Hol áll az a Bibliában, hogy az ember szabad akaratot kapott?
Mert bár sok olyan passzus van, ami előre elrendeltségről ír, meg arról, hogy Isten már a világ teremtése előtt eldöntött mindent, arról sehol egy szó sincs, hogy az ember szabad akaratot kapott volna.
Márpedig ha nem kapott, akkor bűnbe se eshetett, mivel nem volt szabad akarata, nem maga döntött.
Körkörös érvelést, mellébeszélést nem kérek, csak legalább egyetlen verset, ami kereken kimondja, hogy az ember szabad akaratot kapott.
Nézdd meg:
* 5Mózes 30:19
* Ezekiel 18:32
* Márk 16:16
* Róma 10:9
* Máté 9:29
* 1Thessz 4:14
* János 3:16
* 2Kor 5:15
Mindent szabad nekem,de nem minden valik a hasznomra.Nem tudom ,hogy hol van es valoszinüleg a vesszö utan nem pontos azert nem idezöjelben irtam.
Kerdezem a kerdezöt: mi a celod?
Válaszom: Sehol. Úgy néz ki nem írja sehol a biblia KONKRÉTAN, hogy az Isten szabad akaratot adott az embernek.
Azt írod: "Isten már a világ teremtése előtt ELDÖNTÖTT mindent" Ezt hol írja KONKRÉTAN a biblia? Abban, hogy Isten létezik nem, de abban hogy ilyeneket csinál hiszel? Hmm..
Viszont az biztos benne van a bibliában, hogy Isten nagyon szeret téged, bár ezt sem KONKRÉTAN a te neveddel írja. (Attól függetlenül, hogy hiszed vagy sem, szeret.) Ha ebben tudnál hinni, jobban értenéd a bibliát is. Mivel Isten szeret ezért, nem dönt helyetted, hogy aztán a saját döntéséért a felelősséget átpasszolja rád. Vagy ha helyetted dönt, ő vállalja a döntéséért a felelősséget. Szóval megnyugodhatunk. :) Azért én személy szerint annak is örülök, hogy Isten lejött testben, Jézus személyében, és meghalt vállalva helyettem a rossz döntéseim következményeit. Ez azért több, mint korrekt volt tőle.
Én úgy gondolom, Isten a világ teremtése előtt nem eldöntött, hanem TUDOTT mindent.
Hiszen számára szerintem nincs idő. Emberi gondolkodással ezt felfogni nehéz. Írja valahol a biblia, hogy neki 1000 esztendő annyi mint egy nap, egy nap mint 1000 esztendő. Ő mindent tud. Időutazást is. Azt is tudja, hogy te egyszer hívő leszel vagy sem. Remélem igen :)
"gen, itt említik ugyan, de nem azt, hogy rendelkeznénk is vele. Írni és beszélni bármiről lehet, teljességgel valótlan és nem létező dolgokról is."
Hát ilyen hozzáállással mondhatnánk mi bármit a Bibliából, arra bármikor ráfoghatod, hogy csak írtak valami valótlan dologról.
Ha egy helyen feltételezed, hogy hazudhat a Biblia, akkor miért ne hazudna máshol is, ahonnan Te a választ várod. ha pedig máshol is hazudik, akkor meg semmi értelme a kérdésnek, mert innentől kezdve azt bizonyítasz, amit akarsz, és az általad tagadott körkörös érvelést használod.
23:02 - Jobban megismerni a hívők véleményét erről a kérdésről.
23:23 - Efézusi levél 1:3-5 , 2:4-10 , Római levél 8:28-30, 9:10-15, 9:16-19, II. Timóteus levél 1:9, és még számos további. Teljes lista itt (ez ihlette a kérdést is): http://www.youtube.com/watch?v=-SFYER6JjuM
"Én úgy gondolom, Isten a világ teremtése előtt nem eldöntött, hanem TUDOTT mindent."
Mivel egyben mindenható is, ez a kettő UGYANAZ. Ha ugyanis tudom, hogy mi fog történni, és az nem kedvemre való, akkor, amennyiben módom van rá, teszek ellene. Istennek lett volna módja rá, de nem tett ellene, tehát pontosan így akart mindent.
Tehát mindent tudni előre, és nem tenni ellene = akarni, hogy úgy legyen.
"Hát ilyen hozzáállással mondhatnánk mi bármit a Bibliából, arra bármikor ráfoghatod, hogy csak írtak valami valótlan dologról."
Mint láthattad egy fentebbi kommentemben, írtam a példát, miszerint az konkrétan le van írva, hogy férfinak és nőnek teremtette az embert. Ehhez hasonló konkrét leírás kellene a szabad akarat megadásáról is. Ilyen viszont nincs.
Pl. szovjeték is rengeteget beszéltek arról, hogy ők milyen demokratikus rendszert is építenek, és rendszeresen hangoztatták, hogy náluk demokrácia van, de a gyakorlatban ez mégse került megvalósításra, csak emlegetésre. Ugyanígy, a Biblia is emlegeti sok helyütt a szabad akaratot, de azt sehol, hogy ténylegesen megkaptuk volna.
"Ha egy helyen feltételezed, hogy hazudhat a Biblia, akkor miért ne hazudna máshol is"
Szerintem teljes egészében hiteltelen, úgyhogy semmi gond. Engem nem is zavar ez a kérdés, lásd feljebb - csak az érdekel, hogy a hívők ezt hogyan racionalizálják magukban.
"Ha ugyanis tudom, hogy mi fog történni, és az nem kedvemre való, akkor, amennyiben módom van rá, teszek ellene."
Ilyen bornirtságot is csak egy"raionális ateista" tud leírni. Ha egy férj meg akarja csalni feleségét (pl.) és Isten arra az időre impotenssé teszi,(Ne törj házasságot) teljes joggal óbégat az illető, hogy; Uram, akkor hol marad a szabad akarat?
Hogy a kérdezőnek mi a célja a kérdéssel?
Véleményem szerint provokálás.
A fogyasztói társadalom éppúgy ellensége az Istenhitnek(vallásnak) mint pl a totalitárius diktatúrák(jelenleg Észak-Korea)
A vallásos ember azt vallja, hogy van Gondviselés, és nincsenek véletlenek, van Teremtő, illetve a semmiből nem lesz valami.
A nemhivő(ateista) azt vallja, hogy minden a véletlen múve,a semmiből lett valami(a világmindenség) nincs Gondviselés.Bizonyitani nem tudja, de hisz benne.
Ebben az értelemben ő is hivő. Hisz egy hipotézisben, noha bizonyitani nem tudja.
A hitet összetéveszti a hiszékenységgel.(rosszabik esetben szándékosan.)Úgy tűnik ennek alapján képzeli magát felsőbbrendünek.
Hasonló kérdést én is feltettem.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
IQ-jukat, értelmüket müveltségüket rosszindulatukat egyaránt jellemzi pl. a következő link kérdése egy "racionális ateistától"
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
"Ha egy férj meg akarja csalni feleségét (pl.) és Isten arra az időre impotenssé teszi,(Ne törj házasságot) teljes joggal óbégat az illető, hogy; Uram, akkor hol marad a szabad akarat?"
Sehol, épp ez a lényeg. A dolog ugyanis arról szól, hogy ha látom, hogy a művem tele lesz hibákkal, bajjal, szenvedéssel, nyomorral, stb., akkor úgy változtatok rajta, hogy minimalizáljam ezeknek a számát, vagyis még a kezdet kezdetén tehetett volna értelmesebb lépéseket.
(Nem is szólva arról, hogy tökéletes Isten alkothatott volna tökéletes teremtményeket is, akik, hozzá hasonlóan (ha már úgyis a "maga képmására" teremtett) tisztában vannak ugyan a rossz fogalmával, de mégsem cselekszik azt (bár ő is cselekedte bőven a Biblia szerint, szóval ő sem tökéletes - csupa ellentmondás).)
"A nemhivő(ateista) azt vallja, hogy minden a véletlen múve,a semmiből lett valami(a világmindenség) nincs Gondviselés."
Az ateista azt vallja, hogy a _kezdet_ volt a véletlen műve (és az se a semmiből, de most nem akarlak kvantummechanikával untatni), onnantól viszont a fejlődés már eléggé jól érthető és követhető.
És igen, nincs Gondviselés, mindenki _maga_ felelős a cselekedeteiért.
"Bizonyitani nem tudja, de hisz benne."
Bizonyítani annak kell, aki állít valamit. Te azt állítod, hogy van Isten, tehát neked kell bizonyítanod. Az ateista egyszerűen azért nem fogadja el a "van Isten" állítást, mert nem bizonyítható.
Ezzel szemben a tudomány számtalan bizonyítékkal támasztotta már alá az állításait. Ami pedig bizonyítható, az NEM HIT KÉRDÉSE.
Ami pedig a hívők értelmi szintjét illeti, ha már így szóba hoztad:
http://www.youtube.com/watch?v=_I5V9JPzMxY
Határozottan ÉRDEKESEK az adatok.
"Az ateista azt vallja, hogy a _kezdet_ volt a véletlen műve (és az se a semmiből, de most nem akarlak kvantummechanikával untatni), onnantól viszont a fejlődés már eléggé jól érthető és követhető. "
-Csak éppen nem bizonyitható- empiria útján.
- Empíria útján a transzcendens sem bizonyitható.Ezzel - valamint a szabad akarat problémájával nem tudnak mit kezdeni az ateisták.
-Vagy tényleg nem értik, vagy nem is akarják érteni.
De ez már legyen az ő dolguk.
Logikai-deduktiv módszerekkel - ezt több tudomány is használja,- viszont bizonyitható Isten léte.Ld a racionális Istenérvek. Volt aki ennek hatására lett hivővé; pl. C.S Lewis az anglikán filozófus
Visszatérve reflexiódra. ASz idő és a tér teremtettség(creatura) Isten számára nincs idő. Csak örökkévalóság. Isten számára nincs hely.Csak létállapot. Ugyanis az időt és a teret Ő teremtette.
Amug nem érted meg, hogy van szabad akarat, addig maradsz abban a bűvös körben amit az egyik válaszoló találóan nevezett körkörös érvelésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!