Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az agynak állítolag van egy...

Az agynak állítolag van egy természetes védekező mechanizmusa amikor fals hireket kap akkor védekezik.Nekem akkor is bekapcsol amikor Jézus csoda tevéseit olvasom vagy látom.Nektek is van ehez hasonlo Jézussal és a bibliával kapcsolatban?

Figyelt kérdés

2022. aug. 14. 14:45
 191/213 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

#krwkco

“Egy istenekből álló népet kellett volna teremtenie, akik mindent tudnak, amit ő.”

Igazából meglehet ,hogy ezzel járt volna mindenki a legjobban.

“Egy bizonyos szintig. Ez itt a kulcsmondat.”

Jó, de az a baj ,hogy mi nem érjük el még azt a bizonyos szintet sem. Ezt magyaráztam ,hogy nem muszáj mindenben egyenlőek legyünk vele de legalább mindenki üsse azt a szintet amit elvileg ő elvárna. Anélkül igen nehéz akárhogy megfelelni neki, aminek aztán persze jönnek a “következményei”.

“Azt várja el, hogy higgyünk benne. Aki hisz benne az élvezi a hit áldásait.

A teljes megértést nem várja el. Sőt a hitet vele kapcsolatban fontosabbnak tartja, mint a tudást.”

Ez megint problémákat vet fel, például mi baja a tudással? Az sokkal biztosabb mint a hit. Így ,hogy csak hitet hagy meg baromi lutri az egész. Ráadásul hagyja ,hogy legyenek a sajátján kívül ezernyi más vallások. Mintha csak direkt arra játszana ,hogy minél kevesebb ember “találjon rá” ,hogy utána többeket büntethessen amiért nem hittek benne. Persze mindezt úgy ,hogy látszólag neki minél kevesebb köze legyen, “moshassa a kezeit” azzal ,hogy mi választottuk a saját utunkat…

Szülős példával élve egy jó szülő nem elvárja a semmiért ,hogy bízzon benne a gyereke, hanem tesz is azért ,hogy bízhasson benne. Persze ,hogy ha folyamatosan lilára veri csak úgy akkor a gyermek azokban fog jobban megbízni akik kedvesek vele. Tudom ez nem a legtökéletesebb példa, de érted. Ez kb így van minden emberi kapcsolatban (s így kellene legyen Isten-ember kapcsolatban is). A felek tesznek a másik bizalmáért, tiszteletéért stb, nem csak úgy elvárják de közben feleslegesen ártanak a másiknak.

A szenvedéssel kapcsolatban a többiek is leírták: akár földi akár túlvilági mindenképp elkerülhető lenne. S mindenképp finoman fogalmazva kellemetlen, büntetés-jellegű (még ha nem is célzottan büntetés. Van akinek már a világra születés is felér egy büntetéssel olyan körülmények közé születik/ él/ olyan dolgok történnek vele stb).

2022. aug. 23. 18:21
 192/213 krwkco ***** válasza:

#187 Darkmoon80

"13 És monda az Úr..."

"mind konkrét példát ad arra, hogy a "jó" Isten kíméletlenül büntet."

Ezek jó érvek. És mivel én javasoltam, hogy vegyük a bibliát alapul, és az Ószövetség is a biblia része, csak gyenge ellenérveim vannak:

- többnyire csak az Isten kifejezést használtam, de néhányszor kiegészítettem, hogy a 16-os komment a modern keresztény hit Istenére vonatkozik.

- az ószövetségben a zsidó hagyományok büntető istene szerepel. Ezt az újszövetség előzménynek tekintette, mert sokmindere magyarázatot ad (pl. a teremtésre) és a saját eszméikhez nem húzhattak elő egy vadonatúj istent

- de az Újszövetségben Isten hozzáállása az emberekhez, a megváltás tervének megszületésével megváltozott. Ott emlékeim szerint már nem találkozunk az embereket büntető isteni tettekkel.

2022. aug. 24. 00:28
 193/213 krwkco ***** válasza:

#191 Tevenyereggyarto

"Ez megint problémákat vet fel, például mi baja a tudással? Az sokkal biztosabb mint a hit."

A tudás és a hit konfliktusa nem minden területen jelentkezik csak eggyen: ha valaki Istennel kapcsolatban keresi a tudást. Ha azt vizsgálja logikai úton, hogy Isten létezhet-e vagy sem. Ez kételyeket ébreszt benne és könnyen arra a következtetésre juthat, hogy nem.

Ezzel nincs semmi probléma. A mai modern keresztény egyház eljutott odáig, hogy nem harcol azok ellen, akik nem hisznek benne. (Bár minden vallás ilyen lenne.)

A vallás csak felajánlja ezt a lehetőséget. És akik nem veszik igénybe, azok nem részesülnek az előnyeiben, legyen akár placebo.

Viszont akik hisznek, azoknak szerintem segít a 16-osban javasolt analogia, hogy a hitüket megtartsák.

2022. aug. 24. 00:45
 194/213 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

Krwkco!

Alapvetően igazad van az ószövetség és az Újszövetség eltérő istenlépe tekintetében, azonban (ez a kereszténység egyik legsúlyosabb problémája) mivel a kereszténységet alapító Jézus nem függetlenítette az új vallást az ószövetség "büntető" Istenétől, tehát te sem teheted ezt a kereszténység berkein belül!

Jézus (és az Újszövetség) maga utal vissza számtalan helyen az Ószövetségre ily módon egyértelművé téve a két Isten egységét.

Megj.: Isten nem változhat az időtől függően, hiszen (elvileg) ő az időn kívül létezik.

Máté 4

"7 Monda néki Jézus: Viszont meg van írva: Ne kisértsd az Urat, a te Istenedet."

Utalás az Ószövetség Istenére.

10 Ekkor monda néki Jézus: Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.

14 Hogy beteljesedjék, amit Ésaiás próféta mondott, így szólván:...

"

Sőt Jézus maga is kinyilatkoztatja a folytonosságot.

Máté 5

"

17 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem."

18 Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik."

Továbbá Jézus maga is "vizet prédikál de bort iszik", azaz ő maga is "büntető" Istenképet állít fel, annak ellenére, hogy a szeretetről és megbocsájtásról beszél.

Szeresd felebarátodat...

Bocsáss meg az ellened vétőknek...

Ismerős ugye???

Ugyanakkor az általa hirdetett (és rajta keresztül elérhető) Isten megmarad "büntető" Istennek (aki majd a végítéletkor bizony büntet):

Máté 5

"22 Én pedig azt mondom néktek, hogy mindaz, aki haragszik az ő atyjafiára ok nélkül, méltó az ítéletre: aki pedig azt mondja az ő atyjafiának: Ráka, méltó a főtörvényszékre: aki pedig ezt mondja: Bolond, méltó a gyehenna tüzére.

29 Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék."

Jóllehet erről prédikál (szeretet és megbocsájtás...):

"48 Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes."

"12 És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek;"

Azért újra ott a fenyegetés a büntetéssel (örök kárhozat):

Máté 7

"19 Minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik."

"21 Nem minden, aki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát."

Máté 8

"2 Ez ország fiai pedig kivettetnek a külső sötétségre; holott lészen sírás és fogaknak csikorgatása."

Ezek persze csak az első szembejövő példák, de az egész Újszövetség tele van hasonlókkal...

Tehát vagy radikálisan szakítasz az ószövetségi istennel, és kilépve a kereszténység keretrendszeréből egy ÚJ vallást hozol létre a Jézusi szeretet elv figyelembe vételével, de elhatárolódva a büntető istenképtől vagy bizony el kell tudni számolni az ószövetség büntető Istenének tetteivel is.

(Nota bene, a kereszténység szerinti szentháromság tanának figyelembe vételével Jézus maga is részese volt az ószövetség büntető istenének tetteinek, lévén isteni személyként ő maga is felette állva az időnek, már kezdettől fogva létezik...)

2022. aug. 24. 07:12
 195/213 krwkco ***** válasza:

#194 Darkmoon80

"Megj.: Isten nem változhat az időtől függően, hiszen (elvileg) ő az időn kívül létezik."

Van benne valami. Az újszövetség légköre mégis egészen más, mint az ószövetségé.

2022. aug. 24. 07:47
 196/213 krwkco ***** válasza:

#194 Darkmoon80

Vannak olyan értelmezések, hogy a gyehenna nem a pokol, hanem a halál utáni megtisztulás helye. Ami után a vétkező hívő bejuthat a mennyek országaba.

[link]

"21 Nem minden, aki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát." "2 Ez ország fiai pedig kivettetnek a külső sötétségre; holott lészen sírás és fogaknak csikorgatása."

Ezek és a többi idézet sem a földi szenvedésre utal. Hanem arra, hogy aki nem hisz, az a halála után nem fog üdvözülni. Nem jut be a mennyek országába.

Ami azért eléggé fair, nem? Aki nem hisz, eleve ezt gondolja.

2022. aug. 24. 07:53
 197/213 anonim ***** válasza:
100%

"Ami azért eléggé fair, nem? Aki nem hisz, eleve ezt gondolja."

Nem fair. Miért ne érdemelnék meg ők is a jót?

Csak azért mert az információk alapján arra jutottak hogy nincs? Vagy arra jutottak hogy másik isten van?

Konkrétan egy durva lottó sorsoláson dől el hogy ki mehet a mennyországba akkor.

Ez össze egyeztethető a jóságos, szerető képpel?

2022. aug. 24. 08:11
 198/213 anonim ***** válasza:

Attól függ, mi van a mennyországban.

Ha valóban a fő, egész napos tevékenység az isten dicsőítése, illetve mellette még lehet néha szántogatni, ahogy régen képzelték, akkor szerintem sok ateista inkább választaná az örök nyugalmat.

2022. aug. 24. 08:14
 199/213 anonim ***** válasza:

198.

De miért csak ezek vannak??

Miért nem lehet egy mindenkinek boldog túl világ?

Miért kellene Isten imádatára kötelezni? Miért nem lehetnék csak együtt a szereteimmel és szórakoznánk?

De eleve minek kell az iteni élet? Ha csak egy próba akkor minek kell próbára tenni?

Mindenható és szeret. Miért nem teremtett olyan helyre egyből ahol öröké boldogan együtt lehetünk és soha nem kell átélnie olyat egy szülőnek sem hogy elveszti a gyerekét?

2022. aug. 24. 08:22
 200/213 anonim ***** válasza:

"Miért nem lehet egy mindenkinek boldog túl világ?"

Na igen, ezt nem is mondtam.

Természetesen a boldogságközpont állandó ingerlése az meglesz a mennyekben.

Ott még a wc pucolók is folyamatosan vigyorognak.

"Miért kellene Isten imádatára kötelezni?"

Mert erről szól az egész Biblia! EZÉRT történt az egész teremtés!

"Miért nem lehetnék csak együtt a szereteimmel és szórakoznánk?"

Szerelem ott nem lesz, az is benne van a Bibliában.

Szórakozás... lásd fenn.

"De eleve minek kell az iteni élet? Ha csak egy próba akkor minek kell próbára tenni?"

Teljesen felesleges, mivel ő előre tud mindent.

"Mindenható és szeret. Miért nem teremtett olyan helyre egyből ahol öröké boldogan együtt lehetünk"

Na, egy pillanat!

A hívők végig fordítva ülnek a lovon.

A helyzet az, hogy VAN egy világunk. Ez tuti, hogy van, és olyan, amilyen... EZT kéne megmagyarázni.

A vallásoknak ez nem nagyon jött össze, sajnos. Igyekeznek, de nem sikerült.

Ezek után kb. ennyit lehet elhinni a menny/pokol párosból is.

2022. aug. 24. 08:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!