Hol áll az a Bibliában, hogy az ember szabad akaratot kapott?
Mert bár sok olyan passzus van, ami előre elrendeltségről ír, meg arról, hogy Isten már a világ teremtése előtt eldöntött mindent, arról sehol egy szó sincs, hogy az ember szabad akaratot kapott volna.
Márpedig ha nem kapott, akkor bűnbe se eshetett, mivel nem volt szabad akarata, nem maga döntött.
Körkörös érvelést, mellébeszélést nem kérek, csak legalább egyetlen verset, ami kereken kimondja, hogy az ember szabad akaratot kapott.
Megnyugodhatsz! Isten olyan amilyenre te mindig is vágytál. Ez a jó hír. Olyan apa, olyan barát, olyan haver amilyet szeretnél. És ha ezzel a hittel és bizalommal olvasnád a Bibliát egy új világ tárulna ki eléd. Ezt tapasztalatból mondom, mert nekem is nagyon sokat változott az Istenképem, mióta rájöttem, ráéreztem, hogy nem kell félnem Istentől (a félelem az a bizalom ellentéte, egy negatív hit).
"Szerintem szó sincs erről. Csak nem tudták, mi a jó és mi a rossz. Így azt sem tudhatták, hogy a szófogadatlanság rossz."
Ádám és Éva is félt, elbújtak, eltakarták magukat Isten és egymás elől. Nem a tudás hiányzott belőlük, hanem a bizalom. Hallgattak a Kígyóra aki hazudott nekik.
Na mit is?
1. "Dehogy haltok meg!"
Ezt basszus elhitték, ezt nagyon benéztük. Ezen azt hiszem nincs vita.
2. "Hanem jól tudja Isten, hogy ha esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek mint az Isten: tudni fogjátok mi a jó, és mi a rossz."
Na mit is hazudik nekünk itt ez a belső hang?
Nincs megnyílva a szemünk, hülyék vagyunk, nem vagyunk olyan értékesek mint Isten, nem tudjuk mi a jó és mi a rossz. Igazából nyugodtan ehettek a parancs ellenére (nagyon csábító), mert tudatlanul cselekesztek, mivel nem tudjátok mi a jó és rossz, nincs felelősségetek, nem lesz rossz következmény, hanem végre olyan értékesek lesztek mint Isten.
Az igazság az volt, hogy meg volt nyílva a szemük, olyanok voltak mint Isten és tudták mi a jó és mi a rossz.
Ez ma is igaz, nyílva a szemünk, Istenek vagyunk (Isten saját magát áldozta fel értünk, ilyen drága egy ember) és végül tudjuk ma is mi a jó és mi a rossz.
Ne higgyél már te is a Kígyónak!!! Ő gátol nem a Biblia.
Sajnos nagyon sok kereszténynek is torz képe van Istenről, sokan közülük is félelemben élnek és ez megnyilvánul az életükben és ez nem vonzó, de ez téged ne zavarjon meg, neked nem kell olyannak lenned. Azt mondják az okosok, hogy az Isten képünket nagyon befolyásolja a gyerekkorunk, a kapcsolatunk a fizikai vér szerinti apánkkal, a család. Lehet ezeket a beidegződéseket is lekéne küzdened.
János 14:12-14 nagyon jó!!! Köszi. Remélem nagyobb dolgokat is teszek majd, mint Jézus. Mint például valakit meggyőzni Istenről, mindenféle fizikai csoda nélkül :).
"Megnyugodhatsz! Isten olyan amilyenre te mindig is vágytál. Ez a jó hír. Olyan apa, olyan barát, olyan haver amilyet szeretnél. És ha ezzel a hittel és bizalommal olvasnád a Bibliát egy új világ tárulna ki eléd."
Ez már kizárt. Egy jóérzésű ember se csinál olyasmiket, mint Isten az Ószövetségben, erre egyszerűen nincs mentség. A tömeggyilkosságok, embertelenségek magukért beszélnek, nincs mit értelmezni rajtuk. Bármiféle mentséget vagy igazolást adni erre az emberség, a jóérzés és a józan ész feladásával lenne egyenértékű számomra.
"Ádám és Éva is félt, elbújtak, eltakarták magukat Isten és egymás elől. Nem a tudás hiányzott belőlük, hanem a bizalom. Hallgattak a Kígyóra aki hazudott nekik.
Na mit is?"
Ne keverd az időt. A tudást a gyümölcs elfogyasztása adta meg nekik, ELŐTTE nem rendelkeztek vele, tehát honnan tudhatták volna, hogy rossz, amire készülnek?
"(Isten saját magát áldozta fel értünk, ilyen drága egy ember)"
Könnyekig meghatódnék ettől a nagylelkűségtől, ha nem lenne kiáltóan abszurd. Egy MINDENHATÓ istennek mi szüksége bármiféle áldozatra, és főleg önáldozatra? SEMMI!!! Azért MINDENHATÓ, hogy BÁRMIRE képes legyen, feltételek és korlátok nélkül. Az áldozat szükségessége pedig feltétel, tehát máris nem mindenható, és ha nem mindenható, akkor nem is isten.
"Ő gátol nem a Biblia."
Valakik egyszer ténylegesen összeszámolták, hány embert ölt meg a Bibliában Isten, és mennyit a Sátán. A Sátán azt hiszem tizen- vagy huszonvalamennyit, tehát két számjegyű az áldozatainak a száma.
Isten ezzel szemben MILLIÓKAT.
Most akkor ki is a gonosz?
Egyáltalán nem a kígyó gátol, hanem Isten végtelen gonoszsága. Az özönvizet is ő hozta, nem a kígyó. Ő mészároltatta végig a zsidókkal az egész általuk ismert világot, nem a kígyó. Ő foglalta törvénybe a szüleikre rosszat szóló gyerekek halálbüntetését, nem a kígyó.
"a család. Lehet ezeket a beidegződéseket is lekéne küzdened."
Szerencsére a családommal minden a legnagyobb rendben, köszönöm. Valószínűleg ezért is abszolút ellenszenves számomra az a torz szörnyszülött, akit a Biblia Istennek csúfol.
"Mint például valakit meggyőzni Istenről, mindenféle fizikai csoda nélkül :)."
Akkor egy jótanács: lehetőleg tanulatlan, önálló gondolkodásra kevéssé képes, saját erkölcsi értékrenddel nem rendelkező embereket keress, akkor nagy sikerélményeid lehetnek. :)
"Ezeket fent már említetted máskor is az előzőekben, úgy hogy úgy néz ki egy végtelen ciklusba kerültünk. Ha lesz még esetleg kérdésed nyugodtan írj, szívesen válaszolok."
Oké, csak annyian voltak itt, hogy nem tudtam, ki mikor csatlakozott be, ki mit nem olvasott még.
Egyedül csak azt nem értem továbbra se, hogy hogy tudtok elfogadni Istentől olyan rémtetteket, amikért bárki embert a legmélyebb - abszolút jogos - megvetéssel illetitek, de ha Isten csinálja, vagy szólít fel rá, akkor teljesen helyénvalónak tartjátok.
Ez az egy az, ami sehogyan se fér a fejembe, mert ezt bárhogy forgatom, bárhonnan nézem, számomra mindenképp az alapvető értékítélet feladásával egyenértékű, és nem tudom felfogni, hogy vagytok rá képesek, hogy tudtok így tükörbe nézni.
Csak ez, semmi más.
Kedves Kérdező, Válaszolók, Olvasók,
nekem az ehhez hasonló vallási viták, polémiák kapcsán mindig az az érzésem, mintha az ember egy szitával szeretne formát adni a víznek, de az - természeténél fogva - újra és újra kisiklik az ezernyi kis lyukon.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az erről való gondolkodás haszontalan volna, azonban szerintem tudatában kell lennünk annak, hogy legjobb esetben is csak egy megközelítő képet kaphatunk arról, miért létezünk.
A Bibliában én nem tudok olyan helyről, ahol kifejezetten a "szabad akaratról" írtak volna, de ennek talán nincs is nagy jelentősége, mert a Biblia amúgy is összevágott és évezredek során többször le, illetve átfordított mű, amely a létezése során is nagyon sokszor módosult.
Akit a szabad akarat kérdésköre érdekel, annak ajánlom figyelmébe az agykutatás jelenlegi eredményeit, amely véleményem szerint néhány évtized múlva gyökeresen átalakíthatja a létünkről való gondolkodásunkat.
Üdvözlettel,
ifj. Sipos László
Az ember teremtésének fázisai időrendben a biblia szerint:
-test
-lélek
-tudás
Noha az ember legfontosabb tulajdonsága a szabad akarat, ennek ellenére a könyv egy szava sem említi. Elgondolkodtató.
Kedves Kérdező!
Nemrég vitáztam erről édesanyámmal, és azt találtam mondani: "az ember nem kapott Istentől szabad akaratot, hanem elvette azt". Evett ugyanis a jó és a rossz tudásának fájáról. Amíg tehát arról nem evett, nem lehetett szabad akarata, nem tudott rosszul dönteni, csak cselekedte Isten akaratát. Az eredetileg tökéletes alkotást meg kellett rontania a sátánnak, hogy tökéletlen legyen.
A célja az embernek pontosan az, hogy lemondjon saját akaratáról, visszatérjen eredeti rendeltetésének megfelelő állapotába, és Isten akaratát cselekedje, vagyis azt végezze, amire Isten teremtette.
Aki visszavezet hozzá, Jézus Krisztus, mégpedig a Szentlélek által. Aki engedi, dolgozik benne, megváltoztatja, rajta keresztül kommunikálni tudunk Istennel, képesek vagyunk felismerni a jót, cselekedni tudjuk Isten akaratát.
Tetszett ugyanis Istennek, hogy ami egy emberen (Ádámon és Éván) elveszett, egy ember által kapjuk vissza.
Képesek vagyunk tehát jól és rosszul dönteni, attól függően, hogy milyen lélek lakozik bennünk. Isten Szentlelke, vagy más.
Üdv: Laci
Kedves Laci1133. A gondolatoddal csak az a gond, hogy Isten és Jézus egy és ugyanaz. Tehát szerinted ugyanaz vette majd adta vissza a szabad akaratot.
De a valóság az -szerencsénkre- hogy valójában egyik sem létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!