Kedves Jehova Tanúi! Meg tudtok győzni?
Már annyi vita folyt itt a fórumon a Szentháromságról meg Jézus istenségéről,hogy már lassan az egész vallás kategóri már csak erről szól.
Többször olvastam,hogy ti is a Károliból érveltek sokszor,viszont a sokszorral van a baj mert a lényeges igéket az UVF ből másoljátok be. Én most "be dobom a kesztyűt" és győzetek meg.
Egyetlen keresem van KÁROLI vs. KÁROLI ,ne használjátok semmiféle más irodalmat az Őrtorony kiadványaiból, csak a Károli Bibliát.
Én is tisztességesen fogok "párbajozni" és gondolom sőt megkerek mindenkit,hogy azt tegye ha hozzá akar szólni.
Nem fogok használni semmi mást csak a Károli Bibliát.
Ma Vasárnap van. Ha Szombat éjfél 00 h-ig meg tudtok győzni,hogy a Szentháromság egy hazugság és Jézus csak egy angyal,akkor én meg ígérem,hogy jövő Vasárnap elmegyek a hozzám legközelebb álló Királyság terembe és Biblia tanulmányozást fogok kérni. Ezt meg ígérem!
Nos ahogy a kérdés kiírásra kerül elindul az óra,úgyhogy vágjunk bele.
Még egy annyit,hogy ha nem kommentelek rögtön a válaszokra nem azt jelenti,hogy feladtam hanem csak azt,hogy nem vagyok gép vagy internet közelben de igyekezni fogok,hogy ne sok idő vesszen el.
Akkor ha nem törlik a kérdésemet...óra indul! :)
"Visszakérdezhetek? Nem gondolod, hogy teljességgel önkényesen határozod meg, hogy a te értelmezésed szerinti "jó" egyenlő a "tökéletessel"?"
Kedves válaszoló! Nem gondolom, mert a Biblia engem alátámaszt, ellentétben a te véleményeddel, csak ezért nem gondolom.
"de az biztos, hogy Isten megkülönböztette a szentírásban ezeket"
Ahogy a magyarban is, úgy az ősi héberben is léteztek szinonimák, tehát csupán az, hogy ezt használta Isten a teremtett világra, nem jelenti azt, hogy nem tökéletes.
Apropó! A lényeg éppen abban van, hogy nem pusztán az emberre mondta Isten azt, hogy "nagyon jó", hanem MINDENRE! Ha az emberrel kapcsolatban ki is találtatok ilyen kategóriákat, minthogy nem teremtette őket Isten tökéletesre, hogy majd kitökéletesedjenek, akkor szerencsétlen föld és az anyagi világ hogy lesz erre képes, hiszen mindent "csak" nagyon jóra teremtett Isten?!
"Ezért biztos lehetsz benne, hogy Isten nem absztrakt módon cserélgeti a jó és a bűn valóságának az általad szinonímának vélt szavait, hanem pontos objektiv mércét használt a teremtésre és a bűnre ..."
De hidd el, hogy én ezt nem tagadom, elismerem, evidens. Én csak azt nem fogadom el, hogy a teremtésre mondott "minden nagyon jó" minősítés nem tökéletességet jelentett, mert akkor az Írás nem mondaná, hogy Jehova MINDEN tette tökéletes.
Eszembe jutott közben, hogy a "jó és a rossz" bibliai szembenállása is jól kifejezi azt, amiről itt írok. Hiszen a két végletről van szó, mégsem "tökéletest" mond a Biblia. Ebben az esetben is az emberrel kapcsolatban a "jó" az a mérce, melyet Jehova megkövetel és el is fogad. Jehova nem fog elfogadni félszívűt, az akaratát figyelmen kívül hagyót, nem cselekvőt, csak a bibliailag meghatározott "JÓ" lesz neki elég "jó", vagy tökéletes. Tehát a teremtés "nagyon jósága" miért ne lehetne tökéletes?
Kedves 132-esnek.
Elmondom neked a véleményem. Szerintem a tökéletes az egy tovább nem fokozható állapot, míg a jó egy objektív természetfeletti valóság. Természetesen a humanista és szubjektív meghatározásai szerint a jónak vannak túlzó fokai, tehát vannak árnyalatai. A tökéletességnek viszont nincsenek árnyalatai, hanem az valamilyen állapotban való teljességre jutás. Pl. a gonoszságban, a jóban, a szeretetben, és a félelemben is el lehet jutni a tökéletességre. Amikor Isten elkészült a teremtéssel, maga a teremtési munka az lehetett tökéletes mert Isten beteljesítette és véghez vitte amit akart, de a világot amit készített, azt okkal, és biztos, hogy valamilyen tervvel készítette el. Így az egész teremtés akkor jutott volna el a tökéletességre, ha Isten célját, azt a szolgálatot amiért megalkotta, betölti.
HOLNAP MÁR SZOMBAT!
1. A Háromság nem hazugság, hiszen már Babilonban is hittek benne.
2. Jézus nem csak egy angyal, hanem a teremtés elsőszülötte.
Röviden összefoglalva. :)
Jössz a Királyság-terembe?
Legyen szép napod!
Gusev
"Amikor Isten elkészült a teremtéssel, maga a teremtési munka az lehetett tökéletes mert Isten beteljesítette és véghez vitte amit akart, de a világot amit készített, azt okkal, és biztos, hogy valamilyen tervvel készítette el."
Így van! Tökéletes a teremtés és okkal készítette az nekünk Istenünk. Ez az ok pedig a szeretet! Jehova a szeretet Istene.
(1Ján 4:8) "Aki nem szeret, nem ismerte meg az Istent, mert az Isten szeretet."
Figyeld meg, hogy a Biblia nem azt mondja, hogy Istenben van szeretet, vagy Isten szeretetteljes, hanem azt, hogy Isten maga a szeretet.
A Bibliából megtudjuk, hogy Isten tökéletes kezdetet adott az emberiségnek (1Móz 1:27, 31; 5Móz 32:4).
(5Móz 32:4) "Kőszikla, cselekedete tökéletes,
Hisz minden útja igazságosság.
A hűség Istene, kiben nincs igazságtalanság;
Igazságos és egyenes ő."
(2Sámuel 22:31) "Az igaz Isten útja tökéletes,
Jehova beszéde színtiszta.
Pajzs ő mindazoknak, akik nála keresnek menedéket."
(Jakab 1:17) "Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, mert az égi világosság Atyjától jön alá, és őnála nincsen változás, nem fordul, mint az árnyék."
Ám az ember csak akkor élvezhette folyamatosan Isten kegyét, ha engedelmeskedett Alkotójának (1Móz 2:16, 17). Ha engedelmes lett volna, akkor betegség és fájdalom nélküli, haláltól mentes, tökéletes életnek örvendhetett volna. A Teremtő megadta volna az embereknek a szükséges irányítást, és felhasználta volna hatalmát, hogy minden szerencsétlenségtől megóvja az emberiséget.
Az ember azonban elutasította Isten vezetését; úgy döntött, hogy a maga ura lesz. Mivel olyan vállalkozásba kezdett, amelyre nem volt alkalmas, bajt hozott önmagára (Préd 8:9; Jer 10:23; Róma 5:12). Az évszázadok alatt azonban Isten türelmesen kereste azokat, akik az iránta és útjai iránti szeretetből készek szolgálni őt. Isten lehetővé teszi majd számukra, hogy élvezhessék mindazokat az áldásokat, amelyektől az emberi tökéletlenség és a helytelen uralkodás megfosztotta őket (Jel 21:3–5).
--------
"Így az egész teremtés akkor jutott volna el a tökéletességre, ha Isten célját, azt a szolgálatot amiért megalkotta, betölti."
De ez nem jelentett a Biblia szerint objektív tökéletlenséget a teremtéskor, csak miután az ember fellázadt és maga akarta felállítani a saját erkölcsi irányadó mértékeit, ezután, a bűn által vált tökéletlenné.
Kedves előző!
Nem a teremtésre mondtam, hogy tökéletes volt, hanem a teremtési munkára. Az Isten cselekedete tökéletes, az azt jelenti, hogy nem csinál félbehagyott munkát, hanem amit akar azt teljesen véghez viszi mert mindenható. Ahogy elnéztem azt a törölt linkeket, a Charles T. Russel például a piramisimádatát vitte tökéletességre. Annyira, hogy még a sírja is piramis alakú. Jeh*va tanui hogy állnak ehhez? Szégyenlik-e a Russel úr elkalandozását a piramisok felé, vagy büszkék rá? Vagy nem érdekli őket?
Tisztelt Vitapartnerem!
Kezdeném azzal amivel te lezártad válaszodat;
„Most próbálok úgy fogalmazni, hogy meg ne sértődj, mert ugyanis bármit is gondolsz rólam, ez sohasem célom:
Tisztelt kérdező! Önmagában ez a hangulatváltás is egy nagyon kedvező jel, amivel próbálsz közeledni egy konstruktívabb eszmecseréhez. De ha hiszed ha nem, ez az érvelésed is pont olyan, mint az eddigiek. Nem szellemben, hanem technikában. Ugyanúgy kikerülted a VALÓDI választ a két említett versre, más versekkel, melyek a kérdésem szempontjából nem számítanak. Így semmivel sem vagyunk közelebb a megfejtéshez.
Csak bemásoltad a két verset az elején és utána hozzájuk sem nyúltál.”
Most már nem az számít,hogy mit gondoltam rólad hanem az számít,hogy jelen pillanatban mit gondolok rólad. :)
Te „hangulatváltásnak” nevezed én meg keresztény gondolkodásnak vagy hozzáállásnak,de ezen biztos nem fogunk összeveszni.
És most térjünk a tárgyra. :)
Valóban úgy gondolod,hogy ki kerültem a választ?
Ha te ezt gondolod,rendben van legyen úgy ahogy akarod,nem fogok vitatkozni ezen sem hisz meg ígértem,hogy ha nem lesz elfogadó a kommentem akkor újra összeszedem magam és megpróbálok eleget tenni óhajodnak. :) És tartom is magam ehhez az ígéretemhez.
De előbb vizsgáljunk meg pár dolgot,hogy mi miért is vagyunk ma itt.
Szűkítsük le a kört két fajta „igazságra”.
-A te vélt igazságod ami tagadja a háromságot
-És ugyan úgy az általam vélt igazság ami kitart a Háromság mellett.
Adott egy könyv(Biblia)amiből megtudhatjuk a teljes igazságot.
Azt is figyelembe kell vennünk,hogy nincs középút.
Itt lépjünk egyet előre és szűkítsünk még egy kicsit.
-Ami közös bennünk az az,hogy mindketten hiszünk Egy Igaz Istent.
"Mindazáltal nekünk egy Istenünk van, az Atya, a kitől van a mindenség, mi is ő benne; és egy Urunk, a Jézus Krisztus, a ki által van a mindenség, mi is ő általa. (1Kor.8:6)"
És itt véget is ér minden ami közös,tovább már nem lehet szűkíteni mert nincs mit.
És itt jön a képbe Jézus Krisztus.
- Ki Ő?
-Miért kellett neki meghalnia?
És itt az általad beidézett igében ezt tudjuk meg;
"Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust. (Ján.17:3)"
Vagyis azért kellet neki meghalnia,hogy halálával örök életet nyerjünk és,hogy megismerjük az egyedüli igaz Istent.
Itt most álljunk meg egy pillanatra és lássuk,hogy az általad vélt igazság mit mond Jézusról.
Kicsoda Mihály az arkangyal? Függelék-ben ezt olvashatjuk...
„Isten Szava azt mondja Mihályról, hogy ő „az arkangyal” (Júdás 9). Ez a kifejezés ’főangyalt’ jelent. Az is figyelemre méltó, hogy az arkangyalnak nevezik Mihályt, ami arra utal, hogy csak egy ilyen angyal van. A Bibliában az „arkangyal” kifejezés egyébként is csak egyes számban fordul elő, a többes számú alakra nincs benne példa. Jézust ugyancsak az arkangyali ranggal hozzák összefüggésbe. A feltámasztott Úr Jézus Krisztusról az 1Tesszalonika 4:16 kijelenti: „maga az Úr le fog szállni az égből parancsszóval, arkangyal hangjával.” Jézus hangját itt arkangyal hangjának mondják. Ez az írásszöveg arra enged következtetni, hogy maga Jézus az arkangyal, Mihály.”(jw.org)
Nem szeretnék kitérni Mihály elemzésére mert akkor nagyon eltávolodnák a tárgytól.
Inkább tovább lépek.Szóval az általad vélt igazság Jézussal kapcsolatban a következő.
Megpróbálom összefoglalni pár szóban ahogy én értem ezt .
Jahve elküldött egy angyalt,hogy meghaljon a bűnös emberért.
Az angyal eleget tett Jahve akaratának,teljesítette parancsát,és ezzel az ő vére által
tisztára lett mosva Ádám bűne.Jahve miután feltámasztotta fel vitte a mennybe nagyobb dicsőségben részesülve tettéért leült az Isten jobbjára és várta,hogy megkapja a hatalmat ami meg lett ígérve neki.
Remélem nem tévedtem túl sokat.
És akkor most lássuk mit mond az általam vélt igazság.
Az én hitem Jézus Krisztust Istennek tekinti.
Isten tehát a kereszten nem másnak okozott szenvedést hanem épenséggel saját magára vette a világ összes bűneit.
Az én igazságomban a Biblia Istene nem olyan mint az ókor görög vagy római pogány istenei akik haragjuk csilapításáért a mi vérünket követelik.
A mi Istenünk olyan,aki emberré lett,és saját vérével fizetett azért,hogy egy napon minden rosszat elpúsztítson anélkűl,hogy minket is elpúsztíttson.
Isten megbocsátott és meg kegyelmezett nekünk.
Miért kellett Jézusnak meghalnia,ahhoz,hogy megbocsásson nekünk?
Ki kellett fizetni az adósságot.
-Isten ezt kifizette!
El kellett hordozni a büntetést.
-Isten elhordozta!
A megbocsátásnak mindig szenvedés az ára.
Megengedek itt magamnak egy idézetet ha nem gond .
John Stott írja a The Crros of Christ című munkájában;
„A bűn lényege az,hogy helyettesíteni próbáljuk Istent,míg a megváltás lényege az,
hogy Isten helyettesít minket. 'Mi' az egyedül Istent megillető helyre állítottuk magunkat;Isten oda állította magát,ahol nekünk lenne a helyünk.”
És akkor most nézzük meg mégegyszer,hogy a János 17:3 mit mond;
„Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust. „
Ha az általad vélt igazságot vesszük figyelembe akkor egy angyal jó indulatát ismerjük meg és semmiképen sem Istent. Az ige viszont azt mondja,hogy „Az pedig az örök élet,hogy megismerjenek téged...”
Isten testet öltött Jézus Krisztus személyében megismertette magát velünk,szenvedett,meghalt azért,hogy örök életet kapjunk..
DE..
„Mindazáltal nekünk egy Istenünk van, az Atya, a kitől van a mindenség, mi is ő benne; és egy Urunk, a Jézus Krisztus, a ki által van a mindenség, mi is ő általa.”(1Kor.8:6)
Semmiképen nem tudom azt elfogadni,hogy Jahve „az arénába vet egy angyalt” azért,hogy másokat megmentsen.
Tehát miért kellett akkor Jézusnak meghalnia?
Az Atya a Fiú és a Szentlélek egymást dicsőítik.
Tudom,hogy a Szentháromság túlterheli mentális felfogásunkat. De annak ellenére,hogy ésszel nem künnyű felfogni döbbenetes világot megváltoztató csodálatos következmények kelnek életre.
Jézus nem csupán egy Istentől küldött angyal volt,hanem az Ő neve „minden névnél nagyobb”(Fil.2:9)
Már a legkoerábbi időktől fogva -Krisztosz Küriosz-Jézus Úr volt a keresztények hitvallásába.
Gondolj bele abban a történelmi időszakban mikor azt kellett mondani,hogy Kaiser Küriosz „A CSÁSZÁR AZ ÚR”ez a hitvallás azt jelentette,hogy a legnagyobb hatalom Jézus mert,
„benne lakik az istenség egész teljessége testileg”(Kol.2:9)
És itt most ki szeretnék térni egy két másik ige ellemzésére amelyek ugyancsak Jézus Istenségét támasztják alá.
„Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge.”(Ján.1:1)
„És az Íge testté lett és lakozék mi közöttünk (és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét), a ki teljes vala kegyelemmel és igazsággal.”(Jám.1:14)
Utána néztem egy kicsit és azt kell mondanom,hogy nem is csodálkozom,hogy a Jehova Tanúi nem tudják megérteni a Szentháromságot.
Hisz az UVF-ban így jelenik meg ez a két ige;
„Kezdetben+ volt a Szó+, és a Szó az Istennél volt,+ és a Szó isten volt.”(Ján.1:1)
„A Szó tehát testté lett,+ és közöttünk lakozott, és mi szemléltük a dicsőségét — olyan dicsőséget, amilyen egy egyszülött fiúé+, aki az atyától jött; és telve volt ki nem érdemelt kedvességgel és igazsággal”(Ján.1:14)
Vagyis a Szó csak egy isten volt de nem Isten.
Tehát ez az isten testé lett (itt most már tudjuk,hogy Mihályról van szó) nem Isten.
Átnéztem még pár Bibliát mert meg szerettem volna találni azt a fordítást ami hasónlit az UVF ra de sikertelenűl.
-Akkor nézzük, kezdeném a King James-el;
„In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God”(Ján.1:1)
Mint látjuk a God(Isten)mindkét helyen nagybetűvel szerepel.
-Továbbá nézzük a Vulgatat
„ in principio erat Verbum et Verbum erat apud Deum et Deus erat Verbum”(Ján.1:1)
A latinban is Deum és Deus mindkét helyen nagybetűvel szerepel,vagyis nem csak egy isten hanem maga Jahve ról van szó.
-Menjünk tovább az interlineáris Görög Angol fordítás;
„εν αρχή ην ο λόγος και ο λόγος ην προς τον θεόν και θεός ην ο λόγος”(Ján1:1)
-Itt is a θεόν és θεός nagybetűvel szerepel.
-Tovább, mivel tudok románul is a román Ortodox Bibliában ez áll;
„ La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul”(Ján.1:1)
Mint látjuk itt is a Dumnezeu és a Dumnezeu nagy betűvel irja.
És a textus receptus is ugyan úgy adja vissza;
„εν αρχη ην ο λογος και ο λογος ην προς τον θεον και θεος ην ο λογος „
És itt még van 3 magyar fordítás is.
Egyszerü fordítás;
A világ kezdete előtt már létezett az Ige.
Az Ige Istennél volt,és Isten volt az Ige.(Ján.1:1)
Csia fordítás;
Kezdetben már volt az Ige,az Ige Isten felé fordult
és Isten volt az Ige.(Ján.1:1)
Új fordításu Biblia;
„Kezdetben volt az ige,és az Ige Istennél volt,
és Isten volt az Ige.”(Ján.1:1)
És most akkor vegyük figyelembe a;
"Egy az Isten és mindeneknek Atyja, a ki mindeneknek felette van és mindenek által és mindnyájatokban munkálkodik.
Mindenikünknek pedig adatott a kegyelem a Krisztustól osztott ajándéknak mértéke szerint.
Ezokáért mondja az Írás: Fölmenvén a magasságba foglyokat vitt fogva, és adott ajándékokat az embereknek.
(Az pedig, hogy fölment, mit jelentene mást, mint hogy előbb le is szállott a föld alsóbb részeire?
A ki leszállott vala, ugyanaz, a ki fel is ment, feljebb minden egeknél, hogy mindeneket betöltsön.)"(Ef.4:6-10)
Ki szállott le ha nem a megtestesült ISTEN?
És ki ment fel ha nem a FIÚ,hogy mindeneket betöltsön?
És ki az aki mindnyájunkban munkálkodik ha nem a SZENTLÉLEK?
És ki az Isten és a MINDENEKNEK Atyja?
Megválaszolhatom helyetted ez a kérdést?
A SZENTHÁROMSÁG!
Kedves tanú te azt kéred tőlem,hogy forduljak Jehovához akit én nem ismerek.
Azt kéred tőlem,hogy tisztelegjek egy angyal előtt amit én nem tehetek meg.
Hogy Miért?
Azért mert nem a hitünk erössége,hanem a hitünk tárgya ment meg.
Ez aszt jelenti,hogy Krisztus megragadásával nem kell megvárnunk,amíg minden
félelmünk megszűnik.
A hit azzal kezdődik,hogy felismerjük majd megtagadjuk,isteneinket,önmagunkat és az
Atyához fordulunk,hogy fogadjon be nem teljesítményeink vagy erkölcsi próbálkozásaink miatt hanem azért amit JÉZUS TETT ÉRTÜNK.
Jusson csak eszedbe,hogy mit mondott Jézus az egyházi vezetőinek amikor kijelentette;
„Bizony mondom néktek;a vámszedők és a parázna nők megelőznek titeket az Isten országában.”(Mát.21:31)
Sajnálom,hogy ilyen későre sikerült válaszolnom de nagyon elfoglalt voltam az utóbbi két napban remélem ne,m késtem el a válasszal és azt is remélem,hogy megérted kommentemet.
Nem kell elfogadnod ha úgy ítéled meg,hogy újra csak mellébeszéltem de egy annyit megtehetsz,hogy ami jó benne azt meg tartod,ami meg rossz azt elveted.
„A kié a Fiú, azé az élet: a kiben nincs meg az Isten Fia, az élet sincs meg abban.”(1Ján.5:11)
Jó éjszakát!
Milyen egyszerü, könnyen érthetö vers a Bibliában. hosszú-hosszú unalmas emberi filozófia nélkül :)
Az én Atyám nagyobb nálamnál...Milyen szép, tiszta, egyszerü a Biblia igazsága....ezt egy kisgyermek is meg tudja érteni, hogy a kisfiú még felnött korában sem lesz egyenlö az apukájával
hiszen Jézus ezt is mondta: "Arról a napról és óráról senki sem tud, még a Fiú sem, csak az Atya"
Kedves kérdezö, Téged hidd el senki sem akar meggyözni. Minek? Te már meggyözted régen saját magadat. Van hozzá jogod azt hinni amit akarsz.... olyan fölösleges ez a vita
Kedves grkaty!
Áruld el nekem légyszíves,hogy mi esett neked annyira rosszul,a kommentemben hogy így lépsz fel ellenem? :)
"Az Atya nagyobb nálamnál.." csak egy rövid megjegyzést szeretnék fűzni ehhez.
A Szentháromság második személye Jézus Krisztus.
Most már érted?
Igen,ezt egy ovis gyerek is meg érti.
Beszéljünk emberi filozófiáról?
Szerintem inkább ne mert ha figyelembe vesszük az Őrtorony kiadványokat akkor azt hiszem lenne miről vitatkozni az "emberi filozófiáról".
Azt mondod,hogy "már rég meggyőzted magad".
Igen egyet értek veled, már nagyon rég meggyőződtem,hogy a helyes úton járok.De ez abszolút semmit nem jelent.Figyelj ha én azt mondom neked,hogy /Kedves Katy meg szeretnélek győzni téged,hogy nincs igazad de ehhez azt kell tenned,hogy ürítsd ki az elméd teljesen és kezdj új lappal./Vald be őszintén te ezt meg tudod tenni?Akárhogy igyekszel teljesen elmédben üres lenni az nem fog sikerülni. Ezért csak úgy tudnálak meggyőzni ha valami sokkal szentebb és tisztább igazságokat mutatok meg neked.Na de áruld el nekem légyszíves,hogy mi Szentebb annál,hogy maga Isten meghalt értem?
A Teremtőm meghalt értem!Érted ennek a kijelentésnek a fontosságát és súlyosságát?Szinte az egész emberiség szótárában nem lehet találni olyan szavakat amelyekkel ki lehetne fejezni Istenhez méltó módon.Tehát az akiről a mennyben azt mondják,hogy "SZENT SZENT SZENT..."meghalt érted. Kérlek találj megfelelő szavakat ahhoz,hogy kifejezd tettét...kérlek!Ezért vagyok tántóríthatatlan!
Nem azért mert makacs vagyok,nem azért mert előítéleteim vannak hanem azért amit értem tett Isten.Aki egyszer ezt megérti annak már nincs vissza út mert egyszerűen lehetetlen elvetni azt amit megtapasztaltunk a Szentlélek által.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!