Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Sokadszorra is: honnan tudod,...

Demion kérdése:

Sokadszorra is: honnan tudod, hogy a Biblia igaz?

Figyelt kérdés

2021. dec. 15. 16:06
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/77 Darkmoon80 ***** válasza:
58%

Higgyen aki akar, egészségére!

Higgy benne te is, ha neked erre van szükséged!

A rokkanttól sem szedem el a mankót.

Ha egy hívő nem ír ide kommentet, amiben a hitét, mint valóság kívánja beállítani, esküszöm, nem megyek utána és nem próbálom kitéríteni a hitéből!

CSAK KÖNYÖRGÖM,

mint sok ide írogató, NE akarja, hogy én is mankóval botorkáljak, ha egyszer anélkül is tudok járni!!!

2021. dec. 16. 23:22
 62/77 anonim ***** válasza:
15%

Azok az emberek akik azért ültek le hogy megvitassák, hogy mely iratokat kanonizálják, és kerüljenek be a Bibliába, jóval közelebb éltek az iratok megszületésének korához mint mi. Egyes kutatók szerint már a 2. Században ezeket a könyveket ajánlották, a többi apokríf lett.

Mi akik egyre távolodunk ettől a kortól egyre kétkedőbbek leszünk, mert jóval több hazugság és megtévesztés vesz körbe minket, mint abban a korban ahol az emberek perceit a napi megélhetését szorosan a természetnek köszönhette, nem áttételesen elidegenedve a természettől, mint most.

Ha csak Lukács bevezetőjét olvasod, ugyanaz a szándék vezette őt mint téged.

Ősszefoglalva Lukácstól:

Honnan tudjam, hogy Krisztusról a szóbeszédek igazak, majd én magam kinyomozom.

Neki volt még lehetősége nyomozni. Nekünk nincs.

Ezért csak annyi maradt a mai hívőnek elhiszi amit leírtak, hogy joszándéku vagy pedig felfedezi az iratokban a rossz szándékot, hamisat.

Ezt viszont a kanonizálók megtették, kiszűrték az ellentmondó iratokat és nem kerültek be a Bibliába, apokrífek lettek.

2021. dec. 17. 05:07
 63/77 anonim ***** válasza:
90%

"Ezért csak annyi maradt a mai hívőnek elhiszi amit leírtak, hogy joszándéku vagy pedig felfedezi az iratokban a rossz szándékot, hamisat.

Ezt viszont a kanonizálók megtették, kiszűrték az ellentmondó iratokat és nem kerültek be a Bibliába, apokrífek lettek."

Az apokrifnek minősített iratok nem azért lettek apokrifok, mert rossz szándékkal lettek volna írva, rossz szándék vezérelte volna az írójukat. Az író eleve nem saját kútfőből dolgozott, hanem az addig szájról-szájra terjedő történeteket rögzítette írásos formában.

Az apokrifok azért lettek apokrifok, mert nem egyeztek a Jézusról kialakított eszményképpel, nem illettek bele a Biblia által kialakítani kívánt képbe.

2021. dec. 17. 05:27
 64/77 anonim ***** válasza:
15%
Is is. Az eszményképpel nem értek egyet. Egyszerűen a beszámolók állításai ütköztek, ellentmondóak, amelyek viszont harmonikusan azt megtartották: Márk, Máté, Lukács evangéliumait.
2021. dec. 17. 08:37
 65/77 Darkmoon80 ***** válasza:
41%

Hát ez azért így nem igaz, mert a 4 evangélista "beszámolói" éppenséggel nem mentesek az ellentmondásoktól, ami meglehetősen hiteltelenné teszi a mondandójukat.

(helyenként alapvető tényekben sem egyeznek meg)

Csak ez nem tűnt föl a szerkesztőknek, vagy nem mertek többet kihagyni, mert nem maradt volna elég írás, vagy arra gondoltak, úgysem tűnik föl senkinek, hiszen csak a kevés elit tudja elolvasni a könyvet.

2021. dec. 17. 09:50
 66/77 anonim ***** válasza:
31%
Darkmoon80, honnan tudod? Lehet te jársz mankóval és sántikálva és egyedül ebben a világban és a jobban élő hívők szánnak téged, hogy te ebben az állapotban vagy. Mi próbálunk rajtad segíteni, de nem tudunk.
2021. dec. 17. 14:32
 67/77 anonim ***** válasza:
48%

Vidiripi

"Ha egy hívő nem ír ide kommentet, amiben a hitét, mint valóság kívánja beállítani, esküszöm, nem megyek utána és nem próbálom kitéríteni a hitéből!"

Tényleg esélyes hogy egy hívő nem fog egy olyan kérdéshez írni amiben szerepel a Biblia! :D

- Igen a hívőknek mint nekem is a hitem az valóság.

Ha nem lenne, akkor nem tudom mi értelme lenne hinni!

Egyébként miért hiszed azt hogy neked bárkit is ki kellene téríteni a hitéből?

"...mint sok ide írogató, NE akarja, hogy én is mankóval botorkáljak, ha egyszer anélkül is tudok járni!!!"

Nem értem, ha nincs szükséged valamire, akkor miért fogalkozol vele?

És milyen jelzőt használsz az olyan emberekre akik az alkohol, drog használnak?

De hasonló kategória a horoszkóp a jóslás és egyéb spiritiszta dolgok is! Ezek is mankók. Ezekben az esetekben miért nem akadsz ki?

Fájdalom csillapítás, menekülés a valóság elől! De miért?

Miért akar az alkohol mámor vagy a drog valóságában élni amikor itt az élet valósága? Vagy tegyem fel úgy a kérdést hogy miért nem a valóságot választja?

- Egyébként mi a valóság?

A tudomány valósága amely axiómákra épül! (aki nem tudja mi az

axióma nézzen utána)

- "PhD" - Aminek az a jelentése hogy: a filozófia tanítója (egyetemi képzésen lehet ilyen fokozatot szerezni)

Egy tudományos fokozat esetében azt a jelentés tartalmat hordozza magában hogy "filozófia"!

Tehát mi is a valóság?

A tudomány is csak magyarázza a valóságot de vajon lehet azt definiálni?

- Kvantumfizika!

[link]

2021. dec. 17. 23:27
 68/77 Darkmoon80 ***** válasza:
49%

"

"Ha egy hívő nem ír ide kommentet, amiben a hitét, mint valóság kívánja beállítani, esküszöm, nem megyek utána és nem próbálom kitéríteni a hitéből!"

Tényleg esélyes hogy egy hívő nem fog egy olyan kérdéshez írni amiben szerepel a Biblia! :D"

A szöveg figyelmes(!) elolvasása alapján kellene a válaszodat megfogalmazni.

Nem azzal van gond, ha egy hívő a Bibliával kapcsolatos kérdést ír ki

(ez mondjuk nem is szerepel az általam írt idézetben, én kommentről beszéltem), vagy a hittel kapcsolatos kérdésre válaszol.

A probléma amire utalok az, hogy a hitét (HIT: nézz utána, ha nem tudod, mi a definíciója) oly módon tálalja, mintha az bizonyított valóság lenne.

"- Igen a hívőknek mint nekem is a hitem az valóság."

Lehet, hogy te valóságnak hiszed, de attól még nem lesz az, megmarad annak, ami valójában: HIT (bizonyítatlan feltételezés).

"Egyébként miért hiszed azt hogy neked bárkit is ki kellene téríteni a hitéből?"

Miért, azt írtam, hogy ezt hiszem?

Azt írtam, hogy nem megyek senki után, aki hívő, hogy ráerőltessem a nézetemet.

Nézetem szerint éppen egyes hívők kívánják a saját hitüket ráerőltetni másokra (rám is), pokollal, kárhozattal fenyegetőzve.

Itt, a valláskritika rovatban kérdésekre, kommentekre reagálok, rámutatva a hibákra az érvelésekben, nem a hívők hite ellen hadakozok, csak a valótlan, alaptalan kijelentések ellen.

"Nem értem, ha nincs szükséged valamire, akkor miért fogalkozol vele?"

Mert létezik, és mint ilyen érdekes lehet számomra is. Tetszhet a festészet akkor is, ha nem vagyok festőművész, és mondhatok akár negatív véleményt is egy festményről, ha szerintem az rossz.

"És milyen jelzőt használsz az olyan emberekre akik az alkohol, drog használnak?"

Alkoholista, drogos... De ha a magyar nyelv szavaival nem vagy tisztában, szerintem szótárban kéne megkeresned, nem tőlem megkérdezni.

"- Egyébként mi a valóság?"

szintén, értelmező szótár!

[link]

"Miért akar az alkohol mámor vagy a drog valóságában élni amikor itt az élet valósága? Vagy tegyem fel úgy a kérdést hogy miért nem a valóságot választja?"

Látod, ez egy igen jó kérdés! És a válasz ugyan az, mint a vallásos hitre:

Mert szüksége van valamire, amivel elmenekülhet a valóság elől!

Talán ismered az idézetet: A vallás a nép ópiuma.

[link]

"A tudomány is csak magyarázza a valóságot de vajon lehet azt definiálni?"

A tudomány magyarázza a valóság tudományosan feltérképezett, megismert RÉSZÉT!!! Ami nagyon fontos, a MÉG meg nem ismert részek vonatkozásában igen mértéktartó, és csupán valószínűségekről, lehetőségekről beszél, illetve olyan jóslatokba bocsátkozik, melyekre a tények alapot adnak.

Ez az ami vallást szignifikánsan megkülönbözteti a tudománytól, mivel a vallás olyan kérdésekben tesz állításokat, melyekre vonatkozóan nincsenek konkrét ismeretek, így a vallás által adott válaszok csupán feltételezések.

Természetesen a tudomány sem csalhatatlan, mivel emberek állnak mögötte, ezért fennáll a tévedés lehetősége is. Ezt azonban éppen maga a tudomány kontrollálja és szűri ki, helyesbítve a hibás elképzelést.

Ez az amire a vallásnak is szüksége lenne, hogy képes legyen megújulni, a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva frissülni, és megválni a túlhaladott dolgoktól.

2021. dec. 18. 15:25
 69/77 Darkmoon80 ***** válasza:
25%

És látod, még én sem olvasok elég figyelmesen!

Van, hogy az ember szeme megugrik egy részen. Szóval ezért bocsánat!

"A szöveg figyelmes(!) elolvasása alapján kellene a válaszodat megfogalmazni.

"Nem azzal van gond, ha egy hívő a Bibliával kapcsolatos kérdést ír ki"

Így van az, ha az ember több részletben ír meg egy választ, és nem olvassa el újra figyelmesen.

Helyesen: "Nem azzal van gond, ha egy hívő a Bibliával kapcsolatos kérdésre ír választ..."

2021. dec. 18. 15:31
 70/77 anonim ***** válasza:
94%

Vidiripi

"És látod, még én sem olvasok elég figyelmesen!"

Te nem olvastál elég figyelmesen ebben az esetben!

De velem is fordult már elő ilyesmi!

"A probléma amire utalok az, hogy a hitét (HIT: nézz utána, ha nem tudod, mi a definíciója) oly módon tálalja, mintha az bizonyított valóság lenne."

Egy hívőnek a hite az valóság! Számára valóságos logikus hogy úgy fog róla írni mint valóságról!

Az hogy kinek mi a bizonyíték az már egy másik kérdés.

Olvastam egy érdekes cikket!

[link]

"Lehet, hogy te valóságnak hiszed, de attól még nem lesz az, megmarad annak, ami valójában: HIT (bizonyítatlan feltételezés)."

Ezt hiszed te!

De mit megjegyeztem nem minden részlete bizonyítatlan feltételezés!

És lehet hogy te nem hiszed valóságnak, de attól még lehet az!

"Azt írtam, hogy nem megyek senki után, aki hívő, hogy ráerőltessem a nézetemet."

Ezt írtad!

"Ha egy hívő nem ír ide kommentet, amiben a hitét, mint valóság kívánja beállítani,..."

- De igen, utána mész és ráakarod erőltetni a saját nézetedet! Hiszen el akarod érni azt hogy ne valóságként írjon a hitéről. Mivel te nem tartod valóságnak.

De ahhoz hogy tudd mit írnak ahhoz fel kell lépned erre az oldalra ki kell választanod az adott kérdést és el kell olvasnod az arra érkezett válaszokat!

"Nézetem szerint éppen egyes hívők kívánják a saját hitüket ráerőltetni másokra (rám is), pokollal, kárhozattal fenyegetőzve."

És téged ez annyira zavar hogy nem csak hogy keresgélsz a kérdések között hanem még időt is szánsz arra hogy írj a kérdésekhez!

De ha eleve meg sem nyitod az oldalt, akkor az oldalon biztos hogy nem fognak rád erőltetni semmit! De nyilvánvalóan nem ezt teszed, hanem keresgélsz, utánamész, vitázol!

"Itt, a valláskritika rovatban kérdésekre, kommentekre reagálok, rámutatva a hibákra az érvelésekben, nem a hívők hite ellen hadakozok, csak a valótlan, alaptalan kijelentések ellen."

Akkor felhívom a tévedésedre a figyelmedet! Egy hívőnek a hite az valóság! És ez akkor is így van ha te másképp gondolod. (tévesen)

"Mert létezik, és mint ilyen érdekes lehet számomra is. Tetszhet a festészet akkor is, ha nem vagyok festőművész, és mondhatok akár negatív véleményt is egy festményről, ha szerintem az rossz."

De itt az oldalon nem állja meg a helyét az hogy rád erőltetnének bár mit is. Hiszen te döntöttél úgy hogy elolvasod a kérdésekre írt válaszokat! Bármikor dönthetsz úgy hogy nem olvasol el több kommentet a témában.

De az hogy érdekes lehet a számodra és ezt így kijelented az számomra érdekes! Persze ezt sok mindent jelenthet...

"Alkoholista, drogos... De ha a magyar nyelv szavaival nem vagy tisztában, szerintem szótárban kéne megkeresned, nem tőlem megkérdezni."

De én tőled kérdeztem! Mivel úgy állítod be a hívőt mint aki rokkant és mankóval jár!

Az alkoholistát és a drogost miért nem akarod a te által elképzelt valóság felé terelgeti? Vagy megítélésed szerint nekik nem jobban kellene a segítség?

"szintén, értelmező szótár!"

Milyen érdekes hogy az értelmező szótár is többféle valóságot különböztet meg!

Neked is ezt kellene elfogadnod hogy több van belőle és nem csak az az egy amit te annak hiszel!

"Mert szüksége van valamire, amivel elmenekülhet a valóság elől!"

Melyik valóság elől?

Tényleg menekülés lenne a vallás a valóság elől?

Dióhéjban!

A keresztény vallás hitrendszere szerint minden ember bűnös kivétel nélkül és büntetést érdemel!

Én azt tapasztalom hogy az emberek inkább menekülnek a büntetés elől. Mindent elkövetnek hogy elkerüljék. A keresztény vallásban viszont az van hogy senki nem menekülhet el a büntetés elől mindenkinek oda kell majd állnia Isten elé és számot kell adnia, amikor eljön az ideje! Ez a keresztény valóság!

De ha valóságként elfogadod azt, hogy az összes tettedért el kell majd számolni akkor az nem ópium, ami bódultá tesz, hanem inkább kijózanító!

- Igen az alkohol és a drogok azok eltompítanak és azok tényleg arra valók hogy elmeneküljenek a valóságtól!

"Talán ismered az idézetet: A vallás a nép ópiuma."

Igen ismerem! De ha ez annyira kell az embereknek akkor miért nem keresik tömegek? És pont az utasítja el akiről szó van. A nép!

"A tudomány magyarázza a valóság tudományosan feltérképezett, megismert RÉSZÉT!!!"

Akkor ez azt jelenti hogy csak akkor kezd el létezni valami ha azt a tudomány feltérképezte?

"Ami nagyon fontos, a MÉG meg nem ismert részek vonatkozásában igen mértéktartó, és csupán valószínűségekről, lehetőségekről beszél, illetve olyan jóslatokba bocsátkozik, melyekre a tények alapot adnak."

Egykor azt állították hogy: " A levegőnél nehezebb tárgyak soha sem fognak repülni"

Itt nincs mértéktartás! Egyszerűen kizárja a lehetőséget. Mint ahogyan te is kizárod annak lehetőségét hogy a hit igen is lehet valóság!

"Ez az ami vallást szignifikánsan megkülönbözteti a tudománytól, mivel a vallás olyan kérdésekben tesz állításokat, melyekre vonatkozóan nincsenek konkrét ismeretek, így a vallás által adott válaszok csupán feltételezések."

Igen ez így van! A pszichológia is egy tudományág. Ennek ellenére mégsem lehet azt állítani róla hogy egzakt tudomány lenne és az orvoslás nem is egy területével is ugyan ez a helyzet!

Sok esetben nincsenek egyértelmű válaszok csak feltételezések.

"Ez az amire a vallásnak is szüksége lenne, hogy képes legyen megújulni, a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva frissülni, és megválni a túlhaladott dolgoktól."

Igen, ezt hiszed te! Csak egy valamit szerintem nem vettél figyelembe. Magát az embert.

Szerinted az ember mondjuk 3-4 vagy 5 ezer évvel ezelőtt teljesen más volt mint napjainkban? Mások voltak a vágyai, érzései, cselekedetei stb.?

Miért van az hogy rengeteg minden a hadiiparból csak később kerül át a polgáriba? Miért előbb a hadiiparban jelenik meg? (a kérdés költői) A technika valóban fejlődött és rengeteg felfedezést tett az emberiség. De maga az ember alapvetően semmit de semmit nem változott!

2021. dec. 18. 22:42
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!