Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy a Biblia...

Mit jelent az, hogy a Biblia Istentől ihletett?

Figyelt kérdés
Keresztényektől gyakran hallani, de mit jelent? Úgy tapasztaltam hogy ők is eltérően vélekednek erről. Van aki szerint minden egyes szó a Bibliában Isten szava, mások szerint csak részben, amihez az írók hozzátették saját elképzeléseiket.

2018. jan. 24. 09:18
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
 71/331 A kérdező kommentje:

# 70

Ha csak egyes emberek, vagy országok alapján ítéled meg az iszlám vallást hibás következtetéseket fogsz levonni. Ez bármely vallás esetében igaz. Keresztény világban is hatalmas társadalmi különbségek vannak, kiterjedt a szegénység, bűnözés stb. Ez nem a vallás hibája hanem az embereké. De ha már mindenképpen ezt akarod nézni, érdemes megvizsgálni milyen volt az arab világ az iszlám előtt és hogyan változott az iszlám hatására. Az iszlám előtt egy elmaradott sivatagi nép volt, akiknek közük nem volt a tudományokhoz. Folyamatosan egymással hadakoztak, elterjedt volt a rabszolgatartás, nagy különbség volt szegény és gazdag között. A nőknek gyakorlatilag semmiféle joguk nem volt. Egy férfinek annyi felesége lehetett amennyit a pénztárcája engedett. Sokszor a lánygyerekeket élve eltemették saját szüleik mert feleslegesnek tekintették. Mohamed próféta egy ilyen barbár közegbe érkezett. És mi lett az eredmény? Az arab világ volt a 7-13 század között a tudomány és kultúra központja. Csökkent a társadalmi egyenlőtlenség és a nők olyan jogokat kaptak amiket Európában csak ezer év múlva. Tehát hatalmas változás következett be rövid idő alatt egy elmaradott terméketlen területen.

"Szóval pont az nincs igazolva a gyakorlatban, amivel az iszlám isteni eredetét akarod igazolni."

Én nem a gyakorlattal akartam igazolni a Korán isteni eredetét, de ha megnézzük a gyakorlatot, az átlag muszlim erkölcsösebb, őszintébb vallásgyakorló mint az átlag keresztény. Ezt személyes tapasztalat alapján mondom.

"Nekem emiatt a szerintem alapvető szempont miatt a kereszténység a hitelesebb, mert abból indul ki, hogy az emberi természet alapvetően bűnös, az ember ezen önerőből nem tud változtatni, ezért Isten kegyelmére szorul."

Ezzel nem tudok egyetérteni. Fentebb írtam, hogy az iszlám hatására hogyan változott az arab világ. Az hogy az arabok visszatértek iszlám előtti szokásaikhoz az az ő hibájuk. Az ember nem alapvetően bűnös, csak bűnre hajlamos. Önerőből tud rajta változtatni, ha akar. Hogy sokan a bűnös életet választják saját döntésük.

"Az iszlám pedig, egyébként az ószövetségi felfogáshoz hasonlóan, azt mondja, hogy a törvények által alapvetően jobb lehet a világ, és társadalmi szinten is a törvények követése a végső cél és megoldás. A világról szerzett ismereteim, tapasztalataim alapján én ebben nem tudok hinni."

Mivel Isten teremtette az embert, Isten tudja hogy mi jó az embereknek. Ezt ki is nyilatkozta és megosztotta az velünk prófétákon keresztül. Szerintem ha mindenki betartaná egész szép világban élhetnénk, így egyértelmű hogy nem a törvényekkel van a baj. Egyébként meg a világi törvények is ezt célozzák meg. Azért vannak olyan vaskos törvénykönyvek. Akkor ez alapján a világi törvényekben sem hiszel ha jól értem? Jobb lenne egy törvények nélküli világ?

Keresztény tanítás szerint az Ószövetség szintén Isten szava. Tehát elvileg ugyanattól az Istentől származik mint az Újszövetség. Ha az Ószövetségben nem hiszel, akkor keresztény logika szerint Isten szavát tagadod meg.

2018. febr. 6. 16:03
 72/331 Mansour ***** válasza:

Azt nem vitatom, hogy az iszlám jelentős kulturális és erkölcsi fejlődést hozott az araboknak. Az is egyértelmű, hogy a középkorban kulturálisan és a gazdaságilag is az iszlám világ volt a legfejlettebb. Az is igaz, hogy a keresztény világ egyes részeiben még nagyobbak a társadalmi különbségek, mint az iszlám világban. Csakhogy ebből a szempontból nem lehet egyértelműen összevetni az iszlámot és a kereszténységet. Ugyanis az iszlám erős társadalmi-politikai üzenetet hordoz, míg a kerszténység csak mellékesen foglalkozik társadalmi kérdésekkel, politikai szerepre pedig (legalábbis eredetileg) egyáltalán nem pályázik. Ezért az iszlámmal szemben jogosan kérhetünk számon társadalmi kérdéseket, a kereszténységgel szemben viszont nem, vagy legalábbis jóval kevésbé.

"Az ember nem alapvetően bűnös, csak bűnre hajlamos. Önerőből tud rajta változtatni, ha akar."

Ha ezt így gondolod, akkor még inkább igaz az, hogy az isteni törvénynek tartós és mélyreható változást kell előidéznie. Ha a Koránt isteni eredetűnek tartjuk, akkor szerintem jogosan elvárható, hogy a törvényeit követő emberek, közösségek minden korban, minden szempontból egyértelműen kimagasló példát mutassanak. A mai világban én nem látok ilyen példákat.

"Szerintem ha mindenki betartaná egész szép világban élhetnénk, így egyértelmű hogy nem a törvényekkel van a baj."

Hát ez az! De egy isteni kinyilatkoztatásnak számolnia kellene az emberi természettel, azzal, hogy nem mindenki fogja betartani a törvényeket. És elég sok olyan terület van, ahol elég ha csak páran nem tartják be a törvényeket, de ez a kisebbség mégis sok szenvedést és nyomorúságot tud így okozni a többségnek.

Én hiszek a törvények szükségességében, sőt még abban is, hogy a vallási törvények fontosabbak a világiaknál (bár az utóbbiakra is szükség van). Abban nem hiszek, hogy a törvény önmagában elég lenne az emberiség problémáinak megoldásához. Persze, ha mindenki betartaná, akkor elég lenne! De az utópia, hogy egyszer mindenki be fogja tartani. Ugyanolyan utópia, mint amikor a kommunisták azt mondták, hogy az lesz a tökéletes társadalom, ha nem lesz magántulajdon, és akkor majd mindenki képességei szerint dolgozik és igényei szerint részesül a javakból. Ez a legnagyobb butaság, amit valaha kitaláltak! Mert ez csak úgy működne, ha mindenki öntudatos kommunista lenne. Viszont elég, ha csak páran nem azok, az már borítja az egész rendszert. Ugyanígy van ez a vallási törvényekkel is, legalábbis akkor, ha csak a törvényben bízunk. Az iszlámnak csak törvényei vannak, vagy mást is kínál a problémák megoldására?

A konfucianizumsnak is csak törvényei vannak, de az szimbiózisban él(t) a taoizmussal és a buddhizmussal, amelyek ellensúlyozták a túlzott társadalom-fókuszáltságát. Az iszlám viszont nem enged semmit maga mellé, ami ilyen kiegészítést, ellensúlyt jelenthetne.

2018. febr. 6. 17:28
 73/331 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Ugyanazt az alapüzenetet amit Isten kért hogy közöljék az emberekkel. Egy az Isten és csak Őt szolgáljuk. Mózes is egy Istenről beszélt és Jézus is:"

Megmosolyogtatsz! S mi is a második tanítás?

Ezt miért tanította Jézus vagy mondta? Márk 1:15 Ezt mondta: Betelt az idő, elközelített az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!

"Egyetlen Mindenható Isten neve. Jézus is Allahnak nevezte Istent, hiszen saját nyelvén Isten Elah. Eredetileg a zsidók és keresztények is egy Istenben hittek, a zsidók ma is..."

Nem! Jézus nem Istennek nevezte hanem mennyei Atyának hívta. Máté 5:16 Úgy tündököljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó tetteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.

Máté 5:45, 48 Jézus mindig úgy utalt Istenre mint az Apjára, Atyjára! Még imádkozni is így tanított! Máté 6:9, Máté 10:32

Máté 11:27 Mindent nekem adott át az én Atyám, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, és az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és akinek a Fiú kijelenti.

Ez csak néhány de még nagyon sok van!

- A zsidók Istene és a keresztényeké is. Az Ő neve pedig az hogy Jahve! Nevének jelentését itt olvashatod: 2Mózes 3:14

"Ott vannak az ószövetségi próféták akik egyben katonai és állami vezetők mint Mózes, Salomon, Dávid stb. Vagy tudsz arra bizonyítékot hogy Jézus nem vállalta volna?"

Igen tudok! János 18:36 Jézus így válaszolt: Az én országom nem e világból való. Ha e világból való volna az én országom, az én szolgáim vitézkednének, hogy át ne adassam a zsidóknak. Ámde az én országom nem innen való. (2011 revideált Károli fordítás)

Máté 20:26

"Rendben, bármelyik általad választott kort megvizsgálhatjuk. Muszlimok is tettek rossz dolgokat de az semmi ahhoz képest amit keresztények tettek egymással és másokkal."

Ezt eredetileg te hoztad fel. Legyen a tiéd a választás lehetősége!

"Utána bosszút is álltak. Üldözték őket mint pogányokat, aztán mindenki mást. Ez köztudott. Csak a zsidókat tűrték meg Európában, úgy ahogy."

Az is köztudott hogy az iszlám vallás a terroristák vallása! Ugye ennyire egyszerű a dolog? Jól tudom? Ez köztudott! A köztudott dolgokkal kapcsolatban nézd meg a Gettómilliomos című filmet. Akkor majd megvilágosodsz arról hogy mi is a köztudott!

"Miért változott meg? Mi a teendő ha támadás ér egy keresztény államot? Egyébként a valóságban nem látni amit állítasz. Sokszor maguk a pápák indítottak kereszteshadjáratokat."

Azért változott meg mert Jézus nem tanította a követőit háborúzni! Sőt egyetlen csatába sem vezette a követőit! Azok akik hatalom megszerzése vagy megtartására törekednek azok bármit meg is tesznek hogy megvalósuljon az akaratuk. Ha kell azt mondják keresztények ha kell azt mondják hogy a tudomány adja meg az élet kérdéseire a választ! Szerinted mit tesz egy "keresztény" ország ha megtámadják? Miért támadták meg egymást "keresztény" országok? Igen így van a pápák is indítottak háborúkat!

Az a baj hogy te Jézus tanítását összekevered az emberek akaratával és az egyházak tetteivel. De ha tényleg olvastad Jézus tanítását akkor tisztában kellene vele lenned hogy azok nem egyeznek olyan tettekkel amikről szó van!

"Nem hiszem hogy Jézus ne beszélt volna erről. Az önvédelem pedig alapvető jog."

A lehetőség adott hogy ebben a témában kutatást folytass. Én hívőként azt mondom hogy mindenki döntse el a saját hitének megfelelően!

"Igen csak a tüzet és kardot hoztam nem annyira békés, azt hiszem ebben azért egyetértünk."

Aljunk meg egy kicsit! Te mit értesz tűz és kard alatt? Előbb tisztázzuk ezt és majd akkor foglalok állást!

"Elolvastad a Koránt? Mennyit tudsz az iszlámról?"

Kb. annyit mint te a Bibliáról. Az iszlámról kevesebbet tudok. Mert ugye az iszlám részét képezi a Koránon kívül még 2 könyv ha jól tudom. Na ezekről nem sokat tudok! Így magáról az iszlámról is kevesebbet!

"Egyébként ezt a Bibliával kapcsolatban írtam. Hogyan tudod összeegyeztetni a világot azzal amit a Biblia ír a világunkról?"

Nagyon sok mindent ír! Szűkítsd a kört hogy mire gondolsz! S vedd azt is figyelembe hogy még mindig nem vagyok gondolat olvasó! Ami neked egyértelmű az lehet hogy nekem nem lesz az, mert nem egy azon kultúra szerint gondolkodunk! Hogy csak egy dolgot említsek!

"Én azért úgy érzem elég sokat tudok a keresztény vallásról. Annyit biztosan hogy össze tudjam hasonlítani az iszlámmal. Ez alapján az iszlámot tartom igaznak. Keresztény vallás is tartalmaz igazságokat, de ez már nem az a vallás amit Jézus tanított."

Annyit én is tudok az iszlámról hogy összetudjam hasonlítani a kereszténységgel és én is látok nem egy pozitív dolgot az iszlámban! Lehet hogy meg fog lepni de én akkor is a kereszténységet tartom igaznak! :D Jézus tanításár gondolok a kereszténység alatt! (ez nem köztudott)

S igen sok eltérés van. Pl. hogy a keresztények belefolynak az aktív politikába vagy pl. sokan megvannak arról győződve hogy a kereszt a keresztény jelkép. Pedig ez téves4 Ugyan is a hal a keresztény jelkép az első századi tanítványok a halat használták jelképként és nem a keresztet! Hogy néhányat említsek!

"Attól függ mit értesz az alatt hogy Jézus Isten fia. Ha úgy érted mint az alábbi vers akkor rendben"

Állításod szerint sokat tudsz a kereszténységről. Tudásod alapján még is mit gondolsz hogy egyetértek e a megfogalmazásoddal?

"Ha azt hogy: Róma 8:14 Mert akiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai."

Olvasd csak tovább ezt a részt! Róm 8:15 Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által azt kiáltjuk: Abbá, Atya!

- Egy muszlim szólíthatja így Allah-t? Mert ha nem akkor nem ugyan az az Istenünk!

"Ha viszont szó szerint akkor az az egyik legnagyobb bűn az iszlám szerint."

Igen ezt tudom! Algériai barátom beszélt erről. De lehet hogy egyiptomi barátommal is elbeszélgetek róla.

A Bibliában ez áll: Lukács 1:35 Az angyal így válaszolt: A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékol be téged, azért a születendőt is szentnek hívják, az Isten Fiának.

"Már írtam. Ők más kategória. Azért nem követnek olyan bűnt amivel megkérdőjeleznék prófétaságokat mert Isten nem engedi. Különben az lenne hogy bor iszik és vizet prédikál. Te követnél egy ilyen embert?"

Mózes embert ölt mielőtt próféta lett. Te követnél egy ilyen embert ha tudod mit tett? Viszont már próféta volt de mégsem mehetett be az ígéret földjére. Csak láthatta azt! De pont erről szól a hit hogy Isten átformálja az embert. Térjetek meg!

Van ilyesmi az iszlámban?

"A Korán egyrészt többször felhívja figyelmünket hogy Isten Könyörületes, és megbocsáthatja bűneinket ha őszintén kérjük. Persze vannak feltételei. Meg kell bánnunk, Isten megbocsátását kell kérnünk és lehetőleg távol kell maradnunk attól hogy újra elkövessük. Ha pedig másik embertársunk ellen követtünk el bűnt, az ó megbocsátását is kell kérnünk."

Pont mint a Bibliában!

"Miért nem? Isten megbocsát ha akar. Nem kell ehhez emberi alakban eljönnie és öngyilkosságot elkövetnie. Ennek semmi értelme."

Azért nem kerülhetnél a mennyországba mert, Róma3:23 Ha érdekel akkor jobban is kifejtem!

Isten, Jézust küldte el! Jézus nem lett öngyilkos! Megölték!

"Javaslom olvasd el a Koránt, aztán a Bibliát újra és hasonlítsd össze. Utána megbeszélhetjük mit látunk."

Hát akkor az nem most lesz. Mert ahhoz idő kell!

"A Korán Isten szava. Tudom a Bibliánál nem így van. Pont ezért tettem fel a kérdést, mert kíváncsi vagyok keresztények hogy látják ezt. Hát sokféle válasz jött, mint látod."

De a kérdésemre nem válaszoltál! Hogy a Bibliánál nem így van? - 2 Timóteus 3:16-17 Akkor ez?

Igen látom! De én hiszem hogy a Biblia Isten szava. S azt is hiszem hogy csak azok érthetik meg igazán akik alázatosan kérik Istentől a bölcsességet hogy megérthessék!

A Koránt kell e magyarázni? Vagy elég ha elolvasod és mindent megértesz belőle?

"Akkor szerinted ki volt Jézus? Csak annyit írtál Isten fia,de ez mit jelent?"

Jézus a megígért Messiás a Megváltó az akit Isten küldött tanító és úgy tanított mint akinek hatalma van! A Lukács 1:35 pedig már írtam korábban!

S azt te magad is írtad hogy Jézusnak nem volt biológiai apja! Jézus már létezett a mennyben és emberként született a földre. Jézus Isten fia volt Isten megtestesítője. János 1:14 S az Ige testté lett, és közöttünk élt. Láttuk dicsőségét, az Atya Egyszülöttének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be.

Márk 5:7 hangosan kiabált: „Mi közöm hozzád, Jézus, a magasságbeli Istennek Fia? Az Istenre kérlek, ne gyötörj!”

"Szerinted Jézus után volt még próféta?"

Számomra egyértelmű hogy nem volt!

"Politikai okai voltak, nem vallási. VAgy mit értesz vallási okokon?"

Síita, szunnita!

"Az egyes keresztény irányzatok Bibliái más-más könyveket tartalmaznak. Például katolikus vagy protestáns Biblia. Nincs egységes Biblia. Sőt a legrégebbi megmaradt Biblia sem Jézus anyanyelvén íródott. Csak egy fordítás."

Azért álljunk meg egy kicsikét! Mindössze a katolikus és a protestáns Bibliákról van szó és nincs több! Igen a katolikus Biblia valóban 7 több könyvet tartalmaz mint a protestáns!

"A Kr. e II. század táján a diaszpórában élő zsidók, akik a görög nyelvet beszélték, lefordították az ószövetségi szentírást görög nyelvre. Ugyanebben az időben keletkezett 7 olyan könyv, amelyek eredetléieg is görög nyelven íródtak.

A Kr.u II. században a zsidóság véglegesítette a kánont, amelybe nem kerültek bele a görög nyelvű könyvek. Ezt nevezzük Palesztín kánonnak. A diaszpórában élő zsidők viszont használták a görög kánont, amely a görög nyelvű könyveket is használta.

A reformációkor Lutherék a palesztín kánont vették bele a szentírásba, ezért van különbség a protestáns és a katolikus Biblia között."

- De van egységes Biblia! Mert mindkét esetben ugyan azok az Írások szerepelnek a kiadásokban csak az egyikben 7 több van! De azok sem az Újszövetség részét képezik hanem az Ószövetségét. Igaz hogy nem Jézus anyanyelvén íródott! De pont ez benne az egyik Isten általi tulajdonság! Mert Isten zavarta össze az emberek nyelvét és ő akkor is képes a föld bármelyik emberével beszélni a saját anyanyelvén! Isten igéje bármely nyelven képes hatni az emberre! Ezenkívül a Holt-tengeri tekercsek is bizonyítják a Biblia megbízhatóságát! Sőt még a Korán is említi a Bibliát, úgy utal rá hogy a Könyv népe!

- A Koránnak van-e egységes magyarázata? Csak mert ugye az értelmezések tekintetében sokan hivatkoznak a Koránra és azzal magyarázzák a cselekedeteiket!

- A Koránban mit írnak a Bibliáról?

"Ezekben is vannak hibák. Semmi kézzel fogható bizonyíték nincs arra hogy valóban Jézus apostolai írták, és így ahogy ma olvashatjuk. Korán esetében van tárgyi bizonyíték hiszen megmaradt abból az időből napjainkig."

A Biblia szövege sokkal több kéziratban maradt fent mint bármelyik másik ókorból származó mű!

A Biblia a világon a legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbb kiadást és a legnagyobb példányszámot elérő könyv. Több ezer kézirat maradt fent!

[link]

"Először is röviddel halála után összeállították könyv formájába nem pedig 500 évvel később mint a Biblia esetében."

Azért ennél jóval árnyaltabb a teljes kép. De nem akarok ebbe bele menni!

"Ez elég garancia, illetve semmi jel nem utal hamisításra ami nem mondható el a Bibliáról."

Na végre valaki aki elmondja nekem hogy hol és mit hamisítottak meg a Bibliában. Mert annyiszor de annyiszor írták már azt nekem a kb. 6 év alatt mióta regisztráltam az oldalon hogy elmondani sem tudom. Nagyon sokszor! De amikor azt kezdtem el kérni nyomatékosan hogy akkor tényleg pontról pontra részletesen mutassa meg hogy hol és mit...na akkor nem jutottunk el ehhez a lépéshez!

De talán majd te lehetsz az első. Ezt nagyon nagy érdeklődéssel várom! Mert szeretnék utána járni én magam is, hogy saját meggyőződésre jussak!

"Aki egyetlen olyan lelket megöl, aki se nem gyilkolt, se romlást nem okozott a Földön, az olyan, mintha az összes embert megölné. Aki viszont életben tartja, az olyan, mintha az összeset életben tartaná. ( 5:32)

Aki nem vét olyasmit amiért halálbüntetés járna. Két esetben van erről szó. Ez kiderül a versből."

Azt írja hogy:"...romlást nem okozott a Földön..." Mit kell érteni ez alatt?

"Mohamed próféta nem kérte hogy leboruljanak előtte. Muszlimok csak Isten előtt borulnak le."

Eddig úgy tűnt hogy nincs bajod a magyar nyelvel. De ezt most erősen megkérdőjelezem!

Hol írtam én olyasmit hogy "KÉRTE"?

Tedd már meg hogy bemásolod mert sehol nem találom. Átmehetek szájbarágósba de légyszi ne már!

"Egy leprás is leborult Jézus előtt és azt mondta neki hogy ő képes megtisztítani! Alázatos volt!"

Most komolyan, magyarázd már el nekem hogy ebben hol van kérés vagy parancs?!

Mutass nekem egyetlen olyan esetet amikor Jézus földi szolgálata idején azt kéri vagy parancsolja valakinek hogy boruljon le elé mert különben nem segít rajta!

"Szentháromsághívők például ezt a verset szokták felhozni, amiben szerintük Jézus elfogadja az imádatot:"

János 9:35-39

- Csak úgy kérdezem józan ésszel hogy hol van ebben a parancs arra hogy boruljon le előtte vagy a kérés? De van még egy kérdésem. Az a férfi születésétől fogva vak volt. Esetleg elképzelhető hogy örömében és háláját kifejezve borult le? Nem biztos hogy minden ember ezt tenné de ha én születésemtől fogva vak lennék és láthatnék hát az biztos hogy nagyon hálás lennék. Nem lehet összehasonlítani. De voltam már beteg és bizony nagyon örültem amikor elmúlt a betegség! Persze lehet benne imádat is én ezt nem vitatom. De biztos hogy tudjuk mi is zajlott le pontosan? Csak mert nincs ennyire részletesen leírva ez az esemény. Legalább is szerintem!

Viszont ha már mindenképpen ezzel akarsz foglalkozni akkor van egy sokkal de sokkal egyértelműbb igei rész! És a háromság hívőknek is ezt ajánlanám inkább mint azt amit te hoztál fel.

Már olvashattad korábban egy részletét! Márk 5:1-10

"Szerinted az iszlámban ez nincs benne?"

neked milyen a kapcsolatod Allah-kal? Megszólíthatod megismerheted őt? Gondolok itt az imára! A Bibliában az áll hogy: Máté 6:9 Ti így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a neved,

Te magad is idézted már nem is egyszer! Róma 8:14 Mert akiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai.

2018. febr. 6. 21:41
 74/331 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Ha a tettek számítanak értelmetlen és felesleges Jézus megváltó halála. Ha nem számítanak, és Jézus megvált minden bűnt, nem kell tenni semmit csak hátradőlni."

Akkor hogyan mutatod ki a hitedet?

"Én csak értelmezem amit a Bibliában olvasok. Ha viszont mindenre azt válaszolod hogy "hanyagoljuk, talán majd később megértem" azt kell feltételeznem hogy te sem érted, vagy látod az ellentmondást és ki akarsz térni a válaszadás elől."

Oké akkor hidd ezt! Szerintem meg van itt elég sok minden. S én nem akarok újabb témákat nyitni. Maradjunk azoknál amiket már elkezdtünk tárgyalni. De azt hiszel amit akarsz!

"Az illető az iszlám vallás szerint bűnt követtet el. Keresztények talán nem követnek el bűnt?"

Tisztában vagyok vele hogy sz iszlám szerint bűnt követ el! A 2. kérdés meg felesleges, te is jól tudod a választ! Sőt ezt a témát már tárgyaltuk korábban is.

"Minden kereszténynek szét kell osztania a vagyonát vagy sem?"

Jézus parancsol ilyesmit vagy egy feltett kérdésre válaszolt? Neked kell eldöntened!

"Nem is a feltámadással van gond, hanem például a Biblia szerinti teremtéssel. Biblia szerint előbb lettek megteremtve a növények mint maga a Nap."

És mi ezzel a problémád?

"Ádám és Éva vérfertőző sokasodása vagy ott van az özönvíz ami ellepi a világot és még sorolhatnám. Ezek ellentétesek az általunk ismert világgal."

A Koránban mi áll, hogyan lett az ember? Vagy volt e Noé a Korán szerint meg az özönvíz?

"Ez csak feltételezés."

Magyar nyelvtan. Feltételes módban írtam amit írtam. Értelemszerűen azért mert úgy van.

"Továbbra is vállalhatatlan ez a vers számomra."

Miért? Mert azt hitted ha beszélünk róla akkor vállalnod is kell. Nem kell vállalnod. Azt kellen megértened hogy nem minden ember egyforma. Van aki képes vállalni egy bizonyos dolgot van aki nem képes ugyan azt a dolgot vállalni. De a lényeg az hogy minden embernek meg van a maga helye Isten által.

"Azért mondtam hogy az ifjú esetében ez egy egyén próbatétel. Jézus így tette próbára, de általásságban nem lehet"

Istennél minden lehetséges. Ha ő úgy akarja! De ez csak is rajta múlik nem az emberen!

2018. febr. 6. 21:54
 75/331 anonim ***** válasza:

Vidiripi

67-es koment írója!

1. Kérlek el ne olvasd! Azért mert nem kötelező szabad akaratod van és te döntöd el hogy olvasol vagy sem! De nem kényszer! Agyrém azt feltételezni hogy kötelező!

Tovább görgetsz és kéz ennyi!

2. Pirosat akarsz nyomni? Nyugodtan tedd ha ez a vágyad. Nem hajtok a % akár az összes válaszomat kacsózhatod!

2018. febr. 6. 22:00
 76/331 A kérdező kommentje:

# 72/

"Ugyanis az iszlám erős társadalmi-politikai üzenetet hordoz, míg a kerszténység csak mellékesen foglalkozik társadalmi kérdésekkel, politikai szerepre pedig (legalábbis eredetileg) egyáltalán nem pályázik. "

Azt nem tekinted hiányosságnak hogy a kereszténység nem foglakozik társadalmi, politikai kérdésekkel? Pláne úgy hogy az Ószövetség foglakozik ezzel hiszen törvénykönyv funkciója is volt. Ez hiányzik az Újszövetségből. Legfeljebb csak néhány ajánlás szerepel benne, mint szeresd felebarátodat. Szerintem ez visszalépés az Ószövetésghez képest. Korábban erre konkrétan rákérdeztem és azt a választ kaptam keresztényektől hogy a világi törvényeket kell betartaniuk. Szép és jó, de mi van ha a világi törvények ellentétesek a keresztény vallás tanításával? Ha az iszlámmal szemben úgy látod jogosan számon lehet kérni társadalmi kérdéseket, akkor a keresztény valláson pedig számon lehet kérni hogy miért nem foglalkozik egyáltalán társadalmi, politikai kérdésekkel, és miért bízza azt a világi hatalomra. Tehát amíg az iszlám foglakozik ezzel, a keresztény vallás egyáltalán nem, de te mégis az utóbbit tartod hitelesnek. Annak ellenére hogy a keresztény vallás emberek kénye kedvére bízza hogy milyen társadalmi szabályok szerint éljenek.

"Ha ezt így gondolod, akkor még inkább igaz az, hogy az isteni törvénynek tartós és mélyreható változást kell előidéznie."

Elő is idézett mikor valóban az iszlám vallás szerinti törvények voltak érvényben. Például az iszlám világ kezdeti 4-500 éve. Vagy az Oszmán-Birodalom egyes korszakai.

"Ha a Koránt isteni eredetűnek tartjuk, akkor szerintem jogosan elvárható, hogy a törvényeit követő emberek, közösségek minden korban, minden szempontból egyértelműen kimagasló példát mutassanak. A mai világban én nem látok ilyen példákat."

Ma valóban nem, főleg gazdasági területen nagy a lemaradás, de ennek oka pont az hogy sok esetben ma nem az iszlám vallás törvényeit alkalmazzák vagy csak részben. Azok az országok akik ezt állítják, valójában belekeverik saját törvényeiket, szokásaikat. Tehát ezért mondtam hogy hibás következtetéseket vonunk le ha csak a vallás követői vizsgáljuk. Egyébként akkor fordítva is igaz kellene hogy legyen. Keresztények esetében legalább az egyén szintjén nem kellene hogy emberi, erkölcsi példát mutassanak? Mert ma ezt én még annyira sem látom mint muszlimok esetében.

"Abban nem hiszek, hogy a törvény önmagában elég lenne az emberiség problémáinak megoldásához. Persze, ha mindenki betartaná, akkor elég lenne! De az utópia, hogy egyszer mindenki be fogja tartani. "

A Korán nem is állít olyasmit hogy mindenki be fogja tartani az itteni életünkben. Az majd a túlvilágon lesz.

"Az iszlámnak csak törvényei vannak, vagy mást is kínál a problémák megoldására?"

Az oktatást. Tudom ez a mai iszlám világon nem látszik, de a Koránban sokszor szerepel ez a felszólítás hogy tanuljuk, használjuk az eszünket, tanulmányozzuk a világot. TEhát nem csak vallási oktatást hanem természettudományi oktatást is. Ennek is volt köszönhető hogy a korai szakaszban hatalmas fejlődést hozott az araboknak. Mohamed próféta egyaránt oktatott nőket és férfiakat is és felhívta az emberek figyelmét ennek fontosságára. A világ első mai értelemben vett egyetemét Marokkóban alapították 859-ben. Alapítója pedig egy kereskedelemmel foglalkozó asszony volt. Ma sajnos sokfelé az iszlám világban a nők nem hogy egyetemet nem alapíthatnak, de még iskolába sem járhatnak. Ezért mondtam hogy az arabok visszatértek az iszlám előtti szokásaikhoz.

Nem igazán tudom követni a logikádat. Azt mondod az iszlám vallás törvényei nem elegendőek a társadalmi jólét eléréséhez. Az Újszövetség viszont mégcsak törvényeket sem tartalmaz (amit amúgy az Ószövetség igen, ezért az Újszövetségnek is kellene szerintem), szóval nem értem miben látod bizonyítottnak a keresztlény vallás Isteni eredetét.

2018. febr. 7. 15:50
 77/331 Mansour ***** válasza:

"Azt nem tekinted hiányosságnak hogy a kereszténység nem foglakozik társadalmi, politikai kérdésekkel?"

Szerintem itt nagyon lényeges kérdésre tapintottál. Alapvető szemléletbeli különbség, hogy az Újszövetséget előrelépésnek tekintjük-e az Ószövetséghez képest, vagy visszalépésnek. Én előrelépésnek tekintem, mivel szerintem Jézus egy olyan magasabb rendű erkölcsiséget képvisel, ami egyértelműen felette áll az Ószövetségnek, és felette áll a társadalmi-politikai kérdéseknek. És a vallásnak nem az a feladata szerintem, hogy részletekbe menő társadalmi törvényeket adjon, hanem az, hogy meghatározza azt a szellemi keretrendszert, amiben az ilyen törvények már világi alapon megszülethetnek.

"ennek oka pont az hogy sok esetben ma nem az iszlám vallás törvényeit alkalmazzák vagy csak részben."

Ez lehet, hogy így van, de én csak a saját szememnek hiszek. Ha látok egy olyan nagyobb iszlám közösséget, ahol a döntő többség erkölcsösen, a Korán törvényeit betartva él és emellett mind anyagi, mind kulturális és szellemi téren is virágzó, tehát a világ többi részéhez képest minden szempontból egyértelműen kiemelkedő, akkor komolyan megfontolom az isteni eredetet, sőt még az áttérést is fontolóra veszem.

"Keresztények esetében legalább az egyén szintjén nem kellene hogy emberi, erkölcsi példát mutassanak?"

Valóban, a kereszténység a mai világban a számarányához képest alig-alig van hitelesen képviselve. Az iszlám ebből a szempontból tényleg jobban áll jelenleg.

"szóval nem értem miben látod bizonyítottnak a keresztlény vallás Isteni eredetét"

Egyáltalán nem látom bizonyítottnak, ezt a korábbiakban kifejtettem. Vagy azt nem olvastad figyelmesen, vagy keversz Vidiripivel, amin végül is nem csodálkozom, mert igen sokat írtunk (főleg ő). És szerintem semmilyen (sem vallási sem világi) törvény nem elegendő az olyan társadalmi jólét eléréséhez, ami tartós, és senki sem szenvedi meg a hátrányait. Az újszövetségi szemlélet ez a felfogást képviseli, és ezért is teszi úgymond zárójelbe a törvényeket.

2018. febr. 7. 17:08
 78/331 A kérdező kommentje:

"Én előrelépésnek tekintem, mivel szerintem Jézus egy olyan magasabb rendű erkölcsiséget képvisel, ami egyértelműen felette áll az Ószövetségnek, és felette áll a társadalmi-politikai kérdéseknek."

Ez számos kérdést felvet. Hogy állhat felette az Ószövetség ha ugyanattól az Istentől származik az Ószövetség és az Újszövetség? Egyébként mi konkrétan ez a magasabb rendű erkölcsösség? És miért nem lett bevezetve már Jézus előtt?

"Ez lehet, hogy így van, de én csak a saját szememnek hiszek "

Ahogy említettem korábban már volt példa erre. Erkölcs területén jelenleg is jobban áll az iszlám világ. Gazdasági, technikai téren viszont le van maradva, de továbbra sem értem miért a vallás követői alapján akarsz dönteni.

"Egyáltalán nem látom bizonyítottnak, ezt a korábbiakban kifejtettem"

Korábban ezt írtad, amiből erre következtettem:

"Nekem emiatt a szerintem alapvető szempont miatt a kereszténység a hitelesebb, mert abból indul ki, hogy az emberi természet alapvetően bűnös, az ember ezen önerőből nem tud változtatni, ezért Isten kegyelmére szorul."

Akkor úgy kérdezem mitől látod hitelesebbnek a keresztény vallást? Az Újszövetség mégcsak törvényeket sem tartalmaz. Emberek kénye kedvére bízza hogy milyen társadalmi szabályok szerint éljenek.

2018. febr. 7. 22:20
 79/331 anonim ***** válasza:
100%

"Hogy állhat felette "

úgy, ahogy az egyházatyák mondták:

"Isten emberré lett, hogy az ember Istenné lehessen."

eddig is voltak "istenek, de NEM LETT EMBERRÉ, CSAK KRISZTUS!

"mitől látod hitelesebbnek a keresztény vallást?"

Ez meg kell valósítani, realizálni kell - és nem kőbevésett törvényeket mechanikusan majmolni, nem Kába kő előtt nyüzsögni - hanem REALIZÁLNI - Krisztus követésével.

Nehéz ez?-kérdezhetnénk. Igen, végtelenül nehéz. Csak keveseknek sikerül. Ők a szentek.

"Az Újszövetség mégcsak törvényeket sem tartalmaz. Emberek kénye kedvére bízza hogy milyen társadalmi szabályok szerint éljenek."

Lázad is van? ennyire sötét nem lehetsz- ezt már megjátszod.

2018. febr. 7. 22:28
 80/331 A kérdező kommentje:

Vidiripi

"Megmosolyogtatsz! S mi is a második tanítás?

Ezt miért tanította Jézus vagy mondta?"

Ebben mi mosolyogtat meg? Hogy egy Istenben kell hinni? Keresztények 99%-ának jelenleg már ez sem jön össze. Szentháromság ugye.

"S mi is a második tanítás?"

Sok tanítás van, de nincs ilyen hogy második tanítás :) Olyasmire gondolsz mint a tízparacsolat? Benne van az is a Koránban csak nem így nevezik.

"Ezt miért tanította Jézus vagy mondta? Márk 1:15 Ezt mondta: Betelt az idő, elközelített az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!"

Ezt csak annyit jelent hogy közel van az ítélet napja. Figyelmeztetés az embereknek hogy kövessék Isten parancsait.

"Nem! Jézus nem Istennek nevezte hanem mennyei Atyának hívta. Máté 5:16 Úgy tündököljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó tetteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat."

Jézus nem magyarul beszélt hanem arámi nyelven. Ezen a nyelven Isten nem mennyei Atyának, hanem Elah. Héber nyelven pedig Eloah. Jahve Isten tulajdonágára utal. Azt jelenti "Aki van" de nem csak a jelenre utal hanem a múltra és a jövőre is. Lényegében azt jelenti hogy Isten mindig is volt és mindig lesz.

"Igen tudok! János 18:36"

Ez a vers pont azt bizonyítja amit én mondtam. Jézus arra panaszkodik hogy nincs aki megakadályozná elfogatását. Tehát alig volt követője. Ha az a célja hogy kereszthalált haljon, miért vetné ezt az emberek szemére? Látható hogy azt kérné segítsenek neki szembeszállni a zsidókkal, de nincs aki támogatná.

"Ezt eredetileg te hoztad fel. Legyen a tiéd a választás lehetősége!"

Rendben. Nézzük meg Európában és a Közel-keleten hogyan éltek keresztények muszlim államok területén és fordítva, muszlimok keresztény államok területén. Igy megfelel?

"Az is köztudott hogy az iszlám vallás a terroristák vallása! Ugye ennyire egyszerű a dolog? Jól tudom? Ez köztudott!"

Én történelmi tényekről beszélek, te viszont egy iszlámellenes hazugságról. Kettő kötött azért én látok egy kis különbséget. Tehát azt mondod a keresztény vallás miután államvallás lett békésen együtt élt a többi vallással?

"Azért változott meg mert Jézus nem tanította a követőit háborúzni! Sőt egyetlen csatába sem vezette a követőit!"

Szerintem ezt már tisztáztuk. Jézusnak nem voltak követői, csak nagyon kevesen. Nem volt kit csatába vezetni.

"Az a baj hogy te Jézus tanítását összekevered az emberek akaratával és az egyházak tetteivel."

Most sem látom hogy mi a teendő ha támadás ér egy keresztény államot. Tisztában vagyok vele hogy egyes emberek tettei nem egyenlőek Jézus tanításával.

"A lehetőség adott hogy ebben a témában kutatást folytass. Én hívőként azt mondom hogy mindenki döntse el a saját hitének megfelelően!"

Az baj hogy ezt nem az egyénnek kellene eldöntenie mert alapvető dolog, de ezek szerint a keresztény vallás erre nem ad választ.

"Aljunk meg egy kicsit! Te mit értesz tűz és kard alatt? Előbb tisztázzuk ezt és majd akkor foglalok állást!"

Szerintem azt jelenti hogy sok esetben az illető családtagjai fordulnak a hívő ellen ami viszályhoz, vagy akár háborúkhoz is vezethet.

"Kb. annyit mint te a Bibliáról. Az iszlámról kevesebbet tudok. Mert ugye az iszlám részét képezi a Koránon kívül még 2 könyv ha jól tudom. Na ezekről nem sokat tudok! Így magáról az iszlámról is kevesebbet!"

Két könyv a Koránon kívül? Ezt nem tudom hol hallottad. A Korán az elsődleges forrás, utána pedig a szunna, ami Mohamed próféta tanításainak, magyarázatainak az összessége. Ez hadiszokra épül.

Úgy látom azért én lényegesen többet tudok a keresztény vallásról mint te az iszlámról.

"Lehet hogy meg fog lepni de én akkor is a kereszténységet tartom igaznak! :D Jézus tanításár gondolok a kereszténység alatt! (ez nem köztudott)"

Melyik Jézusét? Csak mert a Koránban is szerepel Jézus, mint Isten által küldött próféta.

"sokan megvannak arról győződve hogy a kereszt a keresztény jelkép. Pedig ez téves4 Ugyan is a hal a keresztény jelkép az első századi tanítványok a halat használták jelképként és nem a keresztet! Hogy néhányat említsek!2

A félhold sem az iszlám jelképe. Csak jóval később alakult ki. Az iszlám elutasítja az ilyen szimbólumokat. Én azt sem hiszem hogy Jézus azt kérte a halat használják mint jelkép.

"Állításod szerint sokat tudsz a kereszténységről. Tudásod alapján még is mit gondolsz hogy egyetértek e a megfogalmazásoddal?"

Sok keresztény irányzat van, akik különbözőképpen vélekednek Jézusról. Ahogy te sem, én sem vagyok gondolatolvasó. Egyszerűbb lenne ha végre leírnád szerinted ki Jézus.

"Egy muszlim szólíthatja így Allah-t? Mert ha nem akkor nem ugyan az az Istenünk!"

Az iszlám vallás Isten 99 nevét tartja számon amik egyben tulajdonságok. Ha kifejted az Atya mit jelent Istenre vonatkozóan akkor talán tudok válaszolni. Az egyik ami gyakran előfordul a Koránban a Rabb. Lefordítva Úr. Ha az Atya is ebben az értelemben Úr akkor a válasz igen.

"Mózes embert ölt mielőtt próféta lett. Te követnél egy ilyen embert ha tudod mit tett?"

De hogy történt? Nem akarta megölni az illetőt, és különben is egy másik ember védelmében cselekedett. Ez azért nem ugyanaz mint Dávid esete aki csellel megöleti saját katonáját.

"Azért nem kerülhetnél a mennyországba mert, Róma3:23 Ha érdekel akkor jobban is kifejtem!"

Ez a vers nem magyarázat. Csak az áll benne hogy az emberek vétkeznek. Ha Isten akarja megbocsát és a mennyországba kerülsz.

"Isten, Jézust küldte el! Jézus nem lett öngyilkos! Megölték!"

Keresztény tanítás szerint Jézus tudta hogy meg fogják ölni így ez öngyilkosság. Az iszlám szerint viszont Isten magához emelte Jézust és nem hagyta hogy megöljék. Valaki mást feszítettek keresztre. Nem szerepel konkrétan de lehet az áruló Judást.

"A Koránt kell e magyarázni? Vagy elég ha elolvasod és mindent megértesz belőle?"

Nagyrészt érthető de kell hozzá háttértudás és Mohamed próféta szunnája ami tanításainak és magyarázatainak az összessége.

"Jézus a megígért Messiás a Megváltó az akit Isten küldött tanító és úgy tanított mint akinek hatalma van! Jézus Isten fia volt Isten megtestesítője."

Ez eléggé ellentmondásos.

Lényegi kérdések. Jézus Isten vagy ember? Teremtmény vagy sem? Próféta vagy ki? Nehéz kihúzni belőled valamiért.

"Számomra egyértelmű hogy nem volt!"

Ha nem volt Jézus után próféta akkor Jézus miért mondja el a Biblia szerint hogyan kell megkülönböztetni a hamis prófétát az igazitól? Ha nem lenne Jézus után több próféta akkor csak annyit mondana nem lesz és lezárja, de ő elmondja hogy kell megkülönböztetni. Ez azt jelenti Jézus után jön még próféta. Konkrétan meg is jövendöli Mohamed prófétát ami benne is van a Bibliában.

"Síita, szunnita!"

Ez politikai nem vallási ok.

"Azért álljunk meg egy kicsikét! Mindössze a katolikus és a protestáns Bibliákról van szó és nincs több! Igen a katolikus Biblia valóban 7 több könyvet tartalmaz mint a protestáns! "

Nem egészen:

[link]

"De van egységes Biblia! Mert mindkét esetben ugyan azok az Írások szerepelnek a kiadásokban csak az egyikben 7 több van!"

Az a 7 könyv hiteles vagy sem? Ha igen akkor a protestánsok megtagadják Isten szavát. Ha nem hiteles, a katolikusok tettek hozzá olyasmit ami nem Isten szava. Tehát nincs egységes Biblia.

"Igaz hogy nem Jézus anyanyelvén íródott! De pont ez benne az egyik Isten általi tulajdonság!"

A mai Biblia csak egy fordítás. Nincs meg az eredeti. És mivel emberek fordították lehetnek benne hibák.

"A Koránnak van-e egységes magyarázata? Csak mert ugye az értelmezések tekintetében sokan hivatkoznak a Koránra és azzal magyarázzák a cselekedeteiket!"

Hogy ne lenne. Akikre gondolsz azok kiragadnak egy-egy verset és saját elképzeléseik szerint értelmezik.

"A Koránban mit írnak a Bibliáról? "

Hogy Isteni kinyilatkoztatás. Indzsilnek nevezik és Jézus kapta hogy továbbítsa az embereknek. Az idők folyamán viszont emberek megváltoztatták.

"Ezenkívül a Holt-tengeri tekercsek is bizonyítják a Biblia megbízhatóságát!"

Nem. A Holt-tengeri tekercsek az Ószövetség könyveit tartalmazzák de ugye ezek sem a keletkezés korából származnak.

"A Biblia szövege sokkal több kéziratban maradt fent mint bármelyik másik ókorból származó mű!"

De a legrégebbi szövegtöredék is Jézus után 150-200 éves. Teljes Biblia pedig Jézus után 500 évvel későbbi.

"Na végre valaki aki elmondja nekem hogy hol és mit hamisítottak meg a Bibliában."

Például:

Királyok 2. könyve 24:8 Tizennyolc éves volt Jójákin, amikor uralkodni kezdett, és három hónapig uralkodott Jeruzsálemben. Anyjának a neve Nehustá volt, Elnátán leánya, Jeruzsálemből.

Krónikák 2. könyve 36:9 Nyolc esztendős korában kezdett uralkodni Joákin, és három hónapig és tíz napig uralkodék Jeruzsálemben; de ő is gonoszul cselekedék az Úr előtt.

Hány éves korában kezdett urlakodni Jokain? 18 vagy 8?

Itt például arról megy a vita hogy a szóban forgó rész későbbi betoldás.

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..

Az újszövetség 4 evangéliumában pedig megfigyelhető hogy ugyanazt a történetet eltérően mesélik el. Tehát 4 eltérő történetet olvashatunk pedig ugyanazt kellene olvasnuk.

"Azt írja hogy:"...romlást nem okozott a Földön..." Mit kell érteni ez alatt?"

Erőszakos cselekedeteket. Ez kiderül más versekből. Ilyen például az egyiptomi fáraó. Megölette a zsidók fiúgyerekeit hogy ne legyenek sokan, kényszerítette a zsidókat hogy saját hamis isteneit imádják és mikor a zsidók el akartak menni meg akarata ölni mindet. Ilyen ember aki romlást okoz a földön.

"Egy leprás is leborult Jézus előtt és azt mondta neki hogy ő képes megtisztítani! Alázatos volt!"

Most komolyan, magyarázd már el nekem hogy ebben hol van kérés vagy parancs?!"

Szentháromsághívők ilyen versekre hivatkoznak. Szerintük ez bizonyítja hogy Jézus hagyta hogy imádják.

"Mutass nekem egyetlen olyan esetet amikor Jézus földi szolgálata idején azt kéri vagy parancsolja valakinek hogy boruljon le elé mert különben nem segít rajta!"

Nem mondtam hogy van ilyen, de az igaz hogy nem tiltakozik, legalább is a vers szerint. Meg van egy olyan vers mikor zsidók kérdezik Jézust hogy Istennek tekinti e magát, ő pedig azt feleli "Te mondád". Szerintem ez azt jelenti nem, csak te állítod, de félreérthető is kicsit mert nem tiltakozik eléggé.

"Csak úgy kérdezem józan ésszel hogy hol van ebben a parancs arra hogy boruljon le előtte vagy a kérés? De van még egy kérdésem. Az a férfi születésétől fogva vak volt. Esetleg elképzelhető hogy örömében és háláját kifejezve borult le?"

Nincs ilyen parancsa a versben. Ami hiányzik az az egyértelmű tiltakozás. Az iszlám szerint imádat csakis Istennek jár. Határozottan kellett volna tiltakoznia Jézusnak a másik versben pedig mikor rákérdeznek hogy Isten-e, határozottan el kellett volna utasítania. Persze szerintem Jézus így is tett csak ez nem került bele a Bibliába.

"neked milyen a kapcsolatod Allah-kal? Megszólíthatod megismerheted őt? Gondolok itt az imára!"

Az iszlám megkülönböztet imát és fohászt. Az ima kötött, úgy kell elvégezni ahogy azt Isten parancsolta és Mohamed próféta tanította. Bibliából kiderül hogy Jézus is úgy imádkozott ahogy ma a muszlimok:

Máté 26:39 Majd kissé előrement, arccal a földre borult, és imádkozni kezdett.

Keresztények nem így imádkoznak, pedig Jézus így tett. Ha nem veszed tolakodásnak, megkérdezhetem hogy te arccal a földreborulva imádkozol?

Tehát kijelenthető hogy keresztények nem imádkoznak. Amit tesznek az legfeljebb csak fohász. Az iszlámban is van fohász. Bármikor szólhatunk Istenhez. Elmondhatjuk kéréseinket, segítséget kérhetünk, köszönetet mondhatunk stb.

A többit majd holnap, késő van :)

2018. febr. 8. 00:26
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!