Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy a Biblia...

Mit jelent az, hogy a Biblia Istentől ihletett?

Figyelt kérdés
Keresztényektől gyakran hallani, de mit jelent? Úgy tapasztaltam hogy ők is eltérően vélekednek erről. Van aki szerint minden egyes szó a Bibliában Isten szava, mások szerint csak részben, amihez az írók hozzátették saját elképzeléseiket.

2018. jan. 24. 09:18
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/331 imakommandós ***** válasza:
60%

Az ihletettség azt jelenti, hogy olyan mintha Isten mondaná.

Minden egyes szó és betű Isten lehellete, vagyis nincs benne tévedés, csak az amit a másolók vétettek.

2018. jan. 24. 16:40
 22/331 Középút ***** válasza:

Nincs kedvem bekapcsolódni a vitába, csak megjegyezném, hogy az a bibliai vers ami alapján a "Istentől ihletett" fogalmom ered, nem igazán pontos visszaadása a görög szövegnek. A görögben szereplő "theopneuszosz" -ban sehol nincs olyan szórész, aminek visszaadására "ihletés" szavunk pontosnak lenne mondható. Szó szerin olyasmit jelent, hogy "Istenszellemzett".

Persze ez alapján erre a fogalomra is kiterjesztheted a kérdésedet, de erre nincs egzakt eligazítás, csak személyes teóriákat kaphatsz válaszként. Én se szolgálhatok mással de megkíméllek tőle:-)

2018. jan. 24. 16:41
 23/331 Mansour ***** válasza:

"A görögben szereplő "theopneuszosz" -ban sehol nincs olyan szórész, aminek visszaadására "ihletés" szavunk pontosnak lenne mondható."

Igen, pont erről szól Szabados Ádám írása, amit belinkeltem.

2018. jan. 24. 16:47
 24/331 anonim ***** válasza:
65%

Vidiripi

Kérdező! "Most akkor Isten szava vagy szemtanuk leírása a Biblia?"

Mindkettő!

Hogy miért? Azért mert mennyei Atyánk akarata az volt hogy az emberek szorosan részt vegyenek az ő akaratának a megvalósításában! Tehát ennek a munkának/feladatnak az elvégzését emberekre is bízta. De nem csak emberekre hanem angyalokra is és az ő Fiára a mi Megváltónkra Jézus Krisztusra is bízta. De mennyei Atyánk is munkálkodott/munkálkodik és felügyelte/felügyeli az akaratának a teljesedését!

Az ihletettség azt jelenti hogy a Biblia írói Isten által érintett ,felügyelt módon írtak!

Mivel részese voltak az eseményeknek így értelemszerűen úgy írtak ahogyan azt átélték de Isten felügyelt arra hogy ne maradjon ki semmi. Az ember által inkább elhallgatni kívánt dolgok sem.

"Az a baj, hogy a kettő keveréke nem lehetséges. Vagy Isten diktált szava a Biblia egésze, vagy emberi szemtanúk leírása arról amit láttak. Én nem látok harmadik lehetőséget. Félig Isten szava, félig emberi iromány?"

De igen lehetséges! Olvasd te magad is!

Lukács 1:1 Mivel sokan megkísérelték már írásba foglalni azoknak az eseményeknek az elbeszélését, amelyek közöttünk beteljesedtek, 2 ahogyan azt ránk hagyták azok, akik kezdettől fogva szemtanúi és szolgái voltak az igének, 3 magam is jónak láttam, ki eleitől fogva mindennek szorgalmasan utánajártam, hogy azokat szép rendben leírjam neked, nagyra becsült Teofilusz,

- A próféciák is azt támasztják alá hogy az Írások Istentől ihletettek!

2018. jan. 24. 17:04
 25/331 anonim ***** válasza:

"theopneuszosz" = Isten által áthatott

[erről írtam a 6-ban, hogy az ihlet lényege az isteni áthatottság. Bach János passiója ihletett, isteni áthatottsággal írott mű. "Bach istenbizonyíték."

A szentiratok is ilyenek - újra: mindegyik, azért lett "szent"]

2018. jan. 24. 17:09
 26/331 Mansour ***** válasza:

Kérdező, ha ragaszkodsz a saját szavaimhoz, hát legyen... De ez személyes vélemény lesz és nem általános érvényű meghatározás.

Szóval szerintem Isten semmilyen értelemben nem szerzője a Bibliának. A szerzőség teljesen emberi, de Istentől ihletett. Az ihletettség vagy sugalmazottság alatt pedig azt értem, hogy a szerzők bármilyen módon (akár transzcendens, akár természetes úton) isteni igazságok látására jutottak, és ezeket a saját kulturájuk és személyes adottságaik keretei által megszabott formában leírták. Szerintem az ihletettség mértéke sem egyforma az egyes írásokban, vannak kimondottan isteni világosságot sugárzó részek, és vannak olyanok, amiben (én legalábbis) semmi ilyesmit nem tudok felfedezni. Ha azt is hozzávesszük, hogy egyes szövegek többszörös redakción estek át, és a végleges Szentírás a kanonizáció során rögzült, a szó szerinti ihletettség (diktálás) józan ésszel nem tartható elképzelés.

2018. jan. 24. 17:10
 27/331 A kérdező kommentje:

"Kérdező, ha ragaszkodsz a saját szavaimhoz, hát legyen... De ez személyes vélemény lesz és nem általános érvényű meghatározás."

Az általános érvényű meghatározással nem tudok mit kezdeni mert az nem más mint hivatalos mellébeszélés. Ha viszont a saját szavaiddal írod le, látom mit jelent számodra. Azt írtad a szerzők isteni igazságok látására jutottak, és ezeket vetették papírra, de mi a helyzet a hibákkal? A hivatalos szöveg szerint amit linkeltél nem számítanak, ami nem igaz, meg hát ha isteni igazságok látásra képesek, nem ejthettek volna hibákat.

Az a baj hogy nem tudom elképzelni a dolgot. Az írót megszállja a Szentszellem, eddig oké. Elkezd írni, de nem saját elképzelése szerint kellene hogy írjon hiszen sugalmazottság alatt van.

2018. jan. 24. 20:42
 28/331 Mansour ***** válasza:

"Elkezd írni, de nem saját elképzelése szerint kellene hogy írjon hiszen sugalmazottság alatt van."

Nem, ezt abszolút nem így gondolom. Szerintem az író felismer valamilyen igazságot, valamit, amit az embereknek üzenetként át szeretne adni. Az én elképzelésem szerint ez a felismerés származhat isteni sugalmazottságból, illetve csak magával a felismeréssel kapcsolatban beszélhetünk ihletettségről vagy sugalmazásról. Az, hogy ezt a felismert igazságot hogyan, milyen formában, milyen szavakkal írja meg, az már teljesen az adott személytől függ. Így megvan a lehetősége annak is, hogy hibák, pontatlanságok kerülnek az írásába, de ezek az alapvető üzenetet nem befolyásolják. Tehát például a szentíró esetleg nem jól tud egy történeti tényt, vagy rosszul emlékszik valamire, ezek a hibák belekerülnek a szövegbe. De Istennel vagy a megváltással kapcsolatban nem fog hülyeségeket írni, mert a sugalmazott és/vagy felismert igazság vezeti. Az viszont belefér szerintem, hogy amit ír, az egy bizonyos nézőpontból igaz, de léteznek más nézőpontok is, amelyekből más, esetleg ellenkező dolgok is ugyanúgy igazak.

2018. jan. 24. 21:07
 29/331 anonim ***** válasza:

Kérdező 27:

"Azt írtad a szerzők isteni igazságok látására jutottak, és ezeket vetették papírra, de mi a helyzet a hibákkal?...

"

Tisztelt kérdező!

Az, hogy ellentmondásosnak látjuk a bibliában írottakat épp arról tanúskodik, hogy nem vagyunk birtokában az "isteni igazságok látásának".... szemben azokkal, akik Isteni segítséggel (ihletettség) betekintést nyerhettek a teljes valóságba. A bibliának sok szerzője van. Mindenki más más személyiség, más élettapasztalattal, más szókinccsel és azokhoz tartozó fogalmi koncepciókkal, stb. röviden másképp szocializálódott. A nem hétköznapi tapasztalataikat viszont csak meglévő evilági kontextusban tudják megfogalmazni. (kivéve a teljesen szimbólikusok pl.: János jelenések). Természetes, hogy a különböző szerzők megfogalmazásait a "nem hétköznapi ismeretek" hiányában, hétköznapi logikánkkal és fogalomértelmezésünkkel ellentmondásosnak fogjuk látni. Ez nem az Isteni igazságok hibája.

A "HIBA AZ ÖN KÉSZÜLÉKÉBEN", a mi készülékünkben van. A trükk épp az, hogy elszakadva a hétköznapi logikánktól felismerjük a hibásnak látszó részek mögött azt az igazságot, mely különbözik saját szocializációnk során kialakult világképünktől. Így értve meg jobban az Isteni törvényt, az igazi valóságot és így kerülve közelebb Istenhez.

"Az írót megszállja a Szentszellem, eddig oké. Elkezd írni, de nem saját elképzelése szerint kellene hogy írjon hiszen sugalmazottság alatt van."

Nem, már ez sem "oké"! Ez is arra példa, hogy ha nincs közös értelmezése a fogalmaknak, hiba keletkezik a kommunikáció során. Ettől még az eredeti, közölni kívánt információ nem válik hibássá vagy hamissá. Adott esetben a "megszállja" szó jelentése pl. szemmel láthatóan benned a Hollywoodi "Ghost" jellegű szórakoztató fikciókra alapozódik.... tetézve a saját igazad és okosságodat alátámasztását és védelmét célzó szelektív észleléseddel (ez teljesen normális szociálpszihológiai jelenség), amivel máris figyelmen kívül hagytad a "isteni igazságok látása" megfogalmazást."

A sugalmazás befolyásoltsága alatt álló ugyanis épphogy csak a saját elKÉPzelése szerint tudja szavakba önteni a tapasztaltakat. A belső KÉPalkotás, a gondolkodás és a fent részletezett szocializáció ugyanis szorosan összefüggenek és keverednek bennünk. Ez a "készülék hibája"

2018. jan. 25. 09:13
 30/331 A kérdező kommentje:

"Az, hogy ezt a felismert igazságot hogyan, milyen formában, milyen szavakkal írja meg, az már teljesen az adott személytől függ. Így megvan a lehetősége annak is, hogy hibák, pontatlanságok kerülnek az írásába, de ezek az alapvető üzenetet nem befolyásolják."

Ez alapján semmi garancia nincs arra hogy az alapvető üzenetbe is hiba kerüljön. Igazából én már azt sem értem hogy kerülhet bele hiba mikor az illető Szentszellem által sugalmazott. Ha azt mondjátok hogy a Biblia Isten szava akkor elvárható hogy ne legyen benne hiba. Az nem lehetséges hogy az írók nem nyertek betekintést a teljes valóságba hiszen ez volt a célja a Szentszellem beköltözésének. Ettől kellene hogy több legyen mint szemtanúk leírása.

56%-os. Nem tudom elfogadni a válaszodat. Hibás részek mögött te igazságot látsz? Na hagyjuk ezt.

2018. jan. 25. 10:12
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!