A Biblia és a Korán sok története hasonló, mégis eltér. Mi alapján lehetne eldönteni hogy melyik hitelesebb?
Miért az ki állítja, hogy a Koránt Mohamed írta?
Nem értem mit is akarsz mondani ezzel.
"De igen, de olyan kinyilatkoztatás, amely alkalmazkodik az emberi szív keménységéhez, tehát nem tökéletes kinyilatkoztatás. "
Olyan nincs hogy Isteni kinyilatkoztatás de nem tökéletes. Amúgy a mai keresztények között nincs keményszívű ember?
"Értem, hogy szerintetek Isten 124 ezerszer lediktálta ugyanazt azt a tökéletes igazságot, amelyből csak egy maradt fenn, s a többit meghamisították. Csak ez sajnos nem igaz, nem hihető, és nincs semmi nyoma."
Mintha már mondtam volna hogy nem volt szóról szóra ugyanaz. A hamisításra meg bőven van bizonyíték. Ha jól tudom van kb 8 ezer vallás a világon. Te a katolikust gondolod igaznak. Ez azt jelenti a több 7999 vallás hamis vagy részben hamis. Ebből mi következik? Hát az hogy az emberek hajlamosak saját maguk vallásokat kreálni. Tehát nagyon is lehetséges hogy idővel meghamisították az isteni kinyilatkoztatásokat.
"A muzulmánok hit és erkölcsi rendszere jóval egyszerűbb, mint a zsidóké, miért kellett volna azt bárkinek meghamisítani?"
Az iszlámot nem ismered és szerintem a zsidó vallást sem, így nem is tudod összehasonlítani. Amúgy meg a keresztények erkölcsi rendszere akkor a legegyszerűbb, amit én inkább úgy mondanék hogy hiányos de nagyon.
"Mózes isteni sugallatra írta, amit írt. Mózes isteni sugallatra alkalmazkodott az emberi szív keménységéhez, vagyis Isten engedte meg neki, hogy tökéletlen, nem örök időkre szóló parancsokat adjon, hanem ami akkor és ott lehetséges volt."
Ez sem igaz. Szerintem ezzel a zsidók sem értenének egyet. Mózes nem maga találta ki a törvényeket hanem Istentől kapta.
"Nyugodt lehetsz, Isten nem olyan bugyuta, mint képzeled, aki csak küldi küldi prófétáit ezrével, noha maga is tudja, hogy teljesen felesleges, mert úgy is meghamisítják azonnal. Ő olyan kinyilatkoztatásokat küldött, amit az emberek képesek megérteni és megőrizni."
Csak éppen semmi bizonyítékod nincs erre, a hamisításra viszont annál több. Továbbá a te vallásod szerint Isten megfeledkezett a Jézus előtt élt emberek 99 %-áról. Mintha az emberiség csak a kis zsidó népből ált volna.
"Tudod senkinek semmi problémája sincs semelyik vallással, pusztán csak azon elemeivel, amelyek ellentétesek a sajátjával"
A szentháromságot elég gyakran támadják, továbbá az általad mesének nevezett történeteket is. Érdekes módon azokat a részeket amik az egyistnhitre utalnak, senki sem panaszkodik.
"Könnyen lehet, hogy igazad van. Mohamed kissé átírta a történeteket, mert biztos zavarta a rokonok házassága. Nehogymá testvér a tesvérrel. "
Igen ez egy elégé nagy ellentmondás a keresztény vallásban. Hiszen a vérfertőzés tiltott, de mégis akkor Ádám és Éva gyerekei egymással házasodtak. Felmerül a kérdés hogy ha Isten tiltja a vérfertőzést akkor miért engedte? Biztosan erre is lesz egy kicsit sem hihető vagy vicces magyarázatod, vagy a kettő kombinációja, de az számodra biztosan kizárható hogy Isten több emberpárt teremtett, csak mert a Koránban ez szerepel. Azt se felejtsd el hogy ha Éva Ádám bordájából lett teremtve akkor ez azt jelenti hogy Éva Ádám nőnemű klónja. Vagyis saját nőnemű klónját vette feleségül.
"Igen, nagyon-nagyon gonosz ez az Isten, mert nem teszi lehetővé, hogy minden egyes ember meghallja az igazságot. Ez van, mi ilyen gonosz Istenben hiszünk. Azt mondjuk nem értem, hogy te miért hiszel akkor ilyen gonosz Istenben. Az iszlámot sem ismerheti meg minden ember."
Minden egyes ember? Ne viccelj :). Az akkori emberiség 99 % -ához nem jutott el. Jézus után is 1500 év kellett hogy a világ megismerje a keresztény vallást. Ezzel szemben a Korán szerint minden néphez eljutott. Persze az iszlám alatt az összes próféta üzenetét értem.
"A zsidó nép ma valóban nem nagyon térít, de Jézus korában eléggé igen, rengeteg prozelita, vagyis zsidóvá lett pogány volt. A tanítványai pedig térítettek, amint látod, különben nem terjedt volna el a kereszténység a pogányok körében."
A zsidó nép soha nem volt nagy. Mikor államuk volt akkor sem. Ráadásul a zsidók úgy gondolják, rájuk más parancsok vonatkoznak mint a nem zsidó emberekre. Még mindig kiválasztott népként tekintenek magukra, ami már-már a mások lenézésében nyilvánul meg. Egy ilyen vallás senkinek sem vonzó. Ezért van ma csak 10-15 millió zsidó.
"A kereszténység egy megtisztuláson megy át. Szerintem az iszlám, ahogy egyre erőszakosabb lesz, úgy egyre többen ábrándulnak ki majd belőle. A muszlimok jelentős része nagyon problémás."
Érdekes hogy ez az iszlamista terror pont jól jön a keresztényeknek. Egyre többen tértek át az iszlámra,amitől bizony megrémültek a keresztény egyházak. Azt mondják az ISIS iszlamizálni akarja Európát, ami hülyeség. A merényletek hatására senki nem lesz muszlim. Szóval világos hogy az ISIS és hasonló szervezetek mögött valójában keresztény és zsidó érdekek vannak.
"Tévedésben vagy, nem ugyanazok, csak ugyanazon vallás tagjai. Én is mondhatnám, hogy ugyanolyan muzulmánok robbantgatnak, mint amelyek megőrizték a Koránt."
Miért, a középkori katolikus egyház nem a mai elődje? Ha Mohamed próféta kortársait az ISIS-hez hasonlítod akkor ez olyan mintha a pedofil papokat az apostolokkal tennéd egyenlővé. Persze én tudom hogy Jézus követői becsületes emberek voltak csak mondom hogy ezt ugyanaz az állítás.
"Igen nincs időm a világ összes vallásának irományait elolvasni. Egyébként el kezdtem olvasni, de annyira unalmas, annyira zavaros, annyira összefüggéstelen, hogy nincs nekem erre most energiám."
Isten előtt is ez lesz a kifogásod? Hát nem lennék a helyedben. Ha meg izgalomra vágysz kalandregényeket kellene olvasnod, de azok nem biztos hogy segítik a túlvilági boldogulásod.
"Tulajdonképp ugyanezt mondom Jézusról. Akik nem hallottak Jézusról, azoknak azt kell követniük, amiről úgy gondolják, hogy igaz. Mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolnia."
Azért hatalmas nagy a különbség. Mégha nem is hallott valaki az iszlámról, ott volt a korábbi kinyilatkoztatás. A keresztény vallás esetében semmi nem volt. Se kép se hang.
"Lelkiismerete mindenkinek van, ahhoz kell igazodnia. De nem igaz, hogy semmit nem kapott, mint mondottam, sok pogány tanítónak sok igazsága is volt."
Én meg azt kérdeztem hogy ezeket a pogány tanítókat Isten küldte vagy sem? Ha igen akkor ez igazolja az iszlámot, ha nem akkor azok az emberek semmit sem kaptak.
"Rengeteg ember szenved például attól, hogy akaratlanul is súlyos balesetet okozott, holott ez igazából nem is bűn. A bűneinkkel szembesülni mindig fájdalmas és megalázó."
Hogyne lenne bűn? A törvény nem ismerete nem mentesít, kivéve ha nem is kapták meg. Aki akaratlanul okoz balesetet az gondatlanságból követi el és ugyanúgy bűn.
"Ugyanakkor az is igaz, hogy kevés az olyan bűnös, akiről elmondható, hogy tökéletesen tudatlanul cselekedett, ugyanis a lelkiismeret többé-kevésbé jelez."
A lelkiismeret igaz hogy fontos de önmagában kevés. Ha elég lenne Isten nem küld se prófétát se kinyilatkoztatást.
"Ez most jó kérdés. Elképzelhető, hogy Mohamed érzékeny lelkű ember volt, aki látott egy csomó értéket a zsidó és a keresztény vallásban, de azt is látta, hogy a keresztények mennyit veszekednek egymással is a zsidókkal is, s úgy érezte, neki kell itt rendet tenni. "
Vagy Isten tett rendet azáltal hogy elküldte. Ez azért mégiscsak előrelépés. A legtöbb keresztény szerint Mohamed prófétát a Sátán küldte :)
"Jézus azt is mondja, hogy minden ember, aki őt követi és őt hirdeti, nagyobb minden ószövetségi prófétánál,"
Az általad idézett versből csak az következik hogy Jézus nagyobb az őt megelőző prófétáknál. azt nem írja hogy te nagyobb lennél bármelyik prófétánál.
"Mindenki bölcs a saját szemében. Mindenki a maga vallásáról képzeli a legigazibbnak, nyilván ezért követi. Ha nem haragszol, nem téged teszlek, az igaz vallás döntőbírójává."
Részben igaz, de a Koránban és a Bibliában sok történet ugyanaz csak másképp. Szóval össze lehet hasonlítani és eldönteni melyik a logikusabb. Például az egész világot elöntő özönvíz vagy helyi árvíz. Vérfertőző sokasodás vagy több teremtett emberpár stb stb.
"Nem tudom, de elhiszem. Neked sics kézzel fogható bizonyítékod. Nem, tudod kézzel megfogni Mohamed írásait. Ha személyesen hallanád Mohamedet, akkor se lenne kézzel fogható bizonyítékod arra, hogy az valóban az Isten szava. Az Isten szava nem attól Isten szava, hogy ősi papíron fennmaradt, a próféta eredeti nyelvén, teljes tévelygésben élsz. Az Isten szavát egyedül az igazolja, hogy működik-e azokban az emberekben, akik követik. Minden jó keresztény élete érv a Biblia mellett. Minden rossz keresztény pedig sajnos ellenérv. Ahogy minden boldog és jószívű muszlim érv a Korán mellett, s minden robbantgató és gyilkoló pedig ellenérv."
A tárgyi bizonyíték egy bizonyíték ahogy a tartalom is. Az egyes keresztények vagy muszlimok tetteit nem tekintem ezeknél fontosabbnak. Lehetnek teljesen békés vallások, de ettől még semmi közük nincs Istenhez.
"Akit az igazság érdekel s nem csak a saját rögeszméje hajtja, az felfogja, hogy az igazság bármely nyelven és papíron is igazság marad."
Sajnos a keresztény vallás elferdítette az igazságot. Én ezt látom.
"Minden estre ha hiszed ha nem, én a legőszintébb tudásom és meggyőződésem alapján állítom, hogy a muzulmán vallás egy hamis vallás. Sőt kifejezetten úgy érzem, hogy eléggé egy buta vallás."
Ez sajnos nem tudom elhinni mivel beszélgetéseink alatt alapvető dolgokkal nem vagy tisztábban az iszlám vallást illetően illetve rosszul tudsz sok mindent. Saját bevallásod szerint is csak beleolvastál a Koránba. Így nem hihető hogy meggyőződésből döntöttél, hiszen nem ismered az iszlámot. Sokkal inkább elfogult vagy, és nehezedre esne beismerni hogy nem egészen úgy van ahogy eddig hitted.
"De hogyan? Kiirtasz minden követőt? S honnan tudod, hogy melyik eredeti, amit legelőször ki kell irtani? Megnyugodhatsz, a római császárok minden keresztényt üldöztek, s fogalmuk sem volt, melyik az eredeti, csak azt hogy melyik a legnagyobb, s ezt üldözték a legjobban."
Ha minden Krisztus követőt üldöztek akkor a valódi követőket is. Kezdetben mindenkit üldöztek de látták hogy így is terjed ezért gondolták nekik is jó lesz csak át kell alakítani ami jobban passzol a saját többistenhívő vallásukhoz. Erre bőven volt idejük.
"Azt állítod, hogy mindegyiket kivétel nélkül meghamisították, ami hülyeség. Muszlim vallás sokkal egyszerűbb, mint a zsidó. Komolyan elhiszed, hogy nem volt egy zsidó csoport, vagy nem volt egyetlen más népcsoport a 124 ezer próféta körül, aki hűségesen megőrizte volna az eredeti írásokat? Egyetlen egy sem? Erre csak Mohamed után lettek képesek hirtelen az emberek? Mindenki látja, hogy ez hülyeség. Ebben semmi logika nincs. "
Teljesen logikus csak te nem látod. Meg mi az hogy a muszlim vallás egyszerűbb mint a zsidó? Az iszlám az élet kb minden területét szabályozza. Egy muszlim bármit is tesz, azt úgy kell tennie hogy összeegyeztethető legyen az iszlámmal. A bibliai prófétákat is alig követték, vagy gyakran eltértek a tanításaitól. Még Jézust is elárulta az egyik legközelebbi tanítvány. Ebből mire következtetsz? Talán arra hogy az emberek sajnos hajlamosak saját kedvük szerint vallást alapítani vagy átalakítani. Erre bizonyíték a 8 ezer vallás.
"Nincs benne, azok szerintetek hamisítványok."
De benne van. Senki sem mondta hogy hamis az egész Tóra vagy Biblia.
"Ez csak duma, ezt bárki mondhatja. Van olyan írás, ami egyezik a Koránnál vagy nincs? Egyetlen egy sincs, tehát vagy tényleg mindet meghamisították, vagy nem is létezett, csak Mohamed találta ki. Én ez utóbbira szavazok."
Akkor miért létezik 8 ezer vallás amiből kb ezer keresztény irányzat? Én látok rá bizonyítékot, te nem. De még elméletben is totál bukta a keresztény nézet. Melyik a hihetőbb? Isten minden néphez küld próféták vagy csak a zsidókhoz és nem foglalkozik az akkori emberek 99%-ával?
"Én nem Noé korabeli papírt követelek, hanem egy olyan vallást, amely ápolja Noé hagyatékát, amely hűségesen másolta az írásait. Nincs ilyen. Sehol nincs egyetlen írás, amely igazolna, hogy léteztek Mohamed előtt is muszlim próféták."
Dehogynem. A zsidó és a keresztény vallás.
"Nektek nincs meg a 124 ezer próféta gyűjteménye, tehát ezek szerint hazug a Korán."
A Koránban benne van mindaz. Továbbá megvan a Tóra és az Evangélium, igaz belehamisítottak.
"Egyáltalán nem derül ki, ez csak a te kényszeredett önkényes belemagyarázásod. Az újszövetségi Jézusnak köze nincs a koránoshoz."
Akkor ezek a versek mit igazolnak?
János 20:19 Aznap, amikor beesteledett, a hét első napján, ott ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak, eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk: "Békesség néktek!"
Keresztények nem köszönnek úgy hogy "Békesség néktek!" Muszlimok köszönnek úgy ahogy Jézus tette.
Máté 26:39 Majd kissé előrement, arccal a földre borult, és imádkozni kezdett.
Keresztények nem borulnak arccal a földre mikor imádkoznak, hanem a muszlimok. Sőt igazság szint a keresztények nem is imádkoznak csak fohászkodnak. Tehát Jézus úgy imádkozott ahogy ma a muszlimok.
Jézus anyanyelvén vagyis arámiul Isten=Elah. Vagyis mondhatjuk azt hogy Allahnak nevezte Istent.
Máté 4 10 "Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj.
Egyistenhit üzenete. Ahogy az iszlámban is.
"Az Újszövetségből sincs kettő, mert a többi könyvet nem tartjuk Újszövetségnek. Lehet, hogy valaki mégis annak tartja vagy annak nevezni, de ilyen erővel ha én Grimm legszebb meséit Koránnak tartom vagy nevezem, akkor a Koránból is kettő lesz."
Ettől még mindig van 30 evangélium de Koránból csak egy.
"Az Újszövetségről is minden elfogulatlan kutató megállapíthatja, hogy a legősibb Jézusról szóló iratok, minden más későbbi."
Legősibb ami megmaradt, de nem az eredeti.
"Ihletett emberek írták, akiket arra ösztönzött a Szentlélek, hogy leírják emlékeiket Jézusról."
Ahhoz hogy leírják ennyi hibával nem kell szentszellem. Szerintem maguktól is le tudták volna írni hiszen szemtanúi voltak. Akkor minek a szentszellem?
"Ha Isten azt akarná, hogy senki ne kételkedjen a szavába, azt is könnyedén megtehetné. Istennek könnyen megtudna győzni akár engem is, hogy igaz a Korán, de hát sajnos nem teszi. Bele kell nyugodnunk, hogy Isten nem akar, mindenkit mindenáron meggyőzni."
De te azt állítod Isten szándékosan téves információkat közöl. Ebből az következik hogy nem meggyőzni akarja az embereket hanem félrevezetni. Én ezt inkább a Sátánnak tulajdonítanám. Én azt mondom akik ezeket a tévedéseket írták inkább a Sátán sugallatára írták.
"Neked lehet. Én azt gondolom, hogy Isten az alázatosságot és a hűséget is elvárja tőlünk. Az ateisták azzal hetvenkednek, ha lenne Isten, akkor Isten ezt mindenki számára egyértelművé tehetné. De nem teszi, hanem elvárja, hogy ennek ellenére higgyünk."
Isten az igazságot közli. Nem azt várja tőled hogy higgy el mindent (ez estben tudományos szempontból hatalmas tévedéseket) csak mert az egyház azt állítja igaz. Az teljesen más kérdés hogy ha Isten akarná, mindenkit meggyőzne.
"Egyáltalán nem vonom kétségbe. Nem vonom kétségbe, hogy ha Isten akarná akkor természettudományos kinyilatkoztatásokat is adhatott volna. De nem akart. Miért nem akart? Mert nem akart és kész. Ez olyan kérdés, hogy miért nem bizonyítja be Isten az ateistáknak, hogy létezik? Mert nem bizonyítja be és kész. Próbára teszi a hitünket és kész."
Több dologban is tévedsz. Isten ha ad természettudományos kinyilatkoztatásokat akkor azok tudományosan helyesek. Vagy egyáltalán nem ad, de téveset biztosan nem adna. Az nem válasz hogy nem akart és kész. Isten bizonyítja hogy létezik csak az ateisták ezt nem akarják látni. Ők is inkább hazudnak maguknak. Tudományra hivatkoznak de az pont Isten létét bizonyítja. A Korán is ezt írja. Az élőlények, a természeti jelenségek, folyamatok mind bizonyíték Isten létezésére.
@ Korábban meg a számi ikrekkel jöttél.
Tudod, igyekszek példákat mutatni arra, hogy cáfoljam a buta állításaidat. Te azzal érveltél, hogy a három nem egy, tehát a háromszemélyű egy Isten nem lehetséges. De a kétlábú egyetlen ember az lehetséges, holott a kettő nem egy. A 99 tulajdonságú egyetlen Isten is lehetséges, holott a 99 nem egy.
Aztán azt állítottad, hogy a három személy nem lehet egy. Pedig például léteznek több személyből álló családok. Egy családban több személy. S mondtam a sziámi ikres, meg a mesebeli hétfejű sárkány példáját, ahol több személy még szorosabban egy.
@ Ezeket nem lehet Istenhez hasonlítani.
Valóban nem lehet. Ezek csak példák voltak arra, hogy a három személy egysége nem eleve önellentmondás. Istennek nincs teste, s nincs feje. Viszont van lelke, s Biblia világosan elmondja, hogy Isten Lelke, a Fiú Lelke is, a Lélek teszi őket eggyé, a Lélek által egyek.
@ Maradjunk annyiban hogy a szentháromság érthetetlen.
Teljesen megérteni nem lehet, ami nem jelenti, hogy semmit se lehet megérteni. Két személy minél inkább szereti egymást annál inkább egyek, annál inkább közös mindenük. A férfi és a nő szerelmük által egyek, még a testük is bizonyos formában egyesül, de tökéletesen egyek nem lehetnek. Az Atya és a Fiú azonban tökéletesen egy a Szentlélek által. Nem tudjuk pontosan hogyan és miként, de tud és kész.
@ Isten viszont nem nyilatkozna ki olyasmit amit az emberek nem érthetnek.
Tudod, az emberek felfogóképessége eléggé különböző. Amit egy bölcsődés nem ért, azt az egyetemi tanár azért még értheti. Vannak dolgok, amikhez idő kell, hogy megértsük. Amit te nem értesz, attól még az bizony igaz lehet. Ha te úgy gondolod, hogy Isten nem lehet más, mint amit meg tudsz érteni, akkor ott nagyon komoly értelmi és alázatbeli gondok vannak, magyarul gőgös és ostoba vagy.
@ Azok alapján amit a szentháromságról állítotok, három istenben hisztek. Hiába próbálod szépíteni.
Ha te jobban tudod, hogy én miben hiszek, akkor biztos úgy van. Ha valamit nem értesz, az annak a bizonyítéka, hogy az nem igaz. Ha egy állítás a számodra hülyeségnek tűnik, akkor semmiképp sem lehetséges, hogy te vagy a hülye, hanem mindenképpen az, aki mondja. Mert te vagy az értelem letéteményese.
@ Ráadásul a Bibliából ez nem is következik.
A Bibliából nagyon jól következik a Szentháromság. Látod mennyien hiszik. Persze lehetséges, hogy mind hülyébbek nálad.
@ Először is Isten nem szül, hanem teremet.
A szülés önmagammal azonos rangú lény létrehozására irányul. Tehát a kutya kutyát, a macska macskát, az ember embert szül. A teremtés mindig alacsonyabb rendű létrehozására irányul. Krisztus a keresztény hitvallás szerint "született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű".
@Isten nem szülteik, hanem mindig is létezett.
A Fiú születése időtlen örök születés. A hitvallás szerint: "Az idők kezdete előtt" született, vagyis az Atya és a Fiú között nincs időbeli különbség. Az Atya időtlen, az ő Fiú utáni vágya is időtlen, ezért a Fiú is szükségszerűen időtlen. Az Atyától született, de nem az időben, hanem öröktől fogva időtlenül. Hogy ezt nem lehet megérteni? Kétségtelenül nehéz. A modern fizika tér-idő szemlélete is nehéz, de ha azt megérted, akkor erre is nyitottabbá válsz.
@ Amiről te beszélsz, pogány vallásokra jellemző.
Nem, a pogány vallások szerint az istenek születése hasonló az emberekéhez, vagyis ha egy istenségnek fia lesz, akkor az egy másik istenség lesz. A Biblia egy egészen más szülésről beszél, az Atya úgy szüli meg a Fiát, hogy mindenét neki adja, vagyis teljesen egyek maradnak, csak a személyük más. Képzelj el egy olyan embert, aki úgy szüli meg a fiát, hogy még a testét is neki adja, tehát nem lesz két ember, csak két emberi személy, aki ugyanazt az egyetlen emberi testet birtokolja. Istennek persze nincs teste, neki lelke van. Az Atyának és a Fiúnak közös és egyetlen lelke van a Biblia szerint. Hogy ez számodra teljességgel elképzelhetetlen? Hogy ezt te nem érted? Ezen sajnos nem tudok segíteni. Neked kevesebb adatott.
@ Ha mindent az Atyától kapott, nem lehet Isten, mert mindig is rendelkeznie kellett ezekkel
Az Atyától kapta időtlenül.
@ A Bibliából pedig egyértelműen kiderül, Jézus alárendelt szerepben van.
A Fiú mindent birtokol, amit az Atya, mert mindent megkapott tőle. Mégis mivel az Atya adja és a Fiú kapja, ezért az Atyának fősége van a Fiával szemben. A Fiú pusztán szeretetből és önként, nem pedig kényszerből veti magát alá az Atyjának. A Fiú nem azért engedelmeskedik, mert muszáj, hanem mert maga is így akarja.
@ Milyen isten az aki nem önmagától szól és azokat mondja amit hall?
Olyan Isten akinek a származása egy másik isteni személynek köszönhető.
@ Akiket istenként imádtok, mégha nem is nevezitek őket istennek.
Nem imádjuk Istenként a szenteket, sehogy se imádjuk őket.
@ Már az is bálványimádás, ha csak Istenre jellemző tulajdonságokkal ruházzátok fel őket.
Mire gondolsz? Hogy hatalmuk van? Hatalma a földi embereknek is lehet, hát még akkor a mennyeieknek. Hogy segítségüket kérjük? Segítséget kérni a földi emberektől is lehet, hát még akkor a mennyeiektől.
@ Mi nem tulajdonítunk az angyaloknak olyan képességeket amikkel csak Isten rendelkezik és nem kérjük közbenjárásukat, segítségüket.
Olyan képességeket mi sem. De segíteni és közbenjárni földi emberek is tudnak, hát még az angyalok és a szentek.
@ Isten mindenható.
Ez igaz. Az Isten mindenható, de ez nem jelenti, hogy akkor mindent meg is tesz, ami megtehető vagy elképzelhető. Istennek olyan szabályai és törvényei is vannak, amit ő maga sem szeg meg, amit ő maga is betart.
@ Ha akarja megbocsát.
Ha akar természetesen megbocsájt. De ő dönti el, hogy mi a bűn, s melyik bűnért milyen büntetés jár, s mik a feltételei a megbocsájtásnak. Az iszlám szerint, ha jól tudom, az ember saját maga helyrehozhatja a bűneit, több jót kell csinálnia, mint rosszat és akkor az Isten megbocsájt.
A keresztény tanítás szerint olyan bűn is létezik, sőt igazából ez az igazi értelembe vett bűn, amit az ember nem tud jóvá tenni. A bűn olyasmi, mint amikor az ember gödörbe esik és nem tud kimászni, vagy fogságba kerül és nem tud kiszabadulni, vagy olyan adósságba keveredik, amit nem tud megadni.
@ Ehhez nem kell a fiú istent feláldoznia.
Istennek be kell tartania a saját szabályait. Ha valaki vétkezett, akkor ki kell fizetni a megszabott büntetést, ha pedig nem tud fizetni, akkor valaki másnak kell fizetnie helyette. Isten megbocsájt, de úgy bocsájt meg, hogy magára vállalja az ember adósságait, s maga fizet érte. Mivel az ember vétkezett, ezért embernek kell fizetnie, mivel sokan és sokat vétkeztek ezért sokat kell fizetnie, annak aki kiakarja váltani. Az Isten Fia emberré lett, aki magára vállalta mindannyiunk bűnének következményeit, s ennek arányában szenvedett.
@ Ha meg azt vesszük hogy egyek, akkor öngyilkosságot követett el.
Ezt nem egészen értem. Jézus nem volt öngyilkos, hacsak az nem számít öngyilkosságnak, hogy megengedi, hogy megöljék. Jézus nem saját magát feszítette keresztre, s nem is az Isten. Őt a gonosz emberek ölték meg a saját gonoszságuk miatt, amit Jézus eltűrt, holott elmenekülhetett volna, vagy erőszakot alkalmazhatott volna, vagy kényszerítő erejű csodát is tehette volna. Azzal, hogy Jézus eltűrte, hogy a mi gonoszságunk megölje, ezzel mutatta meg, hogy ő valójában azt szenvedi, amit mi érdemelnénk. Mert aki, keresztre feszíti az Isten Fiát, az maga méltó arra, hogy keresztre feszítsék.
"Te azzal érveltél, hogy a három nem egy, tehát a háromszemélyű egy Isten nem lehetséges. De a kétlábú egyetlen ember az lehetséges, holott a kettő nem egy. A 99 tulajdonságú egyetlen Isten is lehetséges, holott a 99 nem egy."
Rosszak a példáid mint mindig. Teremtményeket hasonlítod Istenhez. Komolyan a sziámi ikrekkel akarod bizonyítani a szentháromságot?
Ha Istennek 99 tulajdonsága van, nem azt jelenti hogy 99 külön Isten lenne. Ha neked van 5-6 tulajdonságod akkor 5-6 személyiséggel rendelkezel?
" Viszont van lelke, s Biblia világosan elmondja, hogy Isten Lelke, a Fiú Lelke is, a Lélek teszi őket eggyé, a Lélek által egyek. "
Jézus meg azt mondja hogy a tanítványaival ők egyek. Akkor a tanítványai is Istenek?
"Amit te nem értesz, attól még az bizony igaz lehet. Ha te úgy gondolod, hogy Isten nem lehet más, mint amit meg tudsz érteni, akkor ott nagyon komoly értelmi és alázatbeli gondok vannak, magyarul gőgös és ostoba vagy."
Isten sokkal több mint amit emberek jelenleg meg tudnak érteni, de ez nem azt jelenti hogy a szentháromságnak van értelme. Totál értelmetlen és logikátlan. Isten ilyet nem nyilatkozna ki magáról.
"Ha te jobban tudod, hogy én miben hiszek, akkor biztos úgy van. Ha valamit nem értesz, az annak a bizonyítéka, hogy az nem igaz. Ha egy állítás a számodra hülyeségnek tűnik, akkor semmiképp sem lehetséges, hogy te vagy a hülye, hanem mindenképpen az, aki mondja. Mert te vagy az értelem letéteményese."
Sok keresztény sem fogadta el a szentháromságot. Jelenleg is vannak ilyen irányzatok. Továbbá a zsidók sem tekintenek egyistenhívőként a szentháromságot vallókat.
"A Bibliából nagyon jól következik a Szentháromság. Látod mennyien hiszik. Persze lehetséges, hogy mind hülyébbek nálad."
Sokan hiszik, de a Bibliából nem következik. Ja és persze senki sem érti.
"Krisztus a keresztény hitvallás szerint "született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű"."
Ez egy ellentmondás. Ha született akkor teremtmény. Jézus Istensége ellentmond az Ószövetségnek is:
Ésaiás próféta könyve 43:10 Előttem nem lett isten, és utánam sem lesz.
"Hogy ezt nem lehet megérteni? Kétségtelenül nehéz. A modern fizika tér-idő szemlélete is nehéz, de ha azt megérted, akkor erre is nyitottabbá válsz."
Mert te érted a modern fizika tér-idő szemléletét :) Nincs olyan hogy időtlen örök születés.
"Az Atyának és a Fiúnak közös és egyetlen lelke van a Biblia szerint. Hogy ez számodra teljességgel elképzelhetetlen? Hogy ezt te nem érted? Ezen sajnos nem tudok segíteni. Neked kevesebb adatott."
Ezzel az a gond hogy te sem érted. Sőt, senki nem érti. A kereszténység alaptanítása teljességgel érthetetlen.
"Az Atyától kapta időtlenül."
Szintén ellentmondás.
"A Fiú nem azért engedelmeskedik, mert muszáj, hanem mert maga is így akarja."
Ennyi erővel akkor fordított is lehetne. Ha mindent megkapott nem kellene hogy alárendelt legyen.
"Olyan Isten akinek a származása egy másik isteni személynek köszönhető."
Ebből még nem következik hogy ne tudna önmagától szólni és azt mondja amit hall. Ez még egy pogány istennek is gyenge lenne.
"Nem imádjuk Istenként a szenteket, sehogy se imádjuk őket."
Dehogynem. Biblia tiltja a bálványimádást. Tiltott képeket vagy szobrokat készíteni, mégis ezt teszitek.
"Mire gondolsz? Hogy hatalmuk van? Hatalma a földi embereknek is lehet, hát még akkor a mennyeieknek. Hogy segítségüket kérjük?"
Olyasmiket kértek ezektől a szentnek nevezett halott emberektől, amiket csak Isten adhat meg. Korábban kimásoltam az imák szövegét. Ez egyértelmű.
"Az iszlám szerint, ha jól tudom, az ember saját maga helyrehozhatja a bűneit, több jót kell csinálnia, mint rosszat és akkor az Isten megbocsájt."
Az iszlám szerint Isten megbocsátását kell kérnünk és lehetőleg távol maradnunk a bűntől, továbbá ha másik embertársunk ellen követtük el akkor az ő megbocsátását is kérnünk kell.
"A keresztény tanítás szerint olyan bűn is létezik, sőt igazából ez az igazi értelembe vett bűn, amit az ember nem tud jóvá tenni. A bűn olyasmi, mint amikor az ember gödörbe esik és nem tud kimászni, vagy fogságba kerül és nem tud kiszabadulni, vagy olyan adósságba keveredik, amit nem tud megadni."
Ezért kell Isten megbocsátását kérnünk. Ehhez továbbra sem kell Istennek emberként megszületnie és öngyilkosságot elkövetnie.
"Ha valaki vétkezett, akkor ki kell fizetni a megszabott büntetést, ha pedig nem tud fizetni, akkor valaki másnak kell fizetnie helyette. Isten megbocsájt, de úgy bocsájt meg, hogy magára vállalja az ember adósságait, s maga fizet érte. "
Ha valaki vétkezik akkor megkapja a büntetést. Ez idáig oké, olyan viszont nincs hogy másnak kell fizetnie helyette. Keresztények szerint Jézus előre megváltotta az emberek összes bűnét. Ez bűnözésre ösztönöz.
"Ezt nem egészen értem. Jézus nem volt öngyilkos, hacsak az nem számít öngyilkosságnak, hogy megengedi, hogy megöljék."
Te állítod hogy Jézus Isten. Tudnia kellett hogy meghall nem? Ez öngyilkosság.
"Azzal, hogy Jézus eltűrte, hogy a mi gonoszságunk megölje, ezzel mutatta meg, hogy ő valójában azt szenvedi, amit mi érdemelnénk. Mert aki, keresztre feszíti az Isten Fiát, az maga méltó arra, hogy keresztre feszítsék."
Ennek megint nincs értelme. Hagyja hogy gonosz emberek megöljék. Miért? Hogy megbocsátson nekik? Ezt enélkül is megtehette volna.
Nincs energiám és időm minden kérdésre válaszolni, vegyünk egyszerre egyet.
@ Biblia tiltja a bálványimádást.
Ez igaz. Nem szabad szobrokat imádni.
@ Tiltott képeket vagy szobrokat készíteni, mégis ezt teszitek.
Tilos szobrokat és képeket készíteni? Ilyen nincs a Bibliában. Tilos bálványképeket csinálni, tehát imádásra szánt képeket.
"Tilos szobrokat és képeket készíteni? Ilyen nincs a Bibliában. Tilos bálványképeket csinálni, tehát imádásra szánt képeket."
És szerinted a templomokban található képek, szobrok nem imádat céljából vannak ott? Egyértelműen bálványképek. Az oltárszentségről, ostyáról borról, nem is beszélve.
@ És szerinted a templomokban található képek, szobrok nem imádat céljából vannak ott? Egyértelműen bálványképek.
Szobrok a Jeruzsálemi templomba is voltak, a szentélyben is, a frigyládán is. Zsidók a legszentebb szertartásaikat szobrok jelenlétében végezték. Szobrok előtt, szobrok jelenlétében imádkozni nem bálványimádás, ha egyszer nem a szobrokat imádja. Tudod vannak, akik egy kő felé fordulva imádkoznak, de mégsem a követ imádják. Épp így lehet a szobrok felé fordulva imádkozni, anélkül, hogy imádnák azokat. Senki nem gondolja, hogy a szobrok istenek.
@ Az oltárszentségről, ostyáról borról, nem is beszélve.
A muzulmánok szerint, aki Krisztust imádja az egy embert imád, tehát bálványimádó. A keresztények azonban nem egy embert imádnak, hanem Krisztust, az emberré lett Istent. S ez nagy különbség.
A katolikusok valóban imádják az oltáriszentséget, de nem egy kenyeret imádnak, hanem a kenyérré lett Krisztust. S ez nagy különbség. Ha Krisztus emberré tudott lenni, hogy megváltsa az embert, akkor kenyérré is tud lenni, ha így akarja táplálni a hívőkben az üdvösséget. Márpedig a Biblia alapján úgy tűnik, hogy így akarja:
"Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, annak örök élete van. Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok mannát ettek a pusztában, mégis meghaltak. Ez a mennyből alászállott kenyér, aki ebből eszik, nem hal meg. Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él. A kenyér, amelyet adok, a testem a világ életéért.” Erre vita támadt a zsidók közt: „Hogy adhatja ez a testét eledelül?” Jézus ezt mondta rá: „Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek. De aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon. A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne. Engem az élő Atya küldött, s általa élek. Így az is élni fog általam, aki engem eszik." (Jn 6,47-57)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!