Keresztények nem igénylik hogy a Biblia törvényei legyenek érvényben?
"Tényleg? Pedig sokkal közelebb voltak időben az eredeti korhoz és abban a kultúrában éltek, így feltehetően sokkal jobban képben voltak, hogy Jézus mit hogy értett, mint te 2000 évvel később"
Hát pont ez az. A keresztények körében már a korai időszakban vitatott volt Jézus személye és gyakorlatilag a 2 ezer év alatt prófétától kezdve angyalon át Istenig, minden volt már Jézus, és ma is ez a helyzet.
"aki még csak nem is vagy keresztény és lemer fogadni, még mindig nem olvastad el az egész Újszövetséget, továbbra is csupán kiragadott részleteket ismersz belőle."
Nem olvastam végig de sok részt elolvastam. Nem kiragadok részeket hanem egy témának járok utána és megnézem a kapcsolódó verseket.
"Továbbá szerinted miért üldözték a keresztényeket a vallás megalakulását követő első 300 évben, ha az volt az alaptanításuk, hogy hódoljanak be a pogány kultuszoknak? Nem látsz ebben valami ellentmondást?"
Először is nem volt folyamatos a keresztények üldözése és legtöbb esetben nem szisztematikus. A kollektív üldötés legfeljebb egy két császárhoz köthető. Az uralkodók egységes vallást akartak, a kereszténység megjelenése pedig ezt veszélyeztette, ezért üldözték. Aztán látták hogy nem tudják megállítani a kereszténység terjedését. Van az a mondás hogy ha valamit nem tudsz megállítani, állj az élére. Ezt tették a római császárok is, államvallás lett a keresztény vallás, persze nem az eredeti. Nem kevevest változtattak Jézus tanításán, innen a sok pogány elem. Gondolták így vonzóbb lesz a politeista tömegek számra is.
Szerinted mit jelent "az Istennek, ami az Istené" befejezés? Komolyan érdekel. Elemezd kérlek nekem a mondatot és világosíts fel, hogy hol írja, hogy Isten törvényeit cseréld le!"
Azt jelenti a földön a császár uralkodik. Istenhez legfeljebb imádkozhatsz, de a földi dolgokban a császárnak kell engedlemeskedned. Ez egyenlő azzal hogy Isten törvényeit cseréld le a császár törvényeire.
"És én nem értem a szöveget! Vagy egyáltalán nincs szövegértésed vagy egyáltalán nem érdekel a szöveg és még csak arra sem vagy hajlandó, hogy megértsd, csupán a saját nézeteidet fújod. Én erre tippelek és ez a rosszabb. Szándékosan idézgeted a mondatot is csonkán, hogy jobban alátámassza az érvelésedet."
Ha teljes mondat sem változtat semmit. Azt írja Isten törvényeit cseréld le világi törvényekre. Egyébként mit vagy ezen felháborodva? A jelnlévő keresztények ki is jelentették hogy nem akarnak a Biblia törvényei szerint élni. Ha azt mondod lecseréltétek Isten törvényeit világi törvényekre akkor fel vagytok háborodva, de ha megkérdezik, akartok-e a Biblia törvényei szerint élni akkor minden keresztény mellébeszél, terel vagy ki is jelenti hogy nem akar :)
"Nem érdekel ez az értelmetlen vita egy olyan emberrel, aki képtelen eltávolodni a saját nézőpontjától és nem érdekli a másik véleménye."
Hogyne érdekelne. Látod téged is meghallgatlak és válaszolok.
"De ezen túllépve, a niceai zsinatot talán Konsztantinusz hívta össze, de semmi beleszólása nem volt a zsinat döntéseibe."
Először is mi köze egy politeista császárnak a kereszténységhez? Miért ő hívja össze? Az meg vicc kategória hogy nem volt beleszólása.
"A későbbi császárok többször is rá akarták kényszeríteni az áriánizmust a kereszténységre."
Az áriánizmus egy keresztény irányzat.
"Nem is érdekelte. Ő az áriánusokhoz húzott, így a zsinat az ő véleményével ellentétes határozatott hozott."
A vallási része lehet hogy nem érdekelte de politikai szempontból felhasználta a kerestzénységet. Egységes vallást akart. Lehet kezdetben az áriánizmust választotta volna de aztán a másikat választotta. Lehet mert könnyebb volt abba beleilleszteni a pogány elemeket.
"Jézus istenségébe vetett hitet nem a zsinaton találták ki hasraütésszerűen és semmi köze Rómához vagy a rómaiak hitéhez. Erre egyszerű bizonyíték Novatianus aki 200-258 között élt. Fő munkája a De trinitate vagyis A háromság. Ez azért érdekes, mivel látjuk, hogy 100 évvel vagyunk a niceai zsinat előtt,"
A kereszténység kezdetben egymástól független kis közösségekben terjedet. Ezek mind mentek a saját fejük után, nem volt központi irányítás, ellenőrzés, ezért is létezik 30 eltérő evangélium, amiből a keresztények csak négyet fogadnak el. Lehetett ezek között olyan közösség ami korábban isteníteni kezdte Jézust, de tény hogy a politeista római császár a szentháromságot ami ugye három istenséget jelent és az emberek között járkáló istenség Jézust választotta ami könnyebben emészthető a politista népnek.A keesztény ünnepek is valójában pogány ünnepek. A 4 evanégélim kiválasztásánál is ha megnézzük igazából annyi volt a kritérium hogy legyen benne Jézus istensége, szentháromság, és megváltó halál.
"57 Én pl. nem szavaztam. Mivel egyik válasz sem helyes. Ha nyomok egy igent az félreértésekre adna okot, ugyanis a kérdésben keverednek a dolgok és a fogalmak sincsenek tisztázva."
Miért adna okot félreértésre? :) Nem szertnél a Biblia törvényei alapján élni?
"A kérdés maga pedig nem egyértelmű. Egyáltalán mit ért Bibliai törvények alatt a kérdező? Ezt definiálni kellene mielőtt bárki is válaszol rá. Biztosra veszem, hogy a nemek nem arra érkeztek, hogy nem akarnak Isten törvényei szerint élni a keresztények, hanem magára a "törvény" szóra, ugyanis a keresztény válaszolók ez alatt az ószövetségi törvényeket értették,"
Hol írja az Újszövetség hogy az Ószövetségi törvények már nem érvényesek? Idéznéd ezt a verset? Továbbá ha az mondod az Ószövetség a zsidókra vonatkozik csak, akkor rátok keresztényekre mi vonatkozok? Mert az Újszövetségben nincsenek igazából törvények csak néhány főbb útmutatás. Amit írtál abból az következik hogy a keresztényeknek Isten törvényei helyett világi törvények szerint kell élniük.
62 Féligazságokkal dobálózol. Nincs időm pontról pontra végig menni rajta és egy véget nem érő vitába kezdeni. Lényegében elmondtam a vélemény.
Eleve felesleges a Bibliáról beszélgetni veled, amikor nem is olvastad, csupán valami elnagyolt fogalmad van róla. Egyszerűen nem vagyunk egy kiindulási alapon, hiszen én ismerem a szöveget, éveket töltöttem azzal, hogy kerestem az összefüggéseit, többször olvastam, te meg nem. De nem fogadod el az én következtetéseimet, hanem a te hiányos ismereteidre hagyatkozol. De honnan tudod, hogy egy kérdés kapcsán minden verset elolvastál, mindent figyelembe vettél és helyesen értettél, amikor nincs átfogó szöveg ismereted és vannak részek, amiket életedben nem láttál?
"Miért adna okot félreértésre? :) Nem szeretnél a Biblia törvényei alapján élni?" Na, ez az! Még csak nem is érted amit írok, pedig már rég leírtam a válaszom.
Még mindig nem érted. A kérdés az volt, hogy igénylik-e a hívők, hogy a világban Isten törvényei legyenek érvényben, magyarul hogy az Alaprötvény Isten törvényeit tartalmazza vagy a polgári törvénykönyv stb., mi pedig erre válaszoltunk azzal, hogy nem és azt is kifejtettük miért. Azt nem mondtuk, hogy a hívőknek nem kell Isten törvényei szerint élni.
A másik, amit nem értesz az "add meg a császárnak, ami a császáré, Istennek, ami Istené" dolgot. Azért nem érted, mert nem ismered a teljes szöveget és csak úgy vagy képes értelmezni a dolgokat, hogy a te igazságodat adja vissza. Ha ismernéd a teljes szöveget, tudnád mire válaszolt Jézus és azt is, mi a császáré és mi Istené, de mivel nem ismered, rögtön azt a következtetést vonod le, hogy ezt azt jelenti, hogy a császárnak minden törvényét be kell tartani és Istenhez csak imádkozni kell, ami egyértelműen nem igaz. Csak akkor értenéd meg miről beszélünk, ha az egész Bibliát elolvasnád, és azt is úgy, hogy semmi előfeltevésed nincsen, mindent úgy értelmezel, ahogy le van írva, és akkor képes lennél érteni az összefüggéseket.
"Nem tudok ilyen esetről!"
Nem azt kérdeztem hogy tudsz-e ilyen setről hanem hogy keresztény vallás szerint mire számíthat az aki Isten prófétáját a Sátán szolgájának nevezi?
"Nyilván nem azt jelenti! Mivel nem az van írva hogy tartsd meg a császár törvényeit. Csak annyi hogy ad meg a császárnak ami a császáré!"
A császár elvárja hogy tarsd be az ő törvényeit. Ha azt mondja a Biblia hogy ad meg a császárnak ami a császáré akkor az azt jelenti a pogány császár törvényeit kell követni Isten törvényei helyett.
"De akkor mit jelent szerinted az hogy "add meg az Istennek ami az Istené"?"
A mondat egészét nézve annyit jelent hogy imádkozhatsz Istenhez, de a császár törvényei szerint kell élned a földön.
"Nem azt írták!"
Akkor idézek egyet:
"Jézus és az apostolok nem beszéltek erről, hogy a világban Isten törvényeit kellene érvényesíteni, helyette azt mondták, hogy tartsuk be a világ törvényeit"
"Ha nem olvasod el az egészet akkor nem válaszolok. Nehogy azt hidd már hogy majd minden egyes mondatomat magyarázgatom neked mert nem vagy hajlandó elolvasni egy részt! Akkor nem is vagy igazán kíváncsi így nem releváns a dolog számodra! Nem kínos csak nyilván nem vagy elég kíváncsi. Majd ha az leszel akkor nyilván értekezünk majd róla!"
Akkor úgy veszem hogy kínos a kérdés számodra.
"Egyetlen olyan eset sincs a Koránban lejegyezve amikor Jézus tanít!"
Dehohynem. A Koránban Jézus elmondja mit tanított.
"Egy római császár soha nem adta a dicsőséget másnak! Egy alattvalójának meg pláne nem adta volna!"
Össze-vissza bsezélsz. Nincs szó semmmiféle dicsőségről. A Biblia kevésbé rosszanak próbálja beállítani Rómát és a zsidókat teszi felelőssé.
"Na a végén még kihozod a dologból hogy a zsidók napjainkban igaz háborút folytatnak a palesztinok ellen! A muszlimok megvédik a keresztényeket és most már a zsidókat is! Te áll majd ennek a mozgalomnak az élére?"
Te miről beszélsz? :)
"Nem úgy állítja be. Ez tény! A helytartó el akarta engedni Jézust! De ebben az esetben is van egy részlet amit szintén nem kihagysz a történetből. Vagy el sem olvastad vagy csak felületesen ami azt jelzi hogy nem is érdekel téged valójában!"
Ha el akarta enedni akkor miért nem tette? :)
"Akkor te muszlimként ,egy könyvben hiszel ,a Koránban?
Vizsgáljuk meg ezt a kérdést kicsit jobban!"
Megint össze vissza beszélsz. A Biblia alatt a Biblia üzenetét értem.
"Igen persze! Nyilván kezdett kínos lenni nekik hogy a keresztények mennyire kitartóak és ezt látja a többi muszlim is!"
Látod megint hazudozol.Mindketten tudjuk hogy keresztények töröltették a kérdésemet, de te behazudod hogy muszlimok voltak. Na ezért nevezlek hazugnak.
"Mert a többi az tetszett?"
A többi sem tetszett nektek keresztényeknek nyilván de a legutóbbi nagyon kínos volt amit megértek egyébként. Te is jelen voltál a kérdésnél amiben arról volt szó, keresztények szeint igazságos-e az hogy egy ártatlan embert kellett megkínozni és megölni azért ahogy a keresztény emberek bűnei meg legyenek bocsátva.
"Csak egyetlen kérdésedet sikerült töröltetni mert csak az az egy nem tetszett nekik? És csak pont az az egy volt nekik kínos amit töröltettek? Aha persze! Majd ha lesz időm akkor neki állok sajnálni téged hogy így megtaposott az élet!"
Az utóbbi két kérdésemet töröltették a kerestzények és korábban is volt töb.
"Mond csak a muszlim világban hogyállnak a melegek a transzneműek jogai?"
Ez hogy jön ide? :)
"Mert szabályos üldöztetés folyik ez miatt itt az általad kereszténynek nevezett Európában! (ami persze nem igaz ,Európa nem keresztény ,ha az lenne ilyen nem történhetne meg)"
És kit üldöznek? A keresztényeket? :)
"Jézus és az apostolok nem beszéltek erről, hogy a világban Isten törvényeit kellene érvényesíteni, helyette azt mondták, hogy tartsuk be a világ törvényeit"
Bánom már, hogy ezt írtam, hiszen okot adtam a félreértésre. Nem azt értettem itt, hogy a keresztényeknek a világ törvényeit tartsák be Isten törvényei helyett, hanem azt, hogy az apostolok és Jézus nem mondták, hogy foglalkozzunk azzal, hogy melyik világi uralkodó milyen törvényt hoz, hanem éljünk Istennek tetsző életet a Jézus Krisztusban és ne viaskodjunk a világi törvények ellen. Remélem így már érthető.
Vidiripi
"Nem azt kérdeztem hogy tudsz-e ilyen setről hanem hogy keresztény vallás szerint mire számíthat az aki Isten prófétáját a Sátán szolgájának nevezi?"
Mivel nem tudok ilyen esetről ez nyilván azt jelenti hogy nem tudom. Erre rá kellett volna jönnöd. Hogy hogy nem jöttél rá? Pedig annyira nyilvánvaló!
"Ha azt mondja a Biblia hogy ad meg a császárnak ami a császáré akkor az azt jelenti a pogány császár törvényeit kell követni Isten törvényei helyett."
Egy keresztény számára nem ezt jelenti és soha nem is fogja ezt jelenteni. Még akkor sem ha a világon az összes muszlim ezt fogja állítani!
És ennek a gondolatnak a keresztények ellenfognak állni a végsőkig! Mivel Nem ezt jelenti a keresztények számára ezért állnak ellen bárki bármit is állít! Ezek a tények!
"A mondat egészét nézve annyit jelent hogy imádkozhatsz Istenhez, de a császár törvényei szerint kell élned a földön."
Tehát mint muszlim azt állítod hogy elég ha imádkozunk Istenhez és ezzel Ő megelégszik?
"Akkor idézek egyet:"
A tartsuk be a világi törvényeket és a világi törvényeket kell követni az nem ugyan azt jelenti!
"...tartsuk be a világ törvényeit"
Nem azt írta hogy tartsuk be!
"Akkor úgy veszem hogy kínos a kérdés számodra."
Majd egyszer számold már össze hogy ezt hányszor írtad le! Unalmas ezt ismételgetned. Tudom hogy így gondolod ezzel semmi de semmi újat nem írtál!
Egyébként meg úgy veszed ahogy akkor nem érdekel! De azt tudom jól ha valakit valami tényleg érdekel akkor egy ilyen apróság az nem fogja megakasztani abban hogy megtalálja a válaszokat a kérdésére!
"Dehohynem. A Koránban Jézus elmondja mit tanított."
A Koránban nincs benne Jézus tanítása!
"Össze-vissza bsezélsz. Nincs szó semmmiféle dicsőségről. A Biblia kevésbé rosszanak próbálja beállítani Rómát és a zsidókat teszi felelőssé."
Kevésbé rossznak? És mi lett a "jó fej" helytartóval amiről pl. írsz a 48. kommentben ,de a 14. is?!
Ember! Róma több évszázadon át üldözte a keresztényeket ez történelmi tény! Hogy lehetne jó fej? És egyébként is mi értelme lenne?
Hülyeség és logikátlan az egész!
A zsidó főpapok meg akarták ölni Jézust és így is lett mert a helytartó féltette a hatalmát és így inkább kivégeztetett egy ártatlan embert. Annak ellenére hogy...de ezt majd elolvashatod a Bibliában ha érdekel a történet előzménye is!
"Te miről beszélsz?"
Akkor baromságokat írsz hogy úgy éreztem valamivel viszonoznom kell!
Szóval mivel érvelsz majd a többi muszlimnak hogy álljanak ki a zsidók mellett?
"Ha el akarta enedni akkor miért nem tette?"
Na vajon miért nem tette? Annyira nagyra vagy a logikáddal hát akkor logikázd ki! Most mutasd meg mit tudsz!
"Megint össze vissza beszélsz. A Biblia alatt a Biblia üzenetét értem."
És mi a Biblia üzenete? Mert érdekes módon valahogy nagyon ritkán egyezik a véleményed a keresztényekkel! Szóval hogy te min mit értesz az nem egyértelmű!
"Látod megint hazudozol.Mindketten tudjuk hogy keresztények töröltették a kérdésemet, de te behazudod hogy muszlimok voltak. Na ezért nevezlek hazugnak."
De mi a bizonyítékod arra hogy keresztények töröltették?
Nekem nincs bizonyítékom arra hogy muszlimok tették de megvagyok róla győződve hogy ők voltak mert kínos volt nekik valamiért!
Sőt az sem tartom kizártnak hogy te magad töröltetted a kérdést politikai okokból! Tehát taktikából egy lehetséges későbbi előnyért! Legyen az bármi is! Ezt is nagyon valószínűnek tartom és rólad simán el is tudom képzelni!
"Te is jelen voltál a kérdésnél amiben arról volt szó, keresztények szeint igazságos-e az hogy egy ártatlan embert kellett megkínozni és megölni azért ahogy a keresztény emberek bűnei meg legyenek bocsátva."
Vajon a karavánok kifosztása az igazságos volt? Hol írja a Korán hogy Mohamednek mint Allah prófétájának ezt kell tennie?
Hol írja a Korán hogy Mohamednek mint Allah prófétájának szerezzen magának feleségeket politikai okokból? Hol írja hogy háborúzzon?
A helyzet az hogy Mohamed egyáltalán nem mutat olyan jelleget mint egy próféta! Nyilván mert nem volt Isten prófétája.
És erre nyilván több bizonyíték van mint egy helytartó!
"Az utóbbi két kérdésemet töröltették a kerestzények és korábban is volt töb."
Nekem is törölték már kérdésemet ,és akkor mi van? Ez van nem kell nyavalyogni megesik. De nem dől össze a világ!
Az miatt nem aggódsz hogy majd az egész Unió Magyarország ellen fordult? Ezzel az üldöztetéssel nincs bajod?
Azzal nincs problémád hogy mit művelnek az ujgurokkal Kínában?
Érdekes hogy ezt illetően nem nyavalyogsz sem te sem az iszlám világ!
És miért törölték a kérdésedet?
Van erre válaszod?
"Ez hogy jön ide?"
Hát te jössz azzal hogy általános gyűlölet keltés folyik a muszlimok ellen. Akkor minek nevezed azt ami a gender politika miatt alakult ki a világban?
"És kit üldöznek? A keresztényeket?"
Talán olvasd el a hírekben hogy kiket üldöznek! Vagy nézz híreket ezzel kapcsolatban! De milyen érdekes hogy a szivárványos zászló nem került ki az amerikai nagykövetségre Rijádban!
De a Vatikánban kikerült!
Miért a megkülönböztetés? Van erre ötleted? Mi lehet az oka ennek?
Az Amerikai elnök aki elvileg katolikus szembe megy az egyház álláspontjával. Vajon ha egy muszlim vezető tenne ilyet azzal mi történne? Üldöznék az ilyen muszlim vezetőt?
"Eleve felesleges a Bibliáról beszélgetni veled, amikor nem is olvastad, csupán valami elnagyolt fogalmad van róla. Egyszerűen nem vagyunk egy kiindulási alapon, hiszen én ismerem a szöveget, éveket töltöttem azzal, hogy kerestem az összefüggéseit, többször olvastam, te meg nem. De nem fogadod el az én következtetéseimet, hanem a te hiányos ismereteidre hagyatkozol. De honnan tudod, hogy egy kérdés kapcsán minden verset elolvastál, mindent figyelembe vettél és helyesen értettél, amikor nincs átfogó szöveg ismereted és vannak részek, amiket életedben nem láttál?"
Nem olvastam végig a Bibliát de sok részt elolvastam. Ha te többször is elolvastad, az remek. Akkor megmutatnád nekem hol írja a Biblia hogy az Ószöveségi törvények nincsenek már érvényben?
"Na, ez az! Még csak nem is érted amit írok, pedig már rég leírtam a válaszom."
Azt írtátok az Ószövetségi törvények már nincsenek érvénybe, de azÚjszövetségben meg nincsenek törvények. Akkor marad az hogy keresztényeknek a világi törvények szerint kell élniük. Ezt állítod?
"Még mindig nem érted. A kérdés az volt, hogy igénylik-e a hívők, hogy a világban Isten törvényei legyenek érvényben, magyarul hogy az Alaprötvény Isten törvényeit tartalmazza vagy a polgári törvénykönyv stb., mi pedig erre válaszoltunk azzal, hogy nem és azt is kifejtettük miért. Azt nem mondtuk, hogy a hívőknek nem kell Isten törvényei szerint élni."
Akkor te nem érted :) Ha azt mondod a világi polgári törvénykönyv szerint szertnél élni a Isten törvényei helyett akkor ez azt jelenti sten törvényeit világi törvényekre cserélted. Ez semmi mást nemjelenthet csak ezt.
"Csak akkor értenéd meg miről beszélünk, ha az egész Bibliát elolvasnád, és azt is úgy, hogy semmi előfeltevésed nincsen, mindent úgy értelmezel, ahogy le van írva, és akkor képes lennél érteni az összefüggéseket."
Miért kell az egész Bibliát elolvasnom ahhoz hogy erre az egy kérdésre választ kapjak? Meg akkor a keresztények többsége sem érti a Bibliát mert ők sem olvasták végig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!