Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy a Biblia...

Mit jelent az, hogy a Biblia Istentől ihletett?

Figyelt kérdés
Keresztényektől gyakran hallani, de mit jelent? Úgy tapasztaltam hogy ők is eltérően vélekednek erről. Van aki szerint minden egyes szó a Bibliában Isten szava, mások szerint csak részben, amihez az írók hozzátették saját elképzeléseiket.

2018. jan. 24. 09:18
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/331 A kérdező kommentje:

# 48

"Jézus nem volt hadvezér Mohameddel ellentétben! Jézus nem ölt embereket! Jézus azt tanította hogy még az ellenségeiket is szeressék és tegyenek jót velük. Jézus gyógyított, és neki semmije sem volt amikor meghalt."

Mohamed próféta katonai és állami vezető is volt ahogy sok Bibliai próféta mint például Mózes, de nem gyilkolt. A háborúk amikben részt vett védekező harcok voltak. Nem akart vagyont, pedig a Mekkai pogányok hatalmas összeget ajánlottak neki ha felhagy az iszlám terjesztésével és még azt is felajánlották hogy legyen Mekka királya de Mohamed próféta visszautasította. A pogányok meg akarták ölni a muszlimokat így a muszlimoknak nem volt választásuk, harcolniuk kellett.

Továbbá ezek is Jézus szavai a Biblia szerint. Ezek annyira azért nem békések.

Máté 10:34-36 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre. Nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem hogy kardot.

Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával,

és így az embernek ellensége lesz a háza népe.

"Azért tartod logikusabbak a Koránt mert abban az van írva hogy a próféták erkölcsösök voltak? Számomra pont ez az ellent mondás. Én nem ismerek olyan embert aki ne követne el valamit az életében és ebbe beleértem saját magamat is!"

Nem csak ezért. Általánosságban sokkal logikusabb a Korán. A Biblia és a valós élet között hatalmas a szakadék. Nagyon sok kompromisszumot kell kötni hogy valaki a Bibliában higgyen.

Számodra ellenmondás hogy Isten erkölcsös embereket küld prófétának? Ne átlag emberekből indulj ki. A próféták kiválasztott emberek akik esetében Isten figyelt arra hogy ne hibázzanak. Kisebb hibákat lehet véthettek mert ők is emberek de ezek nem voltak olyanok hogy valaki kétségbe vonná prófétaságukat, vagy pedig Isten figyelmeztette őket hogy ne hibázzanak. Gondolj bele. Te kit követnél? Melyik próféták. Követnél egy cselszövő gyilkos paráznát, aki azzal jön hozzád hogy ne gyilkolj és ne paráználkodj? Mert én nem. De ha olyasvalaki jön hozzám akiről tudom hogy erkölcsös tiszta szívű ember és ős mondja hogy ne ölj és ne paráználkodj akkor elhiszem neki. Na ezért tartom igaznak a Koránt.

"Akkor hogy terjedt el a kereszténység? A kövek beszéltek úgy ahogy az a Bibliában van írva? Értelemszerűen ha Jézusnak nincsenek tanítványai akik beszélnek róla akkor hogyan is terjedhetne el? "

Nem egy kereszténység terjedt el hanem sok. Az akkor hatalom, vagyis a római császár kiválasztott egyet és ez lett dominás. Ez követet ma. Jézus soha nem állította hogy ő Isten. Nincs ilyen vers a Bibliában. Ez később hamisították a Bibliába.

"Először hinned kell hogy Isten létezik Zsidók 11:6"

Természetesen így van. Hinned kell Istenben. Egyetlen Mindenható Istenben.

"Krisztushoz jutunk. János 6:37"

Nem ezt jelenti. Nézd meg a szövegkörnyezetet.

János 6:36-38 De megmondtam nektek: láttatok ugyan engem, és mégsem hisztek. Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el; mert nem azért szálltam le a mennyből, hogy a magam akaratát tegyem, hanem hogy annak az akaratát, aki elküldött engem.

Azt jelenti hogy azok akik hisznek, követik Jézust, Jézus pedig nem fordít hátat nekik. Ez a földi életre vonatkozik. Utána pedig azt mondja Jézus hogy nem saját akarata szerint cselekszik, hanem azt teszi amit Isten mondott hiszen Isten küldte őt. Teljesen egyértelmű így hogy Jézus nem Isten.

"És mit mond Krisztus? Máté 19:21 "Aztán gyere és kövess engem!"

Máté 19:21 Jézus így válaszolt neki: "Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem."

Ennek a versnek a hitelességét én kétségbe vonom. Nem hiszem hogy Jézus ezt így mondta. Kifejtem miért. Az rendben van hogy azt kéri kövesse, de miért kell az egész vagyonát szétosztania? Ha valaki így tesz, akkor ő maga lesz szegény és mások segítségére szorul. Ha mindenki így tenne társadalmi katasztrófához vezetne. Az iszlám szerint minden muszlimnak kötelező a szegények anyagi támogatása egy bizonyos jövedelemszint felett. Meg van határozva hogy hányadrészt kell adni a szegényeknek. Ez nem okoz nagy anyagi veszteséget az illetőnek, de ha mindenki ezt megtenné nem lenne szegénység. Például ez is egy olyan pont ami miatt a Koránt tartom igaznak, de ahogy mondtam nagyon sok ilyet tudnék felsorolni.

2018. febr. 1. 22:52
 52/331 A kérdező kommentje:

# 49

"A "verbális inspiráció"lehetősége teljesen kizárható,hisz pl. miért diktált volna 4 különböző szöveget a 4 evangélistának.(Eszerint Isten szóról szóra diktálta volna a Bibliát.)"

Hát pont ez a baj. A 4 evangélium sok esetben eltérően meséli el ugyanazt mint például Jézus feltámadását. Kizárható az Isteni ihletettség hiszen ha Isten vezérelte őket akkor ugyanaz lenne a történet. Szemtanuk sem lehettek mind hiszen akkor is ugyanazt kellett volna látniuk és leírniuk.

2018. febr. 1. 22:57
 53/331 A kérdező kommentje:

# 50

"a Biblia könyvit" - egyről biztosan tudunk: János evangélista, a szeretett tanítvány - de a muszlimoknak ezt nem kell tudniuk. Nekik elég az öt pillér és viszlát."

Ez csak feltételezés. Nem lehet tudni hogy ez a szöveg valóban János írta vagy hogy pont így írta eredetileg és nem lett megváltoztatva vagy nem maradt ki semmi.

2018. febr. 1. 22:59
 54/331 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Mohamed próféta katonai és állami vezető is volt ahogy sok Bibliai próféta mint például Mózes, de nem gyilkolt."

Mózes nem keresztény volt! Így nem érthető hogy ezt miért hoztad fel!

"A háborúk amikben részt vett védekező harcok voltak."

A Római Birodalom megszállás alatt tartotta Jeruzsálemet! Szerinted csak úgy bevonultak a légiók Jeruzsálembe mindenféle harc nélkül? Jézus mégsem indított felszabadító háborút. Sőt azt tanította hogy szeressétek ellenségeiteket!

"Nem akart vagyont, pedig a Mekkai pogányok hatalmas összeget ajánlottak neki ha felhagy az iszlám terjesztésével és még azt is felajánlották hogy legyen Mekka királya de Mohamed próféta visszautasította."

Mohamed kereskedő volt. Volt vagyona bőven! Jézusnak nem volt vagyona! Azt értem hogy nem tudták megvesztegetni hogy hagyjon fel az iszlám terjesztésével.

"A pogányok meg akarták ölni a muszlimokat így a muszlimoknak nem volt választásuk, harcolniuk kellett."

A pogányok meg is ölték Krisztus követőit! Ők mégsem bocsátkoztak harcokba!

"Ezek annyira azért nem békések."

Való igaz. De itt a hite miatti szembeállásról van szó és nem egy szó szerint vett fegyveres harcról!

"A Biblia és a valós élet között hatalmas a szakadék."

Akkor talán maradjunk annál hogy a keresztény élet és az általad "valós életnek" nevezett élet.

"Nagyon sok kompromisszumot kell kötni hogy valaki a Bibliában higgyen."

Aki a Bibliában hisz az hatalmas tévedésben van. Mert a mennyei Atyában kell hinni és az ő fiában Jézus Krisztusban!

"Számodra ellenmondás hogy Isten erkölcsös embereket küld prófétának?"

Azt tartom ellentmondásosnak hogy soha semmit nem követett el. Ilyen nincs!

"Ne átlag emberekből indulj ki."

Amikor Jézus elhívta a tanítványait azok között voltak halászok is. Hétköznapi emberek.

"A próféták kiválasztott emberek akik esetében Isten figyelt arra hogy ne hibázzanak."

Jézus tanítványai nem ilyenek voltak és még is képesek voltak elvégezni azt amire ellettek hívva.

"Kisebb hibákat lehet véthettek mert ők is emberek de ezek nem voltak olyanok hogy valaki kétségbe vonná prófétaságukat, vagy pedig Isten figyelmeztette őket hogy ne hibázzanak."

Jézus tanítványainak az elhívását sem vonta kétségbe senki!

"Gondolj bele. Te kit követnél? Melyik próféták. Követnél egy cselszövő gyilkos paráznát, aki azzal jön hozzád hogy ne gyilkolj és ne paráználkodj? Mert én nem."

Akit Isten kihoz ezekből a bűnökből és aztán lesz próféta akkor igen meghallgatnám a prófétaságát. De keresztényként Jézusra kell tekintenem. Jézus pedig nemhogy hibát nem követett el ,de ő maga bűntelen volt!

"De ha olyasvalaki jön hozzám akiről tudom hogy erkölcsös tiszta szívű ember és ős mondja hogy ne ölj és ne paráználkodj akkor elhiszem neki. Na ezért tartom igaznak a Koránt."

Jézus Krisztus pont ilyen! Igaznak tarthatod az Újszövetségen alapuló kereszténységet is Jézus által!

"Nem egy kereszténység terjedt el hanem sok. Az akkor hatalom, vagyis a római császár kiválasztott egyet és ez lett dominás. Ez követet ma. Jézus soha nem állította hogy ő Isten. Nincs ilyen vers a Bibliában. Ez később hamisították a Bibliába."

Mondanál példát arra a sok kereszténységre? Csak néhányat!

- A császár milyen kereszténységekből választott és mi alapján választott?

- Így van! Jézus soha nem állította hogy Isten. Ő azt állította hogy Isten fia!

- Egyszer azt írod hogy nincs a Bibliában olyan írva hogy Jézus Isten lenne. Aztán azt állítod hogy bele van hamisítva. Akkor most melyik? És ha bele van hamisítva melyik részben található meg?

"Teljesen egyértelmű így hogy Jézus nem Isten."

Nem tudom miért gondoltad azt hogy ez a rész arra vonatkozna hogy Jézus Isten.

Inkább neked kellett volna tovább olvasnod.

János 6:40 Az pedig az én Atyámnak akarata, hogy aki látja a Fiút, és hisz benne, örök élete legyen, és feltámasszam az utolsó napon.

Szóval a dolog lényege hogy Jézusban is hinni kell hiszen ő a megváltónk!

János 6:37-40 akkor így talán már érthető lesz!

"Az rendben van hogy azt kéri kövesse, de miért kell az egész vagyonát szétosztania?"

Azért kell szétosztania mert követi Jézust! Az ifjú ment Jézushoz és kérdezte meg hogy mit tegyen! Jézus elmondta neki. Jézus elküldte a tanítványait későbbi apostolait. Nem vagyonnal küldte el őket és még is egy sem halt éhen! Ez a hit a hit abban hogy az Uruk és Istenük gondoskodik róluk a szükségleteikről! Jézus sokszor beszél a pénzről vagyonról. A lényege az hogy bármennyi lehet a vagyonból az nem fogja megtartani az embert! Nem menti meg!

2Korinthus 9:8 Mert Istennek van hatalma arra, hogy bőségesen rátok árassza minden kegyelmét, hogy mindenben mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, hogy bőven teljék minden jótéteményre.

"Meg van határozva hogy hányadrészt kell adni a szegényeknek. Ez nem okoz nagy anyagi veszteséget az illetőnek, de ha mindenki ezt megtenné nem lenne szegénység."

Érdekes hogy nem tartod hitelesnek a Máté 19:21 mert az ifjú nem akarta megtenni hogy szétossza a vagyonát! Oké Jézus azt mondta neki hogy az egészet és nem csak egy részét!

Jézus mondja: Máté 26:11 Lukács 14:13-14

Lukács 19:8 Zákeus pedig előállt, és azt mondta az Úrnak: Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamivel megcsaltam, annak négyszer annyit adok helyette.

"Például ez is egy olyan pont ami miatt a Koránt tartom igaznak, de ahogy mondtam nagyon sok ilyet tudnék felsorolni."

2Thessz 3:10 Mert amikor nálatok voltunk, meghagytuk nektek, hogy ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.

- Kiemelném hogy azt írja hogy "aki nem akar dolgozni"! Persze megvan írva hogy mit tegyen vagy ne tegyen de hogy ki tartja be az már egy másik kérdés!

2018. febr. 2. 00:23
 55/331 anonim ***** válasza:
77%

"Ez csak feltételezés." (mármint hogy János a szeretett tanítvány - János, akire a megtestesült Logosz az édesanyját bízta)

Hát nem "feltételezés"

Mindent meg lehet kérdőjelezni, mindenbe bele lehet kötni, kérdés, hogy mit akar az ember kihozni. De muszlimoknak nem kell elhinni. Nekik elég,ha azt hiszik, a Szent Koránt szóról-szóra diktálta Allah Mohamednek. Viszlát.

2018. febr. 2. 09:39
 56/331 A kérdező kommentje:

"Mózes nem keresztény volt! Így nem érthető hogy ezt miért hoztad fel!"

Mózes szerepel az Ószövetségben ami része a keresztény Bibliának.

"Jézus mégsem indított felszabadító háborút. Sőt azt tanította hogy szeressétek ellenségeiteket!"

Jézus életéében alig követték. A Bibliából az derül ki hogy csak rokonai és néhány apostol. Ha lett volna sok követője akkor bizonyára állami és katonai vezetőnek is megválasztják ahogy több bibliai prófétát. Ez a szeressétek ellenségeiteket csak az ésszerűség határain belül érvényes. Ha egy keresztény életére törnek, megtámadják a hazáját meg akarják gyilkolni a vallása miatt, bizonyára megvédheti magát.

"Mohamed kereskedő volt. Volt vagyona bőven! Jézusnak nem volt vagyona!"

Prófétasága előtt volt kereskedő. Vagyonát hátrahagyta mikor kénytelen volt elhagyni Mekkát. Egyáltalán nem érdekelte a vagyon. Prófétaként egyszerű életet élt pedig a vége felé hatalmas vagyona lehetett volna ha akarja. Azt sem kérte hogy utódai legyenek a vezetők.

"A pogányok meg is ölték Krisztus követőit! Ők mégsem bocsátkoztak harcokba!"

Mert akkor nem is tudtak volna hiszen kevesen voltak. De onnantól hogy a kereszténység államvallás lesz a Római birodalomban, a keresztények üldözöttből üldözők lesznek. Nem tűrnek meg semmilyen más vallást, és azóta csak háborúznak.

"Való igaz. De itt a hite miatti szembeállásról van szó és nem egy szó szerint vett fegyveres harcról!"

Konkrétan ellenségről beszél még akkor is ha családtag. A jogos önvédelmet Jézus sem tilthatta meg. Ez ellent mondana a józan észnek.

"Akkor talán maradjunk annál hogy a keresztény élet és az általad "valós életnek" nevezett élet."

Szerintem ugyanabban a világban élünk így ugyanazt látjuk. Többek között az a baj a Bibliával hogy sok esetben nem kapcsolódik a valósághoz.

"Aki a Bibliában hisz az hatalmas tévedésben van. Mert a mennyei Atyában kell hinni és az ő fiában Jézus Krisztusban!"

Márpedig a Biblia írja le Jézust. Persze Jézus szerepel a Koránban is de keresztények azt nem fogadják el. 99%-uk isten Jézusban hisz.

"Azt tartom ellentmondásosnak hogy soha semmit nem követett el. Ilyen nincs!"

De ilyen van, ha Isten azt akarja. Ahogy mondtam kisebb hibáik lehet voltak, de olyan nem ami alapján megkérdőjeleznék a prófétaságukat.

"Amikor Jézus elhívta a tanítványait azok között voltak halászok is. Hétköznapi emberek."

Jézus tanítványai nem próféták. Egyszerű emberek voltak mint te meg én. Bizonyára hittek Jézusnak és próbáltak úgy élni ahogy tanította de akkor sem próféták. Az teljesen más kategória.

"Jézus tanítványai nem ilyenek voltak és még is képesek voltak elvégezni azt amire ellettek hívva."

Terjesztették Jézus tanítását de nagyon hamar meghamisították azt az emberek. Már a korai szakaszban számos irányzat alakult ki, mindegyiknek saját evangéliuma volt. Van vagy 30 evangélium amiből ki lett választva 4.

"Akit Isten kihoz ezekből a bűnökből és aztán lesz próféta akkor igen meghallgatnám a prófétaságát. De keresztényként Jézusra kell tekintenem. Jézus pedig nemhogy hibát nem követett el ,de ő maga bűntelen volt!"

De ők prófétaságuk alatt vétkeztek és szörnyű dolgokat tettek. Jézus azért nem hibázott mert Isten nem engedte hibázni. Igy lesz hiteles egy próféta. Legalább is nagyot nem hibázott de azért én látok hibát. Például:

Akkor azt mondta Jézus a fügefának: „Senki ne egyék rólad gyümölcsöt soha többé!” Hallották ezt a tanítványok is.

Miért kellet megátkozni egy fát? Nem volt fügeérés ideje ezért nem volt rajta gyümölcs. Ezért már átkozni kell?

"Jézus Krisztus pont ilyen! Igaznak tarthatod az Újszövetségen alapuló kereszténységet is Jézus által!"

Az Újszövetség tartalmaz igazságot, de vállalhatatlan részeket is. Látszik hogy emberi szerkesztésen esett át. Egyébként minden muszlim tiszteli és szereti Jézust. Enélkül nem is lehetnénk muszlimok.

"Mondanál példát arra a sok kereszténységre? Csak néhányat!"

Például az arianusok. Ők nem fogadták el a szentháromságot. Aztán a nesztorianusok. Meg persze a katolikusok. Ezek a nagyobbak. Ki tudja hány kisebb irányzat volt.

"A császár milyen kereszténységekből választott és mi alapján választott?"

A császárnak egységes vallás kellett.Korábban a rómaiak többistenhívők voltak. Isteneiket mindenféle formában ábrázolták. Az emberi szemmel nem látható Isten túl idegen volt nekik ezért csináltak belőle hármat amiből az egyik emberi alakban jelent meg a földön. És még egy rakás pogány elemet kevertek bele. Magyarul Jézus tanítását keverték az ő pogány vallásukkal. Igy alakult ki a mai keresztény vallás fővonala.

"Így van! Jézus soha nem állította hogy Isten. Ő azt állította hogy Isten fia!"

Keresztények szerint Jézus Isten fia, aki szintén Isten és a szentlélek is Isten. Akkor te Jehova Tanúja vagy ha nem tévedek?

"Egyszer azt írod hogy nincs a Bibliában olyan írva hogy Jézus Isten lenne. Aztán azt állítod hogy bele van hamisítva. Akkor most melyik? És ha bele van hamisítva melyik részben található meg?"

Azt írtam hogy olyan vers nincs amiben Jézus maga mondaná hogy Isten. Olyan van hogy az állítólagos apostolai nevezik Istennek meg imádják de azokat nem tartom hitelesnek.

"János 6:40 Az pedig az én Atyámnak akarata, hogy aki látja a Fiút, és hisz benne, örök élete legyen, és feltámasszam az utolsó napon."

Azt mondod Jézus nem Isten. Akkor hogy hiheted hogy Jézus támasztja fel az embereket? Ehhez neki nincs ereje se hatalma. Isten fogja feltámasztani az embereket.

"Szóval a dolog lényege hogy Jézusban is hinni kell hiszen ő a megváltónk!"

Jézus azt kérte Istent imádd és tartsd be Isten parancsait. Így nyerhetsz megváltást.

"Azért kell szétosztania mert követi Jézust! Az ifjú ment Jézushoz és kérdezte meg hogy mit tegyen! Jézus elmondta neki."

Jézust vagyonnal is lehet követni. Hogy mit kell tenni Jézus elmondta:

Máté 19:1-19 Odament hozzá valaki, és ezt kérdezte: "Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?"

Ő így válaszolt neki: "Miért kérdezel engem a jóról? Csak egy van, aki jó. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat."

Monda néki: Melyeket? Jézus pedig monda: Ezeket: Ne ölj; ne paráználkodjál; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy; Tiszteld atyádat és anyádat; és: Szeresd felebarátodat, mint temagadat.

"Nem vagyonnal küldte el őket és még is egy sem halt éhen! Ez a hit a hit abban hogy az Uruk és Istenük gondoskodik róluk a szükségleteikről!"

Azt megkérdezhetem hogy te betartottad Jézusnak ezt a parancsát? Szétosztottad a teljes vagyonod? Én nem látom ezt keresztényektől. Nem tartják kivitelezhetőnek, joggal.

"A lényege az hogy bármennyi lehet a vagyonból az nem fogja megtartani az embert! Nem menti meg!"

Persze hogy nem, de ez más kérdés. Ha mindenki szétosztaná a teljes vagyonát földönfutók lennének. Másokra szorulnának és terhet jelentenének a társadalomra. Ez kicsit sem logikus.

2Korinthus 9:8 Mert Istennek van hatalma arra, hogy bőségesen rátok árassza minden kegyelmét, hogy mindenben mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, hogy bőven teljék minden jótéteményre.

Ez nem azt jelenti hogy ha szétosztod mindenedet nem fogsz éhen halni. Ha így lenne a hívőknek dolgozni sem kellene hiszen akkor Isten el kellene hogy lássa őket. Nyilván nem erről van itt szó. Ehhez meg kell dolgoznod.

"Érdekes hogy nem tartod hitelesnek a Máté 19:21 mert az ifjú nem akarta megtenni hogy szétossza a vagyonát! Oké Jézus azt mondta neki hogy az egészet és nem csak egy részét!"

Nem azért nem tartom hitelesnek mert az ifjú nem akarta megtenni hanem mert Jézus kérése értelmetlen. Teljesen jogos az ifjú ellenkezése. Tegyük fel az ifjú megteszi, szétosztja a vagyonát és mindenki így tesz aki Jézus követi. Miből fognak megélni?

Kicsit tovább olvasva:

Máté 19:23 Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: "Bizony, mondom néktek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába. Máté 19:24 Sőt azt is mondom nektek: "Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni."

Ezt sem tartom hitelesnek. Ha én becsületesen dolgozva szerzek vagyont hiszek Istenben és betartom a törvényeket miért ne juthatnék be a mennyországba? Ha csak a vagyontól várnánk a belépőt a mennyországba, az más, nyilván nem lehet pénzért megvásárolni,de Jézus itt általánosságban a gazdagokról beszél. Erkölcsös Istenhívő nem létezhet? Ugyanmár. Az iszlám vallás szerint az számít hogy becsületesen szerezted a vagyonod és hogy mire költötted. Kifizetetted-e kötelező alamizsnát, segítetted-e szegényeket, mennyit fordítottál jótékony célokra stb.

Lukács 19:8 Zákeus pedig előállt, és azt mondta az Úrnak: Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamivel megcsaltam, annak négyszer annyit adok helyette.

Ez a vers már rendben van. Vagyona felét a szegényeknek adja, de marad neki is hogy megéljen. Aztán kárpótolja azokat akiket megkárosított. Az iszlám szerint Isten szembesíteni fog azokkal az emberekkel akiknek ártottunk, megkárosítottuk és felelnünk kell tetteinkért. Éppen ezért már az evilágon rendeznünk kell a sértettekkel az ilyen eseteket és a megbocsátásukat kell kérnünk. Ez a vers jó eséllyel eredeti és így történt meg.

"Kiemelném hogy azt írja hogy "aki nem akar dolgozni"!"

Akkor ez igaz kell hogy legyen a megváltásra is. Tenni kell érte, tehát nem igaz hogy Jézus megváltotta az emberek bűnét és mindenki hátradőlhet mert automatikusan a mennyországba kerül.

2018. febr. 3. 01:01
 57/331 A kérdező kommentje:

"Mindent meg lehet kérdőjelezni, mindenbe bele lehet kötni, kérdés, hogy mit akar az ember kihozni. De muszlimoknak nem kell elhinni. Nekik elég,ha azt hiszik, a Szent Koránt szóról-szóra diktálta Allah Mohamednek. Viszlát."

Abba lehet belekötni amiben ellentmondás van. Amiben pedig ellentmondás van azt meg kell kérdőjelezni, mert Isten eredeti üzenetében nem lehet hiba. Márpedig a Bibliában sok hiba van. A szóról szóra diktált Korán számomra sokkal logikusabb mint az ihletett Biblia amire mint látod mindenki mást mond. Főleg úgy hogy a Tízparancsolat is szóról szóra diktált.

2018. febr. 3. 01:06
 58/331 anonim ***** válasza:
91%

Vidiripi

"Mózes szerepel az Ószövetségben ami része a keresztény Bibliának."

A Könyv népe szerepel a Koránban. De attól ők még nem voltak muszlimok!

"Jézus életéében alig követték."

Ja hogy a számok a mérvadóak. Akkor jelen pillanatban a kereszténység vezet mert többen vallják magukat kereszténynek mint muszlimnak! (Bár a saját véleményem az hogy a vallás és a számok nem tükrözik a valóságot)

"A Bibliából az derül ki hogy csak rokonai és néhány apostol."

Akkor még bőven van mit olvasnod a bibliából mert ez egy erősen téves megállapítás!

5 kenyér 2 hal

"Ha lett volna sok követője akkor bizonyára állami és katonai vezetőnek is megválasztják ahogy több bibliai prófétát."

Tévesen azt gondolod hogy Jézus állami vagy katonai vezető tisztséget elfogadott volna. János 12:46-47

"Ez a szeressétek ellenségeiteket csak az ésszerűség határain belül érvényes. Ha egy keresztény életére törnek, megtámadják a hazáját meg akarják gyilkolni a vallása miatt, bizonyára megvédheti magát."

Nézd meg a Dárda vége című filmet!

https://www.youtube.com/watch?v=6BqbZyqtJFA

"Mert akkor nem is tudtak volna hiszen kevesen voltak. De onnantól hogy a kereszténység államvallás lesz a Római birodalomban, a keresztények üldözöttből üldözők lesznek. Nem tűrnek meg semmilyen más vallást, és azóta csak háborúznak."

Ugye nem gondolod azt hogy ez életszerű? Aki bosszút akar állni az nem azzal fog foglalkozni hogy mekkora létszámú az ellenség.

És megjegyezném azt hogy nézz utána mi jelent az hogy: "Zélota"

"Konkrétan ellenségről beszél még akkor is ha családtag. A jogos önvédelmet Jézus sem tilthatta meg. Ez ellent mondana a józan észnek."

Nem érted! De talán majd így! Lukács 12:51 Azt hiszitek, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Nem azt, hanem - mondom nektek - meghasonlást.

(katolikus fordítás)

"Szerintem ugyanabban a világban élünk így ugyanazt látjuk. Többek között az a baj a Bibliával hogy sok esetben nem kapcsolódik a valósághoz."

Nem ez sem így van! Bár igaz hogy ugyan abban a világban élünk de nem ugyan azt látjuk. Ha így lenne akkor te miért vagy muzulmán és én miért vagyok keresztény? Ez már egy alapvető különbség. A muzulmánok úgy hiszik hogy több jót kell cselekedni mint rosszat és akkor a mennyországba lehet kerülni. A keresztények nem ezt hiszik. Már is nem ugyan úgy látjuk a világot! Vagy pl. amit te lehet hogy szépnek tartasz azt én nem fogom szépnek tartani!

De igaz ez az ételre is. Ami nekem ízlik nem biztos hogy neked is fog.

Mert mi a valóság? Most tényleg kíváncsivá tettél!

"Márpedig a Biblia írja le Jézust. Persze Jézus szerepel a Koránban is de keresztények azt nem fogadják el. 99%-uk isten Jézusban hisz."

Igen a Biblia írja le. De te sem a Koránban hiszel hanem Allah-ban. Vagy tévednék?

Én elfogadom hogy Jézus szerepel a Koránban. Gyakran úgy utalnak rá mint Mária fia!

"Jézus tanítványai nem próféták. Egyszerű emberek voltak mint te meg én. Bizonyára hittek Jézusnak és próbáltak úgy élni ahogy tanította de akkor sem próféták. Az teljesen más kategória."

S ezek az egyszerű emberek lettek Jézus apostolai.

"Terjesztették Jézus tanítását de nagyon hamar meghamisították azt az emberek. Már a korai szakaszban számos irányzat alakult ki, mindegyiknek saját evangéliuma volt. Van vagy 30 evangélium amiből ki lett választva 4."

Az iszlámnak is vannak irányzatai! S az a 4 nem véletlenül lett kiválasztva és a többi 26 pedig hanyagolva. S azt is megjegyezném hogy a Korán is csak a próféta halála után állt össze egészé.

"De ők prófétaságuk alatt vétkeztek és szörnyű dolgokat tettek."

Igaz hogy Mohamed megölette Ka’b bin al-Ashraf-t?

"Jézus azért nem hibázott mert Isten nem engedte hibázni. Igy lesz hiteles egy próféta. Legalább is nagyot nem hibázott de azért én látok hibát. Például:..."

Te hibát látsz én meg mást látok. Pedig ugyan azt nézzük. Akkor hogy is van ez? :)

Jézus példabeszédekkel tanított. Ha a fügefás történetet példabeszédként kezeled akkor is úgy látod hogy hiba történt? S mi van akkor ha ez egy tanítás volt gyakorlati példával szemléltetve?

"Az Újszövetség tartalmaz igazságot, de vállalhatatlan részeket is. Látszik hogy emberi szerkesztésen esett át."

Vállalhatatlan részeket? Mint például?

"Keresztények szerint Jézus Isten fia, aki szintén Isten és a szentlélek is Isten. Akkor te Jehova Tanúja vagy ha nem tévedek?"

Misem áll messzebb az igazságtól. Ismerem őket és gyakran vitázom velük. Sőt hosszú ideig jártam a közösségükbe de hála a mennyei Atyának és az Úr Jézusnak nem lettem a szervezetük tagja!

És nem vagyok Unitárius sem! Teljesen mindegy hogy melyik egyház tagja vagyok. Nem is szoktam elmondani mert hitem szerint Isten majd elvezeti oda a hívőt ahol lenni kell. Nekem az a dolgom hogy beszéljek az evangéliumról.

"Azt írtam hogy olyan vers nincs amiben Jézus maga mondaná hogy Isten. Olyan van hogy az állítólagos apostolai nevezik Istennek meg imádják de azokat nem tartom hitelesnek."

ilyen vers nincs! De olyan van amiben azt mondja magáról hogy ő Isten fia vagy hogy ő az ember Fia! Az apostolai pedig nem állítólagosak. Mert ha állítólagosak akkor Mohamed is csak egy állítólagos próféta! Az igazság alátámasztható de csak akkor ha tényleg alapos kutatást végez az ember! S az nem néhány óra lesz!

"Azt mondod Jézus nem Isten. Akkor hogy hiheted hogy Jézus támasztja fel az embereket? Ehhez neki nincs ereje se hatalma. Isten fogja feltámasztani az embereket."

Én azt mondom hogy Jézus az Isten fia! Amikor a földön volt Jézus akkor is támasztott fel halottakat! Korán 5:100

"Jézus azt kérte Istent imádd és tartsd be Isten parancsait. Így nyerhetsz megváltást."

Igen de Jézus azt is mondta hogy: János 6:40

"Jézust vagyonnal is lehet követni. Hogy mit kell tenni Jézus elmondta:"

El kellene döntened hogy a gazdag ifjúról beszélünk vagy általánosságban beszélünk. Mert amikor én írtam csak az ifjúra gondoltam és ennek megfelelően írtam!

"Azt megkérdezhetem hogy te betartottad Jézusnak ezt a parancsát? Szétosztottad a teljes vagyonod? Én nem látom ezt keresztényektől. Nem tartják kivitelezhetőnek, joggal."

Jézus részéről az nem parancs volt. Kérdésre válaszolt! A szövegértelmezési képességedet fejlesztened kell! S még valami! Én nem vagyok tökéletes és nem is kaptam elhívást apostolságra! Nem az összes keresztény tartja kivitelezhetőnek de vannak akik igen is annak tartják. Ismerek olyan keresztényt aki felszámolta a vállalkozását és elköltözött egy mélyszegénységben élő területre hogy ott szolgáljon! Vannak ilyen hívők de tény hogy nem mind teszi ezt!

Ittam már együtt olyan Algériából érkezett emberrel aki muszlimnak vallja magát. Még is együtt ittunk alkoholt!

"Ha mindenki szétosztaná a teljes vagyonát földönfutók lennének. Másokra szorulnának és terhet jelentenének a társadalomra. Ez kicsit sem logikus."

A hit az mióta alapul a logikán? Miért logikus hinni a mennyországban?

"Ha így lenne a hívőknek dolgozni sem kellene hiszen akkor Isten el kellene hogy lássa őket."

A munkás megérdemli a maga bérét! De igen a hívőknek dolgozniuk kell. Pál apostol pl. sátorkészítő volt és dolgozott! Példát mutatva ezzel de nem csak ebben mutatott példát!

"Nem azért nem tartom hitelesnek mert az ifjú nem akarta megtenni hanem mert Jézus kérése értelmetlen. Teljesen jogos az ifjú ellenkezése. Tegyük fel az ifjú megteszi, szétosztja a vagyonát és mindenki így tesz aki Jézus követi. Miből fognak megélni?"

Méltó a munkás a maga bérére! Jézus azt mondta neki hogy: Kövess engem! Sem Jézus sem a tanítványai nem haltak éhen! Isten gondoskodásából fognak megélni! De ehhez erős hit kell!

"Ha én becsületesen dolgozva szerzek vagyont hiszek Istenben és betartom a törvényeket miért ne juthatnék be a mennyországba?"

Szövegértelmezés! Hol olvasod te azt hogy a gazdag nem jut be Isten országába? Azt írja hogy nehezebb lesz neki bejutnia. Nagyon nem mindegy!

"Vagyona felét a szegényeknek adja, de marad neki is hogy megéljen. Aztán kárpótolja azokat akiket megkárosított."

Zákeust, Jézus hívta el hogy legyen a tanítványa? Mohamed maga jelentkezett Gábrielnél hogy mondja le neki az Allah-tól származó kinyilatkoztatást? Akit elhívott Jézus az evangéliumi szolgálatra azoknak nem volt vagyonuk sem előtte sem utána. Mint ahogyan a mesterüknek sem volt! Bár Jézus dolgozott ácsként! De nem lett vagyonos.

"Az iszlám szerint Isten szembesíteni fog azokkal az emberekkel akiknek ártottunk, megkárosítottuk és felelnünk kell tetteinkért."

A kereszténység szerint pedig megleszünk ítélve a tetteink alapján!

"Éppen ezért már az evilágon rendeznünk kell a sértettekkel az ilyen eseteket és a megbocsátásukat kell kérnünk. Ez a vers jó eséllyel eredeti és így történt meg."

Márk 11:25

"Akkor ez igaz kell hogy legyen a megváltásra is. Tenni kell érte, tehát nem igaz hogy Jézus megváltotta az emberek bűnét és mindenki hátradőlhet mert automatikusan a mennyországba kerül."

Én soha nem is állítottam ilyesmit! De magát a megváltást azt nem tudod kiérdemelni semmilyen tettel. Az egy ajándék. Viszont ha hiszel a hitednek változásra és cselekedetekre kell ösztönöznie. Ha nem teszel semmit és nem változol akkor milyen hit az?

Csak egy üres kijelentés és semmi több! A hit az változás és cselekedet!

"Abba lehet belekötni amiben ellentmondás van."

Akkor most belekötök valamibe.

Korán 47:15 "...és borfolyók, ízletesek az ivóknak..."

Nahát! Alkohol? Az ivóknak? Ráadásul a Kertben!

"Amiben pedig ellentmondás van azt meg kell kérdőjelezni, mert Isten eredeti üzenetében nem lehet hiba." - Írod te!

2018. febr. 3. 13:15
 59/331 anonim ***** válasza:
90%

52.Hsz.Kérdező!

Bocsi!

Nem tudtam,hogy írástudatlan vagy,vagy gyengeelméjű!

2018. febr. 3. 19:33
 60/331 A kérdező kommentje:

Ki az a Vidiripi ?

"A Könyv népe szerepel a Koránban. De attól ők még nem voltak muszlimok!"

Tévedés. Az iszlám vallás szerint Mózes, Jézus és a többi próféta is muszlim volt és azok is akik követték őket, de akkor azt kellene tisztázni ki a muszlim? Muszlim az aki aláveti magát Allah akaratának. Jézus és Mózes így tett tehát muszlimok. Ma élő ember esetében ez úgy lehetséges ha hisz Istenben és tanúsítja hogy Mohamed Isten prófétája. De ugye nem csak Mohamed volt próféta hanem Jézus és Mózes is és egészen Ádámig visszamenőleg sokan. Így őket is el kell fogadnia minden muszlimnak, hiszen ugyanazt az alapüzenetet továbbították az embereknek mint Mohamed próféta.

"Ja hogy a számok a mérvadóak. Akkor jelen pillanatban a kereszténység vezet mert többen vallják magukat kereszténynek mint muszlimnak! (Bár a saját véleményem az hogy a vallás és a számok nem tükrözik a valóságot)"

Nem száz százalékban, de sokat elárulnak. Ezt egyébként azért mondtam mert Jézusnak nem volt annyi követője hogy állami vezetőként is megválasszák.De ha már számok. Az igaz hogy papíron több a keresztény, de esetükben sokkal kevesebb akik valóban vallásosak mint muszlimoknál. Továbbá az iszlám vallásra térnek át a legtöbben.

"Akkor még bőven van mit olvasnod a bibliából mert ez egy erősen téves megállapítás!

5 kenyér 2 hal"

Ez nem azt jelenti hogy azok az emberek valóban követői is voltak. A fontosabb eseményekkor sehol nincs ez a tömeg. Legyen az Jézus elfogása, elítélése, állítólagos keresztre feszítése, vagy feltámadása. CSak rokonai vagy a néhány apostol van jelen.

"Tévesen azt gondolod hogy Jézus állami vagy katonai vezető tisztséget elfogadott volna. János 12:46-472

A két verseben szó nincs arról hogy Jézus ne lehetett volna állami vezető. Szt mondja Jézus azért jött hogy felvilágosítsa az embereket és hogy nem ítélkezik emberek felett. Ezt megteheti állami vezetőként is ahogy több Bibliai próféta is tette.

"Nézd meg a Dárda vége című filmet!"

Sajnos nincs időm végignézni, de elolvastam miről szól. Szerintem abba nem menjünk bele hogy keresztények mit tettek az Amerikai őslakosokkal.

"Ugye nem gondolod azt hogy ez életszerű? Aki bosszút akar állni az nem azzal fog foglalkozni hogy mekkora létszámú az ellenség."

Akkor nyisd ki az Ószövetséget és olvasd végig. Számos esetben kell a zsidóknak harcolniuk, vagy lázadniuk az elnyomóik ellen. Ha akkor jogos volt az önvédelmi harc és Isten engedte akkor utána miért nem? Egyáltalán szerint mit kellene tennie egy kereszténynek ha az életére törnek?

"Nem érted! De talán majd így! Lukács 12:51"

Ez is ide tartozik:

Lukács 12:49 Tüzet vetni jöttem a földre, és mennyire szeretném, ha az már lángra lobbant volna.

Persze ezt is lehet képletesen érteni, de továbbra sem hiszem hogy Jézus elítélné az önvédelmet.

"Nem ez sem így van! Bár igaz hogy ugyan abban a világban élünk de nem ugyan azt látjuk. Ha így lenne akkor te miért vagy muzulmán és én miért vagyok keresztény?"

Én azért vagyok muszlim és nem keresztény mert az iszlám vallást tartom igaznak és logikusabbnak mint a keresztényt. Döntésem pedig észérveken alapul. A két vallásban sok az azonos történet, a személyek, így könnyen össze lehet hasonlítani. Persze ehhez jól kell ismerni mindkettőt. Nekem az a tapasztalatom hogy keresztények többsége szinte semmit nem tud az iszlámról és amit tud azt is rosszul.

"A muzulmánok úgy hiszik hogy több jót kell cselekedni mint rosszat és akkor a mennyországba lehet kerülni. A keresztények nem ezt hiszik."

Az iszlám vallás alapja az egyistenhit. Azok kerülnek a mennyországba akik Isten parancsai szerint élnek tehát jó cselekedeteik alapján. Persze minden ember követ el valamilyen bűnt amiket isten számon fog kérni, de Isten ezeket megbocsáthatja. Illetve az is számít hogy a másik embertársunk aki ellen rosszat tettünk, begbocsát-e nekünk. Röviden ezen múlik a túlvilági életünk. Hitünk és tetteink összességén. Keresztény vallás szerint Jézus meghalt az emberek bűneiért, így elegendő ebben hinni és lehet menni a mennyországba. Ez semmittevésre, rosszabb esetben pedig bűnelkövetésre ösztönöz. És még sok más probléma is van ezzel csak most hosszú lenne.

"Vagy pl. amit te lehet hogy szépnek tartasz azt én nem fogom szépnek tartani!

De igaz ez az ételre is. Ami nekem ízlik nem biztos hogy neked is fog."

Az igazság nem ízlés kérdése. Ezek egyénenként változhatnak. A vallás sem ízlés kérdése hanem józan észérveken alapszik.

"Mert mi a valóság? Most tényleg kíváncsivá tettél!"

2+2 egyenlő néggyel. Nekem is és neked is ez a valóság. Ha a keresztény vallás azt mondja ez egyenlő 5, akkor nem kapcsolódik a valósághoz.

"Igen a Biblia írja le. De te sem a Koránban hiszel hanem Allah-ban. Vagy tévednék?"

A Korán Allah szava. Ha valaki ezt nem fogadja el, Allah szavát tagadja meg. Ugyanez igaz a prófétákra is. Ha valamelyik prófétát megtagadja akkor azzal minden prófétát megtagad és ezzel Isten szavát. Ezért ugyanúgy tiszteljük Mózest, Jézust és a többi prófétát, mint Mohamed prófétát.

"Én elfogadom hogy Jézus szerepel a Koránban. Gyakran úgy utalnak rá mint Mária fia!"

Igen mert a Korán szerint is apa nélkül született Jézus, de ettől még nem Isten.

"S ezek az egyszerű emberek lettek Jézus apostolai."

Nem kétlem hogy Jézus valódi tanítványai jó emberek voltak hittek Jézusnak, terjesztették a vallást, de nem voltak próféták.

"Az iszlámnak is vannak irányzatai! S az a 4 nem véletlenül lett kiválasztva és a többi 26 pedig hanyagolva. S azt is megjegyezném hogy a Korán is csak a próféta halála után állt össze egészé."

Az iszlám irányzatokban az eltérés oka nem a vallás alapkérdései hanem politikai jellegű. Azon vesztek össze hogyan válasszák meg a kalifát. Keresztényeknél az egyes irányzatok a vallás alapkérdéseiben térnek el, és más Bibliát fogadnak el. Az a négy evangélium akár másik négy is lehetett volna és mivel emberek választották, Jézus után többszáz évvel, semmi garancia nincs arra hogy jól választottak. A Korán már Mohamed próféta életében leírásra került, és röviddel halála után összeállították könyv formájába.

"Igaz hogy Mohamed megölette Ka’b bin al-Ashraf-t?"

Ennél durvább hazugságok is terjednek Mohamed prófétáról. Ez estben állítólag azért végeztette ki mert sértő verseket írt. Ezért biztos hogy nem végeztetett ki senkit hiszen azoknak is megbocsátott akik konkrétan meg akarták ölni. Másik ilyen hogy 700 zsidó foglyot végeztetett ki a főtéren. Mondanom sem kell hogy ez mekkora hazugság. Annyit viszont hozzátennék hogy az iszlám vallás szerint nagyon súlyos büncselekmények esetében adható halálbüntetés de ezt az államnak kell megállapítania és végrehajtania. Egyébként a gyilkosság az egyik legnagyobb bűn és a Korán úgy fogalmaz hogy egy ártatlan ember megölése olyan mint az egész emberiség megölése.

"Jézus példabeszédekkel tanított. Ha a fügefás történetet példabeszédként kezeled akkor is úgy látod hogy hiba történt? S mi van akkor ha ez egy tanítás volt gyakorlati példával szemléltetve?"

Ha példabeszédként kezelem akkor is erősnek tűnik és nehéz átültetni emberek esetére.

"Vállalhatatlan részeket? Mint például?"

Sok minden. Eddig is hoztam példákat és jeleztem hogy az adott verssel mi a probléma. Ilyenekre gondolok mint például valaki elkezdi imádni Jézust, és állítólag ő ezt engedi, pedig semmi ilyesmit nem kért. Aztán másik versben János egy előtt borul le és imádja. János volt Jézus egyik legközelebbi tanítványa. Kizártnak tartom hogy Jézus tanítvány ilyet tenne, hiszen Jézus azt kérte csak is Isten imádjuk. Aztán ott vannak Pál könyvei, és még sok más.

"És nem vagyok Unitárius sem! Teljesen mindegy hogy melyik egyház tagja vagyok. Nem is szoktam elmondani mert hitem szerint Isten majd elvezeti oda a hívőt ahol lenni kell. Nekem az a dolgom hogy beszéljek az evangéliumról."

Akkor ha jól értem egy Istenben hiszel, nem a szentháromságban. De akkor ki volt szerinted Jézus?

"De olyan van amiben azt mondja magáról hogy ő Isten fia vagy hogy ő az ember Fia!"

Az Isten fia sokszor szerepel a Bibliában és nem csak Jézus esetében. Nem szó szerint értendő.

"Az apostolai pedig nem állítólagosak."

Nem is ezt kétlem, hanem azt hogy ami le van írva a mai Bibliába azt valóban Jézus apostolai írták.

"Én azt mondom hogy Jézus az Isten fia! Amikor a földön volt Jézus akkor is támasztott fel halottakat! Korán 5:100"

De ezt Isten segítségével tette, nem önerőből:

Apcsel 2:22 Izráelita férfiak, halljátok meg ezeket az igéket! A názáreti Jézust, azt a férfiút, akit az Isten igazolt előttetek erőkkel, csodákkal és jelekkel, amelyeket általa tett az Isten közöttetek, ahogyan magatok is tudjátok,

"Igen de Jézus azt is mondta hogy: János 6:40"

Ezt a verset is vállalhatatlannak tartom.

"El kellene döntened hogy a gazdag ifjúról beszélünk vagy általánosságban beszélünk. Mert amikor én írtam csak az ifjúra gondoltam és ennek megfelelően írtam!"

Az ifjú esete lehetséges hogy egyedi. Általánosságban viszont semmiképen sem tartom igaznak és nem lehet Jézus szava. Ha úgy értelmezed hogy kizárólag az ifjúra vonatkozik, nehezen de talán elfogadható. Talán úgy hogy ezáltal az ifjú egyes bűnei megbocsátásra kerülnek, ha jótékony célra fordítja a vagyonát.

"Jézus részéről az nem parancs volt. Kérdésre válaszolt!"

Hát mi? Példabeszéd? Akárhogy nézzük elvileg minden kereszténynek ezt kellene tennie nem?

" Ismerek olyan keresztényt aki felszámolta a vállalkozását és elköltözött egy mélyszegénységben élő területre, Ittam már együtt olyan Algériából érkezett emberrel aki muszlimnak vallja magát. Még is együtt ittunk alkoholt!"

Jó de az alkohol tilalmának logikus okai vannak. A teljes vagyonszétosztásnak viszont társadalmi katasztrófa lenne a vége. Lehet van olyan keresztény aki így tesz, de biztos hogy nem sok. Már maguk a keresztény egyházak is hatalmas vagyonnal rendelkeznek. Muszlimok többsége amúgy nem iszik alkohol, de igaz hogy van aki nem tartja be.

2018. febr. 4. 00:55
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!