Nem féltek nagyon attól h a pokolba kerültök? Honnan tudhatnám tutira h nem oda fogok jutni?
Mer én próbálok úgy élni h Istennek tetszen meg én jó embernek tartom magam de néha csinálok akaratomon kívül hülyeségeket meg vannak olyan vágyaim aminek nem tok ellenállni :S És lelkiismeret furdallásom van meg szégyellem magam és félek h a pokolra fogok jutni :( Jó nem állandóan ezen kattog az agyam de tényleg félek tőlle. Mit tegyek? Honnan tudhatnám h tuti nem kerülök oda? Ti nem féltek ettől?
17/F
1. Isten biztos jó? A Sátán biztos rossz? Ha a Sátán rosszat tesz nekünk, akkor Isten miért is nem állítja meg? hiszen mindenható...akkor lehet, hogy nem vagyunk a szíve csücske? vagy egyszerűen csak nincs Isten, se Sátán?
mivel ezek úgymond a "mitológiához" nehéz lenne a legfőbb jónak vagy rossznak kikiáltani. Pont erről beszéltem az egyik hsz.-ben.
"A Paradicsomban nem a genetikai irányított, hanem Isten akarata (mondjuk itt a Földön is, de máshogy =)!"
Érdekes módon a Földön "Isten" a genetika útján "uralkodik". Annak pedig kötelező érvényű szabályai vannak, ezek nélkül működésképtelen. A Biblia szerint az ember vele continuus, szóval szerintem a Paradicsomi Embert, mint anyagi testtel rendelkező,de halhatatlan élőlényt nem létezettnek tekinthetjük.
2.
Ehhez először tisztázni kéne, hogy mit tartunk rossz tulajdonságnak. De ettől most tekintsünk el, tegyük fel(nagyon hipotetikusan), hogy van olyan tulajdonság, amit minden szempontból rossznak tekinthetünk, és a vizsgált személyünk rendelkezik vele. Ennél mondjuk rosszabb, ha van hatalma arra, hogy ezt "kiélje" rajtunk. Ennél még rosszabb, ha ki is éli rajtunk,és így tovább.
Én tudom magamról, hogy létezem, de arról semmilyen bizonyosságot nem szerezhetek, hogy te is létezel. Lehet, hogy a beszélgetésünk és te is a képzeletem szüleménye vagy.
Ezen az alapon amikor alszom, az univerzum megszűnik, tekintettel arra, hogy senki nem létezik rajtam kívül.
Ehhez pedig nem kell a szuper elme, hiszen nincs mit fenntartani. Amikor felébredek, akkor pedig az univerzum újra megszületik.
Én ebben(szolipszizmus) nem hiszek, de az általad vázolt világkép(azaz, hogy csak elmék léteznek, az érzékelt világ pedig csak a képzelet játéka) szükségszerűen ide vezet(mivel nem lehet megállapítani, hogy a másik elme létezik, vagy csak ugyanúgy képzelődés). Ezt megcáfolni nem tudom, mert nem is lehet. De nem hiszek a szolipszizmusban.
"Ha a Sátán rosszat tesz nekünk, akkor Isten miért is nem állítja meg? hiszen mindenható..."
Mert még nem jött el a ideje, mert még nem akarja. Buta logika ez, hogy Istennek szerintem ezt és ezt kéne tennie, és ha ezt nem teszi, akkor nincs is.
:)) Érveim kalapácsára a logikai bakik szögekként bújnak ki a zsákból(ez egy kicsit túl lírai, de hát ilyen a hangulatom). Ha nem akarja, hogy kínzatásunk véget érjen, azaz úgy gondolja, hogy szenvednünk kell, akkor kicsit sem szeret minket, igaz? Ha mindenható, akkor eléggé lusta, hogy nem pusztít el minket. Avagy csak élvezi mások kínszenvedését?
Még hogy Ő a legfőbb jó....
itt vagyok! :)
"Ehhez először tisztázni kéne, hogy mit tartunk rossz tulajdonságnak. De ettől most tekintsünk el, tegyük fel(nagyon hipotetikusan), hogy van olyan tulajdonság, amit minden szempontból rossznak tekinthetünk, és a vizsgált személyünk rendelkezik vele. Ennél mondjuk rosszabb, ha van hatalma arra, hogy ezt "kiélje" rajtunk. Ennél még rosszabb, ha ki is éli rajtunk,és így tovább."
Figyelj, tudod te mely tulajdonságokra gondolok, tudjuk mindannyian, és akkor, hogy érted, hogy van hatalma is kiélni rajtunk? egyféleképpen lehetséges ez, mégpedig, ha hasonló jellemű emberek támogatják, szintén önző célokat követve, ha kellő a tömegük meg is teszik, de még mindig ugyanott tartunk, hogy a negatív tulajdonságok miatt van ez...
igazából, nem kiszámítható a viselkedésed, ebből lehet következtetni, hogy te külön "léttel" bírsz. azok az individuális elmék, amikről pedig én beszélek, nem egyenlőek a testtel, vagy tudattal. az egyéni életünkben a "tudatunk" 3 része mögött rejlik, e 3 rész pedig, az ébrenléti állapot, álombeli állapot és a mély alvás állapota. Mivel mindenáron visszaakarod vezetni a szolipszizmusra, így nehéz helyzetben lennék, de te félre értetted a meghatározásomat, én azt mondtam, hogy mindaz amit érzékelsz valóságos, DE szellemi termék, mint ahogyan az álmod is szellemi termék, sőt minden egyes emléked ami a múltra irányul, minden egyes töprengés, ami pedig a jövőre vonatkozik. Ez gondolom nem vitás, hiszen ezeket csak gondolkozás útján "kaphatod" meg, tehát gondolataid termékei. Viszont a jelen pillanatnak van egy elég furcsa jellegzetessége, mégpedig a következő. Mindig tovatűnik, nem tudod megragadni, mindig elvész, nos akkor lehetséges, hogy ez is pusztán gondolati termék? De hangsúlyozom valós, viszont csak idea.
Azt pedig elárulom neked, hogy annak az Istennek, akiben olyan sokan hisznek, a valódi célja az "ember" szellemi fejlődése, aminek a kezdeti stádiuma itt a Földön van, és a célja "teljesen" megvilágosodni, egységet húzni ébrenlét és álom között, megismerni teljesen az alvás mibenlétét, ugyanis az nagy igazságokat rejt, nem is meglepő, miért teszi ki közel minden ember életének az egyharmadát. És ha megleljük igazi önmagunkat és azokká válunk, lehetőségünk nyílik "találkozni" ezzel az Istennel, de én mondom, inkább Világ Elmének nevezném, ez a kifejezés még nincs bemocskolva. Ezek után pedig, aki azt gondolja, feltételezi róla, hogy majd kihúzza itt a jókat a "tréből", az egy cseppet lealacsonyítja a Mindenhatót. Ez itt csak a kezdet, de itt kell megtanuljuk az első lépést.
üdv
25/F
Sajnálom, de el kell keserítselek. A Biblia a dologról mást (is)mond(néha önellentmondásba keveredik): Isten mindent megbocsájt, egy kivétellel, az pedig ha kételkedsz a .....-ban(ezt azért nem írom le, mivel akkor olvasás közben automatán arra gondolsz, ami persze ugyanakkora bűn, és örökkön-örökké a poklokon fogsz égni:) Én vigyázok a "lelki üdvöd"re)
Az előző hsz-ben abból indultam ki, hogy van isten(hipotetikusan). Ellenben (amennyiben logikámban hibát nem találsz) kiderült, hogy nem szeret minket.
Kifejezetten olyan világot "gyártott", amiben az aki logikusan gondolkozik, örökkön-örökké a poklokon fog égni.
Aki pedig csak elhiszi, amit mondanak, az örök jóban részesül.
Ha létezik, akkor imádja látni a szenvedést, és az agressziót. A "Sátán"-ra lehet fogni, de Isten teljhatalmánál fogva bármikor leállíthatja, és amíg nem teszi, a bűnei azonosak vele.
Az igazságosságát is megkérdőjelezem. Szerinted jogos az, hogy egy véges életben elkövetett bűnökért örök szenvedést "oszt ki"?
Tehát azt is mindenképp megcáfolhatjuk, hogy Isten a legfőbb jó, hiszen még jobb lehetne, ha bűneinket megbocsájtaná, és az emberiség nem-keresztény 5/6át nem vetné azonnal a tüzes pokolba, pusztán azért, mert nem keresztény kultúrában nevelkedtek.
Ennél is jobb lehetne, ha megállítaná a Sátánt.
Mindezt csak úgy, hogy feltételezzük, hogy van Isten.
Amennyiben persze nincs Isten, ezek a logikai bukfencek sincsenek, és mindenkinek, akinek gyermeke van, kvázi "örökké él".
1.Ok, tegyük fel, hogy ez a minden gonosszal “megáldott” lény létezik, mondjuk nevezzük Sátánnak.
Az azért még rosszabb lenne, ha ő lenne teljhatalmú nem pedig valaki más, nem?
Vagy ha teljhatalmával élve lejönne a Földre, és véletlenszerűen pusztítana, rombolna, igaz?
Erre gondolok, de erre meg nem válaszoltál.
2. Nem csak én nem vagyok kiszámítható, hanem az érzékelt világ sem. Pl. Azt nem tudhatod, hogy mikor elhaladsz egy fa alatt, akkor fejedre esik-e egy alma. Így ebben nem különbözünk én és az alma. Az almát azonban a képzeleted termékének fogod fel. Ebben az esetben én is az vagyok.
“mindaz amit érzékelsz valóságos, DE szellemi termék,”
Akkor most létezik az alma, vagy sem? A percepció játéka csupán, vagy létező dolog? Sajnos a 2 között nincs átmenet, ugyanis ha idea akkor tökéletes kell legyen. De nem az.
A gondolataidnak, álmaidnak ugyanúgy megvannak az agyi folyamatai a “materialista” világban, pl. EEGvel és PET/Ctvel jól rögzíthetők. A három(éber-REM-nonREM) közötti átmenetet a thalamocorticalis deszinkronizáció hozza létre többek közt. Azaz az álmaidat és a gondolataidat könnyen magyarázhatjuk materialista módon.
3. ha így gondolod, akkor higgy ebben. Not my cup of tea.
„Kifejezetten olyan világot "gyártott", amiben az aki logikusan gondolkozik, örökkön-örökké a poklokon fog égni.
Aki pedig csak elhiszi, amit mondanak, az örök jóban részesül.”
Igen. Ennyit kért h higgyünk benne és kövessük az útmutatásait. Összesen ennyit, de úgy tűnik, az emberek nagy részének már ez is teljesíthetetlen. A logikát meg ne keverd bele, a vallás és a tudomány egyáltalán nem zárja ki egymást alapból. Más kérdés h manapság a tudósok szeretnének papok is lenni, a papok meg tudósok is de amig mindenki marad a saját térfelén, nincs semmi baj.
„Ha létezik, akkor imádja látni a szenvedést, és az agressziót. A "Sátán"-ra lehet fogni, de Isten teljhatalmánál fogva bármikor leállíthatja, és amíg nem teszi, a bűnei azonosak vele.”
Ezt már kifejtettem, megtehetné de nem lenne értelme tökéletes világba helyeznie minket (ennek ellenére megpróbálta). Istennek pedig nincsenek bűnei, ahogy te sem vagy bűnös azért amiért másvalaki embert öl.
„Az igazságosságát is megkérdőjelezem. Szerinted jogos az, hogy egy véges életben elkövetett bűnökért örök szenvedést "oszt ki"?”
Igen jogos, előre elmondta h mit kér tőlünk, és mik lesznek a következményei, ha nem tesszük meg. Ezzel az erővel az se jogos, ha egy felindulásból elkövetett gyilkosság miatt valakit évekre elítélnek, hiszen az csak egy pillanat... dehogynem jogos!
furcsa ember vagy nem tagadás, mint én! :)
de te miért gondolod, hogy én a keresztény vallásban hiszek, sőt, hogy egyáltalán vallásos vagyok?!
mit értesz az alatt, hogy a logikus gondolkodás a pokolra juttat minket? a bamba bólogatás pedig a mennybe?
nem tudom melyik válaszomba olvastad, hogy azt állítom, Isten küldi az embereket pokolra, ráadásul örökre, a véges életük "bűneivel" szemben.
Te egy humanizált, emberi tulajdonságokkal ellátott valamiről beszélsz, én viszont nem.
Az alma és a te tested pedig idea, egyértelműen, mert már korábban is elárultam, hogy az a bizonyos "elme" amiről beszélek, nem egyenlő a testtel, vagy tudattal.
Ha pedig rendelkezem az összes biológiai, kémiai fizikai tudással, akkor az alma leesésére számíthatok, viszont hiába ismerném, a te testi funkcióidat totálisan, akkor sem tudnám kiszámítani a viselkedésedet, max. csak valószínűsíteni, mivel tévhitben vagy sajnos. Áruld el légyszíves, hogy egy állat tudatában van e annak, hogy érzékel. Arra is kíváncsi lennék, hogy akkor a te állításod szerint előbb érzékelünk, utána az összeáll az agyunkba és majd csak utána kerül a tudatunkba, hogy egyáltalán érzékeltünk?! Picit furán hangzik ez. Szerintem pont, hogy előbb tudatában kell legyünk annak, ahogy érzékelünk és utána tehetjük meg.
Miből vonod le a következtetést, hogy Isten nem szeret?
Miből vonod le, hogy élvezi nézni ezt a gyűlölködést?
Nem csökkented megint kicsit le az ő "személyét"?
Árulj el valamit nekem. Milyen felnőtt lesz abból a kisgyerekből, akinek mindig ki van nyalva a feneke, minden meg van csinálva helyette, semmiért sem kell küzdenie, szó szerint mozdulnia sem kell?! Ha egy apa/anya ezeket nem teszi meg a gyerekének, akkor nem szereti őket? te kis viccbetyár. :)
Ha valami szellemi termék, miért kell tökéletesnek lennie? mi a tökéletes egyáltalán? világosíts fel. mert szerintem minden tökéletes a maga nemében. úgy ahogyan a mi testünk is az lenne, ha nem tudnánk gondolkodni egy cseppet sem, azaz állatok lennénk, de mivel tudunk, ezért a félrevezetettség miatt fegyverré vált, bár maga a natúr funkciói azok. Viszont az elménk, a valódi, amiről én beszélek, az tökéletes.
Az elménkkel nem tudjuk befolyásolni, az emésztésünket, nem tudjuk a kiválasztásokat, immunrendszerünket sem, egy betegség sem tűnik el egy gondolatra, de az érzelmeinket viszont manipulálhatjuk, a gondolatainkat is szőhetjük millióegy irányba, képet alkothatunk, döntést hozhatunk, ezek nem "testi" funkciók.
Vagy amikor egy állat "álmodik" akkor, ő látja a képeket, mint előtte a valóságban, vagy csak a teste érzi azokat a "kivetüléseket" , amiket mondjuk ébrenléte alatt. Egy állat nem fantáziál, nem hoz döntést, nem memorizál. elment, de az nem memória, amiket utána képekben felidézhet.
Én azt állítom, hogy az Elméből indul ki minden, azaz nem mi vagyunk bezárva, hanem a külvilág a része az elménknek.
Semmi sem változna az életünkben, csak előbújna a felelősségteljes viselkedés, mert tudnánk, hogy nem vagyunk kötöttek a testünktől, viselkedés szempontjából.
üdv
25/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!