Mohamed hamis próféta lehetett?
Krisztus feltámadása után azt mondta a tanítványainak hogy a jövőben lesznek hamis próféták akikkel vigyázni kell.
Szerintem Mohamed az lehetett mivel arra tanítja a muszlimokat hogy Isten(Allah) nevében öljék meg azokat akik elutasítják vagy megtagadják az Iszlám vallást.
A radikális muszlimok pont ezt csinálják. Például ISIS, Al-Queda, Al-Nusra, Boko-Haram stb…
Nem hinném hogy Isten valóban ezt akarja a követőitől ilyen szörnyűségeket csináljanak a nevében…
"Abullah testvérem is azon a véleményen van hogy a hitet elhagyók kivégzése csak abban az esetben lehteséges ha árulással, kémkedéssel párosul. Ez egyértelműen leírta, tehát ebben egyetéünk."
Igen ez így van. Milliószor leírtam már, a fentieket.
Ennek megfelelően én személyszerint azt gondolom hogy a fent emlegetett hadith hiteles. DE MEGFELELŐEN KELL ÉRTELMEZNI. És ha megfelelően értelmezzük, akkor már a Koránnal sincs ellentmondásban.
"Hogy vehet-e feleségül keresztényt egy muszlim, abban a kérdésben valóban én is úgy emlékszem először nem voltunk egy véleményen de Abdullah testvérem utánanézett és végül nekem adott igazat."
Igen, találtam is egy hadithot ami egészen egyértelműen amellett foglalt állást hogy a szentháromsághívő keresztény nőt nem lehet feleségül venni. Tehát a saját "kutatásaim" egyértelműen Testvérem álláspontját igazolták ebben a kérdésben.
Ugyanakkor értetlenül állok azelőtt hogy egyes vallástudósok miért ilyen megengedőek mégis ebben a kérdésben....
Azt hiszem elég szépen körbejártuk ezeket a különbségeket kettőnk között.
Hadithok tekintetében például, azoknak a hadithoknak a hitelességét magam is megkérdőjelezem amelyek serint Aisa 9 évesen költözött Allah küldöttéhez (béke legyen Vele), ugyanis a történeti kutatás azt látszik igazolni miszerint Aisa 14-15 éves lehetett ekkor.
". Ha viszont egyszerű vallásalpítóként tekintünk rájuk akkor Jézus életében semmit nem ért el. Alig volt néhány követője, és a saját népe kivégeztette."
Nem az a lényeg, hogy az életében mit ér el. A szentség ott kezdődik, amikor valaki feláldozza magát valamiért.
"Mohamed próféta viszont a semmiből alapított egy államot, leheetetlen helyezetkből került kigyőztesen és ez az állam egy világbirodlom lett rövid idő alatt."
Vagyis ügyes hadvezér volt. Erre írta a másik válaszoló, hogy Nagy Sándor is nyugodtan lehetett volna próféta.
"Nem az a lényeg, hogy az életében mit ér el. A szentség ott kezdődik, amikor valaki feláldozza magát valamiért."
Keresztények szerint Jézus maga Isten tehát itt atanítás szerint nem egyberről van szó hanem Istenről aki emberként megjelenik és megöltei magát, azátán feltámad. Szóval igazából nincs ebben semmi önfeláldozás hiszen bármikor feltamadhat mivel halhatatlan. És ugye nézzük meg miért áldozta fel magát. Keresztények szerint aztért hogy megváltsa az emberek bűneit. Egyrészt az eredendő bűnt, amit mi ugye el sem követtünk, tehát olysmit vált meg amiért nem is vonhatna felelősségre. Másrészt az emberek által elkövetett bűnt. Ezzel meg az a gond hogy ahelyett hogy számonkérné azokat a bűnöket amiket valóban elkövettél és vellálnod kellene ezeketa fellelősséget, egyszerűen eltöri. Szóval összefoglalva nincs ebben semmi önfeláldozás és totál igazságtalan.
"Vagyis ügyes hadvezér volt. Erre írta a másik válaszoló, hogy Nagy Sándor is nyugodtan lehetett volna próféta."
Mohamed próféta nem volt hadvezér. Nem is értett hozzá. Prófétasága előtt kereskedelemmel foglalkozott. És azt amit véghez bitt egy hadvezér sem merte volna végégcsinálni. Szerinted van olyan hadvezér aki folyamatosan ki merne állni négy ötszörös létszámfölényben támadó hadseregek ellen? Akkoriban Bizánc és a Perzsa-Birodalom volt a két nagyhatalom, mint ma az USA és Oroszország. Szerinted van olyan hadvezér aki ki mert volna állni ellenük egyszerre egy markonyi katonával? Nagy Sándor mit tett le az asztalra? Hány hadvezér tett le egy olyan komplett vallást ami az élet minden területére kihat? Látod ezért mondom hogy akik kritizálják Mohamed prófétát és az iszlámot, azok csak úgy tudják megtenni ha hazudoznak.
"Keresztény tanítás szerint Jézus maga Isten, tehát számára nem nagy dolog hogy meghalt."
Látom nem igazán sikerült megérteni, amit írtam... nem lep meg.
"Te lehet hogy nem gondolod ezt, de az általános keresztény álláspont az hogy csak az üdvözülhet aki kersztény. Mondjuk kérdés hogy te ezt mire alapozod. Hol írja a Biblia?"
Veled nincs kedvem már társalogni és értelmét sem látom, viszont ha valakit érdekel a téma, erre máshol válaszoltam. Gondolom ennek a beszélgetésnek a kapcsán jött az ötlet, hogy kiírta valaki főkérdésnek. https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__.. #16 válaszban röviden leírtam a véleményem.
"Látom nem igazán sikerült megérteni, amit írtam... nem lep meg."
Szokásos reakció :) Meg nem úgy volt hogy nem vitázol velem? Akkor legalább valami ütőssebbel tértél volna vissza :)
"Nem is értett hozzá. Prófétasága előtt kereskedelemmel foglalkozott."
kb. 3-5 éves korától kezdve fegyverforgatást tanult, 15 évesen már csatákban vett részt a nagybátyai mellett. Még azt is lehet tudni, hogy leginkább íjjász volt és Hamzával együtt képezték ki, aki viszont a kardforgatáshoz értett jobban, mert erősebb fizikumú volt Mohamednél. (Hamza egyik nagybácsija, csak mivel Hamza csupán 3 évvel volt idősebb nála, inkább úgy nőttek fel, mint a testvérek, főleg, hogy Mohamed nagyapja halála után, Hamza is árva lett és mindkettőjükről Mohamed többi nagybátyja gondoskodott.)
A nagyapja Abd al-Muttalib a Hashim klán vezetője volt Mohamed a kedvenc elhunyt fia, kedvenc kisunokája volt, akit mindenhova vitt magával. 6-8 éves kora között, (amíg aktívan a nagyapja nevelte) még a város tanácstermébe is magával vitte, ahol hallgatta a vezetők döntéseit. A halála utána fiai vagyis Mohamed nagybátyai nevelték, leginkább Abu Talib, aki átvette a Hashim klán vezetését és szintén nagyon engedékeny volt vele és vitte magával mindenfele.
Bár Mohamed kereskedő volt, (egész Mekka kereskedő város volt) de az arabok harcias nép volt, a karavánutak is hosszuak voltak és megkellett tudni védeni magukat. Mohamed pedig egész Mekka vezető családjából származott. Ezért is volt esélye a gazdag Khadijánál, mivel nem egy senki volt, hanem generációkra visszavezetve vezető szerepük volt Mekkában. A Hashim klán a Kábához érkező zarándokokat felügyelték, Mohamed ükapja Abd Manaf ibn Qusai, meg az egész Qurayshi törzs vezetője volt és egész Mekkát irányította. Az öröklés kapcsán zűr támadt és a fia Hashim (Mohamed dédapja) akit sokan támogattak és vezérnek akartak, végül megállapodást kötött a vetélytársával és megosztozott a Kába felügyeleti jogain. De egyértelműen a Hashim klán az egyik legelőkelőbb volt Mekkában.
Nevetséges, hogy úgy próbálják egyesek beállítani, mintha Mohamed valami jöttment szegénylegényt lett volna, aki életében nem fogott kardot és köze nem volt a vezetéshez, amikor teljesen egyértelmű, hogy szó szerint gyerekkorától kezdve ott ült Mekka vezetői között.
(Egyébként nem is értem, hogy gondolhatja egy csomó muszlim, hogy nem tudott írni-olvasni kb. 40 évesen, amikor elkezdte kapni a kinyilatkoztatásokat. Ezzel a háttérrel? Ne vicceljünk már!)
Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában. Tudod mit jelent az hogy hadvezér? Mai szóhasználattal ez a tábornok. Akkoriban természetes volt hogy az emberek fegyvert hordtak és tudták is használni. Nem csak az araboknál hanem mindenhol. Ettől még nem lesz valaki hadvezér. Te is tudsz írni olvasni de ettől még nem leszel költő :) Egy hadvezér tudja hogyan kell megszervezni és irányítani egy sokezer fős hadsereget. Ismeri a taktikákat, tudja vezeti a hadsereget egy csatában stb. Mindezt csak úgy tudhatja valaki ha egész életében ezt csinálja. Mohamed prófétának ezekhez köze nincs. Kereskedelemmel foglalkozott 40 éves koráig.
Azt sem érdekelte hogy helyet kapjon a mekkai vezetésben. Prófétasága előtt nem volt semmi ilyen jellegű próbálkozása. Prófétasága alatt pedig a mekkai vezetés még azt is felajánlotta neki hogy legyen Mekka királya csak hagyja meg a régi rendszert és ne hirdesse az iszlámot, persze elutasította. Meg egyébként is aki vezető akar lenni az nem vallást alapít és nem úgy hogy mindenkit maga ellen fordít.
"(Egyébként nem is értem, hogy gondolhatja egy csomó muszlim, hogy nem tudott írni-olvasni kb. 40 évesen, amikor elkezdte kapni a kinyilatkoztatásokat. Ezzel a háttérrel? Ne vicceljünk már!"
Akkoriban csak nagyon kevesek tudtak írni olvasni. Attól hogy valaki gazdag volt még nem jelentette azt hogy tud is írni olvasni. Szóval simán lehet hogy prófétasága előtt nem tudott. Prófétasága után viszont biztos hogy megtanult mert ez a Korán előírása.
"Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában. Tudod mit jelent az hogy hadvezér?"
Remélem más jobban átgondolja, amit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!