Mi okuk van még az embereknek a 21. században, hogy higgyenek isten(ek)ben?
«Mi okuk van még az embereknek a 21. században, hogy higgyenek isten(ek)ben?»
Az őszinte hit szerintem nem motiváció dolga, nincs olyan, hogy „miért?”. Manapság a legtöbb ember inkább érzelmi alapon vonzódik valamely valláshoz. Igaznak érzi valamely vallásos tanítást. Egyre kevesebb azok száma akik valamiféle biztonságot keresnek.
Minden amiért az embernek élni érdemes, az irracionális. A vallás is az.
Nem csak a hívőknek van szükségük irracionális támaszra, az ateistáknak is. Egy látszólag értelmetlen szenvedély, hobbi, céltalan időtöltés, aminek nincs haszna, de egyszerűen kikapcsol, szabaddá tesz. Az ateisták általában nem vallják be, vagy nem is tudják, de valójában őket is az irracionális dolgok hajtják előre, az élteti őket.
Ez persze nem egyenlő egy vallással, de maga az irracionális támasz jellege megvan. A vallásoknak ugyebár van még egy erkölcsi útmutató jellege is, ami kiegészíti a világi törvényeket. De ez már racionálisan is magyarázható.
Nem nyilatkozhatok többes számban, mert nem tudom, kinek mit jelent a hit és miért hisz Istenben, de a saját “okomat” leírhatom.
Van a családban katolikus és ateista is. Közvetlenül én kiskorom óta kapcsolatban voltam a katolikus egyházzal, ez alatt értsd jártunk templomba. Egyes családtagok nem és ennek hangot is adnak a mai napig, tehát volt ellenpélda is. Én úgy éreztem ez a helyes út.
Sose voltunk gazdagok, de nem kellett nélkülöznünk. Volt a családban nagy beteg (rosszindulatú rák) aki pár hónap alatt felépült egy sikeres mütét után és 30 év után is boldog életet él. Sokan bántottak az iskolában, apám elhagyott még mikor meg sem születtem. Sokszor vontam kérdöre Istent, hogy ezt miért kapom de a választ is megkaptam rá. Ma már köszönöm a bántást, mert megtanított keménynek lenni és apám szemétségét is, mert egy sokkal jobb ember lettem, mint amilyen ö. Buktam el milliós összeget, mégis jól jártam, mert ha akkor összejön az amit akartam volna akkor egy rossz munkahelyen ragadok, egy rakás hitellel, ilyen gazdasági helyzetben. Ezután viszont egy sokkal jobb munkahelyre kerültem, ahol lényegesen jobban keresek, fele annyi munkával és fél év alatt visszatermeltem az elvesztett pénzt, amit ha a másik helyen maradok sokkal tovább tartott volna. Voltak (ateista) barátaim akikre azt hittem számítthatok, de amikor kellettek hátat fordítottak pedig sokat segítettem, és volt ember (hívö) akivel nem beszéltem évekig, megkértem valamire és azonnal jött.
Ez csak pár dolog.. rá lehet fogni ezt szerencsére, vagy csak az idöre is. Nem történt semmi hatalmas csoda, nem láttam senkit és semmit megjelenni, nem tudok bizonyítékot adni semmire. Ha kinevettek akkor ki leszek nevetve. Ha hülyének néztek, nem érdekel. De nekem ez elég.
De mindezt félretéve: ha betartod a tízparancsolatot mit veszítesz? Egy részét a humán törvények is büntetik, mint pl a lopás vagy gyilkosság, egy részét pedig emberségböl elítélik ha valaki elköveti ilyen a házasságtörés pl. Ha betartod, vagy igyekezel betartani, jobb életed lesz, mintha vétenél ellene.
És ami a legfontosabb: ha hiszek de nem létezik, mit vesztettem? Semmit, meghalok és elrohad a testem aztán ennyi. De ha nem hiszek és létezik, na akkor azt hiszem bajban vagyok. Föleg ha még hangot is adtam az ateizmusnak és vétettem minden ellen ami hozzá köthetö.
Sokan azt hiszik Istennek az kell, hogy 24/7 imádkozz, mindig a templomokban legyél, ö legyen a középpontban. Az igazság pedig az, hogy tartsd be amit kér és bízz benne, ne kérdöjelezd meg a rosszat hanem old meg.
Mi okuk van embereknek a 21. században hinni Istenben?
Az az okuk rá, hogy bambák.
És igen, az ateizmus evolúciós fejlődés eredménye, amelyben ezt az eredményt úgy nevezik, hogy ész.
Olyan világos és elemző észjárása van, vagy kellene lennie a modern embernek, ami túlhaladottá teszi az ókorban kitalált fantazmagóriákban való hitet, mert a keresztény hitvallások egyszerűen bárgyúk, olyannyira, hogy akinek csak egy kis esze van, azonnal egy csomó nevetséges dolgot találhat, szinte bárhol, ha veszi a fáradtságot és gondolkodik a Biblia olvasata közben.
Nem hiszed?
Nem csak úgy a vakvilágba beszélek, tessék pár példa:
1, Ha Isten prófétálni tud - mert hiszen ő adja a próféták szájába a próféciákat - akkor ismeri a jövőt, de akkor jól kicseszett Ádámékkal, mert már a világ teremtése előtt tudta, hogy majd beteszi a fákat az Édenbe és hiába tiltja majd meg az arról evést, az emberpár engedetlen lesz majd és akkor ő majd kiűzi őket az Édenből, - ám ennek ellenére mit tett?
Betette a fát és megtiltotta az arról evést!
2, Vagy ha már itt tartunk, ugye a megprófétált személynek nincs szabad akarata, hogy megtegye e a megprófétált dolgot, neki kutya kötelessége azt megtenni és ha tovább gondoljuk ezt a dolgot, kiderül, hogy Isten nemhogy mindenható, de egyenesen tehetetlen, mert ismeri a jövőt. Vagyis a világ megteremtése előtt tudnia kellett, hogy majd vízözönt fakaszt, meg Szodomára tűzesőt, ám ekkor már nincs is más választása, muszáj neki megfullasztania az emberiséget, persze Noét megkímélve és a tűzesőt is muszáj kimérnie, még ha akarná, sem hagyhatná el ezeket, meg mindent kutya kötelessége megtenni, mert ha már ismeri a jövőt, akkor azt neki muszáj be is teljesíteni, mert ha nem teszi, mondjuk nem fakaszt vízözönt, akkor nem jól látta előre a jövőt, nem jól látta, hogy ő mindazt meg fogja tenni, amit a Biblia szerint megtett. A világot is muszáj megteremtenie, mivel azt is már előtte tudnia kellett, hogy majd megteremti, vagyis mindent tette csak a saját jövőbe látásának szolgai beteljesítése, amin fikarcnyit sem változtathat.
Ha ugye ismeri a jövőt, akkor már nem is változtathat rajta, mert akkor nem jól ismerte és a jövő ismerete szükséges a próféciákhoz.
3, Ki teremtette Istent?
Senki, ő mindig is volt.
Akkor pedig ő nem teremthetett semmit, mert ha az öröklétet a szemléltetés végett egy végtelen egyenesen ábrázoljuk, akkor látható, hogy bármit, amit meg tud tenni, már meg kellett volna tennie az egyenes egy pontján, de ott sem tehette, mert az előtt ez ugyanúgy érvényes, mert előtte is ott a végtelen és így tovább.
Nekem állandóan ilyenek jutnak eszembe a Biblia egyszerű, bemagyarázós sorait olvasva, holott egyáltalán nem vagyok zseni, csak az átlagnál valamivel értelmesebb, amit onnan tudok, hogy másodosztályú minősített sakkozó voltam, ami azért már valami, de messze nem a plafon ugye felette vannak az első osztályúak, a mesterek, a nagymesterek, stb..., bár bevallom csak viszonylag rövis ideig folytattam a sakkozást nagyobb intenzitással.
Mindenesetre egyenesen megdöbbentő a számomra, hogy egy csomó ember szájtátva hallgatja a szentenciákat, mintha az ókorban élnénk, holott a modern iskolai tanulmányok során eddig élt zseniális emberek tudására támaszkodhatnak, megtanulhatják az elemzőkészséget, a módszeres gondolkodást, a realista szemléletet, de nem, ők megragadtak az ókor értelmi színvonalán.
Micsoda “bölcsesség és arrogancia”
Miből gondolod, hogy egy olyan véletlenszerű folyamat, mint az evolúció az igazságra vezet rá. Random kémiai folyamatok az agyban nem feltétlenül arra mutatnak rá, hogy mi az igazság, csak éppen ami előnyös az élőlény túlélése szempontjából. Ezt az álláspontot képviselve már csak ez a tény is alázatra kéne tanítson, mert lehet hogy semmi köze az igazsághoz annak, amit az evolúciónak köszönhetően a világról hiszel.
“ mert a keresztény hitvallások egyszerűen bárgyúk, olyannyira, hogy akinek csak egy kis esze van, azonnal egy csomó nevetséges dolgot találhat, szinte bárhol, ha veszi a fáradtságot és gondolkodik a Biblia olvasata közben.”
Micsoda arrogancia azt feltételezni, hogy olyan kérdéseid vannak, amik nem voltak 2000 év alatt mások kérdései is és nem lettek már megválaszolva.
1. Erre több teológiai válasz is van: egyik a szabad akarat. Ahhoz hogy az ember őszintén tudjon választani és szeretni, kell legyen választási lehetősége.
Én viszont ennél tovább megyek. A Biblia alapján Isten szuverén, Ő tudta az ember el fog esni, és hogy ezt szabad akaratából teszi, de mint a Szentírás írja, ez a világ Krisztusra tekintve teremtetett. Így kezdettől fogva az volt Isten célja, hogy Krisztus megdicsőüljön és általa legyen szabadulása az embernek.
2. Isten nem csak ismeri a jövőt, Ő rendel el mindent ami az “ég alatt történik”. Nem vagyok humanista, így számomra nem is az a kérdés, hogy Isten miért engedi meg ezeket, sokkal inkább az, hogy egy Szent és igazságos Isten miért nem pusztít el minket, mert mind megérdemelnénk. (Persze a válasz az, hogy Krisztusra tekintett)
3. Ez amúgy jó érv lenne, csak az öröklét nem feltétlenül egy időbeli egyenes. Tekintve hogy a tudomány mai állása szerint az idő az ősrobbanás során “jött létre”. Tehát úgymond ahol Isten van az örökkévalóságban, ott ez nem feltétlenül igaz.
“ Mindenesetre egyenesen megdöbbentő a számomra, hogy egy csomó ember szájtátva hallgatja a szentenciákat, mintha az ókorban élnénk, holott a modern iskolai tanulmányok során eddig élt zseniális emberek tudására támaszkodhatnak, megtanulhatják az elemzőkészséget, a módszeres gondolkodást, a realista szemléletet, de nem, ők megragadtak az ókor értelmi színvonalán.”
Ez megint hihetetlen arrogancia. Mintha a világ nagy része (mert kb 7 milliárd ember hisz valami természetfelettiben) mind buta, gondolkodni nem tudó ember lenne.
Az megvan, hogy a mai tudomány alapjait a teizmus fektette le?
Ismerek olyan sakkozót, aki szintén nagyon magas szinten áll, azt nem tudom mi az ő rangja, de az a lényeg, hogy ő meg Istenhívő.
Semmi köze az intelligenciához hogy ki hisz és ki nem. Az intelligencia csak abban segít hogy minél szofisztikáltabb érveket fogalmazzon meg az ember a saját és mások világnézetével kapcsolatban.
Az gyökérokok valójában mindig szubjektívek.
Van aki azért hisz, mert hálás típus, és amit az életben elért, nem a maga érdemének tekinti. Van aki azért hisz, mert fél hogy elveszíti amilye van. Van aki azért, mert tényleg nagy bizonytalanságban él. Van aki azért, mert egyszer teljesen padlóra került, majd amikor Istenről hallott, fel tudott állni az összeomlásból.
Van olyan rokonom, akinek az apja lelkész volt, de ő mégis ateista. Párja sose volt, nincs gyereke, családja. Megkeseredett, nem szerette soha senki az anyján kívül. Ez is elég ok, hogy valaki ne higyjen Istenben.
Csak a 24-nek. Lépj még feljebb a láthatókon túl-amit már észre vettél.Attól van még feljebb. Keresd a Szent Lelket, és aki keres az talál. Azörgetőnek megnyittatik. Még több csodába lesz részed, mint bármikor álmodban sem tudod elképzelni.
Isten gazdag, túlcsorduló áldását kívánom az életed összes területére:)
28+
24 Egy karnyujtásnyira vagy Tőle.
Pont ugyanannyi okuk van a 21. századi embereknek hinni, mint a 20. vagy a 17. századi embereknek. Mitől lenne kevésbé jogos dolog?
Én azért hiszek, mert elképzelhetetlennek tartom, hogy a rendezetten, törvények szerint működő világ a véletlen műve legyen. A fizikai, a matematikai, a kémiai törvények vajon hogyan és miért keletkeztek, és miért érvényesülnek mindig? Az ősrobbanás előtti valami vajon miből született? A mi agyunkkal megválaszolhatatlanok ezek a kérdések, ahogy felfoghatatlan számunkra az idő és a tér végtelensége, sőt még az a szám is, ahányféleképpen egy 52 lapos kártyát meg lehet keverni. No és akkor ott van még a lélek, aminek a létét a tudomány sehogy sem tudja megmagyarázni.
Szóval én úgy vélem, hogy minél racionálisabban közelítem meg a létkérdést, annál inkább hiszem, hogy van egy magasabb rendű entitás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!