A Hit Gyülisek miért utálják annyira a Katolikus Egyházat és a Katolikus embereket?
@ Előbbi válaszadó
Figyelj csak, nem lehet hogy inkább arról van szó, hogy nincs rálátásod bizonyos dolgokra?
Hogy nem látsz bele se a Hit Gyülibe, se pedig a Katolikus egyház dolgaiba?
Mint mondottam már, a két egyház közt teológiai ellentétek vannak. De ennek alapja nem személyeskedés.
(bár előfordulhat, hogy az ilyen viták érzelmeket kavarnak fel, de akkor sem ez a lényege.)
47-es!!
en kovel dobok vissza!!!nem vagyok se jehovista se kereszteny!!a Torah igy ir,; szemet-szemert!!
ez van!!ez a Hala'ha!!
--------------------------------------------------------
49-es nos az a helyzet hogy a pietrosol nem "pal apostel"-t celozza hanem a korabbi SAUL-t!!
ma 09:49!
Nem kell,hogy kommentáld a válaszomat,főleg,ha butaságot írsz!
Amit írtam azt Pál apostolról írtam!
Az 52-nek: Nah gratulálok és még én vagyok a fogyatékos mikor bírálom a zsidó vallást. És még hogy nincs alapja az antijudaizmusnak. Te vagy az élő példa. Én mellesleg az vagyok!
Amúgy KZS, mi a véleményed mint kereszténynek a 52-es szeretettől átitatott megnyilvánulásáról?
Mi ez a nagy flamewar? Nem gondoljátok hogy elkanyarodtatok a kérdéstől? Ne offoljatok és még ha nem is értetek egymással egyet, tiszteljétek a másikat mint embert és a véleményét, hisz mind szabad akaratot kaptunk nem?
Hogy válasz is legyen a kérdésre:
HGY-s vagyok és a kérdés valóban torzít. Nincs arról szó hogy a katolikusokat utálni kell, soha semmilyen ilyen tanítás nem hangzott el, de még testvérektől sem hallottam ilyet. Személyesen én nem utálom a katolikusokat de a más valláshoz tartozókat sem. Nekik is kijár a tisztelet, és a szabadságuk/döntésjoguk elfogadása.
Van is több katolikus barátom, és beszélgettem már hithű katolikussal úgy a Bibliáról vagy a két felekezetről hogy elfogadtuk a másik különböző nézőpontját. Természetesen ezt nem azért mondom mert az ökumenizmust támogatnám, csak hogy lássátok egyáltalán nincs szó gyűlölködésről.
Ettől függetlenül nem értek egyet a katolikus teológiával, sőt rengeteg kritikát tudok megfogalmazni a katolikus egyházzal vagy esetlegesen a magukat katolikusoknak vallókkal szemben. De nem utálom őket. Nyilvánvaló hogy a HGY teológiája több pontban is ütközik a katolikus egyházéval, amit valóban ki is mondunk, mert a HGY a teljes evangéliumot/zsidó-keresztény kinyilatkoztatást veszi alapul a tanításainak.
Ettől függetlenül a HGY is csak emberekből áll és ezért nem is tökéletes, lehet hogy vannak olyan tagok akikben mélyebb a katolikus ellenesség, de hangsúlyozom én még ilyennel nem találkoztam, és mástól sem hallottam ilyen sztorit, egyszerűen ez közel sem általános.
Szóval összességében annyit hogy az egyet nem értés és a kritika megfogalmazása nem jelent gyűlöletet.
Csatlakozok az előttem szólóhoz, pontosan erről van szó.
Vagyis: a két egyház teológiája van amiben közös, és van amiben eltér.
De a HGY-nek soha nem volt olyan tanítása, ami a gyűlöletet, megvetést szorgalmazta volna más egyházak felé (és szerintem a katolikus egyházban is így van. Én magam voltam katolikus, és hittanórán sohasem volt szó más felekezetek/gyülekezetek elítéléséről).
Persze mindkét félről lehetséges, hogy bizonyos emberek túllőnek a célon, és nekimennek (nem fizikálisan, hanem indulatokkal, durvaságokkal) a másiknak.
De a SzentÍrásban az Efézus 6/11- nem ezt tanítja. Világos?
-------------
Bandi, kérdezed, hogy mi a véleményem a 47-es válaszáról. Ez a kérdezőnek a "megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel" mondását jelenti.
Annak ellenére, hogy ez egy társadalomban értendő mondás, de nagyon sok köze van a bibliához is.
Jézus pontosan ezt tanítja: a békesség, türelem, jóság, szelídség - vagyis mindazok, amik ebben a példában megvannak - na ezek mind azok, amiket Jézus tanított.
A János 14-ben pontosan erről van szó: Jézus a békességét hagyta miránk.
------------
Bandi, neked meg megy a privát, nemsokára.
Ja, az előbbi válaszomból gondolom, kiderül, hogy a "szemet-szemért" álláspont teljesen helytelen.
Keresztény így nem gondolkodhat, mert ez nem fér össze a megváltás üzenetével. Merthogy Isten nagyon nem így gondolkodott, amikor eleve elrendelése volt, hogy megváltson minket az eredendő bűn következményeitől.
De az 52-es válaszoló - elmondása szerint - nem keresztény. Így valamelyest érthető ez a reakció.
Csak azt nem tudom, egyáltalán miért ír ide, a vallás-fórumba?
Lehet ,hogy az "utálják" nem a megfelelő szó,de abban a pillanatban így éreztem.
Írjátok HGY-ek,hogy nincs ilyen tanítás,meg ,hogy Ti nem ismertek ilyen embereket.Elhiszem.De sajnos Én(most magamról beszélek) sajnos csak ilyenekkel találkoztam.Mihelyst kiderül,hogy Katolikus vagyok(gondolom ezt azért le lehetett szűrni) azonnal úgy néztek rám ,mint valami utolsó kis féregre ,akit el kéne taposni.És azonnal jön az ,hogy a Katolikuso k ilyenek meg olyanok és nem magára csak ,mint vallásra gondolnak.(pl.: A Katolikus emberek csak a templomba járnak ,meg csak vallásosak(Ők meg hitben élők) .Honnan tudják azt ,hogy a Katolikusok közt nincs olyan személy akiknek nagyobb a hite?) Ezáltal úgy tűnik ,hogy felsőbbrendűnek képzelik magukat.Na meg az ilyenek,hogy a Pápa lesz az Antikrisztus!Hát erre már nem tudok mit mondani.Nem akarok általánosítani ,de az Én környezetemben ez van.Lehet ,hogy az Ő pásztoruk nem a legjobb(Ugye Ti is azt mondjátok,hogy a Papok sem egyformák) nem tudom.De nekem ez a tapasztalatom.
Köszönöm a válaszaitokat és Mindenkinek szeretetben és hitben gazdag életet kívánok Jézus Krisztusban!
kzs!
te akkor vagy "az" amikor en buddhista bonc!!
vagyis.................SOHA!!
ha az lennel nem irnal antijudaizmusrol!!te szegeny szerencsetlen szellemi hajlektalan!!
#55 vagyok.
Nem tudom kikkel találkoztál és mi történt de szerintem némileg túlreagálod a dolgot.
Most nem akarok belemenni a két felekezet minősítgetésébe, de el kell ismernünk hogy a katolikusok igen kis százaléka jár templomba, még ennél is kisebb százalék imádkozik/gyakorolja a hitét és még ennél is kisebb az aki tényleg próbál a Biblia/katolikus tanítások alapján élni. Rengeteg, tényleg nagyon sok katolikus ismerősöm van, mégis kb 2-3 embert ha tudnék mondani akik tényleg hithű katolikusok vagy kb annak mondhatók (ebben a silány statisztikában egyébként még ők is egyetértettek), a katolikusoknál nem zajlik olyan nagy százalékban és annyira nyomatékosan a felekezeti tevékenység, pl. evangélizációk. Félreértés ne essék a HGY-ben sem 100%-os a konverzió, ott is megvannak az ilyen "vallásos trendek" hogy például ha havi egyszer eljön istentiszteletre akkor ő már HGY keresztény, ott is ugyanúgy igaz hogy nem a teljes tagság aktív. Az viszont biztos, hogy nagyságrendekkel nagyobb mértékben aktívabbak mint a magukat katolikusnak vallók, sőt merem állítani hogy a többi történelmi egyházt, kisebb felekezetet is lekörözi ilyen szinten.
Ilyen szinten talán te is beláthatod hogy az általad megfogalmazott "A Katolikus emberek csak a templomba járnak ,meg csak vallásosak(Ők meg hitben élők" kijelentés azért nem teljesen alaptalan.
Ezt egyébként személyes tapasztalatból is mondom, nagyon nagyon sok gyülekezeti ismerősöm van akikről tudom és látom is az életükön hogy kiszámítható bibliai alapokon álló aktív életet él, a pásztorokra ez pedig sokszorosan még nyomatékosabban is elmondható (tényleg saját tapasztalat).
Hogy arról ne is meséljek hány sztorit hallottam már a katolicizmusból jövő tesóktól. Személyes véleményem szerint ezek egyértelmű bizonyságok, és ezzel a gyülekezet többi tagja is így van. Ezért ne lepődj meg ha találkoznak veled (főleg egy evangélizácó során) hogyha elakarják mondani hogy milyen problémákat látnak a katolicizmusban a Biblia alapján. Most komolyan ha te egy barátod életét megszeretnéd menteni mindezt úgy hogy ő mindenáron leakar ugrani a szakadékba, akkor nem próbálnád kijózanítani? Nem támadásnak szánom ezt, de a mi szemszögünkből ez kicsit így néz ki, főleg a renget történet és emberélet után amit láttunk/hallottunk.
Ezt nevezheted felsőbbrendűség érzésnek, de most komolyan: két ember vitázik, nyilván mindkettő úgy gondolja hogy neki van igaza, nem?
A "azonnal úgy néztek rám ,mint valami utolsó kis féregre" mondatodat viszont már külön kikérem magamnak, mert ez tényleg túlzás. Szerintem ezt inkább csak te érzed így. Egy normális HGY-snek nem szabadna lenéznie az embertársát, még ha az ellensége is lenne de erről még csak szó sincs. Ha valaki ilyen viselkedést tanúsítana akkor én szólnék rá, sőt mástól is elvárnám hogy szóljon rám ha én valaha is ilyet tennék!
Ezektől függetlenül, ha téged ez valóban ennyire zavar, akkor szólj nyugodtan a kellő hangnemben és tiszteletben, hogy hagyjanak békén, téged ez nem érdekel, vagy mond egy pontján a beszélgetésnek hogy egyenlőre ennyi elég volt. Nem tudom hogy most tartós kapcsolatban vagy az illetőkkel vagy csak egyszer kétszer találkoztál velük.
Mert egyébként az egész evangéliumnak/bizonyságtevésnek az örömhír hirdetéséről kell szólnia. Nem kötelező elfogadni, és nem is lehet rá kötelezni az emberekre, ennek olyannak kéne lennie ahogy a postás is hozza az üzenetet vagy beengeded vagy nem, persze nem tudni milyen levélről maradunk le...
És egyébként el kell hogy mondjam hogy ahány evangélizáción/személyes bizonyságtevésen én voltam ez mindig így is ment, ezért tartom kifejezetten meglepőnek hogy veled miért történne az amit állítasz.
Ettől függetlenül egy ilyen jellegű beszélgetés/vita kulturált keretek közt mindenképp konstruktív, hisz attól hogy befogjuk a fülünket és nem akarjuk hallani a velünk vagy környezetünkkel kapcsolatos kritikát attól a problémák még nem tűnnek el (persze mindenkinek lehet rossz napja vagy siethet valahova de ez más kérdés).
Végszóra pedig annyit hogy (bár a katolikusok szerint ők azok) nincs üdvözítő egyház sem a HGY sem a katolicizmus miatt nem fog önmagában a Mennybe menni de elkárhozni is fog. Mindenki meg lesz ítélve a maga igazságos módján a Biblia alapján.
Felekezet és felekezet között szerintem a különbség olyan mint az iskoláknál. Van jó meg nem olyan jó iskola, de az érettségi az mindenhol azonos. Viszont van ahonnan többen és könnyebben teszik le az érettségit valahol kevesebben/nehezebben.
Nem csak a HGY-ből lehet üdvözülni, Jézus az üdvözítő szvsz lesznek katolikus, baptista, evangélikus stb. üdvözülők is, és olyanok akik elragadtatnak, persze ugyanez elmondható a Pokolról is mint végállomásról, de én mindenkinek az előbbit kívánom.
Itt a vége fuss el véle...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!