Hol áll az a Bibliában, hogy az ember szabad akaratot kapott?
Mert bár sok olyan passzus van, ami előre elrendeltségről ír, meg arról, hogy Isten már a világ teremtése előtt eldöntött mindent, arról sehol egy szó sincs, hogy az ember szabad akaratot kapott volna.
Márpedig ha nem kapott, akkor bűnbe se eshetett, mivel nem volt szabad akarata, nem maga döntött.
Körkörös érvelést, mellébeszélést nem kérek, csak legalább egyetlen verset, ami kereken kimondja, hogy az ember szabad akaratot kapott.
"Kezd már el azt a könyvet az elejéről olvasni, nem bele bele kapva"
"És illene foglalkozni egy kis hittudománnyal is ...."
:) Kösz, olvastam, túl sokszor is, és igen alaposan. Ami azt illeti, teológiát is tanultam. Épp azért írtam ki a kérdést, mert tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy az egész könyvben sehol nem esik szó arról, hogy szabad akaratot kaptunk volna, és kíváncsi vagyok rá, hogy ezt a hívők is észrevették-e, és hogy reagálnak rá.
"vagy ezt is az öregúrra akarod fogni?"
Mint írtam fentebb, ez nem kibúvó, főleg nem egy mindentudó és mindenható Isten esetében, akiről a Biblia többször is kijelenti, hogy mindent előre eltervezett. Igen, még azt is, hogy én most itt ülök, és ezt írom neked. Tehát ehhez se kell szabad akarat.
"ÉS azt is furcsállom , hogyha már valaki ennyire kapaszkodik egy apró szóra a bibliából mint szabad akarat, azt pont a kereszténység lényegét, HINNI (hidd már el hogy így van) nem érti."
Tökéletesen értem, hogy a hit a lényege. A hit azonban a Bibliára épül, így sehogyan sem lehet elmenni amellett, hogy mit is ír. Mert ugye, amit fontosnak tart, azt rengetegszer emlegeti konkrétan és nyíltan, így pl. a bűnbeesést, az áldozatot és a szeretet.
A szabad akaratot azonban még csak meg sem említi, ami pedig azt mutatja, hogy az minden, csak nem fontos.
1. 19:38 - Téves.
2. 19:38 - Továbbra sem látom sehol a sokat emlegetett kifejezést.
19:40 - Igen, itt említik ugyan, de nem azt, hogy rendelkeznénk is vele. Írni és beszélni bármiről lehet, teljességgel valótlan és nem létező dolgokról is.
3. 3Móz 7,16
Hogyha fogadásból vagy szabadakaratból áldozza valaki az ő áldozatát, a mely napon áldozza azt, azon a napon egyék meg az ő áldozatát; a mi pedig megmarad abból, másnap egyék meg.
4. 3Móz 22,18
Szólj Áronnak és az ő fiainak és Izráel minden fiának, és mondd meg nékik: ha valaki Izráel házából, és az Izráelben levő jövevények közül felviszi a maga áldozatát, akár fogadásból akár szabad akaratból, a miket felvisznek az Úrnak egészen égőáldozatul,
5. 3Móz 22,21
És ha valaki hálaáldozattal áldozik az Úrnak, akár fogadásának teljesítésére, akár szabad akaratból, akár tulokféléből, akár juhféléből: ép legyen, hogy kedves legyen; semmi fogyatkozás ne legyen abban.
6. 3Móz 22,23
Hosszú, vagy kurta tagú ökröt, vagy bárányt szabad akaratból való áldozatul vihetsz ugyan, de fogadási áldozatul nem lesz kedves.
7. 3Móz 23,38
Az Úrnak szombatjain kivül, adományaitokon kivül, fogadásból és szabad akaratból való minden ajándékaitokon kivül a melyeket adni szoktatok az Úrnak,
Ez 46,12
Továbbá, mikor a fejedelem szabad akaratból tesz égőáldozatot, vagy hálaadó áldozatokat, szabad akaratból az Úrnak, nyissák ki néki a kaput, mely napkeletre néz, és ő vigye égőáldozatát és hálaadó áldozatait, mint a hogy szombat napon szokta tenni, és azután menjen ki, és zárják be a kaput kimenése után.
Filem 1,14
De a te megkérdezésed nélkül semmit sem akartam cselekedni, hogy jótéteményed ne kényszerítésből, hanem szabad akaratból való legyen.
Elég lesz (első)
"Bocsánat , kétszer küldem el a kommenttet, a másodikat kicsit kibővítve. Nem hitedben akartalak volna megsérteni, csak nem értettem az értetlenkedést."
Semmi gond, főleg, hogy nem sérthetsz a hitemben, mivel az nincs. :)
Ha a valóságot nézzük, akkor minden.
Ha a Bibliát, akkor relatíve kevés, és egész biztosan nincs köztük a szabad akarat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!