Jehova Tanúi miért pogány eredet?
Kedves Vidiripi!
Hozzászólásoddal nagy vonalakban egyetértek.
Azonban, ha tárgyilagos és objektív akarok lenni - márpedig akarok - annyiban igaza van 24%osnak, hogy a jelenben is vannak megoszt tényezők a keresztény felekezetek között.
Ez igaz sajnos.
Viszont semmiben nem mond ellent annak a ténynek, amit én írtam, hogy t.i. az egymásnak ellentmondások abból fakadnak, hogy a baptista a 100%-ból, abban a bizonyos néhány %-ban mond ellene a Bibliának, a Katolikus meg éppen másik néhány %-ban, a pünkösdi, az adventista meg megint másik néhány %°-ban. A halmazok sok részben fedik egymást, pontosan ott, ahol mindegyik a Bibliát követi. És ott kezdődnek az ellentétek, ahol valamelyik eltér a Bibliától, hozzátold, elvesz belőle, avagy túlhangsúlyoz bizonyos részeket más részek rovására.
Jehova tanúi esetén viszonylag nagyobb egység van, hiszen ők a Biblia alapjainak mondanak ellent, összegyűjtve szinte valamennyi - a történelem során felbukkant - eretnekséget, azokat integrálva egy közös rendszerbe. A közös ellenségük a kereszténység, egységük ezen alapul, valamint a Biblia kiforgatásán.
24%-os érvelése amúgy itt is csúsztatás, mert e olyan, mintha egy katolikus azt állítaná magukról, hogy közöttük milyen egység van. Tehetné ezt, olyan áron, hoy magukat egyedül üdvözítő felekezetként jelölné meg, a többit pedig a sátán szektájának bélyegezné. Hozhattam volna példának természetesen adventistát, baptistát, ki-ki folytassa a sort...
A csúsztatás tehát ott érhető tetten, hogy míg mi, különböző felekezetek próbálunk egységre jutni (sikertelenül, mert csakis a Bibliához való visszatérés jelenthetné ezt, a különböző álteológiák helyett, ezeddig mérsékelt az általam érzékelhető eredmény...), persze, hogy vannak ellentétek. Mert egy katolikus is azt mondja a pünkire, hogy tesó, meg a baptista is az adentistára, hogy tes, de zavaróak az ellentétek, pont azért, mert létezik testvériség, mégis annak megosztó tényezők az elhajlások miatt.
Hogy oldja meg ezt egy Jehoa Tanúja?
Kiválik az Egyetemes Egyházbl, ellene mond mindennek, fölébe emeli magát mindennek, lesátánozza úgy ámblokk az egész kereszténységet, magát egyedül üdvözítő egyháznak álíta be, majd büszkén hirdeti, hogy lám, önmagá elül micsoda egység van...
Ja, hogy közben ezt olyan áron érte el, hogy szembe megy a Bibliával és az összes keresztény felekezettel, mindegyiket gyűlölve?
Rá se ránts, pajtás...
Vidiripi
"Tán nem figyeled a jelent, a közelmúlt évtizedeit? Úgy teszel, mintha nem e világban élnél ..., ez elég problémás megszólalásod volt!"
Nos ha olvasnál a sorok között akkor rájöhetnél hogy az én "problémás megszólalásom" arra akar kilyukadni hogy te konkrétan mire is gondolsz.
Már csak azért is mert pontosan ezzel kezdem a kérdés sorozatot. Azzal hogy milyen konkrét dologra gondolsz.
De konkrétumot most sem írtál csak célzást tettél hogy van ilyen de hogy mire is gondolsz konkrétan azt nem írtad meg. Pedig ez lett volna a lényeg.
De hát ha nem megy akkor nem megy. Pedig kíváncsi lennék hogy mire is célzol.
"De egyébként az "úgynevezettnél" sem mindegy, hogy ki okoz és miért "szellemi kínt"."
Igen a szellemi kínokozást az Őrtorony szervezet magas szintre emelte már az állandóan változó tanításokkal. Saját tapasztalat hogy szegény tanú belekeveredett ebben a dologba pont nekem magyarázta az egyik tanítást. Aztán kapott egy jelzést hogy az még a régi verzió az új verzió már nem így van. Kissé kínosan érezte magát de hát én nem csináltam belőle nagy ügyet. Aztán már csak nevettünk a dolgon.
"Mert ha azoknak okoznál ilyen kínt, akiken nincs rajta "Isten pecsétje", akkor Isten oldalán állnál és akkor kötelességed lenne ezt tenned."
Ezzel most azt akarod mondani hogy én szellemi kínt okozok neked? Ez most meglepett.
61. kommentelő!
"Azonban, ha tárgyilagos és objektív akarok lenni - márpedig akarok - annyiban igaza van 24%osnak, hogy a jelenben is vannak megoszt tényezők a keresztény felekezetek között."
Nem is vitatom hogy vannak megosztó tényezők az egyházak között. Ezért is van belőlük több ezer.
De erről írok is az 59. hsz-ban. Az elején a kérdés özön után. :))
Ami viszont tényleg érdekelne hogy mit is ért ez alatt konkrétan a 24% mert már többször is hangoztatta ezt a nézetét de csak általánosan és konkrét dolgokat kiemelve. Engem viszont nagyon érdekelne hogy mire is gondol.
"És ott kezdődnek az ellentétek, ahol valamelyik eltér a Bibliától, hozzátold, elvesz belőle, avagy túlhangsúlyoz bizonyos részeket más részek rovására."
Okfejtéseddel egyet értek. S ezért gondolom úgy hogy nincs igaz vallás jelen pillanatban. Bár a tanúk ezzel nem értenek egyet.
"Kiválik az Egyetemes Egyházbl, ellene mond mindennek, fölébe emeli magát mindennek, lesátánozza úgy ámblokk az egész kereszténységet, magát egyedül üdvözítő egyháznak álíta be, majd büszkén hirdeti, hogy lám, önmagá elül micsoda egység van..."
Azért szerintem itt még helyet kaphatna az időnként változó álláspont a tanítások tekintetében. (természetesen nem az erkölcsi tanítások)
"Azért szerintem itt még helyet kaphatna az időnként változó álláspont a tanítások tekintetében. (természetesen nem az erkölcsi tanítások)"
Természetesen helyet kap :-)
Sőt, hogy nehogy takarózni lehessen az "állandó fejlődéses-kiigazítós" álteológiával, hadd kapjon még helyet az oda vissza cikázó, már állítólag felismert "igazságok" utáni újabb visszatérés a régebbi "igazsághoz" majd újra érvénytelenítik, aztán újra életbe léptetik.
Hadd kapjon helyet tehát a "csikicsukizós pingpongozás megengedett, mindent a célért" elmélete...
viszont objektívnek kell lennem 24%-ossal, hogy tisztességes legyek:
Az ökumenizmus sajnos egy nagy maszlag, egy bárbikjú-szósz.
Semmit sem ér.
Hadd segítsek neki, de őmaga is biztos tudná folytatni a sort, és biztos igaza is lenne:
Az egyik a vasárnapot hirdeti, igeellenesen, a maga tekintélyére hivatkozva.
A másik szintén a vasárnapot hirdeti, miközben önmagának ellentmondva állítólag a sola scriptura elvét vallja, ahonnan ez nem vezethető le.
A harmadik ugyan a szombatot hirdeti, viszont üdvösségszerző cselekedetnek tartja, emellé betoldja a borivás és húsevés tilalmát, és -meg nem nevezett prófétaasszony tanításának féynében tanítja a biliát, ami újfent ellentmond az állítólagos sola scriptura elvének.
Aztán az egyik bevezeti a kötelező nőtlenséget.
De van olyan is, talán (de lehet, hogy ez nem keresztény), akinél többnejűség van.
Van, amelyik végidőváró próféciákat gyárt, pedig Jézus szerint nem tudhatjuk ezek dátumát.
Van amelyik szerint hagyjuk a Szent Szellem kijelentéseit, az lejárt, a Bibliával lezárult ennek ideje.
van olyan, amelyik aztán felismeri a Szent Szellem fontosságát, de ha te nem esel hanyatt náluk, az biztos azért van, mert benned van a Sátán...
Olyan is van, amelyiknél nem is számítasz megtért kereszténynek, ha nem kezdesz el azonnal nyelveken szólni, "bizonyítva" ezzel a megtérésedet...
Van, amelyik felnőttkorban merít be, de veszi magának a bátorságot, hogy olyanokat is bemerítsen, akik már meg lettek keresztelve, mintegy érvénytelenítve az előző keresztséget.
A felsorolás a teljesség igénye nélkül íródott, a kereszténység önkritikájának a helye volt, és egyik sem középkori példa volt.
Kifejezetten megköszönöm 24-esnek, ha folytatja a sort, amennyiben olyan valós problémákra mutat rá, amik a Bibliával valóban ellentétben állnak.
Ugyanis hajlandó vagyok objektíen szemlélni önmagunkat, önnön kereszténységünket. Erről meggyőződhetett egy másik kérdésem feltevésénél, ahol elismertem, amiben igaza volt, keesztény testvéreimmel szemben.
Csak hogy igyekezzek táryilagos, objektív, és őszinte lenni.
És igyekszem.
ja még néhány, úgy hirtelenjében:
az egyik képes elméleteket gyártani az áldozás szubsztanciájának átlénegüéséről, a másik mindent megtesz azért, hogy ezt tagadja, és csak szimbolikus értelemben vegye. De amíg ezek marakodnak, egyik sem hajlandó csak úgy szimplán elfogadni, hogy ez Jézus teste. Csak úgy hittel, egyszerűséggel.
Annakokáért ama bizonyos második átkos bálványimádásnak minősíti amaz előző miséjét, annak tanítása miatt.
És ez is kb. tavalyi info, több évszázados káté újra megerősítve. Miközben amaz előző viszont nem hajlandó megtérni tévedéseiből.
Ennyit sajnos a reformációról...
Akkor miért is van annyi hitehagyott, annyi szekta, annyi ellentmondás, annyi hitetlen, aki szerint - joggal - hiteltelen a kereszténység?
Mielőtt esetleg valaki elfelejtené, keresztény vagyok a szó szoros értelmében.
Vidiripi
"Hadd kapjon helyet tehát a "csikicsukizós pingpongozás megengedett, mindent a célért" elmélete..."
Örömmel konstatálom hogy te is azon kevesek közé tartozol akik valóban tisztában vannak az Őrtorony szervezet "operációs eszközeivel".
Az ökumenizmus kérdésben teljesen egyetértek veled. Mint ahogy írtam is vicc az egész. Sőt úgy érzem nem túlzást azt állítani hogy a képmutatás egyik formája.
A felsorolásod kiváló! Valami ilyesmire számítottam volna a 24% is. De ő mindig csak általánosságban beszélt. Ami nekem azt sugallja hogy neki fogalma sincs hogy pontosan miről is van szó. Csak olvasta valamelyik kiadványban s azért hozza fel de hogy ez mit is foglal magában az nincs kifejtve számukra.
A keresztelkedéshez annyit fűznék hozzá hogy az Őrtorony szervezet finom elkezdte a kampányt annak érdekében hogy a tanú családok gyermekei minél előbb megkeresztelkedjenek. Természetesen a szülők feladata ebben az irányba terelgetni gyermekeiket. De felmerül a kérdés kinek az akarata is fog érvényesülni a szervezeté a szülő által vagy a gyermeké aki "szabad" akaratából lép a medencébe?
A szülő jót akar a gyermekének......
S még egy érdekes részlet. Russel előtt még az Őrtorony szerint is éltek olyan emberek akik igaz tanúi voltak Istennek. De a szervezet létezése óta csak az igaz aki oda tartozik. Megjegyzem ezt mindennel próbálják alátámasztani de hadilábon állnak a bibliai igékkel ebben a kérdésben.
Tisztelt 61-es válaszoló! Vannak "megosztó tényezők"? Miért szépítjük a magukat kereszténynek valló emberek túlnyomó többségének a viselkedését, melyek nyilvánvalóan a különböző egyházi tanítások szerint térnek el egymástól? Erősen jellemző rájuk, amiben viszont megegyeznek, az időről-időre kirobbanó iszonyatos "békétlenség", hogy nagyon finoman fejezzem ki magam. Miért ez az értetlenség a szövegem iránt, mikor milliószor elhangzott már (és természetesen nem csak tőlünk), hogy milyen szörnyűségek jellemezték az egész ún. "keresztény" korszakot, kivéve az első kb. 150 évet, amikor még ragaszkodtak az igazi krisztusi eszmékhez, hiszen ez történelmei tény. És NEM CSAK a régmúltban, hanem a közelmúltban és a jelenben egyaránt!
"Jehova tanúi esetén viszonylag nagyobb egység van, hiszen ők a Biblia alapjainak mondanak ellent"
Nálunk nem csupán "egység" van, hanem szeretet és béke is, melyet a fentiek miatt a keresztény egyházak többsége sem egymás között, sem saját berkeiben nem tud felmutatni. Ugye tudod, hogy Jézus a milyen viselkedésről beszél, ami majd jellemezni fogja azokat, akik az Ő hű tanítványai? Ugye tudod, hogy Jézus szerint az Ő tanítványai FELISMERHETŐEK lesznek a szeretetről, a köztük lévő békéről világszinten, mivel a "jó fa jó gyümölcsöket terem", a "rossz fa pedig rosszat"? :-) Tudod, ez a krisztusi hasonlat másként kifejezve az ok-okozat törvénye, melyet te most ezzel az írásoddal megcáfolsz! Mert az általad agyondicsért ún. "kereszténység" nagyrészt szellemi sötétséget és EBBŐL FAKADÓ szenvedést okozott a híveinek és az embereknek a földön, mivel MEGOSZTOTTSÁGOT és rendszeres konfliktusok eredményezett.
"összegyűjtve szinte valamennyi - a történelem során felbukkant - eretnekséget, azokat integrálva egy közös rendszerbe."
A háromságra, pokoltűzre, és a lélek halhatatlanságra gondolsz, hogy csak a főbb bibliai igazságokat említsem, melyben különbözünk a hitehagyott kereszténységtől? Milyen kár, hogy csak a bibliai bizonyítással buktál el minden esetben! :-) Ó, hát szövegelni, vádaskodni könnyű, ehhez mindenki ért.
"24%-os érvelése amúgy itt is csúsztatás, mert e olyan, mintha egy katolikus azt állítaná magukról, hogy közöttük milyen egység van."
Na, ez az igazi mellébeszélés és csúsztatás, mivel a sem a katolikusoknál NINCS egység, sem általában a protestáns csoportokban, melyek az említett istengyalázó tanokat követik.
Az pedig, hogy az első századi Krisztus-követők is magukat KIZÁRÓLAGOSAN igaz egyháznak tartották, TÉNY! Ha nem tették volna, nem vitték volna el MINDENKINEK, Jézus nem parancsolata volna meg a tanítványképzést, mint az akkor még EGYSÉGES kereszténység egyik alapvető munkáját és ismertetőjegyét. :-)
Teljesen mindegy, hogy kit szólít "tesónak" egy katolikus, vagy a protestánsok általában (ez CSAK KÜLSŐSÉG), ha egyébként pedig MEGOSZTOTTSÁG jellemzi soraikat mind hitelvekben, mint etnikai, politikai vagy katonai kérdésekben. Ennek pedig semmi köze a krisztusi szeretethez, egységhez és semlegességhez, melyet ezek el sem ismernek, inkább továbbra is egymás ellenségeivé válnak (vagy hagyják, hogy ellenségekké tegyék őket) rendszeresen!!
"Kiválik az Egyetemes Egyházbl, ellene mond mindennek, fölébe emeli magát mindennek, lesátánozza úgy ámblokk az egész kereszténységet, magát egyedül üdvözítő egyháznak álíta be, majd büszkén hirdeti, hogy lám, önmagá elül micsoda egység van...
Ja, hogy közben ezt olyan áron érte el, hogy szembe megy a Bibliával és az összes keresztény felekezettel, mindegyiket gyűlölve?"
Micsoda istentelen és torz látásmód, mint annak idején a farizeusok, akik Jézust azzal vádolták meg, hogy Sátán hatalmával teszi a jót! Tudod mivel cáfolta meg őket Jézus? Megcáfolhatatlan logikával, nézz utána, érdemes ... :-)
"Sőt, hogy nehogy takarózni lehessen az "állandó fejlődéses-kiigazítós" álteológiával, hadd kapjon még helyet az oda vissza cikázó, már állítólag felismert "igazságok" utáni újabb visszatérés a régebbi "igazsághoz""
A rosszindulatú vádaskodás helyett még esetleg arra lenne szükség, hogy megismerd mi, miért történt! Nem gondolod, hogy ez nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy egy ilyen kijelentést vádként megfogalmazz? Milyen ember vagy te, aki gyakorlatilag VAKON mocskolsz másokat, anélkül, hogy ismernéd az összes információt a témáról? Pl. tudod-e, hogy a "felsőbb hatalmasságok" azonosítása miért változott többször is? És azt tudod, hogy az akkor rendelkezésre álló tudásanyag birtokában te mit tettél volna? Én sejtem, mivel te még MA SEM tartasz ott, hogy felismerd a Biblia legalapvetőbb igazságait.
Tehát ismered-e a MIÉRTEKET?! Ha nem, milyen jogon és alapon vádaskodsz?
"Nálunk nem csupán "egység" van, hanem szeretet és béke is,..." írta 24%-os J.T.
Naja, megragadó az a szeretet, ahogyan a felnőtt férfi megragadja a 12 éves kislányokat nálatok, és aztán ...
Ez persze még mindig jobb, mint cölibátusban 12 éves kisfiúkat megragadni... hogy a magunk háza táján is söprögessek kicsit.
Mire akarok kilyukadni?
Ha elkezdjük a pingpong-meccset újra, hogy mert a csodabúza, mert az állandóan változó tanítások, mert a pedofil ügyek jehováéknál, mert a náciknak való benyalás, mert az ariánus eretnekségek, mert a tiltott spiritizmus gyakorlata, akkor jöhet a szerva itt, csere ott, hogy mert az indiánok kiirtása, a zsidók győlölete Hitlerrel együttműködve, a "szent" inkvizíció, a bűnbocsátó cédulák, homokos papok, cölibátus önkényes elrendelése, vasárnap önkényes elrendelése, egyházi hatalommal való összefonódás, csecsemőkeresztség, stb, a teljesség igénye nélkül.
Hová is lyukadunk ki? Egy oda-vissza lövöldözéshez, amiben mindkét fél a másik súlyos bűneit emlegeti, miközben mentegeti a sajátjait. Ebből csakis egy következtetés lehetséges: lehetetlenné a vált a vita azon elven való eldöntése, hogy ki termett szebb, jobb gyümölcsöt. Igencsak sok rohadás van itt. Nem csak jehováéknál, hanem keresztényéknél is.
Ha tovább visszük a pingpong meccset oda, hogy mer' a keresztény egyház a Biblia fölé helyezte magát, azt képzelve, hogy joga van megváltoztatni azt, vagy hozzátenni, elvenni belőle, és a szentírás fölé helyezni a hagyományt, ugyancsak szervacsere után eljutunk oda, hogy mer' a jehova tanúi ugyanezt csinálják, csak ők meg az őrtoronyt helyezik a Biblia fölé és nem hajlandól a Bibliát önmagában értelmezni, hanem csak az Őrtornyot ismerik el legfőbb tekintélynek, a Bibliát meg amolyan szemelvénynek, hoy innen onnan beleollózva kiválogassák azt, ami úgy tűnik, egyezik belőle az Őrtorony tanításaival.
Csak közhelyeket tudok pufogtatni:
Egyik kutya, másik eb. Egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Egyik sem különb a deákné vásznánál.
Erre mondtam azt, hogy jussunk már el végre a Szentírásig. a Sola Scriptura elvéig.
De én ezt a szó szoros értelmében gondolom, tehát nem a Biblia és az egyházatyák, nem a Biblia és Miller, nem a Biblia és Ellen G. White, és nem a Biblia és Russel, és nejm a Biblia és az Őrtorony.
Hanem: A BIBLIA.
És azt gondolom, itt lehetne a pont.
#66.
"A felsorolásod kiváló! Valami ilyesmire számítottam volna a 24% is. De ő mindig csak általánosságban beszélt. Ami nekem azt sugallja hogy neki fogalma sincs hogy pontosan miről is van szó. Csak olvasta valamelyik kiadványban s azért hozza fel de hogy ez mit is foglal magában az nincs kifejtve számukra. "
Azt te nem tudhatod, amit én már igen, mert 24-es leírta korábban: valamikor katolikus volt. Tehát igencsak ismerheti a dolog sötét oldalát, elsőkézből.
De én már azt is leírtam neki, hogy hiba a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni. Hiba az egyház alamelyik felekezetében megbotránkozva magát az alapvető Bibliai tanítást is elvetni. Hiba az egyházi tekintélyt elvetve egy másik tekintély szolgáivá tenni magunkat, a katolikus pulpitust felcserélni az Őrtorony pulpitusával.
Megintcsak önmagamat tudom ismételni: a Bibliához kell visszatérni. Azt kellene mindent eldöntő mércévé tenni, minden hitelvi kérdésben perdöntő erejűvé tenni, és bárkifiaborja tanítását nagyon gyanakvóan átszűrni a tiszta Szentíráson. És ahogy átszűröm mongyuk hasamra ütök, Aranyszájú Szent János tanításait, vagy Luthert, vagy a pap bácsit, meg a lelkész urat, hát biza átszűröm Russellt, meg az Őrtornyot, meg 24%-ost is.
Ami a legnehezebb dolog, de igyekezni kell rá: átszűrnöm magamat is rajta. Ezen vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!