Ateisták! Szerintetek miért nem létezik isten?
isten és nem Isten.
Vagyis elsősorban nem a keresztény Istenről beszélek.
Eddig csak azt hallottam, hogy a kereszténység így ellentmondásos, meg úgy cáfolja meg a valóság és a tudomány. De a kereszténység csak EGY vallás. Van mellette több száz, ha nem több ezer másik, amelyek egyikének akár igaza is lehet.
Csak a kereszténységre alapozva miért tagadjátok egy felsőbbrendű lény létét? Vagy ha van más, univerzális érvetek is, akkor mi az?
Ja, és ha kérhetném, akkor maradjunk a pusztán szubjektív, racionális érveknél és ne menjünk át a különböző vallási irányzatok ócsárlásába!
(Aki ezt nem veszi figyelembe, azt lepontozom.)
A nagy spagettiszörny létezésére több bizonyíték is van. Fényképek, személyes beszámolók stb stb.
mégis nehéz meggyőzni az embereket, h ő teremtette a világot egy átbulizott éjszaka után.
Pedig ez a tan semmivel sem kevesebb, vagy hihetetlenebb, mint bármelyik vallás tanai.
Ha elfogadjuk isten létét, akkor el kell fogadnunk a nagy spagettiszörny létét is, sőt Zeuszét, Afroditéét, Amonét, és Atonét is.
A többi istenről nem is beszélve.
A baj ott kezdődik, h némely istenek csak magukat tekintik az egyetlen istennek. Ez olyan paradoxonhoz vezet, melynek feloldása csak úgy lehetséges, ha azt feltételezzük, h nincs isten.
Így a logika szabályai szerint bizonyítani kell isten létét. Bármelyikét is.
nem arról szól a vallás, hogy mindez Isten akarata? én ugyan evangélikus vagyok, de van bepillantásom a katolikus hitvilágba és ott minden arról szól, hogy minden Isten akarata. tudom hogy nem a katolikus vallásról beszélsz csak, de elég érdekes ellentmondásnak találom. akkor most ez Isten akarata vagy pedig a miénk? ha Isten mindent tud előre, akkor nincs szabad akarat, nem lehet! ha ő most tudja, hogy mi lesz, akkor az egy eldöntött dolog. ha te bármelyik pillanatban dönthetnél, akkor Isten semmit se látna előre, azaz valóban semmi hatása, haszane nem lenne neki. vagy szabad akarat vagy felsőbb akarat, de a kettő nemigen passzol.
ráadásul minden vallás másképp képzeli Istent és az ő akaratát. most vagy valóban ennyi Isten van vagy a vallások 99,9%-a marhaság. nyilván mi itt többnyire a kereszténységgel találkozunk, így csak erre alapozva tudja valaki megcáfolni Isten létezését. talán más vallásban hinne, jobbn meglátná benne önmagát.
egyébként az a baj, hogy a vallásosak hajlamosak arra, hogy semminemű más érvet, véleményt ne fogadjanak elé, hanem a véleményüket ráerőszakolják másokra. olyan kérdésekkel nemigen találkozok itt, hogy egy ateista győzködné az embereket, míg vallásos győzködést tartalmazó kérdések, kommentek minden nap előfordulnak. miért van ez? pl kedves kérdező, szerinted miért igazabb az, hogy van Isten, mint az, hogy nincs?
Mert nem találom meggyőzönek az érveket,hogy létezik.Nekem túl meseszerű ez az egész elmélet,az hogy ha valami nagyon rossz dolog történik az emberrel,akkor is szeretni kell az istenét,mert oka volt rá,az ő akarata.
Másrészt a másik gondom nekem is a bibiliával van,és egyetértek a nagy spagettiszörny elmélettel is. (+ a jeti)
Nekem olyan humbuk szaga van az egésznek,mintha hülyére akartak volna venni ezzel rengeteg embert.
Ettől függetlenül viszont,nem tudhatom hogy létezik e. Ha mégis létezik,akkor meg igy jártam én mindenestre ugy gondolom semmiféle isten nincsen,és nem neki kell köszönnöm a sikereimet hanem magamnak.Annak,hogy dolgozok az életemen,saját magam hozok döntéseket,innentől fogva és magamra támaszkodom és magamnak csókolok lábat ha elérek valamit,nem a spagettiszörnynek és nem is istennek.
"sőt Zeuszét, Afroditéét, Amonét, és Atonét is.
A többi istenről nem is beszélve."
És miért ne fogadhatnád el?
Attól függ miben hiszel.
Bár gondolom te a kereszténységre utalsz, ami szerint viszont ugyebár csak egy isten van, tehát így nem igaz az állításod.
"A baj ott kezdődik, h némely istenek csak magukat tekintik az egyetlen istennek. Ez olyan paradoxonhoz vezet, melynek feloldása csak úgy lehetséges, ha azt feltételezzük, h nincs isten. "
Miért lenne ez paradoxon? A vallásosak 99%-a úgy tartja, hogy az ő hite az igaz, a többi téves. Vagyis ha hiszel Istenben, bármelyik isten legyen is az, vagy több istenben hiszel, akkor az téged miért befolyásolna, hogy mások mit hisznek?
Amúgy pedig, mivel Isten nem olyan entitás, mint egy állat vagy bármi más, ezért simán lehet hogy csak egy isten van, csak több képben nyílvánul meg. A hinduk például ezt vallják.
"olyan kérdésekkel nemigen találkozok itt, hogy egy ateista győzködné az embereket"
Dehogyisnem. Rengeteg ilyen van.
"az hogy ha valami nagyon rossz dolog történik az emberrel,akkor is szeretni kell az istenét,mert oka volt rá,az ő akarata. "
Ez megint csak keresztény tanítás.
Értem hogy ebben nem hiszel, de akkor még mindig itt van a hinduizmus, a new age vallások, a sámánizmus, meg még millió más, amelyek egész mást tanítanak. Akkor azokat miért tagadod?
"ezért simán lehet hogy csak egy isten van, csak több képben nyílvánul meg"
Ja, ha ilyen lazán kezeljük a dolgot, akkor az is lehet, h én vagyok az isten, nem?
Hiszel bennem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!