Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ezt nem értem. Valaki?

Ezt nem értem. Valaki?

Figyelt kérdés
Ugye az unitáriusok nem fogadják el/nem hisznek a Szentháromságban. Mégis az apostoli hitvallásukban ezt mondják: "Hiszek egy Istenben, az élet teremtőjében, gondviselő Atyánkban. Hiszek Jézusban, Isten legjobb fiában, a mi igaz tanítómesterünkben. Hiszem a szentlelket. " Az Atya, Fiú, Szentlélek maga a Szentháromság.
2018. jan. 30. 20:17
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 1/107 anonim válasza:
69%
Katolikus vagyok. Szerintem kis tudatkanok. Nincs igazuk.
2018. jan. 30. 20:20
 2/107 anonim ***** válasza:
77%

Az unitárius vallás egy nagyon rafinált eretnekség.

A hitvallásuk az sok minden lehet, de apostoli az biztos nem. A apostoli hitvallást alaposan átköltötték, hogy eretnek nézeteiknek megfeleljen.

Ha megnézed ez az eretnek hitvallás csak az Atyát tartja Istennek, Jézust Isten sok fia közül egynek tekinti, tehát teremtménynek vallja, a Szentlelket pedig nem külön személynek, hanem egy erőnek állítja be. Erre utal, hogy kisbetűvel írja.

Tehát fogták az apostoli keresztény hitvallást és itt-ott aprónak tűnő, de annál jelentősebb változást hajtottak végre rajta. Ez például hatékony eszköz lehet, amikor egyszerű embereket próbálnak letéríteni a krisztusi útról. Sokaknak fel sem tűnik az ördögi csalárdság.

2018. jan. 30. 20:53
 3/107 szp72 ***** válasza:
88%

@ az apostoli hitvallásukban ezt mondják

Pontosabban fogalmazva a saját hitvallásukaban mondják ezt, mert az úgynevezett Apostoli hitvallás szövege más.

@ Hiszek Jézusban, Isten legjobb fiában, a mi igaz tanítómesterünkben.

Ha ez tényleg az ő hitvallásuk, akkor nyilván ez azt jelenti, hogy Istennek több fia van, amelyek között Jézus csupán a legjobb. A Biblia azonban Isten egyszülött Fiáról beszél, tehát Jézus olyan sajátos értelemben Fiú, hogy ebben az értelemben senki más nem az.

@ Az Atya, Fiú, Szentlélek maga a Szentháromság

Nem egészen. A Szentháromság ennek a három személynek a teljes egységét, tehát a háromszemélyű egy Istent jelenti. Ők és általában az ariánusok hisznek a Fiúban, de nem mint isteni személyben, hanem mint teremtményben, s a szentlélekben, nem mint isteni személyben, hanem mint isteni erőben.

2018. jan. 30. 20:59
 4/107 anonim ***** válasza:
0%

Az unitáriusok nem hisznek benne, hogy Jézus Isten fia lenne. Szerintük Jézus egy ember és Istennek nincsenek gyerekei.

Ezt alá is tudják támasztani a Bibliára hivatkozva. Az oldalaikon minden fent van.

2018. jan. 30. 21:45
 5/107 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg tégy egy próbát és olvasd, illetve értelmezd a kérdésben idézett unitárius, álkeresztény hitvallást. "Hiszek Jézusban, Isten legjobb fiában..."

Ott van benne, feketén fehéren.

Persze a kereszténység szempontjából lényegtelen, hogy mit hisznek az unitáriusok, vagy mit hisznek a muzulmánok, vagy miben hittek a vikingek.

Egyébként ha már Biblia: "Vajon melyik angyalnak mondta valaha: „A fiam vagy, ma szültelek?” Vagy: „Én atyja leszek, ő meg a fiam.” "

2018. jan. 30. 21:53
 6/107 anonim ***** válasza:
14%

2.

"Unitárius egy rafinált eretnekség"

Aki mondja az rafinált,és eretnek.

Ugyanis az egyedüli igaz Istenről szol a biblia.Te pedig a bibliát nélkülöző három istenséggel Szentháromsággal ki bővited amit egy pogány császár a politikai céljaiért hozott létre,ami ismét a bibliát nélkülözi.

2018. jan. 30. 22:07
 7/107 anonim ***** válasza:
73%

Majd ha megtanultál normálisan írni és fogalmazni, kérlek, utána reagálj csak a hozzászólásaimra.

Sajnos addig túl nehézkesen menne a kommunikáció, ezért hanyagolom.

Egyébként ne hazudj. A hazugság bűn. A hazugság atyja a sátán. A hazugságaiddal a sátánt szolgálod.

2018. jan. 30. 22:18
 8/107 anonim ***** válasza:
30%

Akkor neked meg ajánlom, hogy olvasd el ezeket:

[link]

[link]

TLDR VERZIÓ: AZ UNITÁRIUSOK SZERINT JÉZUS NEM ISTEN. VISZONT ISTENNEK NINCSENEK GYEREKEI OLYAN ÉRTELEMBEN MINT PL A KATOLIKUSOKNÁL, HANEM KÖZVETVE MINDANNYIAN ISTEN GYERMEKEI VAGYUNK.

„A mi Atyánk ilyen egyetemes Atya. A keresztények Niceában, Jézus után 325-ben, zsinati határozattal az Atya mellé Jézust (Krisztus) tették, mint Istennek Fiát és 381-ben Konstantinápolyban a szentlelket. Az egyetemes egységből háromságot csináltak, ami azután sok küzdelmet váltott ki a haladó emberi nemben. A fiú istensége és a szentlélek istensége tehát dogmaképpen jelentkezett.

Ezt a dogmát sokan támogatták és támadták. Ilyen támadóként lépett fel (az unitárizmus megalapítója Dávid Ferenc is, midőn kinyilatkoztatta, hogy Krisztus (Jézus) nem Isten, így nem imádandó és segítségül nem hívandó. Eszerint Isten csak az Atya, az egyetlen, egyetemes Isten, amint azt annak idején Jézus is vallotta, midőn a tökéletességgel kapcsolatban így szólt: "Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok is tökéletes". (Mt 5:48).”

„Emberi hivatásunknál fogva Jézus két parancsolatát kell követnünk (Mk 12:30-3I). Ezen sarkallik a vallás és az erkölcs a hívő ember életében. Szeretetünk két legfőbb tárgya, hogy legyünk vallásosak és erkölcsösek. Vallásosságunk és erkölcsünk követelménye az igaz élet alapelve: a szeretet megélése Istennel és embertársainkkal szemben. Az ember Isten gyermeke. Ezen a világon célja szerint minden Istené és isteni. Jézus is Isten gyermeke volt, amint mi is azok vagyunk. A mi isteni parányi lelkünk ismeri az Atyát s ezen a lélekismereten keresztül az Isten lelkétől vezettetve kell megélnünk életünket. A fejlődés útján tehetjük ezt és lelkiismeretünk figyelmeztet, hogy szabad akaratunkat, amivel Isten megajándékozott, jóra használjuk fel. Ő minket állandóan hív s nekünk így van isteni elhivatásunk.”

Egyébként meg személy szerint én sem emlészem olyanra, hogy Jézus azt mondané, hogy ő lenne Isten. Arra viszont emlékszem, hogy azt mondja, hogy: „Én vagyok az emberfia.”

2018. jan. 30. 22:25
 9/107 anonim ***** válasza:
86%

Oké, akkor próbáljunk meg értelmezni is. Lehet egyszerűen félre értettél engem.

unitárius álkeresztány hitvallás (megnéztem, tényleg így szól):

"Hiszek Jézusban, Isten legjobb fiában, a mi igaz tanítómesterünkben."

az én kommentem erre:

"Jézust Isten sok fia közül egynek tekinti, tehát teremtménynek vallja"

Nem látok ellentmondást benne. Direkt ki is emeltem, hogy teremtménynek vallják. Ellentében a keresztényekkel, akik szerint nem teremtmény, hanem Istentől született.

"A keresztények Niceában, Jézus után 325-ben, zsinati határozattal az Atya mellé Jézust (Krisztus) tették, mint Istennek Fiát"

Ez viszont már az unitáriusok hazugsága. A keresztények mindig Isten Fiaként, tehát Istenként tekintettek Krisztusra, olvasd el bármelyik őskeresztény írást az 1. század végéről vagy a 2. századból.

"381-ben Konstantinápolyban a szentlelket"

Szintén nettó hazugság. Újfent érdemes lenne elolvasni bármelyik őskeresztény írást.

Olyan gazdag ős- és ókeresztény forrásokban a keresztény irodalom, bárki utána járhatna ezeknek saját maga is. Sőt szinte kivétel nélkül minden elérhető magyarul is az interneten. Lényegében történelemhamisítás történik. Ha egy szekta a történelmet is igyekszik hamisítani, mennyire lehet megbízható hitben?

"Egyébként meg személy szerint én sem emlészem olyanra, hogy Jézus azt mondané, hogy ő lenne Isten. Arra viszont emlékszem, hogy azt mondja, hogy: „Én vagyok az emberfia.”"

Szerinted mit jelent, hogy Emberfia? Ha olvasod az Újszövetséget, miért csak Jézus esetében szerepel ez a kifejezés? Talán egy messiási cím lenne?

Egyébként Jézus maga mondta a következőket:

Jézus így válaszolt: "Bizony, bizony, mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok."

Most te is dicsőíts meg, Atyám, magadnál: részesíts abban a dicsőségben, amelyben részem volt nálad, mielőtt a világ lett.

Én vagyok az alfa és az ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég.

Ha már Emberfia, érdemes ezt is elolvasni, hátha sikerül jobban megérteni a szó jelentését:

"Az Emberfia elküldi angyalait, hogy szedjenek össze országában minden botrányt és minden törvényszegőt."

Egyébként ezeknél sokkal világosabban is kijelenti, amikor a sátán kísérteni próbálta a pusztában:

"Jézus így válaszolt: Az is meg van írva: Ne kísértsd Uradat, Istenedet."

De lényegtelen, nem akartam átmenni teológiai vitába. Csak ha már felhoztad ezeket, gondoltam válaszolok. Szóval Jézus Isten Fia és az Emberfia is egyben. Ez a kereszténység egyik alappilére.

2018. jan. 30. 23:01
 10/107 anonim ***** válasza:
5%

7.Miután tele vagy írásbeli hibával,csak kapásból ötöt szúrtam ki és nem beszélve a bibliához való hozzátevése és elvevése a nyerő nálad,átlépsz személyeskedésre mert egyedüli mentséged ez.

Emberhez és keresztényhez illően kellene idézetet adj a bibliából ahol irja a három istenséget és a Szentháromságot.

De mivel a bibliát nélkülözi a hamis tantételed/állításod erre vonatkozóan,kész vagy egy alyas védelmet keress magadnak,a személyeskedést.

Ocska védekezés,mondhatom utcai.

Neked ezért nincs megadatva a bibliai értelem,mert nem a bibliát veszed alapul,hanem a pogány császár tantételét.

2018. jan. 31. 07:18
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!