Ateisták! Ti miért nem hisztek istenben?
Szia
Bár én hivő ember vagyok, csak azért szólok hozzá, hogy leírjam, miért nem tudnak egyesek hinni Istenben:
A hit nem mindenkié, mivel ez Isten szelleme gyümölcsének a része. a 2Tesszalonika 3:2 és a Galata 5:22 ír erről.
Csak mostanában négyszer volt a kérdés.
Én viszont visszakérdeznék: TE miért hiszel? Van valami okod rá? Vagy csak úgy jött?
Mert nekünk nincs.
Nem, Kzitus, nem erről van szó.
Én agnosztikus gondolkodóként úgy vélem, hogy az istenhit a hívők többsége esetében alapvetően egy irracionális dolog, mert nem bizonyítékokon alapul, hanem hiszékenységen - különösen a tiédhez hasonló kis szekták körében.
A kereszténység értelmesebb ága esetében - akik elfogadják a természettudományos modelleket, figyelembe veszik a modern vallástudomány fejlődését és az egyháztörténelmet - még lehet némi józan észről beszélni, ám az ilyen hívőből sajnos kevés van, mert az ostoba, érzelmeken alapuló hit egyre jobban hódít.
Üdv,
Dante
"# 14/14 Időpont ma 10:03"
Bár a példád elsőre szellemesnek és frappánsnak tűnhet, valójában hibás logikára épül.
Egy személy (dolog) létezésének és egy tulajdonság létezésének bizonyíthatóságát mossa össze.
Ez akkor is hibás, ha Istent kézzel fogható dolognak tartjuk, és akkor is ha nem.
Egy ateista nem azt mondja, hogy azért nem hisz Istenben, mert nem találkozott vele, nem tapintotta. Boris Viannal sem találkoztam, egy mamuttal sem, a nándorfehérvári csatánál sem voltam ott, mégis "hiszek" bennük.
Na jah, de a professzor tudása tesztelhető! S tesztelve is volt... egy mostani (természettudományos) professzorjelöltnek
1, Teljesítenie kell egy BSc-t, szakdolgozattal, záróvizsgával
2, Teljesítenie kell egy MSc-t, szakdolgozattal, záróvizsgával
3, Le kell tennie a phd-t. Ehhez 2-3 elsőszerzős (!!!) cikket kell publikálnia
4, Le kell tennie a nagydoktorit (MTA doktora), az MTA-tagokból összeállított bizottság előtt...
Istennek csak egy kis szikrát kellene produkálnia... de még azt sem teszi.
Előző:
Ez a mese bizonyára az "ateista-filozófia professzor esete a diák Albert Einsteinel" című kitalált történet egyik leszűkített változata lehet.
Egy valódi professzor eleve nem is úgy állna a kérdéshez, mint a történetbeli mesehős. Ha esetleg valóban érdekel, hogy mit gondol egy igazán "nagy tudású" professzor Istenről, akkor keress rá Lawrence M. Krauss elméleti fizikus előadására.
A diák "érve" meg egyenesen olyan lyukas, hogy ennyi ésszel még az egyetemre sem vették volna fel, el sem jutott volna addig, hogy vitázzon egy professzorral.
Isten létezésére nincs bizonyíték, ha lenne, akkor eleve nem is kéne benne hinni, hanem TUDNÁNK, hogy létezik.
Dante
Az korábbi kommentem a 14-es válaszolónak szólt.
(Dante voltam)
@14: egy nagytudású professzor ilyet soha nem kérdez. Ez az esetlen kis béna példázat csak azt mutatja, mennyire alapszinten nem értitek, hogyan működik a tudomány, és ilyen totál fals, torz, és egyébként döbbenetesen gyerekes képetek van róla.
Ahhoz, hogy valamit elfogadjunk, nem kell látnunk/tapintanunk, és fordítva: attól, hogy valamit látunk, még nem fogjuk automatikusan elfogadni. Ennél a természettudományos módszertan jóval összetettebb.
Legközelebb erőltesd meg magad jobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!