Jehova Tanúi! Hogy is van ez?
Most olvasgatom a 'Kik cselekszik Jehova akaratát?' című új 'kiadványotokat'. Hajmeresztő, ahogy uraitok, az a hét nagy bölcs hogyan vesz rá titeket még több juh (de szebb szó a BIRKA!) 'begyűjtésére'.De ezt most hagyjuk...
Engem egy kijelentés ösztönzött erre a kiírásra. Mégpedig ez:
"Ba´ r az
evang ´ eliumhirdet ˝o munka´ nk nagy ko¨ ltse´ gekkel ja´ r, nem ke´ -
reget ¨ unk. T ¨ obb mint sz ´ az ´evvel ezelo˝ tt Az
˝
Ortorony folyo´ irat
m´asodik sza´ ma azt ı´ rta, hogy hiszu¨ nk abban, hogy Jehova
ta´ mogat bennu¨ nket, eze´ rt soha nem fogunk emberekto˝ l
k ´ eregetni. Ez mind a mai napig ´ ıgy van" (27. oldal)
Érdekes, én mégis emlékszem olyan régi, asszem 1982-es könyvre, aminek a hátuljába bele volt írva az.... most figyelj, kapaszkodj kedves tanútestvérem.... az ÁÁÁÁÁRRRRAAAA !!!!!!!!! Mégis mit írtok? "Ez mind a mai napig így van". Nem lett volna helyesebb úgy, hogy az igazat mondjátok? Ja bocsánat, nektek szabad hazudni is, igaz? Ha a vallásotok szépítéséről van szó.Képmutatóak vagytok, akár csak a farizeusok...
Ébredjetek (ti)!
Jehova Tanúi és a szervezet amely aki félrevezeti őket:
http://www.youtube.com/watch?v=dWjTdOXJsew
Vidiripi
Vankó!
„Kedves Vidiripi! Talán így, talán úgy, de egy a baj ezzel az okoskodásoddal: olyant támadsz, melynek a legkevésbé van rá szüksége. A legkevésbé - és ezt komolyan mondom.”
Igazad lehet. Bár én nem vagyok róla meggyőződve.
Viszont elmondom neked a saját tapasztalatomat. Amikor a munkatársaim kérdezgetnek a kereszténységgel kapcsolatban vagy hogy „milyen” hívőnek lenni mivel jár stb. Akkor nálam csak egy zsebméretű kis Biblia van s abból szoktam nekik megmutatni az adott igéket. De ha épp nem találom meg akkor mondom nekik hogy holnapra meg lesz. Már ha éppen érdekli őket. Mert hiába akarok én elmondani nekik mindent ha nem hallgatnak meg vagy ha meg is hallgatnak utána azonnal el is felejtik. De azért értik a dolgokat többnyire amit meg nem azt elmagyarázom nekik. S nem kell hozzá semmilyen folyóirat vagy más egyéb elég a kicsi Bibliám. De volt már olyan is hogy egy antikváriumban vagy épp egy nagy áruházban jött fel a bibliai téma. Semmi más nem volt csak a Bibliám. S még is megértette a beszélgető partner hogy miről beszélek sőt volt néhány dolog amit ő maga mondott. Örültem is neki hogy tudja. Sajnos nem lett egyik dologból sem komolyabb érdeklődés.
„Mindenesetre tény, hogy a legnagyobb tanúskodómunka folyik ma a világon, ami valaha is létezett, Jehova Tanúi részéről a Máté 24:14 szellemében.”
Igen ez így van mivel soha annyi ember nem élt a Földön mint napjainkban. De nem csak a tanúk prédikálnak és halnak meg a hitükért. Vannak más keresztény felekezeteknek is misszionáriusaik.
Ne a katolikus egyházban gondolkodj!
„Meg még nem szentelik meg Isten szent és örök érvényű nevét, ezen kívül nem folytatnak világméretű tanítványképző munkát a bibliai igazság hirdetésével, tehát nem cselekszik Isten akaratát, ami pedig a megmentés feltétele.”
Ja hogy más kritériumokat is figyelembe kell venni. De én ez alapján írtam amit írtam (58. kommented): „Pont az a lényeg, hogy a Tanúk nem hagyják magukat az aktuális politikai elit által megosztani, és ezzel gyakoroljak a krisztusi semlegességet. Tehát ebben igenis különböznek más vallásos csoportoktól."
„Jehova Tanúira akartok ráfogni olyanokat, mint pl. nem ismerik jól a világot, az abban létező vegetáló, megbújó szellemi irányzatokat, vagy éppen nincs tudomásuk arról, hogy más csoportok is akadnak, melyek részben teljesítik az isteni alapelveket???”
HAHÓ!!!!!!!!!! Nem Jehova tanúinak írtam azt hogy nem ismerik jól a világot hanem neked írtam te nem ismered a világot. Ugyan is te egyetlen dolgot említettél és az a politika volt. Egészen konkrétan ezt írtad. „Tehát ebben igenis különböznek más vallásos csoportoktól."
De az nem igaz hogy csak Jehova tanúi különböznek ebben a dologban a nagy egyházaktól. Te egyetlen dolgot emeltél ki ami viszont nem helyt álló.
„De azért ne gondold már azt hogy a világ csak abból áll ami a folyó iratokban le van írva.”
Ezt nem a tanúknak írtam Vankó. Hanem neked. Ellentétben veled én nem csoportként gondolok rád hanem egyénként. Csak te mindig abba a hibába esel hogy engem csoportként kezelsz de én egyén vagyok és nem képviselek semmilyen csoportot. Veled ellentétben.
„Minden hűséges Tanú személyenként is sok-sok érdekes, "fület csiklandozó" eszmével találkozik, de maga a szervezet is rendszeresen ad ezekre vonatkozó információt, melyek természetesen a Bibliához képest hamis tanaik kategorizálásával könnyen helyretehetők.”
Itt nem eszméről volt szó hanem a politikai semlegességről. Jómagam nem tartom a két dolgot ugyanannak.
„Tehát ha valakikre, akkor Jehova Tanúira általában a legkevésbé vonatkozik, hogy magukba fordult és bezárkózó "fanatikus szekta" lenne, akiknek a ti "felvilágosító" és "életmentő" információira lenne szüksége - már csak a józan paraszti logika szerint sem, a fentiek miatt!!! Nem mindentudók, de a vallási, szellemi kérdésekben azért kiválóan kiismerik magukat, sokszor sokkal jobban, mint a vehemens bírálóik.”
Kiismerik magukat? Ha ez tényleg így van akkor miért kell állandóan hangoztatni az összejöveteleken azt hogy kerülni kell a hitehagyott oldalakat? Miért hangzik el az hogy ne keveredjenek vitába a tanúk ezekkel az emberekkel? Ha tudják és ismerik az igazságot akkor gyorsan leszerelnék ezeket a vitázókat. Hiszen te magad írod hogy: „…vallási, szellemi kérdésekben azért kiválóan kiismerik magukat, sokszor sokkal jobban, mint a vehemens bírálóik.”
Hosszú ideje kísérem figyelemmel az itt folyó csatározásokat. De valahogy mégsem az látszik az összképből hogy a vehemens bírálók megszégyenülnének. Persze vannak tényleg nagyon is tájékozatlanok a bírálók táborában sőt volt hogy én magam írtam neki mert akkora ostobaságot írt hogy az már nonszensz. De a tapasztalatom az hogy nagyon is sok kérdésben jogos a felvetés.
na igen!-valoban ott van a "kutya eltemetve" hogy egyes egyhazak biznicet csinalnak a bibliabol,a szentirasbol!
mi zsidok soha sem kertunk ra senkit-(se a korai keresztenyeket,se masokat!!)-hogy ugyan "forditsak" mar le -(legtobbszor rosszul,nekik tetszore)-a Torah-t!!
-mert az O-szovetseg nyagyibbik resze az a Torah leforditva!
un,; "szentlecke" cimen ebb olvas minden pap a templomokban a miseken!
a "proselitismus" mint olyan nekunk tilos,igy mi nem is jarkalunk hazalni terites cimen!mig a yehovistak parosaval jarnak hazrol-hazra!
Azt hogy Rutherford mit csinált, nem a szemétdombon kapirgálva tudod meg! Egyébként a történet benne van az irodalminkban.
""Jehova Tanúi nem azért kértek önköltségi árat, mert személyesen nekik szükségük volt pénzre! Képzeld, ők is világi munkát vállaltak, sőt vállalnak ma is."
Hidd el, nem is egyszerű tanúknak kell a pénz, hanem azoknak, akik a szálakat a háttérből irányítják"
Akik irányítanak, ugyanazt csinálják, mint minden Tanú. Mellesleg én a te bibliai példádra válaszoltam ezzel, Pálhoz hasonlóan nem adományokból tartjuk el magunkat.
""NEM ÁLLÍTOTTÁK, HOGY SOSEM KÉRTÜNK JELKÉPES ÖSSZEGET A KIADVÁNYAINKÉRT" De azt sem, hogy igen, és fogd már fel, hogy nekem ez a bajom."
Ez a te bajod! Máshol viszont foglalkoztak eleget a témával, többek között akkor is, mikor az átállás történt, csak a te egyoldalú és pártoskodó informátoraid ezt elfelejtették közölni veled.
"Idézeteket ezzel kapcsolatban vártam, de te ezt is sikeresen elferdítetted. Russellel mi van? Róla miért nem írsz? Ott van az idézetem tőle. Ja, mert ellent mond neked? Értem!"
Ha kíváncsi vagy keresd ki, hozzáférhető számodra minden kiadványunk, csináld! Vagy annyira nem érdekel? Akkor vajon miért akarsz bemocskolni másokat? Teljesen mindegy, hogy "vallásosnak" mondod-e magad, világnézeted azért van és gondolom az erénytelenségnek nevezed te is, ha valaki elferdíti az igazságot, igaz? Akkor vajon miért teszed???
Russellel mit akarsz, azok után, hogy befürödtél belőle is? Vagy még mindig nem esett le, hogy az, amit mondott erről, teljesen összhangban azzal, amit ma is teszünk???
""...inkább azon kéne a magát kereszténynek beállító egyházaknak elgondolkozni, hogy ők mikor űzik ki a "templomaikból a kufárokat"!!!"
Itt most nem róluk van szó, ha észrevetted volna hanem rólatok."
Nem, már ez ügyben nem rólunk van szó, hanem azon hazudozó, másokat bemocskolni akaró szellemi irányzatokról (téged is beleértve), akik durván kiforgatják, meghazudtolják mások szövegeit, csak hogy primitív érveiket terjesszék.
"hogyha Russell már akkoriban megmondta, hogy nem fog pénzt kérni a kiadványokért, akkor mégis miért kértetek a későbbiekben és miért nem kértek ma?"
Nem mondasz igazat, nem azt mondta. Nem semmik vagytok, mikor világos szövegeket hamisítotok meg a "győzelem" kedvéért.
Hogy lehet egy kiadványon "keresztül" adományokat kérni, gyűjteni? Nem vagy egy logikus és gyakorlatias ember ezek szerint? Segítek, nem az önköltségi árából, mert az nem adomány. :))
No, mire gondolhatott itt Russell? Ha ezt ennyire nem tudod, akkor vajon milyen jogon támadsz vádjaiddal?
Kedves "már nem vallásos" kérdező, Pál apostol szellemisége, írásai és tevékenysége teljesen összhangban voltak Jézuséval és a teljes Írással.
Az irodalmaitokban nem találom meg a történetet, mert az egy kicsavart, elferdített történet.Tele van az internet ezekre bizonyítékokkal csak nektek azokat meg nem szabad nézegetni, mert elhitették veletek, hogy ha megteszitek, akkor nem cselekedtek Isten nevéhez méltón. Mondják ezt, miközben titeket meg arra buzdítanak, hogy más embereket győzzetek meg, hogy foglalkozzanak a ti írásaitokkal.
Mit tennél, ha én azt mondanám neked, hogy a vallásom tiltja, hogy más vallások irodalmát olvassam? Valószínűleg ezt, vagy ehhez hasonló Őrtorony kiadvány idézetet vágnál a pofámba:
""Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek.""
Miközben ezt nektek is szem előtt kellene tartani, és mikor rátok szólnak, hogy nézzétek át alaposabban a vallásotokat, mert becsaptak titeket, hát át kellene néznetek az érem másik oldalát is. Egyáltalán hogy lehettek meggyőződve hitetek igazságáról, amikor a másik oldalát nem ismeritek? Nekem meg azt mondanátok fordított esetbe, hogy ha a vallásom arra kér, hogy ne merjek más vallásos írást olvasni, az egyértelműen Sátán vallása!!!
"Ez a te bajod! Máshol viszont foglalkoztak eleget a témával, többek között akkor is, mikor az átállás történt, csak a te egyoldalú és pártoskodó informátoraid ezt elfelejtették közölni veled."
Most komolyan, ez neked válasz? Informátorom meg amúgy nincsen, tudod én egy évtizedet töltöttem el kutatással, tehát nem informátorom van, hanem rengeteg időm van beleölve. Te ha bele is öltél ennyit, azt tuti, hogy Őrtorony irodalommal töltötted el, legalábbis a java részét. Már nem emlékszem pontosan az idézetre, amit egy könyv hátulján láttam, de valami ilyesmi volt:
"Aki csak egy vallást ismer, az nem ismer egyet se"
És itt nem azt jelenti, hogy ismered azt, hogy egy vallás mit mond a másikról, hanem hogy egy vallás mit mond magáról. Utána neked kell venni a fáradságot, és utánanézni az érem másik oldalának is, összehasonlítod (sokat segít a történelem ismerete is ebből a szempontból) és logikádat használva el fogod tudni dönteni, hogy igaz-e vagy sem. Te ezt nem tetted meg, biztos vagyok benne. Ha megtetted volna, már nem lennél tanú...
"Idézeteket ezzel kapcsolatban vártam, de te ezt is sikeresen elferdítetted. Russellel mi van? Róla miért nem írsz? Ott van az idézetem tőle. Ja, mert ellent mond neked? Értem!"
"Ha kíváncsi vagy keresd ki, hozzáférhető számodra minden kiadványunk, csináld! Vagy annyira nem érdekel? Akkor vajon miért akarsz bemocskolni másokat?"
Szerinted eddig nem ezt csináltam? Amúgy meg nem elérhető számomra minden kiadvány, de még számodra se, mert pl. a vének könyvét tuti hogy nem olvastad még, hacsak nem vén vagy.Arról nem is beszélve, hogy a régi kiadványaitokat, ahelyett hogy újranyomnátok, inkább lecserélitek, mindezt azért, mert az előzőbe még valami tök másként volt tanítva.És erre meg felhozzátok azt a hülye példátok az igazság világosságáról vagy hogy is van, már elfelejtettem...
"Nem, már ez ügyben nem rólunk van szó, hanem azon hazudozó, másokat bemocskolni akaró szellemi irányzatokról (téged is beleértve), akik durván kiforgatják, meghazudtolják mások szövegeit, csak hogy primitív érveiket terjesszék. "
De, ezügyben rólatok van szó, bővebben menj kötekedni egy hitehagyott oldalra, ott válogathatsz a témákból is.
"Hogy lehet egy kiadványon "keresztül" adományokat kérni, gyűjteni? Nem vagy egy logikus és gyakorlatias ember ezek szerint? Segítek, nem az önköltségi árából, mert az nem adomány. :)) "
Például úgy, hogy nekem eladod és aztán fogod és beledobod a kis közösnek vélt kasszátokba.A lényegen semmit nem változtat, elég érdekes is lenne, ha elém állnál egy ingyenes újsággal és arra kérnél, hogy adakozzak.Egyszerűbb ha az újságnak ára van és engem tényleg az bánt benne, hogy ezzel vágtok fel, hogy ingyenes, mert Jézus tanítása alapján ingyen kell, hogy adjátok, de egy tájékozatlan járókelőnek fogalma sincs arról, hogy valaha ti se voltatok ilyen jóságosak.
Így, és ezekhez hasonlókkal csapjátok be az embereket, tudtotokon kívűl, mert ti szentül hisztek benne, és faragtok belőlük még több tanúklónt, akik ezt ugyanúgy folytatni fogják.Hát ez, ami egyszerűen nem tetszik bennetek.Más vallásokról is megvan magam, nem éppen jó véleményem, de miért várod el, hogy itt írkáljam, mikor a kérdést veletek kapcsolatban tettem fel?
"Kedves "már nem vallásos" kérdező, Pál apostol szellemisége, írásai és tevékenysége teljesen összhangban voltak Jézuséval és a teljes Írással."
Ezzel nagyot tévedsz, de a kérdésem nem erről szól, szépen fogalmazd meg magadban, majd írd ki kérdésként, elhiheted venni fogom a fáradságot és meg fogom válaszolni neked, bár feleslegesen, mert már annyira elvakult vagy, hogy rajtad nem lehet segíteni.
És ezzel ezt a kérdésem lezártnak tekintem, számodra meg találtam egy jó idézetet, amivel meg azt bizonyítom, hogy nem jártál el vallásodhoz méltón azzal, hogy velem ilyen vitába keveredtél:
"Az Őrtorony tanulmányozásra szánt kiadása, 2012. 05. 15.; Visszatükrözöd Jehova dicsőségét? c. cikk, 13. bekezdés.
13. Jehova gyűlöli a bűnt, és nekünk is így kell éreznünk. Igen, a lehető leginkább távol kell tartanunk magunkat a helytelenségtől, és nem szabad azt próbálgatnunk, hogy meddig mehetünk el anélkül, hogy felülkerekedne rajtunk a bűn. Például ügyelnünk kell, nehogy hatással legyen ránk a hitehagyás, ugyanis ez a bűn alkalmatlanná tenne minket arra, hogy dicsőítsük Istent (5Móz 13:6–9). Ezért kerüljük a hitehagyottakat és azokat, akik testvérnek mondják magukat, de szégyent hoznak Istenre. Még akkor is így kell tennünk, ha a családtagjainkról van szó (1Kor 5:11). Semmi hasznunk sem származik abból, ha megpróbáljuk megcáfolni a hitehagyottak érveit, VAGY AZOKÉT, AKIK BÍRÁLJÁK JEHOVA SZERVEZETÉT. Sőt, szellemileg veszélyes és helytelen elolvasni a nézeteiket, akár nyomtatott formában, akár az interneten."
És én bírálom, nem is kicsit. Próbáld meg ezt elolvasni nem "Őrtorony-szemüveggel" és láthadod, hogyan próbálnak kontrollálni abban, hogy informálódj AZ IGAZSÁGRÓL!!!
(Én ebben hiszek bibibi, te meg meg se nézheted és hülyén fogsz meghalni!!! xD )
"De nem csak a tanúk prédikálnak és halnak meg a hitükért. Vannak más keresztény felekezeteknek is misszionáriusaik.
Ne a katolikus egyházban gondolkodj!"
Hasonló megjegyzésedre a minap válaszoltam, ezt írtad:
""De ezzel nincsenek egyedül Jehova tanúi. Vannak más felekezetek is akik politikailag függetlenek csak ők nem rendelkeznek milliós taglétszámmal."
Ezt feleltem:
Meg még nem szentelik meg Isten szent és örök érvényű nevét, ezen kívül nem folytatnak világméretű tanítványképző munkát a bibliai igazság hirdetésével, tehát nem cselekszik Isten akaratát, ami pedig a megmentés feltétele."
Szóval az csak egy kis része a dolognak, hogy akadnak kisebb felekezetek, akik politikailag többé-kevésbé nem elkötelezettek, vagy valamilyen formában missziós tevékenységet folytatnak, tanítanak - de a kérdés, hogy mit?! Meghaltak már sokan a hitükért, a hithű nácik is megtették, vagy említhetném a kereszteseket, de ott vannak a ruandai mészárosok és áldozataik, kik különböző, nagyrészt magukat kereszténynek állító emberek ezrei voltak. És? Ezek még nem tesznek senkit igazzá Isten előtt.
Miért halt meg annyi szerencsétlen első, második sz.-i keresztény mártír, és miért haltak meg a későbbi "keresztények", gyakran egymás kezétől a történelem rengeteg háborújában? Nem ugyanazzal a nemes szándékkal. Nem mellékes kérdés.
"Ugyan is te egyetlen dolgot említettél és az a politika volt. Egészen konkrétan ezt írtad. „Tehát ebben igenis különböznek más vallásos csoportoktól."
De az nem igaz hogy csak Jehova tanúi különböznek ebben a dologban a nagy egyházaktól. Te egyetlen dolgot emeltél ki ami viszont nem helyt álló."
Ebben igazad van, kicsit leszűkítettem a választ.
"„Minden hűséges Tanú személyenként is sok-sok érdekes, "fület csiklandozó" eszmével találkozik, de maga a szervezet is rendszeresen ad ezekre vonatkozó információt, melyek természetesen a Bibliához képest hamis tanaik kategorizálásával könnyen helyretehetők.”
Itt nem eszméről volt szó hanem a politikai semlegességről. Jómagam nem tartom a két dolgot ugyanannak."
Igen, értem. De én arra reagáltam, amit előtte írtál, hogy "Ez talán új dolog lesz neked". Nem tartom magamat, sem általában a hittársaimat beszűkült látásmódú embernek, aki elcsodálkozik az ilyeneken. Sok új dolgot hallok, tanulok itt is, még tőled is, de a vallások és hitelveik kérdésében nem vagyunk olyan homályban, mint azt sokan képzelik. Persze, lehet, hogy te nem is erre gondoltál.
A politikai semlegesség is szerintem egy eszme, egy krisztusi gondolat, sok mással együtt, melynek jellemeznie kell az igaz kereszténységet.
"Kiismerik magukat? Ha ez tényleg így van akkor miért kell állandóan hangoztatni az összejöveteleken azt hogy kerülni kell a hitehagyott oldalakat?"
Egyszerűen a hitehagyottakkal nem társalgunk, de ezt te is tudod. Fontos bibliai parancs. Ennek is érthető és racionális okai vannak.
"Miért hangzik el az hogy ne keveredjenek vitába a tanúk ezekkel az emberekkel? Ha tudják és ismerik az igazságot akkor gyorsan leszerelnék ezeket a vitázókat."
Nem tudom, hogy mi bújik meg a kérdésed mögött, de ez nem így működik, nem ilyen egyszerű. Le lehet szerelni a hitehagyott, és esetleg vitázni vágyó egyéneket, és ezt rövid úton meg is tesszük a Biblia szellemében, ha előre nem tudtuk az illetőről, csak menet közben derült ki róla az állapota. De mivel az értelmetlen vitázásnak géniuszai vannak - ezt gondolom te is jól tudod, senkivel nem bölcs végeláthatatlan vitába keveredni. Ellenben alapjában a vita, ha konstruktív, semmi baj sincs vele.
"De valahogy mégsem az látszik az összképből hogy a vehemens bírálók megszégyenülnének. Persze vannak tényleg nagyon is tájékozatlanok a bírálók táborában sőt volt hogy én magam írtam neki mert akkora ostobaságot írt hogy az már nonszensz. De a tapasztalatom az hogy nagyon is sok kérdésben jogos a felvetés."
"Megszégyenülni"?! Ez a szó szerintem sok hívő szótárából hiányzik. Csak az a baj, ha nem igaz meggyőződés áll valaki tartása, ellenállása mögött, hanem emberi hagyományok, melyekre pedig már Jézus is úgy utalt, mint ami halálos méreg. A kereszténység egyházainak nagy része - legalábbis papíron, mert a gyakorlatban egyáltalán nem - abban nagyon egységes, hogy a bibliába képzelt dédelgetett filozófiájukat vehemensen, sőt gyakran erőszakosan védelmezzék. Alapozzák ezt sokan az egyházuk nagyságára, általuk vélt tekintélyére, vagy a későbbi hamis tanoknak megfelelő bibliafordításukra, kiragadott részeire, stb.
Egy a lényeg, ebben a vehemenciában és harcias ellenállásban egységfront van velünk szemben (a tanításaikban már nem), de tudjuk és ismerjük az ő igazi "egységüket", ami a gyümölcseikben is határozottan és hosszú ideje megnyilvánul, és amit ők nem szeretnek hallani.
A nagyon sok "jogos" felvetés közül esetleg írnál egyet?
1992-ben a világközpontban és 32 fiókhivatalban adtak ki bibliai irodalmat. Ebből az irodalomból óriási mennyiség azért készült, hogy Jehova Tanúi elterjesszék. De egy sem készült kereskedelmi célból. A döntések azt illetően, hogy milyen nyelveken nyomtassanak irodalmat, és mely országokba szállítsák azokat, egyáltalán nem kereskedelmi haszon miatt születtek, hanem kizárólag azon szempont alapján, hogy el legyen végezve az a munka, melyet Jézus Krisztus jelölt ki követői számára.
Már az Őrtorony legelső száma (1879. július, ang.) tartalmazott egy közleményt, mely szerint azok, akik túl szegények ahhoz, hogy előfizessenek (ami akkor évente csak 50 centbe [fél dollár] került), ingyen is megkaphatják, ha egyszerűen írásban kérik. Az elsődleges cél az volt, hogy segítsenek az embereknek megismerni Jehova nagyszerű szándékát.
E célból, 1879 óta igen nagy mennyiségű bibliai irodalmat terjesztettek el a nyilvánosság körében díjmentesen. 1881-ben és azután hozzávetőlegesen mintegy 1 200 000 példányt terjesztettek el díjmentesen a Food for Thinking Christians (Táplálék gondolkodó keresztények számára) című kiadványokból. Sok ezek közül 162 oldalas könyv formájában jelent meg, a többi pedig újság formában. Rengeteg különböző méretű traktátust adtak ki az elkövetkezendő évek során. Ezek nagy többségét (szó szerint több száz millió példányt) díjmentesen terjesztették el. A szétosztott traktátusok és más kiadványok száma egyre növekedett. A beszámoló azt mutatta, hogy csupán 1915-ben 50 000 000 példány traktátusról gondoskodtak mintegy 30 nyelven a díjmentes világméretű terjesztéshez. Honnan származott minderre a pénz? Nagy részben a Társulat Traktátus-pénzalapjához érkezett önkéntes adományokból.
Voltak olyan irodalmak is, melyeket hozzájárulásokért ajánlottak fel a Társulat történelmének korai évtizedeiben, de a javasolt hozzájárulást a lehető legalacsonyabb összegre szorították. Ezek között az irodalmak között voltak 350-744 oldalas bekötött könyvek. Amikor a Társulat kolportőrei (ahogy akkor ismerték a teljes idejű prédikálókat) felajánlották ezeket a kiadványokat a nyilvánosságnak, a javasolt összeget hozzájárulásként állapították meg. Szándékuk azonban nem a pénzkeresés volt, hanem az, hogy létfontosságú bibliai igazságokat juttassanak el az emberekhez. Azt akarták, hogy az emberek olvassák el az irodalmat, és fordítsák a javukra.
Többet tettek annál, mint szívességből adtak irodalmat, ha a házigazda nincstelen volt (ők maguk fizették érte a hozzájárulást). Megfigyelték azonban, hogy sok ember jobban hajlott arra, hogy elolvasson egy kiadványt, ha adott érte valamit, és természetesen, amivel hozzájárultak, azt fel lehetett használni még több irodalom nyomtatására. Mégis, azon tény kihangsúlyozására, hogy a Bibliakutatók nem anyagi nyereségre törekedtek, a Társulat szolgálati utasítást tartalmazó lapja, a Bulletin 1920. október 1-jei száma ezt mondta: „Tíz nappal azután, hogy átadtátok a füzetet [amelyik 128 oldalból állt] látogassátok meg újra az egyéneket, és győződjetek meg róla, hogy elolvasták-e azt. Ha nem, kérjétek meg őket, hogy adják vissza a könyvet, és adjátok vissza a pénzüket. Mondjátok meg nekik, hogy ti nem könyvügynökök vagytok, hanem az érdekel titeket, hogy ezt a vigasztaló és buzdító üzenetet átadjátok mindenkinek, és ha őket nem eléggé érdekli az a tény, mely oly közelről érinti őket . . ., akkor szeretnétek olyanoknak eljuttatni a könyvet, akiket ez érdekel.” Jehova Tanúi már nem alkalmazzák ezt az eljárást, mert úgy tapasztalják, hogy más családtagok néha kézbe veszik az irodalmat és javukra fordítják azt; de amit akkoriban tettek, az nagyon is rávilágít a Tanúk valódi szándékára.
Sok éven át úgy utaltak az irodalomterjesztésükre, mint „eladásra”. Ez a meghatározás azonban némi zavart okozott, és így 1929-től kezdve fokozatosan elhagyták ezt a kifejezést. A meghatározás valójában nem illett a tevékenységükhöz, mert munkájuk nem kereskedelmi munka volt. Szándékuk nem a pénzkeresés volt. Indítékuk teljes egészében Isten Királysága jó hírének a prédikálása volt. Ezért 1943-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága helybenhagyta, hogy Jehova Tanúitól nem kell megkövetelni, hogy irodalmuk terjesztése előtt házalási kereskedelmi engedélyt szerezzenek be. Ezután a kanadai bíróság jóváhagyólag idézte az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak e döntésben hozott okfejtését.
Jehova Tanúi sok országban rendszeresen hozzájárulási alapon ajánlották fel irodalmaikat. A javasolt hozzájárulás oly csekély volt, összehasonlítva más könyvekkel és folyóiratokkal, hogy sok ember több hozzájárulást ajánlott fel. A szervezet azonban komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy olyan alacsony szinten tartsa a javasolt hozzájárulásokat, hogy az ne haladja meg sok millió ember anyagi erőforrásait, akik nagyon kevéssel rendelkeznek e világ javaiból, de hálásan fogadják a Bibliát vagy a bibliai irodalmat. A hozzájárulás javaslásának azonban nem az volt a célja, hogy Jehova Tanúi szervezetét gazdagítsa.
Ahol a törvény a bibliai irodalom bármiféle terjesztését kereskedelmi tevékenységnek tekinti, ha a terjesztő hozzájárulást javasol az irodalomért, Jehova Tanúi boldogan hagynak ott irodalmat bárkinél, aki őszinte érdeklődést mutat, és megígéri, hogy elolvassa azt. Azok, akik adományozni akarnak valamit, hogy elősegítsék a bibliai oktatás munkáját, annyit adhatnak, amennyit jónak látnak. Ezt tették például Japánban. Svájcban a közelmúltig csak egy meghatározott összegig fogadtak el hozzájárulásokat az irodalomért; ha tehát a házigazda többet akart adni, a Tanúk egyszerűen visszaadták azt, vagy további irodalmat adtak a házigazdának. Vágyuk nem a pénzgyűjtés volt, hanem Isten Királysága jó hírének a prédikálása.
Mivel a kereszténység egyes vallásainak pénzügyi botrányai széles körben nyilvánosságra kerültek, amihez még párosult a kormányzat részéről jövő olyan irányzat, hogy kereskedelmi vállalkozások közé sorolják a vallásos tevékenységet, ezért Jehova Tanúi 1990-ben néhány változtatást eszközöltek tevékenységükben azzal a céllal, hogy bármilyen félreértést elkerüljenek. A Vezető Testület azt az utasítást adta, hogy az Egyesült Államokban minden irodalom, melyet a Tanúk terjesztenek — Bibliák, valamint traktátusok, füzetek, folyóiratok és a Bibliát magyarázó bekötött könyvek —, hozzájárulás javaslása nélkül, csupán azon egyetlen feltétel alapján legyenek átadva az embereknek, hogy elolvassák azt. Jehova Tanúinak a tevékenysége semmiképpen sem kereskedelmi tevékenység, ez az elrendezés pedig arra szolgált, hogy még inkább megkülönböztesse őket azon vallásos csoportoktól, amelyek elüzletiesítik a vallást. A legtöbb ember természetesen tudja, hogy az ilyen irodalom kinyomtatása pénzbe kerül, és akik értékelik azt a szolgálatot, melyet a Tanúk végeznek, azok talán adományozni akarnak valamennyit, hogy segítsék a munkát. Az ilyen embereknek elmagyarázzák, hogy a bibliai oktatás világméretű munkáját, melyet Jehova Tanúi végeznek, önkéntes adományokból támogatják. Az adományokat boldogan elfogadják, de nem kérik azokat.
Akik részt vesznek a szántóföldi szolgálatban, nem anyagi haszonért teszik. Odaadják idejüket, és utazási költségeiket is maguk fizetik. Ha valaki érdeklődést mutat, úgy intézik, hogy minden héten visszamenjenek, és teljesen ingyen személyes oktatást nyújtsanak a Bibliából. Csak az Isten és a felebarátaik iránti szeretet indíthatja őket arra, hogy állandóan ilyen tevékenységgel legyenek elfoglalva, gyakran a közönnyel és nyílt ellenállással szemben is.
A Jehova Tanúi világközpontjába vagy fiókhivatalaiba érkezett pénzt nem a szervezet vagy valamely egyén gazdagítására használják fel, hanem arra, hogy előmozdítsák a jó hír prédikálását. Még valamikor 1922-ben Az Őrtorony arról számolt be, hogy az európai gazdasági állapot miatt a Társulat számára ott nyomtatott könyveket főleg az amerikai iroda fizette ki, és gyakran az önköltségi ár alatt hagyták ott az embereknél. Bár Jehova Tanúi most sok országban működtetnek nyomdai létesítményeket, néhány ország, ahova irodalmat szállítanak, nem képes semennyi pénzt sem kiküldeni az országból, hogy fedezze a költséget. Azokban az országokban, ahol Jehova Tanúi elegendő anyagiakkal rendelkeznek, nagylelkű önkéntes adományaik segítenek pótolni az olyan országokban levő hiányt, ahol csak kevéssel rendelkeznek.
A Watch Tower Society mindig is arra törekedett, hogy a rendelkezésére álló minden anyagi forrást a jó hír további prédikálására használja fel. Charles Taze Russell mint a Társulat elnöke, 1915-ben ezt mondta: „Társulatunk nem földi gazdagság felhalmozására törekszik, hanem inkább pénzét feláldozó intézmény. Bármit, amit Isten gondoskodása kéregetés nélkül küldött el hozzánk, igyekszünk az Úr Szavával és Szellemével összhangban a lehető legbölcsebben felhasználni. Már régen ezelőtt kijelentettük, hogy ha a pénzalap megszűnik, ezzel arányosan megszűnik a Társulat tevékenysége is; és amint a pénzalap gyarapszik, a Társulat tevékenysége is fokozódni fog.” A Társulat továbbra is pontosan ezt teszi.
A 76-79 válasz idézet a Hirdetők c. könyvünkből. Van tovább is, de azt hiszem ennyi is elég!
"Mit tennél, ha én azt mondanám neked, hogy a vallásom tiltja, hogy más vallások irodalmát olvassam? Valószínűleg ezt, vagy ehhez hasonló Őrtorony kiadvány idézetet vágnál a pofámba:"
Tévedsz, nem a "vallásom" tiltja, hanem a SAJÁT bibliailag kiiskolázott lelkiismeretem!!! Régen rossz lenne neked, ha a "vallásod tilalmára" hivatkoznál, de ez jól mutatja, hogy a kiindulópontot is félreértetted. Persze az is tiszta sor, hogy a hívők többsége a kereszténységben (is) ilyen módon hagyja vezettetni magát. "Vallásom tiltja"... - nonszensz!
"""Nemcsak azt kell megvizsgálnunk, amit személy szerint mi hiszünk, hanem azt is, amit az a vallásszervezet tanít, amellyel kapcsolatban vagyunk. Ha szeretjük az igazságot, akkor semmit nem kell félnünk az ilyen vizsgálattól." -
Az igazság, mely örök élethez vezet, (WTBTS, 1968) 2. fejezet 5. bek."""
És láss csodát, a kiadványaink TELE VANNAK az ilyen vizsgálatokkal! Vajon hány egyháznak vannak olyan jellegű kiadványai, mint pl. a mi Az emberiség Isten Keresése c. könyvünk??? Vagy a rendszeresen megjelenő cikkek ebben a témában. Jehova Tanúi őszinte kereső és kutató emberek, ha nem azok lettek volna, sohasem álltak volna szóba a Tanúkkal és nem ismerték volna meg a Szentírás igazságait, mert azok ugyebár annyira jellemzően mások, mint amit a hitehagyott kereszténység megkövült filozófiák és mítoszok formáiban vall.
Tehát nem szorulunk egyetlen más hitnézet elmélyült személyes tanulmányozására sem - és ezt minden nagyképűség nélkül mondom. De a tanúskodó munka során a nézetek úgyis kiderülnek, és egyáltalán nem lehet azt teljesen kikerülni, hogy ne tájékozódjunk személyesen mások nézetiről, ez természetes és van egy egészséges mértéke. Ez van.
"Miközben ezt nektek is szem előtt kellene tartani, és mikor rátok szólnak, hogy nézzétek át alaposabban a vallásotokat, mert becsaptak titeket..."
A fentiek miatt és egyébként is, erre azért ne vegyél mérget... :)))
"tudod én egy évtizedet töltöttem el kutatással, tehát nem informátorom van, hanem rengeteg időm van beleölve."
Tehát nem egy félrevezető informátorod volt, hanem egy seregnyi, mivel valakiktől tájékozódtál mindenképpen - ennyi a különbség!
""Aki csak egy vallást ismer, az nem ismer egyet se" "
Látod, erre mondom én, hogy jól megvetettek téged Jehova Tanúival kapcsoltban.
"ahelyett hogy újranyomnátok, inkább lecserélitek, mindezt azért, mert az előzőbe még valami tök másként volt tanítva.És erre meg felhozzátok azt a hülye példátok az igazság világosságáról vagy hogy is van, már elfelejtettem..."
Szerinted az igazság fokozatos megismerésének mi az alternatívája? Csak, ha hirtelen, valami isteni csoda folytán megvilágosodsz, és minden tudás birtokába kerülsz - no de erről tanít nekünk a Biblia?!
"Egyszerűbb ha az újságnak ára van és engem tényleg az bánt benne, hogy ezzel vágtok fel, hogy ingyenes, mert Jézus tanítása alapján ingyen kell, hogy adjátok, de egy tájékozatlan járókelőnek fogalma sincs arról, hogy valaha ti se voltatok ilyen jóságosak."
Nincs semmiféle felvágás, olvasd el az ez előtti szövegeket is.
"Semmi hasznunk sem származik abból, ha megpróbáljuk megcáfolni a hitehagyottak érveit, VAGY AZOKÉT, AKIK BÍRÁLJÁK JEHOVA SZERVEZETÉT."
Erről már írtam itt fent érintőlegesen. Ez az idézeted is egy kiragadott és általatok ÍRÁSELLENES módon, paragrafusszerűen értelmezett, gyakran bemásolt szöveg. Senkinek nincs diktatórikusan megszabva, hogy meddig látja jónak elmenni egy vitában. De nyilvánvaló, hogy a kifogáskezelés is része annak a módszernek, amit a tanúskodó munka alatt végzünk. Nekem ez egy tanulás és teljességgel nyugodt lehetsz, nem fogok veled értelmetlen vitába kezdeni, mindenesetre a kérdéseidre bibliai választ kaptál, még akkor is, ha túl büszke vagy ezt beismerni. Ez már nem az én hibám...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!