Miért van az embereknek szükségük vmilyen hitre, vallásra, kapaszkodóra?
Nem vagyok vallásos, de azt tapasztaltam, hogy nagyon sokaknak rettentően fontos ez a dolog.
Én személy szerint a saját gondolataim alapján működöm, nincsen szükségem saját irányítóra, de attól még tudom, hogy nincs szabadság, mindenképp befolyásol rengeteg dolog, és a "sors". (18,l.)
Miért lenne kapaszkodó a vallás/Isten hit?
Vagy talán Isten helyettem megy el dolgozni reggel, és keresi meg pénzemet?
Nem!
Esetleg figyeli minden mozdulatom és ha hibáznék vagy veszélybe kerülne az életem megvédene a bajtól?
Nem!
Mellesleg ez utóbbival minden hívő tisztában van. Ha nem így lenne minden keresztény 240 Km/h száguldozna, mert tudja hogy úgy is megóvja Isten a bajtól.
Mégcsak az sem igaz hogy a túlvilági élet gondolata megnyugtató lenne.
Hisz mindenkiben ott a kétely vajon milyen lesz aztán, jó vagy rossz lesz?
Bele kerülni egy új világba amiről semmit nem tudunk sokkal félelmetesebb
mint annak gondolata, hogy semmi nem lesz.
Na de akkor meg mi a kapaszkodó a vallásban?
Semmi!
Mellesleg, nem kaptam semmilyen keresztény nevelést, vagy azt belém sulykolást. Nagyjából 19 évesen megismertem a bibliát azóta hiszek Istenben. 30/F
A kereszténység efféle kritikája valahol Nietzsche felismerésein alapul.
Annyi különbséggel, hogy neki még volt hozzáférése a régi világképhez, és tudta, hogy mit bírál.
A legtöbb ateista csak a gúnyolódást veszi át ilyenkor tőle, de azért abba a következetes irracionalista világképbe nem mer beleállni, amit Nietzsche ténylegesen meghirdetett a kereszténység helyébe (Umwertung aller Werte, Sklavenmoral stb.).
A vallás elfogadásának és követésének okai nagyjából ezek:
vigasz nyújtási funkció
közösséghez való tartozás érzése
élet "értelme", magyarázat a világ dolgaira
a "sors" befolyásolása (imák)
Egyéb iránt mankó azoknak, akik támasz nélkül nem tudnak a saját lábukon járni
NTBS!
Akkor minden ateista halott... ez az igazi zombi apokalipszis ám!
Számomra elég érthetetlen, sem a családomban, sem az ismerősi, baráti körben nem vallásos senki, már az ükapám is ateista volt.
Tényleg ilyenekben hisznek emberek, hogy 'túlvilág'?
Mulatságos.
"Tényleg ilyenekben hisznek emberek, hogy 'túlvilág'?
Mulatságos."
Majd nem lesz az ha megdöglöttél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!