Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A bibliai isten miért gondolja...

A bibliai isten miért gondolja, hogy igazságos egy ártatlan gyereket büntetni a szülei bűnei miatt?

Figyelt kérdés

Ez a történet főleg akkor felháborító, ha ismerjük az előzményeket, de most csak a lényeget másolom be:

"Erre Dávid így szólt Nátánhoz: „Vétkeztem az Úr ellen!” Nátán ezt válaszolta Dávidnak: „Így az Úr is megbocsátja bűnödet, s nem halsz meg. De mert ezzel a tetteddel káromoltad az Urat, a fiú, aki született neked, meghal.”" (2Sám 12,13-14)

A gyerek a végén tényleg meghalt.

2022. febr. 16. 19:18
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/88 anonim ***** válasza:
26%

Dávid meglátott egy gyönyörű nőt fürdeni.

Addig nézte, míg megkívánta, elküldetett érte és szexuális kapcsolatot létesített az asszonnyal. A helyzet az, hogy más férfi felesége volt. Dávid, hogy elvegye a nőt, azt a parancsot adta, hogy a férjét a legerősebb csatába vezényeljék, hogy meghaljon. Úgy is lett. Na ez volt az oka annak, hogy a gyermekének meg kellett halnia...

2Sámuel 11:1–27

2Sámuel 12:1–14

Na, pá!😊

2022. febr. 17. 14:40
 32/88 A kérdező kommentje:

"amikor azt mondtam, hogy ha ezt egy ember teszi, az nyilvánvalóan önkényes lesz, mivel csak parányi töredékét látjuk át a világ okozati viszonyainak."

Ha jól értem, lényegében azt mondod, hogy az istenednek joga van erkölcstelen dolgokat is elkövetni, az embernek meg nem, és arról értekezel, hogy ez miért van így. Ez a logikai gondolatmeneted, ezen az úton próbálod a hitvédelmet a kritika felé tolni.

Ezzel csak az a baj, hogy isten a Bibliában számtalan erkölcstelen dolgot tett. Ha azt mondod, hogy neki ehhez joga van, és egyben jónak is be akarod mutatni, akkor az esetében az erkölcs értelmezhetetlenné válik. Mert isten tehet akármit, a te nézeteid szerint, akkor is jó marad. Márpedig annak megállapításához, hogy valami jó vagy rossz, ítéletet kell mondani.

Látod Titus, ez van abból, amikor próbálják a keresztények menteni a menthetetlent. Csupa zavaros, illogikus ellentmondás.

Egyszerűbb lenne beismerni, hogy egy emberszerű, szeszélyes istent imádsz, aki hangulatától, kivételezésétől függően cselekszik. Még a skizofrénia is fent áll nala, hogy hiszen egyszer nagyon kedves, egyszer meg nagyon kegyetlen.

2022. febr. 17. 14:40
 33/88 anonim ***** válasza:
24%

"És ezek után a kereszténység azt akarja mondani, hogy az ő vallása feljebb való, mint más vallások, méghogy ő mondja meg, mi az, ami erkölcsös."

A bűn szövetségét és lányegét (Mózesi szövetség) nehéz elmagyarázni és megérteni is, főleg egy provokátor trollnak.

Amúgy Dávid fiát nem az Isten ölte meg, hanem Dávid bűne. Isten csak közölte vele Nátán által, hogy mi fog következni.

A mai hívőknél is így van. Tiszték vagyunk, mint Dávid, de ha bűnt követünk el, annak következményei lesznek ránk nézve. Ez szellemi törvény

2022. febr. 17. 14:42
 34/88 anonim ***** válasza:
20%

Az a baj, hogy nem érted azt, mit miért tesz Isten.

nem lehetett házasságon kívüli gyereke Dávidnak, mert a messiás (Jézus) az ő vonalán született meg. Nem maradhatott beszennyezett a neve...😊 31.

2022. febr. 17. 14:44
 35/88 anonim ***** válasza:
8%
Mit szeretnél még tudni?
2022. febr. 17. 14:45
 36/88 A kérdező kommentje:

Gondolom a 33-as kommentet kreatti írta. A 34-35-ös meg a stílusa alapján Jehova tanúja.

Ó, hát én ilyen fanatikusokkal szoba sem állok. Titus Pullo-nak azért reagáltam, mert ő alapvetően értelmes ember, de ti nem vagytok azok.

2022. febr. 17. 15:05
 37/88 A kérdező kommentje:
*szóba
2022. febr. 17. 15:10
 38/88 Darkmoon80 ***** válasza:
36%

"Isten nem egy sugardaddy"

Tényleg nem az, hanem egy moráltalan tömeggyilkos.

Ez a róla leírtak alapján egyértelmű!

"Szerintem elég nyilvánvalóan fogalmaztam,"

Valóban, Titus hitet tett egy olyan istenkép mellett, amit egy józanul gondolkodó, jóérzésű ember mélyen elítél, és amitől undorodva fordul el.

De hát zsák a foltját...

"A legősibb bölcsesség az, hogy ezt megtanuljuk elfogadni."

A moráltalan megalkuvás, nem bölcsesség.

---

Egy fontos tényre mindenképpen fel szeretném azért hívni a figyelmet!

Igen komoly különbség van aközött,

hogy az apa ott felejti a lécet a kiálló rozsdás szöggel, és amikor a gyermeke belelép akkor az apa bűne miatt szenved,

és aközött,

hogy az apa ott felejti a lécet a rozsdás szöggel és amikor a szomszéd belelép akkor a haragját az apa gyermekén tölti ki!!!!

Mindkét esetben a gyermek szenved az apa bűnéért, de azért a morális oldala érezhetően más!

2022. febr. 17. 15:15
 39/88 anonim ***** válasza:
11%
36-os. A Titus meg te vagy nem?
2022. febr. 17. 15:16
 40/88 anonim ***** válasza:
75%

"Amúgy Dávid fiát nem az Isten ölte meg, hanem Dávid bűne. Isten csak közölte vele Nátán által, hogy mi fog következni."

Tehát ha én elküldetek hozzád egy valakit, hogy elmondja neked, hogy két nap múlva golyó által meg fogsz halni, akkor azt még véletlenül se vedd életveszélyes fenyegetésnek, hiszen én csak közöltem veled egy küldött útján a nyers tényeket, hogy mi fog veled történni. Szóval ha én ezt tenném veled, akkor neked még köszönetet is illene mondanod az irányomban, hogy voltam olyan kedves és elmondtam ezt neked. Hiszen én nem foglak megölni, hanem csak a bűneid miatt kapod a megérdemelt jutalmadat.

2022. febr. 17. 15:19
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!