Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ezen most nagyon meglepődtem...

Ezen most nagyon meglepődtem ez tényleg így van a katolikus vallásban?

Figyelt kérdés
Én eddig mindig abban a tudatban voltam, hogy a házasság soha nem felbontható, kivéve akkor ha a másik fél elárulja a másikat azaz megcsalást követ el, de egy cikkben azt olvastam, hogy még ilyen esetben sem lehet elválni, ha ez igaz akkor nem értem pl: hogyha a másik fél meg sem bánja a tettét, és mondjuk folytatja tovább a kihágást, és teljesen szarik már a házasságra akkor mi van, mert a kapcsolatnak ilyenkor már szerintem vége van

tegnap 22:03
 1/4 anonim ***** válasza:
87%

A Bibliában azt olvashatjuk, hogy a házasságban 2 test eggyé lesz, s ezt a köteléket ember nem választhatja szét. Tehát ennek nem a katolikus "vallásban", hanem az egész kereszténységben így kéne legye. A kérdés inkább az, hogy máshol miért nincs így.

Természetesen elkülönülni lehet, nem csak ilyen, de más esetekben is. Ezt akár polgári válás formájában is meg lehet tenni, hogy az anyagikat rendezzék. Viszont egyházi szemszögből, Isten előtt egyik fél se lesz hajadon.

tegnap 22:18
 2/4 Potyondi Gergely ***** válasza:

1Mózes2,23

Annak okáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté.

Máté19,6

Úgyhogy többé nem kettő, hanem egy test. Amit azért az Isten egybeszerkesztett, ember el ne válassza.

Máté19,8

Monda nekik: Mózes a ti szívetek keménysége miatt engedte volt meg nektek, hogy feleségeiteket elbocsássátok; de kezdettől fogva nem így volt.

1Korintus7,10

Azoknak pedig, akik házasságban vannak, hagyom nem én, hanem az Úr, hogy az asszony férjétől el ne váljék

ma 00:41
 3/4 Prókátor ***** válasza:
Nem tudom, hol sikerült ilyen információkhoz jutnod. A katolikus egyház egyáltalán nem ismeri a válás fogalmát. Amit közszájon egyházi válásként szoktak emlegetni, az sem válás, hanem annak felülvizsgálata, hogy a házasság valóban házasság volt-e? Tehát SEMMI nincs, ami az egyház szemében válásra adhatna okot. Még a megcsalás sem. És hogy hogyan kezeli az egyház az említett megcsalási eseteket? Itt jöhet szóba például a gyónás intézménye. A feloldozás feltételeként megszabható például a bűnös, megcsaló viszony felszámolása, mivel a megcsalás magában is bűnnek számít.
ma 00:59
 4/4 anonim ***** válasza:
Amikor a templomban hűséget esküszünk, akkor Isten előtt tesszük ezt. Amit Isten összekötött ember szét ne válassza. Holtodiglan, holtomiglan, nem üres fogadalmak ezek, amik felejthetőek.
ma 01:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!