. Mindig is az volt. Tehát egy teremtmény mércéje nem mérvadó!
Én teremtmény vagyok, az én mércém nem isteni! S nem én sugalmaztam a Bibliát!
Ennyire nem lehetsz sötét, hogy még ezt sem érted meg???
Kedves 58-as!
Szerinted van-es abszolút moralitás?
Ezt azért kérdezem, mert a válaszod azon az úton indul el, hogy az jó/morális amit Isten parancsol.
Így viszont az a kérdés,hogy valami jó-e értelmetlen, mert minden szubjektív, és egyszerüen csak Isten az a lény,aki be tudja tartatni másdokkal az általa előírt szabályokat, amiket ő gyakran megszeg.
Ha pedig van objektív moralitás ami Istentől független, akkor az a kérdés, hogy mi az és Isten tényleg megfelel-e neki és tényleg megpróbálja-e betartatni.A sugalmazással az a probléma, hogy ha isten nem jó,akkor hazudhat,megtéveszthet,zsarolhat, megfélemlíthet,így még ha gonosz is lenne,szerintem a Biblia akkor is magasztalná.
Másrészt nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg keresztény felekezet van, és a történeti felekezetek/gondolatok is létztek, lehet hogy apokriff iratok igazak,vagy hitelesnek tartottak hamisak (vagy az egész Biblia).Egy Gnosztikus például biztos hogy máshogy válaszolt volna erre a kérdésre, mint egy Római Katolikus.
Szerintem van abszolút moralitás, ez Isten morálja. Ha az univerzum, vagy akár a quantumfizika viselkedését és törvényszerűségeit vizsgálod, megtalálhatod ezeket.
Isten parancsolatai nem az abszolut morált, hanem az Istennek tetsző viselkedést írja elő, akkor is ha ez a teremtménynek nem tetszik.
"A sugalmazással az a probléma, hogy ha isten nem jó,akkor hazudhat,megtéveszthet,zsarolhat, megfélemlíthet,így még ha gonosz is lenne,szerintem a Biblia akkor is magasztalná."
Mivel ő sugalmazta a Bibliát, ezért minden ami benne van tőle tudjuk. Ha bármit kétségbe vonsz tőle, akkor az egészet ketségbe kell vonnod, s így értelmetlenné válik a kérdésed is, hisz miért hinnél el neki bármit.
Viszont, ha ő nem létezik, akkor kit fogsz ezentúl hibáztatni a nyomorúságos életed miatt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!