Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért van az embereknek...

Miért van az embereknek szükségük vmilyen hitre, vallásra, kapaszkodóra?

Figyelt kérdés

Nem vagyok vallásos, de azt tapasztaltam, hogy nagyon sokaknak rettentően fontos ez a dolog.

Én személy szerint a saját gondolataim alapján működöm, nincsen szükségem saját irányítóra, de attól még tudom, hogy nincs szabadság, mindenképp befolyásol rengeteg dolog, és a "sors". (18,l.)

2022. dec. 22. 00:01
1 2 3 4 5
 1/44 A kérdező kommentje:
saját-—>külső
2022. dec. 22. 00:03
 2/44 anonim ***** válasza:
27%
Ezek olyan gagyi kérdések… periódikusan újra és újra ugyan azok a kérdések bizonyos időközönként. Nem igaz, hogy ennyire nincs szíved, hogy ebbe nem tudsz belegondolni… de ha belegondolok igaz. Azt sem tudod mi alapján működsz. A saját gondolataid? Aha… a neveltetésed! Az hajlamaid a nézetek felé! Azok működtetnek. Csak a mellkasodban lévő erőtől az az illúziód támad, hogy ez az enyém, ez az én énem, az én gondolataim, de ezek a gondolatok összeálltak. Befolyásolta melyik országba születsz, milyen gazdag családba, milyen nevelést kaptál, kikkel barátkoztál, mit tanítottak kikkel barátkozzál, milyen iskolába jártál, mi volt körülötted trendi, stb stb… Amíg ezt nem látod addig semmit sem látsz és hidd ezt nagyon kevesen látják mert foggal körömmel ragaszkodnak az énjükhöz, a nézeteikhez, a gondolataikhoz, az erőhöz amit a mellkasukban éreznek. Isten is ezért kell. Isten sokmindenre kell. Kell, hogy tovább tudj lépni, hogy megtudj bocsájtani, hogy ne félj a haláltól, reményt adjon, bizalmat, melegséget. Megöregszünk, megbetegszünk, meghalunk, fáj, hogy meghalnak akiket szeretünk, fáj, hogy nem kapjuk meg amit akarunk vagyhogy hozzá vagyunk kötve valamihez amit nem szeretünk… Ez így megy a koporsóig. Na és mi értelme volt kibírni ezt a sok szrt?? Hát mert a szakállas vár odafent és jó lesz minden. Csak most egy kicsit megkell tanulni szeretni. Szenvedni is kell, de szeretni kell. Ez van. Aki lekvár az meg megy a pincébe Luciferhez, de ebbe ne menjünk bele. Mindig kérdőjelezd meg a gondolataidat. Mindig kételkedj.
2022. dec. 22. 00:37
 3/44 anonim válasza:
78%
Én sem vagyok vallásos(23L) kivéve ha az ateizmus vallásnak számít de szerintem sokan pl azt akarják hinni hogy van mennyország és miután meghalnak oda kerülnek nagy valószinüséggel a sok földi sz@ar után és ott boldogak lehetnek és találkozhatnak a szereteikkel a hétköznapokban meg mondhatjuk hogy meg nyugvást találhatnak a hitükben vagy találnak egy hívő közösséget ami jót tessz nekik pl mentálisan is és igazából egyrészt értem ezeket a vallásos dolgokat hogy nagyon sokat segít az embereknek megváltoztatja az életüket és van hogy meg is menti csak én meg realista vagyok és úgy élek hogy minden sz@ar és kész
2022. dec. 22. 00:45
 4/44 anonim ***** válasza:
95%
Az, hogy minden szar és kész az pesszimizmus. A realizmus az, hogy vannak jó dolgok és vannak rosszak is. Realizmus az is, hogy észreveszed, hogy amire figyelsz az leszel. Ha mindig a rosszat látod egy idő után csak a rosszat veszed észre. Ha mindenben a jót látod egy idő után csak a jót veszed észre. Ilyen az elme működése. Az én ragaszkodik a két véglethez minden esetben. Legyen az jó-rossz, múlt-jövő, kicsi-nagy. Nem tud másként alkalmazkodni. Így fejlődött ki.
2022. dec. 22. 00:52
 5/44 anonim ***** válasza:
49%
Tévhit. Nem azért hiszek Istenben, mert kapaszkodóra van szükségem, hanem egész egyszerűen azért, mert van. Nem zaklatom percenként azzal, hogy segítsen.
2022. dec. 22. 02:08
 6/44 Isti22 ***** válasza:
68%

Az a baj, hogy az ateisták (meg sok vallásos is) teljesen fogalmatlan a vallásokról, így természetesen, hogy téves következtetésekre jutnak, mint a kérdező.

Tekints a vallásra, mint filozófiai rendszerre. Szükség van rá? Nem. Működik? Igen.

2022. dec. 22. 06:41
 7/44 anonim ***** válasza:
57%

Csak a te és a hozzád hasonló beteg emberek agyában van Isten, mert bemesélték neked és megtetszett számodra a gondolat a kitalált összefüggéseivel, vonzataival, amibe saját reményeidet, vágyaidat is fekteted.

Ezt hívják téveszmének, orvosi nevén doxazmának, amikor a valóságtól elrugaszkodott dolgokat nemcsak hogy elfogadják egyes emberek, hanem életük vezérfonalává teszik azokat.

Pedig számtalan jel szól ellenük, például a más vallások képtelenségei, amelyek kívülállók számára nyilvánvalóak, de aki hisz bennük, az elvakultan elhessegeti a kételyeket és hiszi, hogy a villámokat Jupiter dobálja ha haragszik, vagy ha jól viseli magát, akkor hetvenkét bombázó hurival kéjeleghet valamiképpen és az totál mellékes, hogy akkor már a kukacát megették a kukacok és nincs is mivel kéjelegni, szóval agyatlan dolgok tömkelege jár ezekkel a kényszerképzetekkel, nem létező lények elfogadása valóságosnak, mint az angyalok, ördögök, dzsinnek, szellemek, kerubok, szeráfok, meg a jó ég tudja miket ki nem talált az emberi fantázia.

Valahogy a Hupikék Törpikéket is valóságosnak vesszük egy kicsit, amikor a filmet nézzük, hiszen olyan jól fel vannak ruházva az intelligens lények tulajdonságaival, érzelmeivel. Lám Törpapa maga a tömény bölcsesség, a Hókuszpók meg a gonoszság csimborasszója és még az sem számít, hogy pirinyók és hupikékek, az ember mégis talál velük érzelmi kontaktust.

Az empátia ami bennünk van, az teszi lehetővé, hogy sírni tudjunk a jól megírt irodalmi karakterek sorsán, akkor is, ha az eszünkkel pontosan tudjuk, hogy lényük csak fikció és minél kerekebb a történet, annál valóságosabbnak érezzük, na és ha az ember maga is szerepet kaphat a cselekményben, ha be lehet vonni az olvasót, vagy a színdarab nézőjét szereplőnek is a történetbe, azt nehéz kihagyni, arra rá lehet kattanni és akkor már maga hiteti el a szereplő magával, hogy mindez valóságos és létező, mert az kell ahhoz, hogy összeálljanak a részletek.

Ugyan miként másként tehetne szert az ember az örök életre, vagy miként találkozhatna ismét elmúlt szeretteivel, mikor minden halandó, vagy miképpen szabadulhatna meg a rossz tettei generálta lelkiismeret furdalástól másképpen, mint egy képzeletbeli fensőbbség megbocsájtása által?

A jóság magában hordja a jutalmát, de a legtöbben ennél kézzelfoghatóbb elismerést igényelnek, jól esik az, ha valaki értékeli, tudja és számon is tartja törekvéseinket, megbocsátja hibáinkat, egyszerűen kell, kell, kell valaki aki által és miatt embernek érezhetjük magunkat.

Magam csak úgy tudok ateista lenni, hogy gyakran tartok önvizsgálatot és képes vagyok többnyire felismerni tetteim súlyát, indítóokait, továbbá felül is tudok emelkedni saját hibáimon, bár olyan is van, aki egyszerűen nem is törődik ezekkel.

Az is jó.

:)

2022. dec. 22. 07:13
 8/44 anonim ***** válasza:
93%

5.

Nem tévhit. Nem azt írták, hogy te és attól még, hogy te nem azért hiszel vagy azt gondolod, hogy nem azért hiszel attól még sokan mások hihetnek azért.

2022. dec. 22. 07:36
 9/44 anonim ***** válasza:
91%

A vallás egy olyan hitrendszer, ami csökkenti a szorongást, amit az egyén érez, amikor szembesül a világ nagyságával, amikor felfogja, hogy ő mennyire apró és tehetetlen része, hogy soha nem fogja megismerni, hogy nincs aki fogja a kezét.

Vannak, akik betegségként definiálják, de szerintem nem az. Pusztán hiszékenység, amit egy hitrendszer ki tud használnj, be tud épülni akár egy felnőtt ember életébe is. Nyilván, amikor gyerekkorban végzik el az indoktrinációt, az más helyzet, mert ott az ember teljesen védtelen állapotban kapja meg a bedrótozást.

Egyetlen igazi ellenfele a kritikus gondolkodás, a szkepticizmus ismerete és aktív használata.

2022. dec. 22. 08:23
 10/44 anonim ***** válasza:
89%

"Egyetlen igazi ellenfele a kritikus gondolkodás, a szkepticizmus ismerete és aktív használata."

Így van ez az olyan rendszerekkel amik azt hírdetik, hogy a "tudatlanság: erő" (George Orwell)

2022. dec. 22. 08:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!