Az agynak állítolag van egy természetes védekező mechanizmusa amikor fals hireket kap akkor védekezik.Nekem akkor is bekapcsol amikor Jézus csoda tevéseit olvasom vagy látom.Nektek is van ehez hasonlo Jézussal és a bibliával kapcsolatban?
Ja, és még egy dolog, amire szintén nem reagáltál: KÉPÉRE ÉS HASONLATOSSÁGÁRA teremtett.
Tehát ÉRTJÜK azt, hogy mit csinál! Ha nem is tökéletesen - de olyan nincs, hogy fogalmunk se legyen róla, vagy eltévedjünk az értékelésnél!
Ráadásul ez az életünk egyik legfontosabb kérdése! KI VAN ZÁRVA, hogy PONT EZT hagyta volna homályban!
Sajnos a kereszténység ÖSSZES tulajdonságával felruházott isten a MI világunkat NEM teremthette meg semmiféle módon! És mellékesen még nem is létezhet.
Ez pedig kőkemény logika.
"A 82-esben leírtam, hogy miért. Először is csak a modern keresztény Istenről beszéltem. Amit a hit és a vallás alkotott. Csak ebből a körből van róla információnk. Ott pedig azt írják, hogy jóságos."
Azt írják hogy jóságos. DE közben amit leírnak róla az alapján nem jóságos.
"Fel lehet-e oldani ezt a paradoxont?
Ez van leírva a 16-os hozzászólásomban, ahonnan elindult a vita."
Nem lehet. Az ott leírt érvedről már leírtam miért hibás.
#krwkco
Oké, hogy a “keresztény hiten belül” állítanak dolgokat Istenről s ezért ott kell azokat értelmezni. De ezzel sem oldjuk fel az ellentmondást, csak máshol beszélünk róla. A Bibliában is le van írva rengeteg szörnyűség amik elvileg mind-mind teljesen szükségtelenek lettek volna ha Isten is úgy akarta volna. Tehát ugyan ott vagyunk csak most nem a való világból veszünk példákat hanem a Bibliában leírtakat vesszük.
Btw, ha elfogadjuk ,hogy tényleg nem érthetjük meg Istent az is az ő hibája/ akarata. A keresztény hit szerint ő teremtett minket ilyenre szóval ő akarta/ akarja azt ,hogy mi ne érthessük őt.
"Btw, ha elfogadjuk ,hogy tényleg nem érthetjük meg Istent az is az ő hibája/ akarata. A keresztény hit szerint ő teremtett minket ilyenre szóval ő akarta/ akarja azt ,hogy mi ne érthessük őt."
És ezzel mi a baj? Nem az a lényeg, hogy tökéletesek legyünk.
Ha valaki élvezni akarja a hit előnyeit, akkor csak hinnie kell benne. És ha magyarázatot kap az Istenképpen levő látszólagos ellentmondásokra, akkor ez könnyebbé válik.
Ézsaiás 55:8-9
„Mert az én gondolataim,
nem a ti gondolataitok.
Útjaitok sem az én útjaim!
— mondja az Örökkévaló. —
Amennyivel az ég magasabb a földnél,
annyival magasabbak útjaim útjaitoknál,
és gondolataim gondolataitoknál.
(Valaki ezt már idézte, de nem találom. Köszönöm neki.)
"...És ha magyarázatot kap az Istenképpen levő látszólagos ellentmondásokra..."
magyarázatot kap???
csak azt hiszi, hogy minden rendben lesz az Isten útjai kifürkészhetetlenek flastrommal?!!!
"... látszólagos ellentmondások ..."
nem az ellentmondások látszólagosak, hanem a hívők magyarázatai....
"csak azt hiszi, hogy minden rendben lesz"
Arra utalsz, hogy emiatt csak várja a sültgalambot? Szerintem ez nem jellemző. A hívő emberek is pont olyan aktívan élik az életüket, mint a nem hívők. Mint ahogy a gyermek is maga építi a homokvárat, de közben tudja, hogy a szülő vigyáz rá. És ez megnyugvással és boldogsággal tölti el.
Az, hogy a magyarázat valóságos-e az anyagi világban (nyilván nem), az nem számít. A hit nem gyógyszer, hanem placebo. Csak hinni kell benne és működik. És hinni könnyebb, ha van a hívők által elfogadható magyarázat bizonyos látszólagos ellentmondásokra.
"... a gyermek is maga építi a homokvárat, de közben tudja, hogy a szülő vigyáz rá."
Igen, csak a szülő tényleg létezik... (tehát a tudás tényeken alapszik)
#134 krwkco
“És ezzel mi a baj? Nem az a lényeg, hogy tökéletesek legyünk.” (…)
Nem is kell tökéletesnek lenni (mondjuk miért ne lehetnénk azok? Ha ő úgy akarná…) csak legalább értsük meg mit akar Isten ha már “elvár” bizonyos dolgokat. –A Biblia/ keresztény hit szerint– ő teremtett minket ilyenre minden tulajdonságunkkal, ő teremtette meg a bűnre való hajlamot, a bűnt lehetővé tevő körülményeket, azt ,hogy ne érthessük őt stb-stb s közben elvárja ,hogy imádjuk különben jön az irgum-burgum. Az most mindegy ,hogy még éltünkben vagy halálunk után, a lényeg ,hogy direkt ilyenre teremt minket aztán elítél emiatt. Mindezeket összevetve nem lehet igazságosnak hívni. Értem én ,hogy “a hit az csak placebó” de a placebó példáján élve ha beveszel egy gyógyszert amiben valójában nincs semmi hatóanyag akkor nem igazán fogod jobban érezni magad ha fel van sorolva rajta egy csomó negatív mellékhatás (jó, azok szintén nem létezőek az álgyógyszer esetében, de most nem ez a lényeg hanem a placebó). A placebó-gyógyszernek pont az lenne a lényege ,hogy beveszed a semmit s jobban érzed magad mert elhiszed ,hogy jobban kell érezned magad. De ebben az Isten-hit-placebó esetben beveszed s azt hiszed mérget vettél be mert teljesíthetetlen kéréseket kell teljesíts különben… különben Isten igen változatos módon tett keresztbe az embereknek. Özönvíztől 10 csapásig s mind elkerülhető lett volna az ő hatalmával ha tényleg jóságos lenne. Jobban belegondolva pont ,hogy folyamatosan rettegésben kellene élned mert fogalmad sincs ,hogy ő mit gondol rólad. Mintha a gyermek homokozna s közben anyuka vesszővel mögötte állna s bármikor bármiért odacsaphat. A gyermeknek meg persze fogalma sincs mikor miért csap oda neki.
Érzed a zavart az erőben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!