Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az agynak állítolag van egy...

Az agynak állítolag van egy természetes védekező mechanizmusa amikor fals hireket kap akkor védekezik.Nekem akkor is bekapcsol amikor Jézus csoda tevéseit olvasom vagy látom.Nektek is van ehez hasonlo Jézussal és a bibliával kapcsolatban?

Figyelt kérdés

2022. aug. 14. 14:45
 161/213 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“És ha elfogadjuk (a hívő emberek elfogadják), hogy "Isten útjai kifürkészhetetlenek!", akkor az lehetővé teszi, hogy a dobozban levő 3 tulajdonság ne mondjon ellent egymásnak. Csak mi -emberek- nem tudjuk, hogy hogyan.”

Hát akinek ez kielégítő magyarázat (?) az ellentmondás feloldására az vagy velejéig fanatikus vagy megszokásból hívő s soha nem gondolkodott el ezeken (ne vedd magadra, nem úgy értem ,hogy te ezek közül valamelyik lennél). De ettől az ellentmondás még ott marad, csak ilyen mondvacsinált indokkal szőnyeg alá söpörjük. Kb mint mikor a gyermek kérdez valamit aminek a magyarázatát elvileg megérthetné de a szülőnek nincs kedve ehhez s csak legyint egyet ,hogy “úgysem értenéd”.

2022. aug. 22. 11:31
 162/213 krwkco ***** válasza:

"De ettől az ellentmondás még ott marad, csak ilyen mondvacsinált indokkal szőnyeg alá söpörjük."

Ez a mondat tényként állít egy olyan dolgot, amit szerintem vitatni lehet. Mi a helyzet, ha az "ellentmondás" kifejezést az "emberi tudás szerinti ellentmondás"-sal helyettesíted?

(Van a 157-esben más is, amivel nem értek egyet, de egyelőre ennyi.)

2022. aug. 22. 11:57
 163/213 krwkco ***** válasza:
Bocs. Nem 157, hanem 161.
2022. aug. 22. 12:02
 164/213 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“Ez a mondat tényként állít egy olyan dolgot, amit szerintem vitatni lehet.”

Éppen ezért vagyunk itt ,hogy ezeket megvitassuk :)

“Mi a helyzet, ha az "ellentmondás" kifejezést az "emberi tudás szerinti ellentmondás"-sal helyettesíted?”

Akkor kb ugyan ott vagyunk. Nem oldunk meg semmit csak ráfogjuk ,hogy “úgysem érthetjük/ túl magas nekünk ezért nincs is ellentmondás”. De akkor meg megint életbe lép az ,hogy akkor mit kellene jelentsen a “saját képére teremtés/ az ember kiemelése”? Mert ha ez a “nem érthetjük” rész igaz akkor láthatóan szellemi teljesítményben sem vagyunk Isten képmásai, legalább is nem jobban mint bármelyik random élőlény. Ez megint egy ellentmondás (amiről esett szó kicsivel korábban).

2022. aug. 22. 12:29
 165/213 krwkco ***** válasza:

",hogy akkor mit kellene jelentsen a “saját képére teremtés/ az ember kiemelése”"

Erre eddig nem válaszoltam. De most fogok. A bibliára támaszkodva. Mert ahogy korábban is állítottam, hogy Isten akár létezik, akár kitalált, a róla szóló autentikus forrás a biblia.

Teremtés 1,26 "Isten újra szólt: „Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá."

Képmásunkra és hasonlóvá. Nem ugyanolyannak. Szerintem az ember nem rendelkezik Isten minden tulajdonságával. Nem rendelkezik minden tudásával, gondolkodásának erejével. Ez a döntő elem abban, amit a 16-osban elmondtam.

2022. aug. 22. 13:12
 166/213 krwkco ***** válasza:

"Mert ha ez a “nem érthetjük” rész igaz akkor láthatóan szellemi teljesítményben sem vagyunk Isten képmásai, legalább is nem jobban mint bármelyik random élőlény."

Ez a minden vagy semmi érvelés. Azaz, ha nem minden, akkor semmi.

2022. aug. 22. 13:14
 167/213 krwkco ***** válasza:
0%

>>“Mi a helyzet, ha az "ellentmondás" kifejezést az "emberi tudás szerinti ellentmondás"-sal helyettesíted?”

Akkor kb ugyan ott vagyunk. Nem oldunk meg semmit csak ráfogjuk ,hogy “úgysem érthetjük/ túl magas nekünk ezért nincs is ellentmondás”.<<

Egyetértek. Azzal a kivétellel, hogy nem "ráfogjuk".

A biblia nyilatkozik így az ember és Isten tudásának viszonyáról (ismétlem):

Ézsaiás 55:8-9

"Mert az én gondolataim,

nem a ti gondolataitok.

Útjaitok sem az én útjaim!

— mondja az Örökkévaló. —

Amennyivel az ég magasabb a földnél,

annyival magasabbak útjaim útjaitoknál,

és gondolataim gondolataitoknál."

2022. aug. 22. 13:25
 168/213 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“Képmásunkra és hasonlóvá. Nem ugyanolyannak. Szerintem az ember nem rendelkezik Isten minden tulajdonságával. Nem rendelkezik minden tudásával, gondolkodásának erejével. Ez a döntő elem abban, amit a 16-osban elmondtam.”

Az oké ,hogy beidézted azt ahol ezt írja. Nem is tagadtam ,hogy valahol ne írná ezt, sőt. De ezzel nem válaszoltad meg ,hogy miben nyilvánul meg a hasonlatosságára teremtés? Mert oké ,hogy a Bibliában ez így ki van jelentve de ahogy utána idézted is az is szerepel benne ,hogy ennek ellenére az ember nem értheti Istent. Ezért tulajdonképpen Isten bármit megtehet mi el kell fogadjuk ,hogy az csakis jótett, csakis igazságos stb mert “úgysem érthetjük”. Ezekért írtam azt ,hogy csak “ráfogjuk” meg a szülős hasonlat a magyarázkodásról.

Na meg miért nem érthetjük? Miért teremtett direkt ilyenre ha közben meg elvárja ,hogy mindig jóságosnak tekintsük, higgyünk benne stb különben jön a bünti? Simán teremthetett volna olyanra ,hogy értsük őt. Nem azt mondom ,hogy “mindent vagy semmit” s mi is legyünk mindenben egy szinten vele (amúgy ezt is megtudná csinálni…), de legalább a “felfogóképességünk” vele szemben legyen elég arra ,hogy megérthessük őt. Úgy lenne fer.

Én továbbra is úgy látom ,hogy él az ellentmondás(-ok?), ezzel nem oldottuk fel. Legalább is számomra nem kielégítő magyarázat az ,hogy “úgysem érthetjük tehát rendben van”, nagyon semmilyen, mondvacsinált kifogásnak hangzik. Aztán lehet ez az én személyes problémám marad.

2022. aug. 22. 21:07
 169/213 Darkmoon80 ***** válasza:
100%

Tehát végül két opció maradt:

1, az ellentmondás nem oldható fel ... emberi logikával mert az csak isten szinten érthető csak meg.

Ez a megoldás természetesen feltételezi a hívő embert(!), aki elfogadja a Bibliában leírtakat.

2, az ellentmondás nem oldható fel ... mert az nem látszólagos, hanem valós, így arra mutat, hogy az adott feltételekkel az eredmény üres halmaz, azaz nem létezik olyan entitás, ami megfelelne a valamennyi feltételnek egyszerre.

Ez a megoldás feltételezi, hogy elfogadható lehetőség Isten nem létezése.

2022. aug. 22. 22:06
 170/213 krwkco ***** válasza:

Szomorúan olvastam, amiket írtatok. Nem közelítenek az álláspontjaink.

Úgy tűnik, hogy egészen más az alapkiindulásunk és a céljaink.

Nem sok értelme van így a vitának.

2022. aug. 23. 07:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!